klimatizace do vzduchotechniky

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Laďa Jaskva » 08 srp 2013, 14:45

VZTPraha píše:1. jde to
Nikdo tu netvrdí, že to nejde...

Dobrý den. Zajímavý jev. Vy se mě ptáte na to samé, na co se já ptám od samého začátku, čili již v názvu vlákna. Já o tom akorát vím, že to má chladit a že bych si přál, aby se to dalo za rozumné peníze instalovat do stávající vzduchotechniky. Ty detaily mě ani nezajímají. Výsledek musí být funkční a lacinější, jak prodej stávající rekuperační bedny a pořízení nové škatule s chlazením. Čili nevymýšlím žádný pick-up ze staré Super Octavie, či Spartaka, ale chci stejné řešení, jako se běžně používá průmyslově v řádově vyšších výkonech. Natož, když něco naprosto stejného je v té VPL15, tak tedy nevím, v čem pořád vidíte problém |( nejen Vy, ale všichni ). Zejména, když navíc připouštíte, že věříte, že by to nějaký šikovný chlaďař mohl udělat. Čili, toho šikovného chlaďaře bych rád poznal. A když by se našel jeden a vykecá to tajemství ostatním, tak to už potom udělá každý.
PS Pan Lorenc a ty úpravy auta, to jste se tedy vůbec netrefil. :cry:
PPS Oslovil jsem firmu z Vašeho odkazu. Uvidím, co na to řeknou.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Laďa Jaskva » 08 srp 2013, 15:37

Dobrý den. Ještě jsem se díval do příslušenství ATREA, kde mají následující komponenty :
Venkovní kondenzační jednotka s inverterem pro topení a chlazení ATREA FG09 - cena 14.500 Kč bez DPH. Přímý výparník ,modifikace RB4-EC-CHF - cena 6.200 Kč bez DPH a bez škatule. Je to příslušenství pro rekuperační jednotku RB4. Celkem to obnáší cca 21.000 Kč. Zde se mě to jeví jako slibné a když to funguje ve škatuli RB4, tak to musí fungovat i v jiné škatuli. Projednám s ATREA podporou.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od VZTPraha » 08 srp 2013, 17:10

Laďa Jaskva píše:...Zde se mě to jeví jako slibné...

A zase vám tam chybí MaR.
klima_pick.png

Vyznačil jsem, na co jste zapomněl. To je opět regulační obvod (součást MaR). Připočtěte si tedy dalších 13.500 Kč a pořád máte "naháče". To znamená, že výparník nemá škatuli, není eliminátor kapek a to jste na ceně 34.500 Kč. Až připočtete montáž, propojovací materiál, chladivo, zaregulování, dopravu, budete dobře na 45.000 Kč. Pořád u nestandardního typu. Ona i to RBčko když se plně vystrojí, vyleze s montáží přes 100.000 Kč. Hledejte dál, třeba na něco narazíte.

PS: Pořád nechcete připustit tu paralelu s přestavbou Octavie Super na pick-up, ale ona se žádná skládačka klimatizace pro dodatečnou montáž do vzduchotechniky pro rodinné domy nevyrábí (alespoň o tom nevím). Stejně tak domácí kutil nekoupil díly na přestavbu Octavie v Mototechně jako volitelné příslušenství. Jsou to různě poskládané díly, které ve finále přestavbu nějak spáchaly. Dal byste však za takové auto ruku do ohně? Naložil byste to pískem a pustil to z Cukráku dolů po silnici na Prahu? Výrobce si své komponenty a jednotky testuje, vyladí, zareguluje a nechá si za ně zaplatit. V důsledku je to (skoro) stejně vypadající pick-up, ale vlastnosti a bezpečnost úplně jinde.
VZTPraha
 

od Laďa Jaskva » 08 srp 2013, 22:16

VZTPraha píše:...Vyznačil jsem, na co jste zapomněl. To je opět regulační obvod...

Dobrý den. Berte to tak, že já to nechci dělat, dokonce snad bych to ani nechtěl do stávající VZT zabudovat, ale čím dál více mě to zajímá jako možnost chlazení domu a využití stávajících rozvodů. Čili další možnost by byla třeba takováto : vezmu nějakou lacinou klimajednotku zakoupenou v OBI, či někde jinde, která už bude nachystána na propojení samodomo pomocí rychlospojek. Z papundeklu udělám vzduchovod, který zajistí připojení vzduchového potrubí do cesty vzduchu ve vnitřní jednotce. Protože je tam všechno standardně z výroby, včetně MaR, tak by to mohlo fungovat, že. Co Vy na to ? Jenom mě nepište, že je to předělávání osobáku na náklaďák.
Aby bylo naprosto jasné, mě vůbec nejde o prachy, ale o vyřešení toho problému za nejnižší možné náklady. A když by někdo chtěl vědět proč, tak proto, že pasivní jednotku včetně rozvodů má celá armáda lidí a hodně jich v dnešní době touží po něčem podobném. Chlazení so každé místnosti za cenu max. jedné splitové jednotky, která ba byla pouze v jednom prostoru.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Laďa Jaskva » 09 srp 2013, 00:41

SFO píše:...1 kubík klimatizovaného prostoru
odpovídá
15 - 35 Wattů chladícího výkonu
...

Když tu píšeš o hadicích od vysavače, tak je sice možné, že je někdo má, nicméně já mám hlavní přípojku D160 a potřebu chladícího výkonu kolem 750 - 1.000 W. Takže je někde problém na trase ? Proč by se měla shazovat teplota z 27 na 23 °C ? Mě stačí udržovat po celé léto jednu nastavenou teplotu a to si s tím klimatizace poradí, nebudu záměrně vytvářet situaci, že bude větší potřeba chlazení, protože jsem začal chladit pozdě. Jinak zase nic konkrétního, natož srozumitelného. Čili stav konstantní. Ale díky za reakci :evil:
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Leon » 09 srp 2013, 09:56

Laďa Jaskva píše:...proto, že pasivní jednotku včetně rozvodů má celá armáda lidí a hodně jich v dnešní době touží po něčem podobném. Chlazení do každé místnosti za cenu max. jedné splitové jednotky, která ba byla pouze v jednom prostoru...

Začnu trochu mimo téma, ale nemohu si to odpustit.
Armáda lidí by si měla uvědomit, že nejprve by měla zapomenout na nesmyslné velké výkladní skříně, které s oblibou moderní projektanti malují na skoro každý dům. Já bych takového projektanta v současných vedrech na takové okno přilepil a nechal smažit, dokud si neuvědomí, co za hlouposti lidem projektuje.
Velké okno je drahé, je zbytečné, je neekonomické..je hloupé. V létě ho draho stíníme, draho chladíme - v zimě skrz něj do tmy vidět není, zatahujeme závěsy, aby naopak nebylo vidět dovnitř a draze doplácíme na tepelné ztráty. Ani nejlepší okno zdaleka neizoluje tolik jako celkem průměrná zeď
.

Já si myslím, že armáda lidí podcenila výběr jednotky. Kdyby kupovali jednotku v horku, určitě by se o možnost chlazení zajímali. Jakmile horka poleví, rychle se zapomene na propocené noci a mávnutím ruky se na to nahlíží jako na prkotinu tří neděl v roce.
Další podcenění bývá v rozvodech. Celá armáda lidí je nemá na chlazení připravené. Bezpečná je totiž především kaučuková (nenasákavá) izolace a teprve následně zesílená minerální nebo skelnou izolací. Kolikrát jsem už říkal, že jednotka s chlazením musí mít dokonale izolovaný i přívod do místností alespoň několik metrů za jednotkou a opět kaučukem pro jistotu (nemluvě o sání a výfuku - to platí pro všechny jednotky). Bohužel se obávám, že pouhé přerušení stávajícího rozvodu a vložení chladiče / výparníku by u armády lidí způsobilo dost problémů.
Neposlední věcí jsou náklady. Klimou se vyrobí chlad, ale i teplo a pokud se to teplo nevyužije, je chlazení dost nákladnou věcí. Opět je tu nekoncepčnost a snad i kus ignorantsví pasivních guru, kteří lidem tvrdí hlouposti o zbytečnosti chlazení. Zrovna včera jsem byl u zákazníka v pasivním domě, kde měl 28°C. Než jsem stačil říci, jaký tam má vedro, chlubil se, jak chladí zemním registrem a zářil nadšením... Spolkl jsem svůj původně plánovaný komentář a nebral mu iluze..??? Koneckonců proč někomu kazit den, když je spokojený.
Dodatečná klima a vypouštění tepla ven, je zbytečné a neekonomické. Dnes už to vím také.
Pane Jaskvo, dodatečná montáž klimatizace do potrubí VZT není dobrá cesta. Když někdo chce peníze utratit a ne vyhodit, ať si ke stávající vzduchotechnice pořídí standardní klimatizaci, bude na tom investičně i funkčně lépe. Kdo ještě žádnou jednotku nemá, ať si pořídí jednotku s chlazením rovnou a hlavně připraví správně rozvody. Díval jsem se i na zde navrhované kondenzační jednotky s malým výkonem. Do 20.000 Kč to bude většinou Čína. To je cesta do pekel, podobně jako u levných tepelných čerpadel, větracích jednotek... Kdo chce kam, nepomáhejme mu tam.
Leon
 

od Laďa Jaskva » 09 srp 2013, 10:29

Leon píše:...Já si myslím, že armáda lidí podcenila výběr jednotky. Kdyby...

Dobrý den. Určitě máte pravdu, že lidi nemají tak dokonale připravené rozvody a tudíž i kdyby tudy protlačili odpovídající množství luftu, tak jim bude voda kondenzovat naprosto všude. Že je dodatečná klimatizace nehospodárná, protože se vypouští teplo ven, o tom není žádných pochyb. ( Chlazení zemním registrem z +29,1 na + 28,9 °C jsou vyhozené prachy za ten ZR ). Nicméně nesouhlasím s názorem, že dodatečná montáž klimatizace do stávajících rozvodů není dobrá cesta. Zde je nutné určitě rozlišit do jakých rozvodů ( dimenzování a izolace ), jakou klimatizaci, a hlavně proč. Jelikož všechno je technicky řešitelné, tak je nezpochybnitelně jasné, že to lze ( mimo jiné i proto, že třeba VPL 15 tak funguje ). Čili u mě je to otázka spíše to proč. Odpověď je naprosto jednoduchá - protože do každé místnosti je přívod vzduch. ventilátory v jednotce určitě protlačí požadované množství vzduchu a hlavně v baráku, který je po celkem zdařilé rekonstrukci bych nemusel nic kutat. Nicméně, v druhém baráku v jednom bytě jsme již ve středu instalovali splitovou jednotku. Všechno jsme chlaďařovi nachystali, protože neměl čas a tak to pouze zapojil a oživil. Vím, že je to proti diskutovanému řešení daleko jednodušší, nic se nemusí ani navrhovat, ani počítat, ani kompletoval. Prostě se vybalí 2 krabice a je to hotovo. jenže je trošičku rozdíl byt v jednom podlaží a dvoupatrový dům.
Je to LG klima, ale řekl bych že je také z PRC Cena 25.000 bez DPH ). Nicméně, dneska je to zřejmě fuk.
Abych to nerozmazával - asi to dopadne tak, že si pořídím tu splitovou klimatizaci i do baráku. Jediný problém bude rozbitá krásně vymalovaná stěna, protože tam nějak musím dotáhnout elektriku........ Ale díky za podnětnou diskuzi.
PS Jelikož nejsem ani chlaďař, ani prodejce ani nějaký nejchytřejší fyzikář, tak jsem rád, že jsem se něco málo dozvěděl a tím pádem s klidným svědomím mohu odejít jako trošičku poučený.
PPS Jenom pro informaci - čekám, zda a jak mě na stejné téma odpoví 2 profesionální výrobci, které jsem oslovil.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Pedro » 09 srp 2013, 18:13

Rozumný závěr. Až budete mít info od výrobců, určitě dejte vědět.
Pedro
 

od Laďa Jaskva » 12 srp 2013, 14:03

Pedro píše:Rozumný závěr. Až budete mít info od výrobců, určitě dejte vědět.


Dobrý den. První výrobce se ozval. V podstatě není to problém technický, ani fyzikální a vzduchotechnický. Nicméně za peníze v Praze dům. A to ještě proti splitové klimatizaci, která honí dokola pořád jeden a ten samý vzduch, je to horší. Pro informaci cena bez DPH je někde kolem 50 tisíc bez práce a bez příplatku za atyp.
PS Už jsem se díval na Toshibu split a přemýšlím, kam umístit jak tu venkovní, tak vnitřní jednotku aby to jednak obsáhlo celý barák a současně, abych nemusel nic bourat.
Tímto děkuji Pedrovi, VZTP a v neposlední řadě Leonovi. Holt, ta praxe je dobrá a zase jsem o krapánek chytřejší.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Sukey » 13 srp 2013, 19:53

někdy si myslím, že to asi uděláme doma jako manžel mé kamarádky dal na okna nalepit uv folie a snížil tak teplotu o minimálně 10 stupňů.
Uživatelský avatar
Sukey
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 11
Registrován: 17 dub 2013, 15:12

od Laďa Jaskva » 13 srp 2013, 22:12

Sukey píše:někdy si myslím, že to asi uděláme doma jako manžel mé kamarádky dal na okna nalepit uv folie a snížil tak teplotu o minimálně 10 stupňů.


Dobrý den. Jasně, že je potřeba omezit solární zisky ( stínění ) na minimum. Nicméně, to má své limity a jakmile teplota venkovního vzduchu přesáhne určitou hranici, tak se prostě interiérová teplota začne pomalu, ale jistě přibližovat teplotě exteriérové, až se zhruba srovnají. Zde záleží na tepelné setrvačnosti ( tepelná jímavost ) konstrukce. Jelikož každý barák je jiný a jeho obyvatelé se jinak chovají, tak časový průběh je různě dlouhý. Jelikož žádný barák není hermeticky uzavřený, tak to proběhne u každého. Nakonec v tomto parném létě je velmi málo baráků, kde by se podařilo udržet teploty bez chlazení pod + 24°C. Noční chlazení, které už používali naši předci prostě nestačí. Čili, celé toto vlákno je o situaci, kdy se překročí ta hranice únosnosti, kdy už nestačí omezit solární zisky a nastupuje pouze alternativa chlazení. A ono se ani chladit nemusí. Stačí zaťat zuby, přetrpět to období a život jde dál. Já jsem měl snahu, asi celkem naivní, že by se dalo lacině trošku chladit stávající vzduchotechnikou. Nicméně ty cenové relace mě naprosto odrovnaly a tudíž to jako masové řešení nevidím. Samozřejmě jsem vycházel pouze ze své vzduchotechniky a svých rozvodů, které by to zvládly jak po stránce množství vzduchu, tak po stránce odolnosti proti kondenzaci.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Sukey » 14 srp 2013, 17:02

Laďo, myslím si, že máte pravdu. Ani bych neřekla, že jste byl naivní a celkem se my tahle myšlenka chlazení líbí. Dokonce jsem sem doporučila pár přátel který tuto otázku řeší ještě před vyprojektováním nového domu.
Uživatelský avatar
Sukey
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 11
Registrován: 17 dub 2013, 15:12

od Unstrech » 14 srp 2013, 21:03

Myslím si, že Láďa má správné požadavky. Řešil jsem před pár lety to samé a dokonce zde na fóru. Tehdy ještě pan Šperl mi poradil jednotku větrací přímo s chlazením. Každé léto si na něj vzpomenu a děkuji za rady.
Unstrech
 

od jarka » 14 srp 2013, 22:43

Armáda lidí by si měla uvědomit,
že nejprve by měla zapomenout
na
nesmyslně velké výkladní skříně, ... V létě ho draho stíníme, draho chladíme - v zimě skrz něj do tmy vidět není, zatahujeme závěsy, aby naopak nebylo vidět dovnitř ....


Všetko zlé je aj na niečo dobré...
My máme tie "výkladné skrine" na severovýchod a na juh skoro nič... Pasivhauzáci by sa chytali za hlavu, no pred pár dňami, keď bolo vonku 38 v chládku, v dome bolo 25 ... ( vetranie strojné ešte nie je , vetralo sa ale prirodzene "komínovo", a to nepretržite - jedno okno v suteréne a jedno na 2.NP - obe na neoslnenej SZ strane)
Uživatelský avatar
jarka
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 199
Registrován: 18 kvě 2011, 05:24

od Laďa Jaskva » 15 srp 2013, 06:49

jarka píše:
Všetko zlé je aj na niečo dobré...
My máme tie "výkladné skrine" na severovýchod a na juh skoro nič... Pasivhauzáci by sa chytali za hlavu, no pred pár dňami, keď bolo vonku 38 v chládku, v dome bolo 25 ... ( vetranie strojné ešte nie je , vetralo sa ale prirodzene "komínovo", a to nepretržite - jedno okno v suteréne a jedno na 2.NP - obe na neoslnenej SZ strane)


Dobrý den. Mě by zajímal ten Váš komínový efekt, kterým zajišťujete celodenní větrání domu.
Mám vážné pochybnosti, že vzduch , který má teplotu +38°C, který se dostane otevřeným oknem do sklepa a tam se zchladí, se nějak samovolně dostane až do 2.NP. Komínový efekt je založen na hmotnostním rozdílu teplého a studeného vzduchu a aby se ten vzduch rozhýbal na základě komínového efektu, tak teplota v 2.NP by musela být větší, než teplota venkovní +38°C. Čili, podle mě to nefunguje na základě komínového efektu. Takže, jestli to funguje, tak na základě čeho ? Děkuji.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od jarka » 15 srp 2013, 15:25

Čili, podle mě to nefunguje na základě komínového efektu. Takže, jestli to funguje, tak na základě čeho ? Děkuji.


zrejme sme ušli od témy vlákna, ale odpoviem ešte :)

;) Asi som nezvážila dobre terminus technikus "komínový efekt" - on to bude skôr prievan :lol: , ale mierny... dolné okno je na strane prevládajúcich vetrov a od západu, horné v závetrí a od východu, takže skôr rozdiel tlakov. Súčasne to bolo obdobie po vykonaní vnútormých omietok a tak predpokladám, že vďaka vznikajúcim vodným parám, najmä v južnej časti domu, bol tlak vzduchu vnútri väčší ako vonku - tak sa snažili vyrovnať - a kade? Smerom najmenšieho odporu - horné okno.
A ešte aj skupenské teplo spotrebované na odparovanie vody z omietok malo určite svoj podiel na udržaní príjemnej teploty vnútri. A aj to , že robotníci kvôli horúčavám nerobili, tak nepootvárali všetko krížom -krážom ako inokey :roll: Ťažko si cudziemu možno veci predstaviť, to treba poznať tento konkrétny dom a jeho okolie, my máme pre rôzne meteo ten náš "odlaborovaný" teraz, keď je to uzavretá stavba , niečo z tých skúseností bude používateľné aj počas bežnej prevádzky a niečo sa zmení. Teraz je to ešte jeden priestor nečlenený dverami, neskôr to bude iné...

Láďa pá(í)še
Komínový efekt je založen na hmotnostním rozdílu teplého a studeného vzduchu a aby se ten vzduch rozhýbal na základě komínového efektu, tak teplota v 2.NP by musela být větší, než teplota venkovní +38°C


stačí, keď teplota dole (v suteréne alebo 1.NP) bude vyššia než hore (2.NP)plus malý pretlak z tej náveternej strane (plus nejaké drobničky /pohyb motýlích krídiel nad Atlantikom :twisted: /)a luft sa hýbe, napriek Vášmu názoru :twisted:
Naposledy upravil jarka dne 16 srp 2013, 11:48, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
jarka
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 199
Registrován: 18 kvě 2011, 05:24

od Laďa Jaskva » 15 srp 2013, 15:46

jarka píše:
zrejme sme ušli od témy vlákna, ale odpoviem ešte :)

...


Dobrý den. No, ale celou dobu je zde řeč o obývaném domě a Vy najednou napíšete, že je to vlastně nedodělaná novostavba. To je ale něco diametrálně odlišného. A to specifické udržování nízké teploty asi bude odpovídat odpařování vody z omítek. Ten průvan akorát tu vlhkost vynese ven. :D Čili, je to opravdu mimo téma.
S pozdravem Laďa
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Laďa Jaskva » 16 srp 2013, 00:15

SFO píše:
Laďa Jaskva píše:... ale celou dobu je zde řeč o obývaném domě ...


Bědoš, Bědoš, Pech Den :!:

http://forum.tzb-info.cz/112984-navrh-d ... evky#text2

pěvecký sbor středověká duchovní hra


zrovna jsi šlápl do něčeho, co ani nemůžeš pochopit. jednak to vlákno jsem založil já ( Filip ) a jednak jsem tam provokoval všechny ostatní. pak mě to přestalo bavit a práskl jsem se. čili, měl sis to přečíst absolutně celé, abys byl v obraze. bědoš, bědoš, posraný den tě potkal. raději piš do svého ctěného, učeného, nicméně nesrozumitelného vlákna. ale i tam jsem se díval a nějak se to nechytá. asi jsi na mě ( na nás ) až moc chytrý. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
PS všeho moc škodí
PPS jestli tě to tak moc zajímá, tak já mám starý totalitní barák, tzv. řadovku
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Laďa Jaskva » 16 srp 2013, 00:27

SFO píše:
Laďa Jaskva píše:... tak já mám starý totalitní barák, tzv. řadovku


Vím, přesto jsi Nešťastník. :twisted:
Ale co už s tím...
Zdravím Studenta ČVUT ...

iGoGY

mě by opravdu zajímalo, co je na tvých kydech poučného, když to ani neumíš napsat, natož vysvětlit. možná bys byl vtipný někde za katedrou, ale jinak jsi tak moc vtipný, až je to směšné. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ta tvoje značka ( :twisted: ), kterou už pořád používíš tě celkem vystihuje.
Uživatelský avatar
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 119
Registrován: 01 dub 2012, 09:03

od Yco » 19 srp 2013, 14:04

Dobrý deň, priatelia,

bohužiaľ riešim prehrievanie domu aj napriek inštalovanej aktívnej rekuperácii. Po prečítaní tohto vlákna ale nie som múdrejší. Boli tu spomenuté "CHLADÍCÍ OKRUHY PRO POUŽITÍ S VZT JEDNOTKOU" Arcson. A takisto mobilné klimatizácie Remko.

Pán Jasva to ale nakoniec vzdal a rozhodol sa pre diskrétne riešenie.

Rozumiem tomu správne? Riešením je dať do každej miestnosti separátnu klimatizačnú jednotku? (Nerád by som robil "ďalšie diery" do vzduchotesnej obálky domu.)
Uživatelský avatar
Yco
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 59
Registrován: 19 úno 2011, 07:58

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnika

cron