Výměna jednotky

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Honza_JR » 25 črc 2011, 11:15

Marku máme zděnou stavbu. Zbytek v SZ.
Uživatelský avatar
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 50
Registrován: 08 bře 2011, 08:42

od Radkin » 25 črc 2011, 16:11

4 Honza_JR:
Jestli jsem to dobře pochopil, kombinujete vytápění teplým vzduchem a teplovodní podlahovku?
Uživatelský avatar
Radkin
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 30
Registrován: 07 bře 2011, 16:31

od Marek Řežáb » 02 zář 2011, 14:56

Nejen pro Jarku: kývnul jsem na kompletní změnu technologie. Teď nevím, jak to napsat, aby to nevypadalo jako přílišná reklama. Byl jsem se podívat v předváděcím domě jedné firmy a nechal se přesvědčit na jejich kompaktní jednotku. Jen tu podlahovku jsem si nerisknul a půjdu do radiátorů s malým tepelným spádem. Dokonce nevyšly díky malé tepelné ztrátě ani příliš velké.
Marek Řežáb
 

od jarda » 07 zář 2011, 23:39

Marek Řežáb píše: použiji Nilan s venkovním čerpadlem ANACONDA. To by splňovalo i všechna doporučení, která jste mi poskytl. Cenově to vyjde ještě lépe než původně plánovaná RK a nebo doplněná sestava Atrea Alfa + TČ+ IZT + soláry.


Obdobné zařízení je také na http://www.frigotech.cz
Uživatelský avatar
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel
 
Příspěvky: 300
Registrován: 26 úno 2011, 08:28

od Leon » 08 zář 2011, 09:37

jarda píše:Obdobné zařízení je také na http://www.frigotech.cz
Obdobné zařízení na těchto stránkách nenaleznete, existuje jen v představách. Jaroslav Šalý se snaží na všech fórech - marně.
Leon
 

od aghalee » 08 zář 2011, 11:40

Dobrý den asi to zcela nepatří sem i když,četl jsem na TZB jedno vlákno a bohužel se k tomu vyjádřili jen dva prodejci kteří nehledali jiné možné řešení a nbídli svá zařízení.
Tázající se ptal jak by mohlo být využito rozvodu vzduchu pro větrání k vytápění,měl na mysli asi zapojení nějaké kanálové klimatizace jelikož jejich ceny jsou velice nízké a dokážou přitápět či topit vzduchem do dost mínusových teplotách ještě se slušným COP.Jelikož jsem zastáncem levných fungujících systému tak by mne to zajímalo taky,máte někdo něco z praxe či teorie. Já bych v tom systému viděl hezké zkrácení topné sezony za pár korun.
Uživatelský avatar
aghalee
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 16
Registrován: 01 kvě 2011, 16:54

od Pedro » 08 zář 2011, 11:49

aghalee píše:Dobrý den asi to zcela nepatří sem i když,četl jsem na TZB jedno vlákno a bohužel se k tomu vyjádřili jen dva prodejci kteří nehledali jiné možné řešení a nbídli svá zařízení.
Tázající se ptal jak by mohlo být využito rozvodu vzduchu pro větrání k vytápění,měl na mysli asi zapojení nějaké kanálové klimatizace jelikož jejich ceny jsou velice nízké a dokážou přitápět či topit vzduchem do dost mínusových teplotách ještě se slušným COP.Jelikož jsem zastáncem levných fungujících systému tak by mne to zajímalo taky,máte někdo něco z praxe či teorie. Já bych v tom systému viděl hezké zkrácení topné sezony za pár korun.

Takové řešení možné je, ale systémy s aktivní rekuperací toto již zvládají automaticky. Přidat další klimu přesto je možné, jen bych nevolil kanálovou, protože neznám žádnou levnou. Možná by někdo nějakou doporučil.
Pedro
 

od aghalee » 08 zář 2011, 12:25

Přečetl jsem hodně témat o klimatizacích a rozhodně bych netvrdíl že to nahrazuje aktivní rekuperace,budto jste teoretik nebo máte nějakou zázračnou bez urážky,já aktivní rekuperaci mám ta vám svým víkonem zkrátí topné období ale ne o dlouhou dobu, ta je od toho aby vám předehřívala vzduch který měníte a to jsou jen desítky maximálně stovky m3/h,nové klimatizace dokáží při nízkých mínusových teplotách produkovat vzduch o teplotě i 50 stupnů a to aktivní rekuperace nedokáže nikdy nebo jen za ideálních podmínek které netrvají dlouho a druhá věc aby jste tím přitápěl a ne jen větral tak by jste musel koupit už sakra stroj jako například VPL 25 K a ta bratru stojí s DPH 200 000kc,psal jsem o jednoduchém levném řešení ktere funguje. ;)
Uživatelský avatar
aghalee
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 16
Registrován: 01 kvě 2011, 16:54

od aghalee » 08 zář 2011, 12:33

aghalee píše:Přečetl jsem hodně témat o klimatizacích a rozhodně bych netvrdíl že to nahrazuje aktivní rekuperace,budto jste teoretik nebo máte nějakou zázračnou bez urážky,já aktivní rekuperaci mám ta vám svým víkonem zkrátí topné období ale ne o dlouhou dobu, ta je od toho aby vám předehřívala vzduch který měníte a to jsou jen desítky maximálně stovky m3/h,nové klimatizace dokáží při nízkých mínusových teplotách produkovat vzduch o teplotě i 50 stupnů a to aktivní rekuperace nedokáže nikdy nebo jen za ideálních podmínek které netrvají dlouho a druhá věc aby jste tím přitápěl a ne jen větral tak by jste musel koupit už sakra stroj jako například VPL 25 K a ta bratru stojí s DPH 200 000kc,psal jsem o jednoduchém levném řešení ktere funguje. ;)


Jen jenom podotknu že mi je jasné že se musí udělat nějaká smyčka na cirkulaci vzduchu která by nějkým spusobem byla i propojena s rekuperace aby se přimíchával i čerstvý vzduch a to mě právě zajímá jak by to mělo asi vypadat.
Uživatelský avatar
aghalee
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 16
Registrován: 01 kvě 2011, 16:54

od Martin Šperl » 08 zář 2011, 13:47

aghalee píše:Přečetl jsem hodně témat o klimatizacích a rozhodně bych netvrdíl že to nahrazuje aktivní rekuperace,budto jste teoretik nebo máte nějakou zázračnou bez urážky,já aktivní rekuperaci mám ta vám svým víkonem zkrátí topné období ale ne o dlouhou dobu, ta je od toho aby vám předehřívala vzduch který měníte a to jsou jen desítky maximálně stovky m3/h,nové klimatizace dokáží při nízkých mínusových teplotách produkovat vzduch o teplotě i 50 stupnů a to aktivní rekuperace nedokáže nikdy nebo jen za ideálních podmínek které netrvají dlouho a druhá věc aby jste tím přitápěl a ne jen větral tak by jste musel koupit už sakra stroj jako například VPL 25 K a ta bratru stojí s DPH 200 000kc,psal jsem o jednoduchém levném řešení ktere funguje. ;) Jen jenom podotknu že mi je jasné že se musí udělat nějaká smyčka na cirkulaci vzduchu která by nějkým spusobem byla i propojena s rekuperace aby se přimíchával i čerstvý vzduch a to mě právě zajímá jak by to mělo asi vypadat.

Srovnat klimatizaci a aktivní rekuperaci v principu možné je, jen mají jinou funkci. K takovým zařízením můžeme přiřadit ještě tepelné čerpadlo, ledničku... Když se na to podíváme opravdu obecně, tak i ledničku mohu použít na vytápění objektu. Otázkou je, zda smysluplně využiji chladícího výkonu takové ledničky, která by měla zároveň vytápět. Také jde o to, kde se teplo na vytápění bude čerpat. Ta lednička bere teplo z teplých potravin a zároveň eliminuje prostupující teplo dovnitř (dalo by se říci, že se jedná o TČ "potraviny-vzduch"). Klimatizace je v podstatě TČ vzduch-vzduch, teplo čerpá venku a přihřívá vzduch uvnitř objektu (ale nevyměňuje jej), aktivní rekuperace je také tepelné čerpadlo. Může být jen vzduch-vzduch nebo vzduch voda a případně kombinace vzduch-vzduch/voda. Narozdíl od klimatizace vzduch vyměňuje. Nejblíže vytápění má samozřejmě klimatizace, protože výkonnější aktivní rekuperace zvýší tepelný výkon, ale ten zároveň spotřebuje na přihřátí většího množství vzduchu přívodního a nebo teplé vody. /pozn.: VPL25 je dobrá pro větší domy nebo provozovny na větrání, topení ani pro malý dům by to neřešilo/. Pravdu má Pedro v tom, že aktivní rekuperace dokáže získat z odpadního vzduchu díky jeho složení a mnohokrát popisovaným principům více energie, než je potřeba na dohřátí vzduchu přívodního a tím se za určitých teplot podílet i na vytápění (v reálu to budou venkovní teploty cca 10°C). S klesající venkovní teplotou bude podíl na vytápění klesat. Klimatizace nemusí ohřívat přívodní vzduch, proto veškerou získanou energii použije pouze na ohřev vnitřního vzduchu a to bez ohledu na jeho kvalitu. Některá tepelná čerpadla (zejména ta levnější) jsou předělané klimatizace.
..
Problém je s distribucí tepla pomocí ventilačních rozvodů, vytvářet cirkulaci, znamená degradovat ventilační systém, mít všude stejné teploty, špatnou regulaci...jednoduše se dostaneme ke všem nevýhodám cirkulačního teplovzduchu. Nechci toto téma otevírat, to je předmětem jiných diskuzí. Proto bych viděl jako možnou alternativu multisplitový systém. To jest pro každý prostor lokální zdroj tepla. Tím se jen a jen opakuje nejosvědčenější systém a to jsou lokální zdroje v místnostech. Je už jedno, jestli je to podlahové vytápění, radiátory, přímotopná tělesa nebo klimatizační jednotky v každé místnosti... Proti tomu stojí centrální zdroje tepla, jako je jeden ohřívač vzduchu pro celý dům spojený s ventilačním systémem.
Martin Šperl
 

od aghalee » 08 zář 2011, 15:05

Pane Šperl vše co jste napsal vím a souhlasím a vím to díky vám a vašim příspěvkům a i si uvědomuji že VPL 25 byl špatnej příklad,proto jsem dopisoval že mi je jasné že by se muselo jednat o cirkulaci.To co píšete že split do každé místnosti je také jasné jako nejlepší volba,spíš jsem to psal i z toho důvodu že všichni majitelé klimaček jsou nadmíru spokojeni někteří upozornují na stálý běh vetilátoru vnitří jednotky a tudíš mírný hluk který by mohl eliminovat právě vedení tepla vzduchovody pro větrání byt by to přineslo nevíhody spojené s regulací tepla.
Osobně si myslím že ten zvuk ventilátoru nebude problém,kamarád bydlel u železniční tratě a projíždějící vlak neslyšel,jsem řidič a jezdím s chladákem a taky ho neslyším když spím ale když přestane jít to mě vzbudí,lidské tělo a jeho smysly jsou krásně zařízené.Myslím že bylo asi odpovězeno jasně a dalo se to předpokládat že v jednoduchosti je krása,větrání a vytápění vzduchem pomocí TČ vzduch-vzduch neradno propojovat,děkuji.
Uživatelský avatar
aghalee
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 16
Registrován: 01 kvě 2011, 16:54

Předchozí

Zpět na Ekonomika

cron