Já s dovolením zase trochu z praxe. Montujeme, servisujeme totiž horko nehorko pořád.
Ještě než se rozepíšu, přečtěte si pozorně, co napsal Leon modrou kurzívou tady
viewtopic.php?f=18&t=1267&p=7638#p763840ti stupňová vedra nezvládnou žádné rekuperace, prostě málo vzduchu, málo výkonu a v proskléném domě je toho výkonu sakra potřeba.
Víte, k čemu je určeno pírko do vlasů? Myslíte, že na otevírání zámku? Já to zkoušel, neotevřel jsem nikdy nic.
Víte, k čemu je určena větrací jednotka? Do toho trochu dělám a mohu říci, že především na větrání. S tím bychom se měli spokojit. Pokud chcete, aby jednotka chladila nebo topila, jde to, ale má omezené možnosti. I to pírko ve spojení se šikovnějšíma rukama ten zámek otevře, alespoň ve filmu celkem snadno, ale místo klíčů to nikdo nenosí.
To je to podstatné, jednotka má hlavně větrat a tak je postavená.
Pokud bych měl porovnat, a měl jsem možnost testovat na vlastní propocené tričko v posledních dnech, jak si vedly jednotky pasivní a aktivní v tom hlavním, co mají dělat (větrání), tak rozhodně vyhrály jednotky aktivní s chlazením.
Hned řeknu proč. Jednotka pasivní venku nasaje vzduch 35-38°C a co s ním může udělat? Poslat dovnitř do deskového výměníku, možná se trochu ochladit vnitřním a trochu přihřát ventilátory...výsledek je fén z výdechů. Proto spoustu zákazníků jednotky pasivní vůbec nepouští nebo až večer a v noci. Jaká že je hlavní funkce větrací jednotky..???
Aktivní jednotky s chlazením si s horkým vzduchem poradí mnohem líp. Bez problémů dokážou ochladit venkovních 35-38°C třeba na 15°C. To je fajn, ale nad přídělem Wattů z osluněných výloh nemají šanci vyhrát. Majitelé stahují teploty přívodního vzduchu třeba na 10°C a my pak celkem často jezdíme vylévat rozvody a nebo ždímat špatně udělanou izolaci. Zase se zapomíná na hlavní funkci větracích jednotek. Přitom jednotky s chlazením větrají i za vedra a nezhoršují situaci v místnosti. Účinnost chlazení se může projevit úměrně chladícímu výkonu / zdroji tepelné zátěže. Lidsky řečeno..při extrémních vedrech pomůže jen hodně nadupaná klimatizace (nutno počítat s rychlostí otáčení elektroměru). Čím hloupěji prosklený dům, tím budou větší otáčky. Řeknu vám, letos si elektrárníci musí mnout ruce, topíme až do května a pak hned chladíme Saharu.