Koncept Earthship

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Petr.H » 19 bře 2013, 12:30

Kolby,
jsem moc rád, že jste poskytl tuto informaci, která není jen hypotézou, ale ověřenou praxí.
Nic jiného než výsledky z praxe totiž nemá smysl dlouhosáhle diskutovat.
Tzn. vytvořit model, ověřit v terénu, zjistit skutečnost

Pro univerzity bývá většinou dost těžký problém, když věřejně potvrdí, že prachy které firmy z lidi pomocí oblbování dostanou,a které člověk zbytečně vrazí do předražené trubky (rehau apod.), která nemá možnost uplatnit své materiálové schopnosti jsou evidentně nesmyslnou investicí. A to se bavíme jen o trubkách. Návratnost celé investice ZVT je vzhledem k limitům možného zisku tepla skrze vzduch taky diskutabilní či spíše nerentabilní.

Řekl bych, že zde nakonec výzkum zjistí, že parametry škodlivosti budou obecně závislé na tolika faktorech (např. pravidelná údržba potrubí apod.), že jakékoliv výsledky budou vždy jen poplatné aktuální dané stavbě. Tzn. na jiné stavbě bude dosaženo zase jiných hodnot. Jediné co by mohlo být ku pomoci, bude zjištěná zprůměrovaná hladina škodlivosti a míra jejího vlivu na kvalitu vzduchu v obydlí.

Právě primitivní zkušenosti z praxe většinou pozorovatelné bez šílených výzkumů a měření (viz ta skutečnost nemožnosti jakkoliv zamezit zněčistění trubky pro tvorbu mikroorganismů) nebo i jednoduché propočty jak to ukázal andyrak na permawebu v případě zemělodí a jejich možností akumulace/výdeje tepla v našich podmínkách jsou dost dobrým filtrem pro volbu, zda má daná myšlenka či koncept vůbec šanci a smysl uspět.

Děkuji za případné další info a zkušenosti především praktiků z reálného provozu.
Uživatelský avatar
Petr.H
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 22
Registrován: 26 úno 2013, 18:04

od Kolby » 31 kvě 2013, 14:13

Petr.H píše:Kolby,
jsem moc rád, že jste poskytl tuto informaci, která není jen hypotézou, ale ověřenou praxí.
Nic jiného než výsledky z praxe totiž nemá smysl dlouhosáhle diskutovat.
Tzn. vytvořit model, ověřit v terénu, zjistit skutečnost


Níže jsou uvedeny slibované výsledky, prezentované na konferenci Zdravé domy, viz Kolbábek A., Jaroš M., Musil Z.: MIKROBIOLOGICKÉ RIZIKO ZEMNÍCH VZDUCHOVÝCH VÝMĚNÍKŮ TEPLA – PILOTNÍ STUDIE. In. Zdravé domy 2013. Brno: VUT v Brně, 2013. s. 87-96. ISBN: 978-80-214-4737-0.
Sborník by měl být v brzké době dostupný v některých velkých knihovnách po celé ČR, v MZK v Brně bude určitě :)

tab_1.png
Tab. 1 Přehled základních parametrů hodnocených ZVT


tab_2.png
Tab. 2 Výsledky pilotní studie (podzim r. 2012)


CFU_mat_new.png
Graf. 1 Počet vykultivovaných kolonií plísní dle materiálu ZVT


CFU_rok+mat_new.png
Graf. 2 Počet vykultivovaných kolonií plísní dle stáří ZVT


pozn. PP Hekaterm sice dopadl nejhůře, ale toto je s velkou pravděpodobností spíše zapříčiněno nevhodným umístěním filtračního boxu v potrubní trase... box je zde umístěný v těsné blízkosti podlahy, přičemž je instalován ve vertikální poloze – větší zachycené nečistoty na tkanině se tak mohou po čase uvolnit a padat směrem dolů, do zemního výměníku! Vzorky jsme odebírali právě v místech pod tímto boxem, takže potrubí zde mohlo být více zanesené... bohužel majitelé již o další odběry nemají zájem, takže tuto hypotézu nemůžeme prozatím potvrdit.

Jarní rozbory jsme kvůli deštivému počasí museli odložit na červen - počasí není ale prozatím o moc lepší, takže snad na to už brzo vlítnem :D
KOLBY
Uživatelský avatar
Kolby
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 5
Registrován: 28 úno 2013, 23:45
Bydliště: Brno

od Pedro » 31 kvě 2013, 23:28

Velmi zajímavá práce. Byla by i nějaká fotodokumentace ?
Pedro
 

od Kolby » 02 čer 2013, 13:30

Pedro píše:Velmi zajímavá práce. Byla by i nějaká fotodokumentace ?


Zdravím,

tak nějaké fotky máme, ale do tohoto článku jsme žádnou nedávali - máme v plánu ještě něco sepsat na TZB-info (tam určitě foto dáme), ale nemohu teď přesně říci, kdy se k tomu dostaneme ;)

O co konkrétně máte zájem, o ten filtrační box?
KOLBY
Uživatelský avatar
Kolby
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 5
Registrován: 28 úno 2013, 23:45
Bydliště: Brno

od Pedro » 02 čer 2013, 17:15

Zajímají mě detaily provedení ZR, jaké jsou šachty, jak je řešeno čerpaní kondenzátu, čištění, zajímavé by bylo kamerové snímání vnitřku potrubí..vedle snímků i technická data: délky, hloubky uložení, schéma položení. Chápu, že neměříte účinnost, ale kontaminaci, jen když už jste v tom.
Mimochodem během víkendu jsem již řešil odstavení ZR na dvou jednotkách díky zaplavení.
Pedro
 

od Kolby » 02 čer 2013, 20:00

Pedro píše:Zajímají mě detaily provedení ZR, jaké jsou šachty, jak je řešeno čerpaní kondenzátu, čištění, zajímavé by bylo kamerové snímání vnitřku potrubí..vedle snímků i technická data: délky, hloubky uložení, schéma položení. Chápu, že neměříte účinnost, ale kontaminaci, jen když už jste v tom.
Mimochodem během víkendu jsem již řešil odstavení ZR na dvou jednotkách díky zaplavení.


Některé základní informace o ZVT jsou uvedeny v tab.1 a 2... na ty ostatní teprve pojedme (až se umoudří počasí). Pokud šachta je, tak pouze pro odčerpání kondenzátu DN 300 - jedině 2 ve Zlíně mají větší šachtu + náš brněnský ZVT (č. 1) má 2 šachty (DN 800) do kterých se dá vlézt a podívat se pěkně dovnitř :) Odčerpání kondenzátu (a čištění :? ) nikdo moc neřeší, v Židlochovicích a Popicích mají vsak přez štěrkové lože (na jaře tam ale může vlítnout spodní voda + radon kontinuálně), ostatní sem tam od času odčerpávají. Ty nové ZVT ze zelených KGéček se dají proplachovat tlakovou vodou, a prý se již čistily... většinou DN 200, L=21m a H=cca 2m, vše přímý typ. Takže asi tak ;)

Jinak všude, kde chodím mě každý od vzduchových ZVT odrazuje - dnes se preferují jednotky s "aktivní" rekuperací, kde se nemusí řešit protimrazová ochrana, takže se vzduchovými ZVT je již zřejmě útrum :lol:
Ty 2 zatopené kousky jsou z KG PVC? Vím o jednom zařízení z KG 2000 (zelené), který je pod hladinou spodní vody a prozatím tam nic nezatíká, takže alespoň tyto trubky by mohli něco vydržet (nevím ale jak to bude za 10 a více let provozu)... ještě hlavně aby tam nebyl ten vsak do štěrku ;) V Židlochovicích jim tam díky tomu již několikrát voda vlítla!!! Ale jen na jaře, když stoupla hladina spodní vody - jinak zatékání nepozorovali.

Provozní měření budeme mít pouze z našeho výměníku v Brně, viz např. http://vetrani.tzb-info.cz/vetrani-rodi ... la-fsi-vut, jedná se o experimentální zařízení (pro studenty i laickou a odbornou veřejnost), tj. i cena tomu odpovídá... takže snad mě tu kvůli tomu neukamenujete 8-) V létě plánujeme spustit cirkulační režim chlazení, ZVT můžeme provozovat i v dalších režimech, ale ty prozatím nevyužijeme - uvidíme časem :D
Naposledy upravil Kolby dne 03 čer 2013, 16:53, celkově upraveno 1
KOLBY
Uživatelský avatar
Kolby
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 5
Registrován: 28 úno 2013, 23:45
Bydliště: Brno

od Pedro » 02 čer 2013, 20:57

SFO píše:..se domnívají,
že silou svého Ega
efektivně přikáží Mamči Přírodě, co má dělat...
Bohužel je hůř. Už jsem psal o problémech se zaplavením ZR, ani mě nenapadlo..že voda může tak stoupnout a vlítnout do domu gejzír 200 rourou od ZR. Viděl jsem už jen následek a je lepší to nepopisovat.
Přeji všem lidem, aby se jim voda a bahno vyhnula a konečně přestalo pršet!
PS: Kolby dík za info, teď tohle téma na chvíli opustím.
Pedro
 

od Kolby » 02 čer 2013, 22:24

Pedro píše: ..., ani mě nenapadlo..že voda může tak stoupnout a vlítnout do domu gejzír 200 rourou od ZR. Viděl jsem už jen následek a je lepší to nepopisovat.

:( tak o tom, že by díky ZVT voda vlítla až do domu jsem prozatím ještě neslyšel... o kanalizaci to je známé. Zde pomůže jenom Geoflex (či něco podobného), nebo kapalinový typ zemního výměníku. Co dokáže povrchová voda s betonovou nasávací šachtou je vidět níže - spodní voda je ale větší prevít :? Kupodivu tento výměník nedopadl nejhůře, "pouze" 225 CFU/cm2!

PA050037_12-jpg.jpg
"Nasávací" šachta ZVT (bez filtrace)


PA060049_12-jpg.jpg
Zatopený výměník ze studie (č. 3)


Kdyžtak pak prosím písnite co to bylo za potrubí (zřejmě KG PVC).
KOLBY
Uživatelský avatar
Kolby
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 5
Registrován: 28 úno 2013, 23:45
Bydliště: Brno

od Leon » 02 čer 2013, 22:48

Kolby píše:... o kanalizaci to je známé.
Ono to není tak rozdílné a průřez potrubí dvojnásobný. Jestli to bylo někde v zaplavené oblasti. Můžeme být rádi, že si píšeme a jsme v suchu.
Leon
 

od Mikeš » 04 led 2020, 13:36

Ahoj taková podobná zemělod je u Kutné Hory. Nejsem žádný znalec přírodních energii ani jejich využití pro takovýhle projekt. Ale líbí se mi být nezávislý na nějakých firmách když se dají využít přírodní energetické zdroje z planety země jako vítr, slunce a vodu. Aniž by člověk musel něco platit stačí být jen trochu vynalezavý. Chce to nějaké znalosti fyziky. Třeba tohle je taky zajímavý projekt co se týká využití přírodních energii.
Mikeš
 

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnika

cron