SFO píše:No,
pokud jedete na samotíž,
tak jo.
Jinak raději psát minimální.
Primární okruh výměníku byl původně navržen jako samotížný, později byl doplněn čerpadlem napájeným z fotovoltaiky (čili přesněji řečeno spotřeba elektřiny z distribuční sítě je nulová), došlo tím ke zlepšení zlepšení přenosu tepla zejména v oblasti vyšších výkonů. Sekundární okruh výměníku je čistě samotížný z důvodu lepší stratifikace.
SFO píše:A ještě si popíchnu:
Doufám, že ty přebytky solární energie
ukládáte koncem léta a začátkem podzimu
do těsné blízkosti ZR.
Pomocí teplovodních "hadů".
Voda přece jen "nabíjí" rychleji a neskonale účinněji, než vzduch, žeáno.
Teplovodní "hady" jsem v blízkosti ZR sice instaloval, ale jejich využití se ukázalo jako nevhodné z důvodu značného pohybu podzemní vody, která dodané teplo odnášela do jiných lokalit.
SFO píše:P.S.:
A ve vlně tropických veder kolektory:
a) stíníte,
b) vypouštíte,
c) koupete se třikrát deně v pořádně horké koupeli,
d) máte velký interiérový bazén,
e) dolíváte každý den litr až dva vyvřelé teplonosné kapaliny,
...
z) paralakticky natáčíte hranou proti Slunci,
ž) máte kolektroy s HP, které si samoregulací "poradí sami od sebe"?
Inu, jak řešíte Základní Otázku Kradenky:
Co s ní, když je jí ale fakt moc?
Žádnou z uvedených variant nevyužívám. Bazének mám exteriérový a když už se opravdu nechce nikdo koupat (dovolená mimo bydliště...) tak pro období největších tropických veder rozbalím izolaci spodní části akumulační nádrže a ono se to ureguluje zcela samočinně. S rostoucí teplotou nelineárně prudce rostou ztráty (mám ležatou nádrž - plocha pro ztráty je velká) a teplota se ustabilizuje na cca 85°C ve vrchní části (díky stratifikaci nevychladne celá nádrž ale jen cca 10cm vespod).
Je ovšem výhodnější navrhnout koncepci tak, aby přebytků bylo minimum.
Sám jsem to před pár pětiletkami také nechal na projektantovi a byla to chyba. Beze zbytku a bez oponentury splnil můj naivní a hloupý požadavek na realizaci solárního systému pro letní dohřev bazénku. Nevěřil jsem tomu, že by to mohlo fungovat celý rok. Dopadlo to přesně podle zadání: sklon kolektorů necelých 30°, orientace JJZ.
Další realizace (pro další generaci) už byla jiná: sklon 60° orientace JJV a jestli dožiju, další generaci budu doporučovat 70°JJV. Nejvíc tepla je potřeba ráno v lednu a ne odpoledne v červenci.
Ale i těch 60°JJV už funguje celkem slušně.
Závěr Základní Otázky Kradenky tedy zní: Brát jen to, co potřebuju a ne všechno, co se nabízí i když je to "skoro" zadarmo.