Odvětrání koupelny a WC?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od mashynka » 17 zář 2012, 00:07

:oops: Dobrý den, po rekonstrukci koupelny stojím před problémem, jak SPRÁVNĚ provést odvětrání WC (z mísy), sousední koupelny a s WC sousedícím prostorem, ve kterém budou umístěny akumulátory od soláru (NiFe, nikoliv olověné=nevzniká tedy vodík!!!). Vše musí být svedeno do jediného potrubí, které bude vyústěno přes strop na půdu. Délka potrubí v místnostech jednotlivě nepřesáhne 2metry a společné potrubí, které povede z koupelny na půdu bude dlouhé do 6metrů. Jedná se mi o umístění a počet zpětných klapek, jímače kondenzátu a umístění a výkon ventilátoru. Pokud by měl být použit jen jeden větší ventilátor, pak musí být umístěný ve stropě (strop je dostatečně vysoký), nebo až někde na půdě!!! Ventilátor plánuji ovládat od osvětlení WC a čidlem vlhkosti v koupelně, kde se bude též sušit prádlo. Nebo by bylo možné použít tři menší ventilátory, pro každou místnost samostatně? Již mám provedený prostup příčkou mezi koupelnou na WC (kde jsem zazdil trubku průměr 100). Dále mám zakoupené potřebné tvarovky pro propojení potrubí mezi koupelnou a WC, až do nástěnné nádoby splachovače, přes kterou se bude odsávat mísa WC, "T" kus průměr 100 pro odbočku k baterkárně a jímač kondenzátu průměr 100. Jedná se o kombinaci potrubí průměr 100 a hranatého. Toto řešení jsem musel zvolit kvůli místu v koupelně, které je jediné vhodné pro vyústění na půdu a nevejde se tam kulatá roura. Proto ten hranatý průřez. Kulatou rouru jsem použil pouze pro průchod přes příčku mezi koupelnou a WC a po zredukování na průměr 50 i k nádobě splachovače. V koupelně není z výše uvedených důvodů možné použít kulaté potrubí! K průchodu stropem a na půdě lze již použít jakýkoliv průřez potrubí (nemám jej ještě nakoupené!). Ještě pro úplnost - koupelna, WC ani baterkárna nemají okno! Jakýsi situační nákres je na přiloženém obrázku. Případné odpovědi můžete poslat na mail: mashynka1@gmail.com.
Předem velice děkuji.
Přílohy
Větrání.jpg
Uživatelský avatar
mashynka
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 3
Registrován: 17 zář 2012, 00:03

od Leon » 17 zář 2012, 09:08

V žádném případě bych nedoporučil dělat odvětrání do prostoru půdy. Odvětrání musí jít ven z domu. Pozor na tvorbu kondenzátu v potrubí, zejména z baterkárny může být v kondenzátu ledacos. Je to sice rekonstrukce a nejde předpokládat extra vzduchotěsnost, přesto se zamyslete kudy do místností bez oken bude vzduch přiváděn.
Leon
 

od mashynka » 17 zář 2012, 16:29

Děkuji za odpověď, i když mě moc nepotěšila. Ta půda je obrovská, větraná a nepoužívaná. Nechce se mi dělat díru do střechy - majitel by pro to asi neměl moc pochopení?! A pokud by pro přívod vzduchu do místností nestačily netěsnosti ve dveřích, není problém do nich dát větrací mřížky. Co se týče baterkárny, tak z těch NiFe by neměl jít žádný sajrajt, ale pokud ano, tak existují ještě gelové olověné a z těch 100% nic nejde. Pokud bych ale přistoupil na vyvedení nad střechu, tak jaké jsou zásady a kde by měly být zpětné klapky a jaký ventilátor (-y)? Je nutné potrubí izolovat proti chladu? Odvod kondenzátu chci řešit vložením kondenzační jímky ( mám ji již koupenou), ale nevím kam bych ji měl správně umístit. Děkuji.
Uživatelský avatar
mashynka
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 3
Registrován: 17 zář 2012, 00:03

od mashynka » 30 zář 2012, 12:09

Děkuji za vysvětlení, ale už jsem korigoval svoje úvahy a ač nerad, vyústění vytáhnu nad střechu. Doufám, že se s majitelem nějak dohodnu ...?! Prosím však ještě o sdělení, čím a jak bych měl potrubí nad stropem (= půda a nad střechou) izolovat. Pokud je to ovšem nutné. Jak dlouhý kus trubky bych měl vyvést nad střechu? Čím zakončit trubku nad střechou? Děkuji.
Uživatelský avatar
mashynka
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 3
Registrován: 17 zář 2012, 00:03

od ventilator » 04 kvě 2013, 20:42

Dobrý den, v každém případě je potřeba izolovat potrubí buď návlekovou izolací, nebo samolepící izolací http://www.vzduchotechnika-prodej.cz/ve ... -spojovani a také použít kondenzační jímku: http://www.vzduchotechnika-prodej.cz/ve ... acni-jimky . Co se týká vyústění na střechu, dá se to řešit i takto: http://www.vzduchotechnika-prodej.cz/ve ... vkh-2e-250
ventilator
 

od ADMINd » 04 kvě 2013, 21:51

Prosím zástupce firmy Ventila s.r.o., aby ubrali z reklamy a přidali více skutečně přínosných informací. Děkuji.
J. Bakule - administrátor
Uživatelský avatar
ADMINd
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 27
Registrován: 17 úno 2011, 14:47

od Návštěvník » 09 říj 2018, 09:10

Zdravím, také se chci k tomuto tématu zeptat ohledně odvětrávání WC. Pořídili jsme si dům http://www.eurobydleni.cz/pronajem-byt- ... l/8047231/ ale záchod má velmi malinkatou místnost :-( A právě v něm není takřka žádné odvětrávání. Je tam pouze malá ventilačka ale není zabudované okno. K záchodu je zleva ložnice, zprava pokoj zezadu štít domu a zpředu vchod. Dá se tam nějak zezadu dodělat okno? Moc tomu nerozumím a nevím zda je to reálné. Děkuji Pavla.
Návštěvník
 


Zpět na Vzduchotechnika