klimatizace do vzduchotechniky

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Laďa Jaskva » 30 črc 2013, 21:40

Dobrý den. Realizoval někdo z přítomných abonentů na lince airforum.cz dodatečnou montáž klimatizační jednotky do rozvodů vzduchotechniky s pasivní rekuperací ? Pokud ano, zajímaly by mě podrobnosti. Děkuji.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Laďa Jaskva » 31 črc 2013, 22:50

Dobrý den. Zdá se, že je to asi zbytečná otázka. Zřejmě nesériové zařízení není oblíbené. Ale je mě celkem divné, že se k tomu ani jeden z 18ti prohlížejících nějak nevyjádřil. :( :( :( :( :(
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Leon » 31 črc 2013, 23:15

Na dodatečnou klimatizaci musí být rozvody připraveny - to se obvykle nedělá, šetří se a myslí, že jen větrání stačí (neizoluje, nedimenzuje a nedělá cirkulace). Když není izolace = problém s kondenzací, chybějící dimenze = malý výkon, když není cirkulace, využívá se jen větrací vzduch a ten více jak 1-2 kW chladícího výkonu nepřenese. Kdo rozvody připravuje, obvykle počítá s aktivní rekuperací a tedy i chlazením. Tam zase dodatečná klimatizace nemá význam. Sporná je úloha cirkulace a roznášení pachů po domě podobně jako u cirkulačního topení. Pokud bych měl do domu dát dodatečně klimatizaci, vyhnul bych se vzduchotechnickému rozvodu.
Leon
 

od Laďa Jaskva » 31 črc 2013, 23:38

Dobrý den. Díky za reakci. Popíši stav : rozvody mám zaizolované a maximální průtok, který je jednotka schopna přenést je cca 400 m3, což je ale již celkem slyšet. Nicméně nejde o nějaké přenášení velkých chladících výkonů, ale pouze o snížení teploty vzduchu řekněme z 27 °C na 22 - 23 °C. U dobře zateplených baráků je nárůst interiérové teploty pomalý a pokud se začne průběžně dochlazovat, tak není a ani nemůže být problém s nedostatkem chladícího výkonu. Jde přece pouze o eliminaci tepelných zisků, které v určitém časovém období již není schopen eliminovat samotný barák svou teplenou kapacitou, chcete-li tepelnou setrvačností. A právě proto, že není cirkulace, tak můj dotaz směřuje pouze k jednomu řešení : zda existuje nějaká jednotka ( výměník ), který bude mít pouze přívod chladiva z venkovní jednotky a vzduch přez výměník pouze profičí pomocí ventilátoru z rekuperace. Čili něco na způsob teplovodního ohřívače. Je mě jasné, že separátní splitová jednotka je řešení rychlejší a profesionální, nicméně, i když by byla schopna výkonově pokrýt potřebu chladu na celý barák, tak je problém, jak ten studený luft dostat všude, kde ho potřebuji.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Leon » 01 srp 2013, 09:19

Když není izolované potrubí, logicky ho nelze příliš ochladit (pod hodnotu rosného bodu). Jinak se celé potrubí orosí a bude z něj všude kapat voda. Podobně je to vidět na vodovodních trubkách, ale třeba i na záchodových nádržkách apod. To znamená, že vzduch budete odhadem chladit nad tak na 20-22°C. Když dáte do potrubí chladič (není žádný problém, je to standardní záležitost do potrubí s potřebnými hrdly), velké chlazení od tohoto systému nečekejte. Malý průtok vzduchu, poměrně vysoká teplota chladiče (s ohledem na výstupní teplotu vzduchu) efekt nepřinese.
Leon
 

od Laďa Jaskva » 01 srp 2013, 12:45

Dobrý den. Já jsem psal, že potrubí mám zaizolované. Co je rosný bod vím a tak by teoreticky mohlo něco kondenzovat na talířovém ventilu, který bude studený a bude v prostředí teplém s vysokou RV. Průtok je skoro stejný, jako má teplovzdušné topení, či chlazení. Čili standartní stav, akorát není cirkulace, ale chladil by se větrací vzduch. Nicméně, už mě to ani tak nezajímá, protože diskuze zde nikam nevede. Já se zeptám na " A " a dostanu odpověď na " B " a ještě vždy zápornou. Čili beru na vědomí, že to nejde. Díky.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Leon » 01 srp 2013, 21:31

Laďa Jaskva píše:Dobrý den. Já jsem psal, že potrubí mám zaizolované.
A já špatně čtu, stárnu, to už asi lepší nebude.
Pokud je zaizolováno a dokážete pustit 400 m3/h, to by mohlo už něco uhladit i při vyšší teplotě chladiče.
Leon
 

od Pedro » 03 srp 2013, 23:10

Je rozdíl, jestli hledáte kanálovou klimatizaci, to je standardní věc. Obvykle známe split (jedna vnitřní a jedna venkovní jednotka) nebo multisplit (jedna venkovní a více vnitřních). Kanálová klimatizace dělá něco mezi, v podstatě je to splitová jednotka, která chlad dopravuje do jedné nebo i více místností. Kanálové klimatizaci je úplně jedno, jestli je to vzduch cirkulační (v rámci místnosti) nebo větrací (sání z venku). Podstatné je, aby měla zajištěný dostatečný průtok výparníkem. Otázka pro maráky, aby si poradili s regulací průtoku. To taky není problém.
Je to pořád ale klimatizace a cena není malá na experimentování. Platí to, co už tu napsal Leon, když to nebudete dávat do potrubí a uděláte klasickou splitovou nebo multisplitovou klimu, vyjde to podobně.
Já si ale myslím, že vy chcete něco jednoduchého a to je obyčejný chladič do potrubí. Něco takového:
http://www.elektrodesign.cz/web/downloa ... ix=katalog

Na to napojíte třeba vodu ze studně přes oběhové čerpadlo..tak jste to myslel?
Pedro
 

od celleron » 04 srp 2013, 11:50

Vodní chladič by mu byl asi k ničemu, to by musel asi nejdřív koupit to poptávané TČ a pak jím chladit, ne do podlahy, jako Jicha, ale do tohoto vyměníku.
V zimě by to šlo používat zase jako dohřev vzduchu za pasivní rekuperací.
V zimě by se tím hodně podchlazovala zpátečka do TČ, otázka je, jaky vliv by to melo na COP?

Pan Jaskva chtěl použít patrně přímý vyparník:
http://www.elektrodesign.cz/web/cs/prod ... vy-chladic
Uživatelský avatar
celleron
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 35
Registrován: 13 kvě 2011, 23:28

od Pedro » 04 srp 2013, 12:46

Když tam dá přímý výparník, musí mít i tu část B, která bude vyrábět chlad. To už si vyrábí klimatizaci sám. Musí mít řešenou regulaci, spínání kompresoru, odtávání...neznám možnosti pana Jaskvy, ale kdyby se chtěl do takové stavby pouštět, chce to výbavu nejen technickou. Vodní chladič, když se napojí na studenou vodu ze studně asi nedosáhne na tabulkovou hodnotu 12°C, ale to ničemu nevadí. Teplota chladiče bude o něco vyšší a chladící výkon logicky nižší. To je nejlevnější a na "pokusy" docela dobré. Nakonec se stejně dojde k tomu, že sériově vyráběné aktivní rekuperace s chlazením už tohle mají léta zvládnuté. Když se pak spočítají náklady na výměníky, čerpadla, vedení a všechny ty slepé uličky, kdy to víc kape než chladí...
Pedro
 

od celleron » 04 srp 2013, 13:30

Já myslim, že to není zas takové bastleni.
Koupíte komerční sólo kondenzační jednotku, k ní ten přímý vyparník a myslím, že impromat vyrábí univerzální regulátor, který hlídá odtávání apod.
Akorát to celé vyjde na pěknej balík.

Co se týká Vašeho nápadu na chlazení studniční vodou, tak to zní dobře, ale nebojíte se, že si tím tu vodu budete kazit, tedy pokud jí používáte na pití?
Taky bych měl obavy o zarůstání toho výměníku.

Já jsem zase uvažoval nad low-costovém přichlazení, pomocí okenní klimy, jejíž výparník bych nahradil takovým přímým výparníkem, na který jsem dával odkaz.
Ale to už je docela "prasárna".
Uživatelský avatar
celleron
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 35
Registrován: 13 kvě 2011, 23:28

od Pedro » 04 srp 2013, 13:44

Záleží na kapacitě studny, ohřívat vodu ve studni asi nic moc. Jde o to, zda skutečně jsem schopen takovým výměníkem vodu skutečně ohřát a o kolik. Z hlediska znečištění bych se nebál, napustím okruh jen čistou vodou a na zimu vypustím.

Hry s klimatizacemi, chladivem atd...nevím,jestli je to pro kutily. Každý doma nemá vývěvu, každý si neporadí s množstvím chladiva, každý dokonce neumí letovat měď...navíc pak to žere, COP ve hvězdách..je to o testování a ladění.. Viděl jsem už pár nadšenců, co se pustili do Žeravíka a splakali nad výdělkem. :twisted:
Pedro
 

od Laďa Jaskva » 04 srp 2013, 15:49

Dobrý den. Už jsem se k tomu nechtěl vracet, neboť jsem měl dojem, že nikdo nepochopil můj prvotní dotaz. Asi se stal zázrak a Celleron ( zřejmě Intel Pentium :D ) se chytl na první pokus.
Moje představa byla naprosto triviální a vůbec nepředpokládala, že bych se do toho pouštěl sám. Venkovní jednotka z jakékoliv klimatizace adekvátního výkonu a místo té vnitřní jednotky ten výměník, který bude chladit větrací vzduch. Zřejmě nějaká regulace, která zabezpečí, že z toho za hodinu nevznikne ledový blok. Ten chladič jsem sice také objevil, ale zmátl mě název freonový. Čili, zřejmě se zase vracím na začátek - lze to zrealizovat ? A co je myšleno tím balíkem ? Jenom, jestli jsem v obraze, tak moje představa je balík do cca 25.000 Kč. Ona ta instalace by byla naprosto triviální, umístění hned vedle rekuperace, chlazení veškerého vstupního vzduchu a jelikož všechno mám na půdě, tak jedna díra u komína a jednotka na komíně. Díky Cellerone za reakci. :D :D :D :D :D
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Laďa Jaskva » 04 srp 2013, 20:25

Milý SFO, že bych se něčím, co jsi napsal mohl řídit, o tom silně pochybuji. Nenapsal jsi vůbec nic konkrétního, natož srozumitelného, natož realizovatelného. Jedině zmínku a panu Šperlovi Ti věřím, neboť jeho jsem znal. Ale ten na rozdíl od tebe uměl česky a psal k věci. Ty si fakt myslíš, že každý je úplný debil ?
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od celleron » 04 srp 2013, 21:42

Laďa Jaskva píše: A co je myšleno tím balíkem ? Jenom, jestli jsem v obraze, tak moje představa je balík do cca 25.000 Kč.


Já jsem si chtěl takto nechat poskládat takové menší TČ vzduch voda a došel jsem k těmto cenám:
Venkovní komerční kondenzační jednotka fujistu 6,8kw: 46tis. (Nejslabší dělají 4kw za 36tis.)Regulátor včetně čidel 10 tis.kč, v mém případě deskový výměník cca 6tis.
Samozřejmě se dá dostat na nějakých 25% slevy, jako všude, kromě Nilanu...
Takže to jsem myslel tím balíkem.

Asi bude ve vašem případě rozumnější koupit hotovou slabou klimu, asi ani nemusí být inverter, takže relativně jednoduché zařízení, a pak najít nějakého chlaďaře, který nebude mít problém s tím, vykuchat z vnitřní jednotky regulaci a ta čidla nějak umístit na potrubní vyparník.

Ale na to už záruku asi nikdo nedá.

P.S. a tu koupi vzducháče jste zavrnul?
Ten by v létě chladil a v zimě dohříval přes výměník voda/vzduch.

Zdraví
O.C.
Uživatelský avatar
celleron
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 35
Registrován: 13 kvě 2011, 23:28

od Laďa Jaskva » 04 srp 2013, 22:01

Dobrý den.
Já mám představu, že na spolehlivé vychlazení , lépe řečeno udržení teploty v diferenci 10 °C mě stačí chladící výkon kolem 1,5 kW. ( venkovní +35 °C a vnitřní +25 °C ) u větší diference stejně chladící výkon nepřesáhne na celý barák hranici 2 kW. Čili, nějaké supermarketová splitová klimatizace za 10.000 a vyhodím vnitřní jednotku, zakoupím ten kanálový výměník, všechno usadím a nějaký chlaďař to za 5.000 Kč za 2 - 5 hodin uvede do provozu. Nicméně, pokud to neschálí SFO, tak to nebude fungovat, i kdyby to fungovalo. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jinak jste první, kdo pochopil o co jde a dokonce je ochoten připustit, že to není kravina. Za Vaši odvahu Vám Cellerone děkuji. :D
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od celleron » 04 srp 2013, 22:33

Ten vymenik, na který jsem odkazoval, podle tabulky vyrobce, předá ty 2kw při letní teplotě a vlhkosti prováděného vzduchu dokonce i při průtoku pod 200m3/hod. takže nebudete muset atreu a svůj sluch moc namáat.
Ale možná to vidím moc jednoduše, školy nemám...
Tak ať se dílo podaří a dejte vědět, jak to funguje.
Mě by zajímalo, jestli takto půjde také trošku ekonomický dohřívat vzduch v zimě?
Dejte prosím vědět.

Zdraví
O.C.
Uživatelský avatar
celleron
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 35
Registrován: 13 kvě 2011, 23:28

od Pedro » 04 srp 2013, 22:34

Laďa Jaskva píše:Čili..vyhodím...zakoupím...usadím a nějaký chlaďař to za 5.000 Kč za 2 - 5 hodin uvede do provozu.
To je hodně při okraji gaussovky. Najít chlaďaře, který jen tak od oka vystřelí chladící okruh, odladí regulaci. Vím, že tohle nechcete slyšet, ale pochybuji. Proto jsem vám ani tuhle variantu nenabízel a volil jsem něco reálnějšího.
Pedro
 

od Laďa Jaskva » 05 srp 2013, 05:16

Pedro píše:
Laďa Jaskva píše:Čili..vyhodím...zakoupím...usadím a nějaký chlaďař to za 5.000 Kč za 2 - 5 hodin uvede do provozu.
To je hodně při okraji gaussovky. Najít chlaďaře, který jen tak od oka vystřelí chladící okruh, odladí regulaci. Vím, že tohle nechcete slyšet, ale pochybuji. Proto jsem vám ani tuhle variantu nenabízel a volil jsem něco reálnějšího.

Dobrý den. Já mám dojem, že z tohoto oboru děláte posvátnou krávu a začíná to vypadat je na fóru o elektrice, kde je každý skoro blbec, protože zrovna není revizní technik. Kopit klimatizaci, namontovat klimatizaci, nic nepočítat, to se naučí každý. Jak to nejde udělat, to už bylo také několikrát napsáno, jak nebude záruka funkčnosti také. Jak by to šlo, to zde napsal pouze jeden jediný a to Celleron. Tu gaussovku jste si mohl odpustit. Asi máte dost práce, že. Koupit, namontovat a inkasovat, na to jsem se ani ve snu neptal.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Pedro » 05 srp 2013, 12:19

Laďa Jaskva píše:Koupit klimatizaci, namontovat klimatizaci, nic nepočítat, to se naučí každý.

Souhlasím, že koupit...nic nepočítat se naučí každý. Namontovat klimatizaci pokud vyžaduje napuštění chladiva, to už se každý nenaučí. On to ani každý nesmí dělat. Nemyslím si ale, že klimatizace je vrchol Bajkonuru, jen to není na kutění pro každého.
Teď k těm negacím. Neviděl jsem tu žádný návod, jak to udělat. Ani od Cellerona. Princip je správný a s tím se dá souhlasit, návod tu žádný není. Jako příklad vezmu skleník. Na první pohled také nic složitého, ale kdo si zkusil bez zkušeností řezat tabule skla, ví, o čem mluvím.
Vykuchat klimu znamená přerušit chladící okruh. Chladivo uteče a co dál? S jakým množstvím chladiva pracuje kompresor? Zvládne jiné množství? Lze výparníky zaměnit? Jak se změní tlakové poměry? Bude stačit stejný filtr, jaký dehydrátor? Lze použít stejná čidla? Budou stejné povrchové teploty? Co na to řekne stávající regulace? Co bezpečnostní prvky na hlídání tlaku chladiva. Možná se to nezdá, ale je i dost podstatný rozdíl, kde je umístěn kompresor vůči výparníku. Desítky různých otázek, na které tu nejsou odpovědi. Takže v principu je možné ledacos a to nezpochybňuji. Netvrdím, že to nejde, ale zároveň upozorňuji, že to není jako namazat máslo na chleba.
Pedro
 

Další

Zpět na Vzduchotechnika