Výpočet tlakových ztrát

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od lexin » 06 bře 2011, 22:23

Potřeboval bych nalejvárnu na výpočet tlakových ztrát potrubí. Jak na to?
lexin
 

od Metball » 12 bře 2011, 01:42

Klíčová slova jsou hydromechanika, Bernoulli (Eng: fluid dynamics, Bernoulli's principle), měrná energie, viskozita, lokální ztráty.
Středoškolská znalost fyziky je nutností. Dál už jen stačí cca 300 hodin "googlit".Za dalších +- 200 hodin bude třeba si vybudovat "(sebe)kritický kontext". A pak je člověk na začátku vnitřního boje s marketingem a jinými "vymoženostmi" dnešní informačně otevřené doby. ;)
Metball
 

od Bernoulli » 12 bře 2011, 11:21

Alebo si stiahnut nejaký šikovný program ? ;)
Bernoulli
 

od lexin » 12 bře 2011, 11:42

Bernoulli píše:Alebo si stiahnut nejaký šikovný program ? ;)

Víš o nějakým? To by bylo maxi. Mám jenom obavu z toho, aby tam byly správný hodnoty. Pravdu má Mettbal, že vyznat se v marketingu je pro amatéra dost těžký. Chtěl jsem původně natáhnout vzduch obyčejnýma chráničkama, ale co tu čtu tak to asi neni jen tak.
lexin
 


od lexin » 16 bře 2011, 17:19


To mi nějak nafachá. Jak mám spočítat talkovou ztrátu chobotnice,který do těla poženu 300m3 vzduchu a každý chapadlo bude mít jinak dlouhý? Sčítají se ztráty chapadel nebo se počítá jen nejdelší nebo jak?
lexin
 

od Metball » 17 bře 2011, 00:36

... tlakovou ztrátu "chobotnice" ... 300m3 vzduchu ...

Ave,
tekutinou je vzduch (vlhký?), objemem je myšlen objemový průtok Qv (hodinový?), soustava je minimálně paralelní (reálně je zacyklená, lze to zanedbat?).
Jde výlučně o přenos hmoty (změny teplot jsou nežádoucí?), nebo i energie?
Vytvoření tlakového gradientu v chobotnici je centralizované a "brutus" (ať si to klidně hvízdá/duní), nebo existuje více zdrojů tlaku/průtoku,
nebo je dokonce moudré uvážit pomoc páně Archiméda
(pro Qm +-0.1 [kg*s^-1] <=> teplotní diference řádu desítek, stovek [K]) ... ?

Takže dodatek ke "kvalifikačním předpokladům": přidat si termomechaniku, aspoň na přepočet hustota, tlak, teplota :-(
a zapomenout na středoškolské poučky hydrostatiky.
Spíš se připravit na výlet do oblasti akustiky (bude to kmitat ...).
Z matiky (numerické) to chce iterace a hodně dobrý kompromis při boji s šířením numerické chyby (normalizace, lépe ortonormalizace) a "hodně mazaný" postup výpočtu.

Nebo se "vykašlat" na dnes tak populární (a profláklé - "tzv. Zadarmo Drahé") numerické modely a prostě použít fyzikální modelování (drtivá většina lidí to tak dnes a denně chtíc-nechtíc dělá, jen si trošku pletou rozdíl mezi modelem a dílem, fyzikální význam podobnostních čísel je moc nezajímá ...)
A profíci, ti často hledají jediný univerzální model všeho. Když to selže, existuje ověřená mnohatisíciletá výmluva - "Náš zákazník, náš pán."
V 88.8% realizací je pak nejpřesnějším označením jejich činnosti nekončící smyčka, lidově řečeno "Metoda Pokus / Omyl / Pokus / Omyl / ..." :-)
Inu tak ...
Metball
 

od lexin » 17 bře 2011, 11:40

Myslíte že tohle někdo počítá s takovou důkladností? Prodavač v Elektrodesignu mi to namaloval na pultu a prý je zbytečný vyhazovat za projekt.
lexin
 

od Metball » 17 bře 2011, 13:28

lexin píše:Myslíte, že tohle někdo počítá s takovou důkladností? ...

Ne, proč?
:twisted:

Jen jste chtěl "rychlonalejvárnu" a já Vám nabídl jeden limitní pohled na úlohu.
Onen prodavač ukázal "pohled z opačné strany barikády".
Teď ještě "zadarmo konzultovat" s několika zkušenými profíky.
Vybírejte si ty, kteří mají za sebou stovky realizovaných projektů právě té geometrie a Q/h parametrů Vaší "chobotnice" +-10%. Chválu a pozitiva neakceptujte, kriticky vyhodnocujte jen negativní zkušenosti.
A budete dobrým příkladem někoho, kdo správně použil fyzikální model. Ty kritické zkušenosti jsou modely, Vaše "chobotnice" bude dílo a současně se stane modelem pro další "hledače jednoduchého a jediného Grálu" po Vás.
Dokonce máte šanci se vydat na nejsložitější cestu - umět poměrně rychle rozeznat "blbý, blbější a zcela nesmyslný/debilní" KOMPROMIS.

Především se mi líbí, jak rychle jste vydedukoval základní pravidlo technického (nikoliv fyzikálního, matematického, ...) modelování.
Je jím podobnostní číslo Výkon/Cena.
Hned vzápětí však narazíte. Jak poměr Výkon/Cena zkonstruovat?
To není a nikdy nebude záležitostí výhradně fyziky, či ekonomiky, nebo psychologie, ...

Jestli chcete, zkuste si promyslet tu Bernoullku (ideálně tvar, který definuje termomechanika ve [W] ), pak použijte triviální prográmky zadarmo (chobot po chobotu) a nakonec to porovnejte s výroky a radami, které uslyšíte. Budete-li filantropem, uvedete zde fyzikální hodnoty, které zjistíte.
Moc by mne zajímal "NECENZUROVANÝ "vývoj absolutních hodnot v čase :-)

Ještě jedna rada, pokud máte čas a chuť: "Analyzujte Ad Absurdum, syntézu však vždy provádějte ad minimum".
Příklad analýzy:
"Prodavač mi nechce prodat svůj výrobek, který má na skladě." Jsme vázáni zkušenostmi a "hladovým žaludkem". Je mentálně obtížné přinutit se uvažovat LIMITNĚ a bez výjimek.
Příklad syntézy:
"Výpadek gravitace je zcela běžný, na rozdíl od black-outu elektrické energie, který se ani po tsunami nemůže objevit." Co lze navrhnout primitivními metodami, které fungují v daném kontextu zcela bez výjimek, nikdy nenavrhujte komplikovaně. Pořídit věc není problém (často je prostě ukradena, viz. software, muzika, státní zakázka, ...). Udržovat ji, používat a nakonec zlikvidovat, to už problém je.
Tož tak.

Vážná odpověď na Vaši otázku: Ano, počítá,
ale jen tehdy pokud např.
cena výpočtu nepřesáhne 0.01% ceny celé realizace,
nebo nejste mentální masochista kombinovaný s géniem, kterého živí něco zcela jiného nebo prostě žije ze vzduchu.
Ne, to není dvojsmysl :twisted:
Metball
 

od lexin » 17 bře 2011, 13:47

Z vašich odpovědí mám pocit marnosti, mám chuť skočit do pazour obchodníkům a mít to rychle za sebou. Myslím oškubání.
lexin
 

od Metball » 17 bře 2011, 14:04

lexin píše:... Myslím oškubání.

Depilace se taky může dělat v lokální anestezi.

Znalost (např. i ta, získaná Googlováním, kdy máte k dispozici např. i názory Finů, Maďarů, Mongolů, Japonců, ...) je dobrým anestetikem. Chce to ale čas a opět ZNALOST klíčových slov v daném jazyce. "Nábližka" vede přes English a Wiki.

Pak Vás první Hejhula tak snadno neoškube.
VŽDY Vás MÁ ŠANCI oškubat. Má znalostní náskok.
Jen Vás to nebude tak bolet, nebo, dokonce,
nakonec řeknete krásná slova:
"Tomu jsem dal vydělat rád. Vím za co jsem zaplatil a co jsem za ty peníze dostal."
Metball
 

od lexin » 17 bře 2011, 16:08

jestli ono nebude lepší oškubání v sladké nevědomosti. Čím víc čtu diskuze, tím častějc se mi mění názor. Nejhorší je, když oba protichůdný názory vypadají rozumě.
lexin
 

od Metball » 18 bře 2011, 00:20

lexin píše:... oškubání v sladké nevědomosti ... protichůdný názory vypadají rozumě.

PT lexine,
už jste se vydal na strastiplnou cestu. Máte smyslupné postřehy, tedy i šanci nebýt typická ovce v davu. Nepodlehnout marketingové "Oviso-gogii" (lingvisté, srovnejte se slovem DemaGogie ;) ).

Nechválím ze zjištných důvodů, ale mohla by to být vzpruha pro další. Jaká? Uvedu příklad.
Fórum jsem poprvé navštívil cca před týdnem. Chvilku pozoruji, buduji si kontext, nakonec (asi neuváženě) vstupuji do diskuse. A hned připomínkou k CIRKULACI (stejný slovní základ jako cirkulárka, nebo že by neééé?). Nepředpokládám živou diskusi, ale co kdyby ...
Tak jsem hodinu věnoval vzduchotechnickým konotacím tohoto pojmu.
Zkusil jsem použít své vlastní rady. Klíčové sousloví "cirkulace vzduchu" a "EN 15665".

Googlení informačními splašky trvalo cca 10 minut. Pak vyplavalo něco, čemu obvykle říkám "Nóó, žádný suchý těsto". Na webu Trigasu (trigas.cz), sekce Teorie. Název určitě odradí drtivou většinu hledačů pokladů, ale možná je to záměrem autora.
Teorie je zobecněná a především organizovaná znalost a zkušenost. Praktická použitelnost na konkrétní úlohu však záleží na úrovni kontextu, kterou máte Vy osobně. Žádné výmluvy neplatí.
Nenechte se zmást výroky Chytrých, typu "Fabrika není barák.", ... Teorie podobnosti platí bez výjimek, dokonce v oblastech na hony vzdálených fyzice.
Nepřeskakujte témata, prosím, "chytněte se kontextů". Klidně přeskočte nabídku firemního řešení.
Články jsou plné absolutních hodnot ("čísílek" v souvislostech = kontextu, a především relativně správných hodnot i fyzikálních rozměrů!). To se dnes moc nevidí ("nenosí se to").

Začněte poctivě .../vzduchotechnika-prirozene-vetrani.htm.
Až suše přejdete přes .../vzduchotechnika-pomocna.htm, pak Vám "doblikne" moje otázka "Jde výlučně o přenos hmoty (změny teplot jsou nežádoucí?), nebo i energie?"

Takže: Spočíst tlakovou ztrátu s libovolnou přesností nemá praktický smysl. To, co patrně potřebujete je hydrodynamicky vyvážit soustavu rozvodu vzduchu a mít ji co nejtišší pro 95% hmotnostních průtoků. Ale možná se pletu ;) , že áno?
Metball
 

od lexin » 18 bře 2011, 00:53

Musím uznat, že ani vlastně nevim, co chci spočítat. To mi ulehčuje situaci, protože je dost dobře možný, že to ani nebudou ty tlakový ztráty. Díky Metballe! Potřebuju tedy rozhodnout, jestli se pustit do chobotnice, pumpovat jí do huby vzduch a chapadlama do místností nebo vzduch rozhánět stromovou strukturou. Hadice zvládnu sám, ten plechovej strom asi taky, ale nikdy jsem to nedělal. Výsledkem by mělo být vyvětráno a bez šumu. Mam vyhlídnutou mašinku i s chlazením, takže bych rád logicky trochu toho chladu donesl i na konce větví nebo chapadel. Tož tedy tak. Tu EN16565 jsem nevygoglil, asi jsem úplnej naivka, ale měl jsem za to, že normy jsou veřejně přístupný zadarmo. Asi ne. Přijde mi to, jako by každá dopravní značka byla zakrytá do hadru a hned u ní kasička a já tam musel hodit kačku, aby se mi odkryla a řekla mi, co mi někdo nařizuje. Stát vydá normu, aby mě mohl lépe kecat do života a já mu za to ještě musím platit. Jsem ovce nebo vůl?
lexin
 

od Metball » 18 bře 2011, 03:46

lexin píše:Musím uznat, že ani vlastně nevim, co chci spočítat.

Gratuluji k postupu do dalšího levelu 8-).
Dokázat zformulovat smysluplný dotaz = znát jádro odpovědi. Odpověď ne třeba pravdivou, zato na 80% smyslupnou/prakticky použitelnou.

lexin píše: Výsledkem by mělo být vyvětráno a bez šumu ... a od mašinky donesl trochu toho chladu i na konce ...

Technikovi (ne přeprodejci), znalému "mašinky" klást trošku naivní dotazy typu "Nějaký graf závislosti průtoku a tlaku by nebyl?" "Nevíte, jaké je spektrální složení hluku v závislosti na průtoku tou vrtulí?" "Tak aspoň kolik deciBellů to má z jednoho metru, měřeno filtrem A?" "Máte to někde v provozu a dalo by se to poslechnout a nechat si tím fouknout na ruku?" "To opravdu nemá na vstupu prachový filtr? No, nevadí. Ale kolik to ztratí na průtoku, když si ho osadím sám? A když ho měsíc/rok nevyčistím?"

lexin píše: Tu EN15665 jsem nevygoglil, asi jsem úplnej naivka, ...jako by každá dopravní značka byla zakrytá do hadru a hned u ní kasička a já tam musel hodit kačku, aby se mi odkryla a řekla mi, co mi někdo nařizuje ... Jsem ovce nebo vůl?

Ani ovce, natož vůl či naivka.
Tipuji, že vyGooglil. Informační splašky typu "... kupte si od nás, jsme nejlepší, garantujeme vysokou odbornost, nejnižší cenu a férové dodací lhůty, ..."
Můj limitní názor zní:
"Zaměstnanost se musí udržovat, ať to stojí co to stojí. Hlavně že se peníze točí. Ekvivalentem hodnoty už stejně dávno nejsou. A krom toho, od kdy si vodníci, čerti, šamani, guruové, kněží, generálové, králové, volení i nevolení zástupci lidu, umělci, ... nechávali beztrestně nahlížet pod pokličky svých tajemných hrníčků?"

Ke krásnému příkladu se značkou si dovolím ad absurdum doušku:
"A nikde není výklad, co ta značka do důsledku a/nebo jednoznačně znamená. No, a pro jistotu se vám ta obluda značka před očima stále mění. K dovršení dramatičnosti scény vám za zády postává nejvyšší autorita a občas, zdánlivě náhodně, provede právně závaznou foto-, video- a audio dokumentaci."

Několik příkladů z jiných, leč blízkých a obecně "profláknutých oborů".

Meteorologie:
LP 2000-2005, CZ, Aladin. Nepoužitelný a placený.
cca minus 2-3 roky, výpočet začal být použitelný, účinnost přenosu cílové informace na internetu (prezentace výsledků ) mizerná až nepoužitelná.
Srovnejte: Globální model GFS, počítaný přes celý svět 2x denně v USA, prezentovaný v USA, 4x denně v Německu nebo dokonce brutálně zjemněný ve Švýcarsku, byl a je profesionálně použitelný, samozřejmě zadarmo (já používám od r.1998).
Lokální model Varšavské univerzity - zadarmo a silně použitelný jako oponentní model pro GFS.

Letecké zákony v CZ:
Cirka 2-3 roky veřejně přístupné, zdarma. Dříve placené (těžce).

Databáze patentů v USA - použitelné řešerše zdarma.
Na závěr něco pro odlehčení tématu NORMALIZACE:
Normy zdrojů tepla v Evropě - tepelná účinnost např. kamen, kotlů, ... není vztažena k obsahu energie v palivu, ale k hodnotě nižší o ... dál to raději nebudu rozebírat.
Amerika tuto zásadní chybu neudělala, proto nyní nemají problém s do dáli zářícími čísílky tepelné účinnosti kondenzačních kotlů 105%, 107%, 110%, 113% ...

P.S.
:idea: Pak tu nemá být "lokální Evropské oteplení", když z každých 10MJ spáleného paliva může drze vzniknout Mego tepla nad plán a to nikdo jiný, než firma mýho bráchy meumí odvětrat, že áno? ;)
Metball
 

od metball » 19 dub 2011, 00:59

lexin píše:Potřeboval bych nalejvárnu na výpočet tlakových ztrát potrubí. Jak na to?


Zdravím PT diskutérstvo.
Jak vidíte, změknul jsem a registrací částečně poodhalil svou identitu ...

Důvodem pro mne byla především četnost zobrazení tohoto vlákna.
Dále mne hnětou některé trošku podivné názory v příbuzném, "živém avšak kontroverzním" vlákně o tlakových ztrátách.
V neposlední řadě mne motivovala návštěva některých stánků na brněnském stavebním veletrhu. To, co jsem tam "odposlouchával" mně často připomínalo výroky "programových blondýn/blondýnů".

Výroky zněly (po překladu do mé Absurdštiny) asi takto:
"Nevím sice na co se chci zeptat,
nic si o tom nehodlám nastudovat,
ale teď hned chci od vás právně závaznou odpověď."

Takže první část mé NALEJVÁRNY je tu.
Jde z mého pohledu o SYNTÉZU. PT diskutérstvo, vy jste holt teď analytiky! Takže já drze ctím pravidlo AD MINIMUM.

1) Teorie kontinua je jedna ze složitějších částí standardní FYZIKY (3D+čas, hmota, energie).
2) Tekutinami se zabývá "fluid-"mechanika (hydro-, aero-, termo-).
3) Ztráta je forma přeměny
"chtěné, vysokopotenciální energie"
na energii
"nízkopotenciální, tepelnou a především nechtěnou".
Key:Disipace.

Nejsem zastáncem vysvětlování principů s pomocí absulutních hodnot.
Bohužel letité zkušenosti mne přesvědčily o pravdivosti této stále neodbytnější myšlenky:
Kontextové a poměrové myšlení si lze vybudovat teprve potom, co si vytvořím a zažiji solidní základ "pevných bodů". Body není nutné mít "přesně zaměřené", ale musejí být "fakt fest".
Jaké je minimum mnou definovaných pevných bodů pro diskuzi o "luftování kéru, meteu, kamnech, balónech, letadlech, autech, bicyklech, stanech, stožárech, barácích a životě v POHYBU na Matičce Zemi vůbec?"

A) TÍHOVÉ ZRYCHLENÍ JE 10.
B) HUSTOTA JE 1.
C) KAPACITA a hustota JE 1 000.

Programově neuvádím korektní název ani rozměr. Chystám si pole na "úvod do teorie modelování" :evil: .
Mimo tyto krásně koherentní dekadické hodnoty si bohužel musíte pamatovat:
D) 12 (24)
E) 60 (360, 3 600)
F) 3.14 (a hnusné čísílko é ...)
a musíte umět VELKOU NÁSOBILKU.
Pokud umíte s logaritmickým pravítkem, máte velký náskok (jen výjimečně uděláte HRUBOU ŘÁDOVOU CHYBU).

Jako tzv. LEXIKÁLNÍ PRIMITIVUM lze považovat čísla 7 a 4, případně 0 a 1 (v současnosti na zenitu oblíbenosti po celé ZeměKouli).
Filozofové a duc_hovně založení samozřejmě znají 2 i "svatou 3".

Kdo dočetl až sem, tak 3, 2, 1, Go!

Zákon zachování hmoty a energie ABSOLUTNĚ MINIMALIZOVANÝ lze pro VZDUCH,
proudící velmi malými rychlostmi,
slovně vyjádřit:
kinetická/pohybová energie, potenciální/polohová energie a tlaková energie je v rovnováze.

Kinetická energie je přímo úměrná druhé mocnině střední/objemové rychlosti.
Potenciální energie je přímo úměrná výšce nad referenční rovinou.
Tlaková energie je NEPŘÍMO ÚMĚRNÁ hustotě.

Proč jsem definoval numerické absolutní minimum? Abych ukázal číselnou hodnotu nejjednodušší ztráty, kterou si lze vůbec představit (Key: Bordova ztráta, Bernoulli).

Do hodně velké místnosti (pavilón na veletrhu) ústí příkladové vzduchové potrubí.
Vzduch proudí třemi rozdílnými příkladovými rychlostmi:
2.0 m/s, 1.0 a 0.5 [ m s^-1 ].
Hmotnost vzduchu v pavilonu je třebas 100 tun. Výústním objektem trubky vtéká do pavilonu 10 dkg/s? Nebo 3 kg/s. Nebo 100 kg/s? No, stále hodně pod fyzikálně zajímavými 5% z jednohosta tun.
Jaké budou rychlosti proudění v pavilonu, vyvolané těmito třemi rychlostmi a vágně navrženými HMOTNOSTNÍMI průtoky? Vždy přesná NULA.
Jaké jsou přínosy kinetické energie tří příkladových rychlostí do našeho pavilonu?
Nejdříve POMĚROVĚ, základem STANOVUJI rychlost 1.0 [ m s^-1 ].
400%, 100%, 25%.

V co se dodaná kinetická energie přeměnila? V nízkopotenciální teplo.
Jak se disipovala? Vířením.

A teď mentální kotrmelec. Před vyústěním visí lehká tkanina. Kde? Blízko, daleko?
Přiměřeně, přiměřeně!
Absurdita - každý přece ví, že se hadra ani nehne. A't je u výusti, jak blízko chce!

Neé? Fakt sebou fest mele, trochu dál se jen tak plácá a nakonec se ani nehne?
Žeby přeměna energie kinetické na tlakovou?
Ano, ten tlak
s tou hadrou
mává.
Ne to teplo, ani ta rychlost.
(PT profíci: víme, že tlak v tekutinách je fyz.fikce, leč použitelná přes mnoho oborů, skupenství hmoty, dokonce pro elmg.vlnění, ...).

Ale jak je tento TLAK velký?
A jak mu můžeme říkat?
Zvýší se o tuto hodnotu celkový tlak v pavilonu?


Začnu od konce: tlak se NEZVÝŠÍ, ani "o prd"!
Jistě, pokud si pod trubkou ústící do teď ještě hermeticky uzavřeného pavilonu představujete přikurtovanou F-18
nebo Mig-29 se zapnutou forsáží ...
Ale to je "nepatrně jiný" případ :twisted: .

Říká se mu různě, nejdidaktičtější je název ENERGIE ZBRZDĚNÉHO PROUDU.
Proč energie? Bavíme se přeci o zákonu zachování.
Nikoliv koryt, ale hmoty a energie.

Energie a hmota? Hmota, hmotnost, síla, plocha, tlak?
Jak byl pravil kalasik: páka-kladka, páka-kladka, páka-kladka, :idea: kolečko na hřídeli!

Pro nás: Joule a KiloGram (vidíte, zase jedna z mnoha nelogičností pánů NORMOTVŮRCŮ, zde však uznávám tento přiměřený kompromis tvůrců soustavy SI ;) ...).
A v Bernoullce! Normalizováno na jednotku hmotnosti.

Musím ještě dodat, že konstantou úměrnosti pro kinetickou energii je JEDNA POLOVINA (Key: Integrál, Derivace).

Zpět k naší NUMEROLOGII (když už není zdrávo pracovat s poměry ...).

Kilo vzduchu přinese do pavilonu tyto Jouly (v závislosti na rychlosti "vé kvadrát půl"):
2 J, 1/2 J a 1/8 J.

Hustota vzduchu pro "pé lomeno ró" je krásné čísílko pro násobení/dělení (říká se mu indiferentní prvek), proto také tlaky jsou shodné kladné číselné hodnoty:
(přetlak) na vyústění 2 Pa, 0.5 Pa a 0.25 Pa.

A protože se tento přetlak beze zbytku přemění v teplo, říká se mu TLAKOVÁ ZTRÁTA. Na měrnou kinetickou energii [ J kg^-1 ] se pak normují všechny ztráty, ať to stojí, co to stojí :evil: ! Pak už není cesty, jak "lidově" vysvětlit přechodné proudění, laminarizaci, turbulentní "promazávací podvrstvu", ...

Pro samostudium: zamyslete se nad výhodami a nevýhodami normování energie na jednotku hmoty versus jednotku času.
Pro velmi pokročilé: dobré je normovat Qm na A, obdobně jako to dělají elektrikáři s I na A (proudová hustota, vývin tepla, objem a teplosměnná plocha ..., ale to stavařské normy abosultně neznají :twisted: ).

Pokud uvidím přiměřenou návštěvnost, přihodím traktát o potenciální energii vzduchu v kontextu s počasím, výškou stavby, nadmořskou výškou, ...

Závěr (pro nábližkáře):
Jedno kilo proudící tekutiny (luftu) obsahuje energii v Joulech, která je právě vé kvadrát půl.
Tato měrná kinetická energie přejde v tlakovou energii pé lomeno ró
za předpokladu
i) konstatního gé (kila na Té nezávisí, ró ano!) ,
ii) úplného zastavení = 100% "vybrždění" proudění,
iii) kdy přesně tato měrná tlaková energie skončí jako nízkopotenciální teplo, zvyšující entropii Mamče Země a přilehlého okolí.
A to je minimální znalostní základ/base pro další úvahy o tlakových ztrátách.

Tož tak.
Uživatelský avatar
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
 
Příspěvky: 888
Registrován: 18 dub 2011, 20:29

od metball » 16 kvě 2011, 15:42

Ave,
sledovanost sice nic moc, ale zrovna dost fučí ...

Dnes vysvětlím geniální přístup,
který umožní "vzájemně znalostně synchronizovat" např.
elektrikáře s vodaři nebo teplaři
a třebas i se vzduchaři či zahrádkáři ...

Metodě se říká ELEKTRO - HYDRAULICKÁ ANALOGIE.
Vychází z (dnes už mylného?) předpokladu, že každý jsme byli dítětem a tudíž jsme si rádi hráli.
Když venku lilo jako z konve,
"náš předek" nás zahnal do sucha a tepla, a my si za oknem plánovali, jak bude fajn, až lít přestane
A PŮJDEME SI DĚLAT POTŮČKY MEZI KALUŽEMI.

Odborně HYDRAULICKY si popišme tento triviální případ:
1) V tíhovém poli Země máme dvě volné hladiny vody, jednu výš a jednu níž.
2) Mezi nimi už EXISTUJE STRUŽKA, ale zatím jen v našich představách.
Voda mezi kalužinami NETEČE, byť mezi nimi existuje rozdíl POTENCIÁLŮ (mezi horní a dolní kaluží je výškový rozdíl).
3) Vezmeme klacík, motyčku, rýček a začneme kopat kanálek.
Libo odkud začnete,
ale už teď si uvědomte,
jaké výhody/nevýhody bude mít jedna z teoreticky očividných strategií.
Kopat stružku můžeme:
a) shora
b) zprostřed
c) ze spoda.

Přestalo přšet, hurá ven, do praxe.
Už je to skoro hotový... jó, už se to roztíká!
Přesně v tom okamžiku, kdy kanálek propojí obě kaluže (kopeme-li výhradně odspoda), nastane ten zázrak, jako při rozjezdu toho velkého náklaďáku.
STATICKÝ STAV se prakticky skokem změní v DYNAMICKÝ DĚJ.

Elektrikář by to řekl asi takto - "No co, zapnul jsem to."
Španělský sadař by pronesl cosi jako
"Tak jsem těma splaškama právě začal zalívat ty naše pomerančovníky ..."
Kema od Franty Kocórka by hlásil: "Zoncna rumpluje, bude hicna."

NEKONEČNĚ VELKÝ ODPOR mezi kalužinami se změnil na nějakou
DYNAMICKY SE MĚNÍCÍ, KONEČNOU HODNOTU ZA SEBOU (sériově seřazených) ODPORŮ.

Proč neřeknu hned, že na jediný odpor?
To bych popíral Newtonův zákon setrvačnosti a to se ve slušné společnosti nedělá.
Newtona smím zanedbat,
ale to jen tehdy, pokud zanedbatelný je (chyba menší než 5% je dostatečný důvod k zanedbání - tak byla odvozována klasická fyzika, proto se to nesnažte zpochybnit).

Když si pár minut počkám, kanálek se tůhle "promele", támhle zanese, ...
A průtok vody se ustálí.

Právě od tohoto okamžiku
(pokud do horní kalužiny voda přitéká a doplňuje to, co odteklo a ze spodní odtéká, aby to nepřeteklo)
SMÍM HOVOŘIT O KONSTATNÍM HYDRAULICKÉM ODPORU KANÁLKU.

Tento odpor je právě a přesně tak velký, aby vykompenzoval rozdíl POTENCIÁLŮ HLADIN.


Závěr:
Voda teče z horní do spodní kalužiny po směru GRADIENTU (spádu).
Po cestě se ztratí právé tolik energie, aby se vykompenzoval rozdíl potenciálů volných hladin.

Pro standardní Vysír...:
Je-li kalužinou myšlena jen "ňáká grča na potoku, ve který to valí jak pod splavem",
stružka je tak úzká, že se voda nerozteče,
převýšení kalužin je velké a jejich vzdálenost zase moc malá, takže "se ta hrázka prostě rozboří",
atd. atp.,
máte samozřejmě pravdu.
Ale - vaše hra bude vypadat výrazně jinak.

Pro ten zbytek, co by to už jednou fakt rád pochopil
a nehrál si chvilku na "zabejčenýho berana"
a nakonec stejně neodešel jak ovce na porážku ...,
pro ně je to snad poslední příležitost jak pochopit, o čem AERODYNAMICKÝ ODPOR JE.
Naposledy upravil metball dne 08 čer 2011, 18:18, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
 
Příspěvky: 888
Registrován: 18 dub 2011, 20:29

od Pedro » 16 kvě 2011, 19:53

Metball: kalužím by šlo i rozumět, ale v rouře se to bude chovat určitě s dalšíma záludnostma, o kterých asi ani netušíme. Mě by zajímalo z hlediska tlakových ztrát, jestli je lepší vést domem jednu tlustou trubku a tu větvit nebo udělat rozdělovač a z ní natáhnout metry tenkých flexi potrubí. Běžela tu diskuze o tlakových ztrátách, že po překonání největší tlakové ztráty jedný větve znamená, že už větší síly nebude třeba. To jsem ais po deseti příspěvcích pochopil. Jen mi pořád hlava nechce přijmout, že by 100 tenkých hadic mohlo mít stejnou tlakovou ztrátu jako jedna tlustá, když třecí plocha tlustý bude menší.
PS. Nevim kde bereš malou sledovanost. Já čtu všechny tvý články, jen si netroufam reagovat.
Pedro
 

od metball » 16 kvě 2011, 22:17

Ave Pedro, ave PT čtenářstvo.

Pedro píše:... ale v rouře se to bude chovat určitě s dalšíma záludnostma, o kterých asi ani netušíme. ...


... ale nebojte, dočkáte se.
V rourách se "to chová" přesně stejně jako ve stružkách.
Taky voda a vzduch jsou v modelech
potůčků nebo
vodovodních řadů nebo
trubek klimatizace/větrání/topení (horkovzduch, podlahovka, radiátory, chlazení)
zcela rovnocené tekutiny.
Ani se nemusíte bát stlačitelnosti vzduchu ve srovnání s prakticky nestlačitelnou vodou.
Samozřejmě, vždy jen do 5% chyby :evil: .
A zatím vůbec nevadí, když nevíte,kdy se k magickým 5% blížíte.

Prostě studujte a srovnávejte si to s tím, co už znáte. Věřte především tomu, co jste zažili, viděli, méně už tomu, co "jedna paní povídala". Ona i ta nejpohádkovější babička, byť by měla "papulu jak mašinkvér" nestačí říct celý kontext. A hlavně, nemá ve zvyku si ověřovat, jestli "ona o koze a ty o voze".

Pedro píše:... Já čtu všechny tvý články, jen si netroufam reagovat.


Jednou to musí být poprvé, co už s tím 8-) .

iGoNY
Uživatelský avatar
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
 
Příspěvky: 888
Registrován: 18 dub 2011, 20:29

od metball » 26 kvě 2011, 13:57

Ave,
dopsav komplikovanou meteo-zprávu, jdu si smlsnout na PT diskutérstvu :twisted: .

Opět a již pomilionté se mi ukazuje nad Slunce jasnější,
že by každý rád a hned přeskočil svůj vlastní stín.
Troška pokory a je tu šance zamířit směr moudrost.

Základem drtivé většiny vzájemných "nepochopení se" diskutérů
je jejich neznalost.
Neznalost triviálních pravidel GEOMETRIE.
Bez slušné znalosti geometrie nedáte "rozumný obsah diskuzi"
ani o nejzákladnějším pravidle Fyziky.
Podle mne je jím zákon o neprostupnosti hmoty.
Je to jedno z mála primitiv, které si údajně na svět přinášíme hned s naším prvním nádechem.
To jen, abych to zaAirFóroval.

Ze zákona neprostupnosti mj. plyne to, že nemluvně se ani nesnaží chytit hračku za něčím hmotně neprostupným, byť přes to vidí.
Další důsledek je, že v jediném okamžiku nemůžu být na stejném místě 2x, 3x, ..., 100x, ...
ne proto, že bych se nemoh naklonovat, pohybovat proti proudu času, ...
ale protože se tam prostě vícekrát nevlezu.
A taky by mi jaksi chyběla hmota na další CarbonCopy "Mé Nicotnosti" :evil: ...

Začínáme:
NULAROZMĚRNÝ znamená, že se mi celý Vesmír zhroutil v bod. Sice hmotný, přesto bod.
0D+ znamená, že tento bod je vázán s ČASEM. Nějak se nám v tom nulaprostoru "mrcasí".
Je to sice hrozná, ale nutná limitní představa. Nic brutálněji jednoduššího neexistuje.

JEDNOROZMĚRNÝm nazýváme cokoliv ze 4D+,
kde v reálu a/nebo modelu
jeden směr/rozměr/parametr výrazně převažuje nad zbytkem
(95% "dělá to námi zvolené" + 5% "to vostatní").

1D+ je tedy:
Bicyklista vylezl se svým "ořem" na kopec, nasadil chrániče, helmu, ...
a v ten okamžik já mám model
HMOTNÉHO BODU.

Je na kopci, rozhlíží se, kudy to spustí na plný ku.. dolů.
Model - hledá JEDNOROZMĚRNOU TRAJEKTORII
na které proběhne
PŘEMĚNA POTENCIÁLNÍ V KINETICKOU ENERGII.
Tato přeměna probíhá v ČASE,
proto označení modelu 1D+.
Jak jsem byl psal kdesi dříve, to + tam musí být kvůli 1. Newtonovu zákonu.
"Lex I:
Corpus omne perseverare in statu suo quiescendi vel movendi uniformiter in directum,
nisi quatenus a viribus impressis cogitur statum illum mutare."


Jen v souladu s praxí musím zmínit,
že byť kopec bude libovolně vysoký a strmý,
cyklista bude mít super-hyper kolo, oblečení, ...
NEDOSÁHNE LIBOVOLNĚ VELKÉ RYCHLOSTI.

Až toto strávíte, někdo se ozvěte, budeme pokračovat. Snad to dobojujeme až ke kontinuu se vzduchem v celém baráku a jeho podstatném okolí.

A když ne, tak co už s tím 8-) ?

iGoNY
Uživatelský avatar
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor
 
Příspěvky: 888
Registrován: 18 dub 2011, 20:29

Další

Zpět na Vzduchotechnika