New & Small CT 150

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od MichalK » 28 črc 2014, 13:11

Pokud tomu dobře rozumím, tak RJ by měla rozvádět teplo rovnoměrně po celém domě. Jde mi o to, abych nemusel regulovat teplotu na jednotlivých přímotopech, ale pomocí jednoho termostatu - noc 18C, den 22C.
Nějaké zónové vytápění u tak malého domu snad nemá ani význam, ne? Tedy kromě koupelny, kde bude rohož.
Ale to mi asi poradí topenáři.
Ještě mi prosím poraďte, jaké jsou výhody a nevýhody topných rohoží místo přímotopů.
Díky
Uživatelský avatar
MichalK
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 10
Registrován: 27 črc 2014, 14:10

od Švík » 28 črc 2014, 14:53

Větrací jednotka moc tepla po domě nerozvede. Vzduch proudí do obytných místností a odtud směrem k WC a koupelnám. Například z ložnice do dětského pokoje žádný vzduch proudit pomocí RJ nebude. Tedy bude, ale je to více záležitost pohybu osob teplotních rozdílů atd. Když budete za sebou zavírat dveře, proudění se dost změní. V ložnici budete chtít mít i trochu jinou teplotu. Proto bych centrální termostat nepoužil a rozdělil alespoň na dva (ložnice + ostatní).
Rohože mají trochu jiné určení. Mají ohřívat podlahu, aby nestudila dlažba. Pokud by se bral rozdíl mezi radiátory a podlahovým vytápěním, takto je na delší rozbor.
Švík
 

od Ferin » 28 črc 2014, 14:59

V dnešních domech nemůžete přes den ohřívat ložnice na 22°C, jelikož by tam v noci bylo nespatelno.
Ledaže byste je pak aktivně chladil, což je ale poněkud kontraproduktivní.
Uživatelský avatar
Ferin
dopisovatel
dopisovatel
 
Příspěvky: 290
Registrován: 25 srp 2013, 21:37

od MichalK » 28 črc 2014, 19:27

Takže by to naopak mohla být výhoda, regulovat si teplotu každé místnosti na přímotopu a centrálně regulovat teplotu na jednom místě - asi na chodbě?
Dnes jsem se bavil s potenciálním dodavatelem stavby a diskutovali jsme, jestli vůbec rekuperaci potřebuji.
TZ je dle něho 4.8kW. Já jsem s diskuzí na fórech pochopil, že pokud už mám takto zateplený dům, tak bych rekuperaci měl mít, bez ohledu na to jestli se zaplatí nebo ne. Jaký je váš názor?
Ještě dotaz k vlhkosti. Jedná se o difuzně otevřenou konstrukci. Dá se říct, že se případná vlhkost dostane zvenku dovnitř domu, tzn. že nebude v topné sezóně hrozit nezdravě nízká vlhkost?
Uživatelský avatar
MichalK
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 10
Registrován: 27 črc 2014, 14:10

od Mathilda » 29 črc 2014, 12:48

Už jste utekl mimo téma malé CT150.
Rekuperace nemá až takovou souvislost se zateplením jako se vzduchotěsností domu.
Difuzně otevřená konstrukce - to je na celé vlákno. Musíte si zjistit, jak je to s tlakem vodních par v jednotlivých období. Co je relativní a absolutní vlhkost a zapomenout, že by byste mohl zvlhčovat venkovní parou, které ve venkovním vzduchu v zimě příliš není a hlavně interiér je důsledně oddělen parotěsnou fólií. Přečtěte si alespoň základ o tématu http://www.drevostavitel.cz/clanek/difu ... revostavba
Uživatelský avatar
Mathilda
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 151
Registrován: 17 bře 2014, 15:39

od Petr.H » 10 zář 2014, 22:52

Mathilda píše:Už jste utekl mimo téma malé CT150.
Rekuperace nemá až takovou souvislost se zateplením jako se vzduchotěsností domu.
Difuzně otevřená konstrukce - to je na celé vlákno. Musíte si zjistit, jak je to s tlakem vodních par v jednotlivých období. Co je relativní a absolutní vlhkost a zapomenout, že by byste mohl zvlhčovat venkovní parou, které ve venkovním vzduchu v zimě příliš není a hlavně interiér je důsledně oddělen parotěsnou fólií. Přečtěte si alespoň základ o tématu

http://www.drevostavitel.cz/clanek/difu ... revostavba

Nechci taky utíkat od tématu CT150, ale nedá mi jedna dezinformace resp. nechtěné otočení pravdy od Mathildy .

MichalK se ptal na difuzně otevřenou konstrukci. A u těch parozábrana neexistuje - parozábrana je pouze u difuzně uzavřených skladeb. Pro difuzně otevřené se to nazývá parobrzda a celá skladba je navrhována tak, aby tok vlhkosti směřoval směrem ven z budovy (tok funguje na principu tlakového rozdílu vodních par) . Tzn. hraje se tam na to, že čím víc směrem k exteriéru, tím více musí být daná vrstva paropropustná (pozor neplést si to se vzduchotěsností !!). V kostrukci dochází k transferu vlhkosti a počítá se u ní to, aby množství "vypuštěné" páry směrem ven bylo větší než množství vcházející dovnitř z interiéru. To se posuzuje jako roční bilance.

Takže jsou jen dvě základní - otevřená (parobrzdou prostupuje vlhkost, vnější vrsty pak odpaří) a uzavřená skladba (parozábrana nepustí vlhkost do stěny a ven - u NED novostaveb generuje nutnost větrání - jinak vzniknou plísně). Otevřená vznikla nejpravděpodobněji jen z toho důvodu (mimo potřeby izolací z dřevoklákna), že množství "odborných" firem předávalo svá díla difuzně uzavřených staveb investorům v takovém stavu, že během 1-2 zim se naštěstí ihned projevily docela nepříjemné, ale velmi primitvní závady kondenzu na vnitřních plochách domu, hlavně v těch nejhorších detailech stavby. A opravy jsou pak chuťovka pro obě strany.

Malé doporučení - pokud budete používat desky OSB, neberte pro parobrzdu klasické OSB 3 od Kronospanu, ale raději Egger.
Kronospan je na vzduchotěsnost "děravý" jak řešeto.

Pokud Admin uzná za vhodné, ať odkazem přesune odpověď do vhodného vlákna.
Uživatelský avatar
Petr.H
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 22
Registrován: 26 úno 2013, 18:04

od Mathilda » 11 zář 2014, 08:26

Díky za upozornění. Termínová chyba je na mé straně. Vše jste upřesnil a nemá smysl, abych se svoji chybu snažil mírnit nějakým dovysvětlováním.
Uživatelský avatar
Mathilda
přispívající
přispívající
 
Příspěvky: 151
Registrován: 17 bře 2014, 15:39

od Petr.H » 11 zář 2014, 10:54

Beru toto forum jako místo, kde si rozumní lidé prostě poradí navzájem ve věcech, kde mají zcela jasno a jsou hlavně ochotni poradit popravdě bez vlivu toho, že se něčím musí živit. ;)

Stavařina a její fyzika je vcelku jednoduchá, pěkná a zároveň se v ní objevují i pěkné prasárny napříč jakoukoliv úrovní vzdělání.
Uživatelský avatar
Petr.H
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 22
Registrován: 26 úno 2013, 18:04

od Jardas » 19 kvě 2016, 14:09

Sleduji vaše příspěvky již asi jeden rok a snažím se najít dostatek informací pro návrh zadání k topení, větrání a ohřevu TUV v novém pasivním RD (dřevostavba s roční potřebou tepla na vytápění 8kWh/m2) obsazen většinou 2 osobami. Napadla mě úvaha, kterou jsem na těchto vláknech ještě nenašel a prosím odborníky, aby k ní vyjádřili svůj názor.
Pro větrání je navržena jednotka Nilan CT 150, která by měla zajistit větrání ložnice a obýváku s odtahem z koupelny, zádveří a částečně i z kuchyně.
Vzhledem k tomu, že mám dostatek vlastního dřeva a romantické srdce , je rozhodnuto zajistit topení krbovou vložkou se zadním přikládáním (abychom nešpinili interiér, je za obývákem TM) a el. přímotopy. Technická místnost bude akumulačně vyzděna a bude v ní bojler s TČ (návrh Sinclair SWH-15/190T). Hned vedle této místnosti je kuchyně a tepelně zaizolovaná spíž (chladnější prostor). Uvažuji využít čerpání naakumulovaného tepla TČ z TM a studený pouštět do spíže (u země budou tyto prostory samozřejmě vzájemně propojeny). Vzhledem k tomu, že bojler bude nabíjen i elektřinou z fotovoltaiky nemělo by docházet k přechlazení spíže. Zároveň bych chtěl stejnou jednotkou intenzivněji vyvětrat kuchyň v době sepnutí cirkulační digestoře tak, že by automatické klapky přesunuly sání z TM na kuchyň a výfuk ze spíže ven. Zároveň by dostala jednotka CT 150 signál k přepnutí na max. výkon pro dodávku zvýšeného množství vzduchu do RD (a omezení výfuku pokud to bude možné).
Myslíte, že taková varianta bude fungovat?
Jardas
 

od MichalK » 19 kvě 2016, 22:08

Ahoj, bydlím s CT150 od srpna 2015 v NE dřevostavbě s tepelnou ztrátou cca 6kW. Vytápím pěti přímotopy a v koupelně, WC, chodbě a před kuchyňskou linkou mám podlahové topení. Vytápění probíhá tak, že i v největších mrazech zapínám manuálně topení podle pocitu na cca 10-30 minut, 2-4x denně. Nedokážu si představit, co bych dělal s teplem z krbové vložky. Zatím mi celkové náklady na vaření, topení, TUV a spotřebu elektřiny vychází na 22 tis./rok. Nemám žádnou FV ani TČ, protože při úspoře pár tisíc Kč ročně se mi investice do těchto technologií vrátí za 15 a více let, a to je samozřejmě ekonomický nesmysl. K provozu CT150 - odtahy i přívody jsou pevně nastaveny při instalaci jednotky, můžete měnit pouze intenzitu větrání.
Uživatelský avatar
MichalK
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 10
Registrován: 27 črc 2014, 14:10

od Návštěvník » 19 kvě 2016, 23:25

Díval jsem se na ten Sinclair a nikdo neudává výrobce? Není to dovoz z Číny?
Návštěvník
 

od daavidok » 20 črc 2016, 02:29

vsiml jsem si ze u CT 150 neni na webu Nilanu oznacena funkce vetrani ale "jen" rekuperace, vetranim je oznacena jako nejlevnejsi az comfort 252top. Mam tomu tedy opravdu rozumet tak ze ct 150 za ty prachy nevyvetra ?
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od mg1 » 20 črc 2016, 09:26

Co je to rekuperace vzduchu?
Rekuperace je zpětné získávání tepla z odpadního vzduchu a následné předání tohoto tepla čerstvému chladnému.

Ze stranek Nilanu k CT150:
Automatický by-pass slouží pro obtékání výměníku v letním provozu, aby při chlazení nebyl chladnější venkovní vzduch (během letní noci) ohříván teplejším vnitřním odpadním vzduchem. Jednotku dodáváme s plastovým křížově protiproudým výměníkem aletrnativně s hliníkovým.

Kazda pripojena rekuperacni jednotka VZDY VETRA, i kdyz nema by-pass.
CT150 ma navic by-pass aby jste v lete nepredaval teplo cerstvemu vzduchu z venku skrze vymenik (rekuperator)
mg1
 

od daavidok » 20 črc 2016, 11:58

IJK: Tak muzeme samozrejme rozebrat vyraz GUMA z vice pohledu, taktreba z pohledu jeji potrebnosti a vyuziti v dnesnim svete a z ceho se takova GUMA vyrabi - z kaucuku, at uz prirodniho nebo syntetickeho. Pokud ja jsem GUMA pak z prirodniho kaucuku a ty jsi ale taktzez GUMA akorat, ze z toho syntetickeho :-)

Podivej kamarade, vzhledem ke tve abnormalni logicke inteligenci doslo k vyraznemu navyseni tveho vykonu v matematickych a logickych operacich, ale dost vyraznemu ponizeni pod prumer v oblasti emocniho mysleni a empatie. Je treba ti zduraznit ( vim, ze je to zbytecne a asi holt rad delam obcas zbytecne veci ), ze naprosta vetsina stavitelu domu se o to vubec nezajima a pak splace "nad vejdelkem" - takhle jako ja se tomu venuje naproste minimum lidi, z mych znamych co staveli se tomu treba takhle nevenoval nikdo a dle toho taky jejich dum vypada a funguje. Nejsou snad ONI ( tj naprosta vetsina ) spise GUMA, zatimco clovek ktery se tomu intenzivne venuje a vyviji maximalni aktivitu, aby si to srovnal a pronikl do toho vlastne GUMA VYJIMECNA ? :-)

Je treba aktivovat urcite casti Tveho mozku aby se projevil alespon naznak emocniho mysleni a empatie. Dam ti priklad umis noty ? Ja ano - ty mozna ne (nevim , je to jen priklad ktery muzu aplikovat na cokoliv cos nikdy nedelal). A ted si vem, ze jako naprosty nehudebnik a laik se budes chtit ty noty naucit a naucit se hrat na nejaky hudebni nastroj. Ano ze zacatku tveho studia se budes sveho ucitele ptat jako (pro nej) hlupak pac nebudes mit sajn ani o danych nastrojich, ani pravidlech notoveho zapisu ci snad osnovach a dalsich x vecech. A ted si vem ze se budes ptat takoveho cloveka jako jsi ty sam, co te pri kazde tve otazce, pramenici z neznalosti (logicke pac jsi to nikdy nedelal) bude nazyvat "blbcem" ci jinym vyrazem asociujicim odobnou mentalni uroven, jakym "blbce" oznacujeme. K cemu takovy mentor ? Zak ziska k hudbe jen negativni vztah a dojem ze jsou tam sami "pitomci" a nejspis na hudbu zanevre a delat ji nebude. Muzu pouzit take vyraz neznalost not Te neomlouva, stejne jako ty pouzivas, ze neznalost fyziky neomlouva.

Ty rozumis necemu, ja zas necemu jinemu. V Tvem pripade se jedna o jasnou disociativni poruchu osobnosti, mozna hranicniho typu, kombinovanou s Aspergerovym syndromem kdy emocni mysleni je vpodstate zakrnele a zcela nerozvinute. Zatimco tve logicke mysleni je silne vyvinute a proto mas talent na co mas, emocni mysleni je ve zcela opacne situaci a s tim taktez souvisi tva prakticky nulova empatie - tot duvod proc to mame opacne, ja zas mam velmi rozvinute emocni citeni a empatii a zaostavam ve vecech souvisejicich s fyzikou, matematikou kde mam problem ty veci logicky pojmout ackoliv jsem vystudoval elektrotechniku. Ty mas talent na neco na co ja ne, ja zas mam talent na veci na co ty ne. To ale neznamena, ze je jeden z nas hlupak ci guma a pokud bych to pak vzal tvym pohledem, pak jsme tedy guma oba dva akorat, ze v jinem smeru.

Tvuj autisticky projev mi nevadi, je svym zpusobem zabavny, akorat pro mnoho lidi neprehledny a je jasne ze si timto zpusobem zvelebujes sve ego pac tim projevem jsi zajimavy a odlisny. Ja si dokonce myslim, ze bych si s Tebou rozumel i v realu, ale neni treba hnat to do faze osobniho napadani a souboje EGA, to uz je zbytecne a zcela to odvadi debatu od tematu. nanmisto popisem me hlouposti z tveho pohledu bude lepsi koncetrovat se na jadro veci.

Me logika rika ze nevidim smysl proc by si nekdo (kdokoliv) ,porizoval za drahy peniz jen rekuperaci bez relevantni funkce vetrani. Pokud to vetra, pak nechapu proc to neni na webu Nilanu u CT 150 napsano. Ikdyby to vetralo malo proc by to tam nenapsali. Bud zapomeli, nebo to vazne nevetra vubec (pak k nakupu tohoto stroje nevidim zadny duvod) anebo to vetra, ale malo a tak to v Nilanu vyhodnotili tak, ze to proste vetra tak malo, ze to vlastne nevetra, anebo chce Nilan timto zpusobem zakazniky donutit ke koupi drazsi jednotky.

Hele muzeme tu rozebrat x oboru, kde se citim opravdu znaly zas ja a jako GUMA budes oznacen TY, pac nebudes vedet ktera bije, ale proc bych to delal ? Ja jsem zde abych se neco relevantniho dozvedel a ne bojoval s egoistou a lustil hlavolamy a krizovky ( tve odpovedi).
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Pavel Kříž » 20 črc 2016, 15:37

daavidok píše: Me logika rika ze nevidim smysl proc by si nekdo (kdokoliv) ,porizoval za drahy peniz jen rekuperaci bez relevantni funkce vetrani. Pokud to vetra, pak nechapu proc to neni na webu Nilanu u CT 150 napsano. Ikdyby to vetralo malo proc by to tam nenapsali. Bud zapomeli, nebo to vazne nevetra vubec (pak k nakupu tohoto stroje nevidim zadny duvod) anebo to vetra, ale malo a tak to v Nilanu vyhodnotili tak, ze to proste vetra tak malo, ze to vlastne nevetra, anebo chce Nilan timto zpusobem zakazniky donutit ke koupi drazsi jednotky.

Lepší fór jsem už dlouho nečetl!
Podíval jsem se na ten web Nilanu a u CT 150 je napsáno: [Certifikovaná větrací jednotka dle PHI Darmstadt je...] Co asi dělá větrací jednotka, když by neměla větrat?
V produktovým listě stojí :[Větrací jednotka NILAN CT 150 je energeticky úsporné zařízení pro objekty s požadavkem na
větrací výkon do 150 m3
/h (pro větrání RD a bytů je na osobu doporučováno 25 m3
/h).
Jednotka tak nalezne uplatnění v nových rodinných domech (ideální pro bungalovy nebo
menší domy), bytech, rekreačních objektech nebo kancelářích – všude tam, kde je třeba
šetřit místem a zajistit hospodárné větrání s rekuperací.]
Co asi znamená větrací výkon?
Pavel Kříž
 

od daavidok » 20 črc 2016, 17:10

Pavle, nic ve zlem, ale vy budete asi dalsi nadprumerne inteligentni vtipalek jako tady kolega s basnickym strevem , ze ano.. Kdyz si prectete poradne co pisu, zjistite, ze narazim na fakt, ze jednotka neni na webu Nilanu oznacena v zakladnim prehledu jako jednotka s funkci vetrani. Abych to tedy jeste upresnil - myslim tim ikonu vetrani, ktera na webu NIlanu odlisuje jednotky dle jejich funkce. Podivejte se prosim na http://www.nilan.cz/produkty/pasivni-rekuperace/

Jak vidite, rekuperacni jednotky jsou oznaceny symboly dle funkce jednotky - rekuperace, vetrani, u aktivnich pak i dalsi symboly/funkce jako chlazeni etc.. etc.. U jednotky CT 150 neni symbol vetrani jako u tech drazsich, ale pouze symbol rekuperace. Ma otazka smerovala k tomu jak to tedy je. Zapomel Nilan u teto jednotky pouze uvest symbol vetrani, nebo tam neni protoze z pohledu vyrobce tato jednotka neni brana jako vhodna k funkci vetrani ale jen ke zpetnemu ziskavani tepola zpusobem ktery zaroven nezajistuje vetrani v optimalni mire - pak by mi ta jednotka nedavala za ty penize smysl a na to prave narazim.. Ja tomu nerozumim a nevim, samozrejme jsem pak cetl to co zde popisujete, coz ale stale ten rozpor nevysvetluje. Za Vas koment jsem rad, ale prvni aosledni vetu jste si mohl odpustit, udelat z nekoho "blbce" to umi kazdy, vysvetlit na co se pta, uz malokdo. Ja taky mohu delat z lidi co se nevyznaji v necem v cem ja ano tupce, ruzne kroutit hlavou a a obracet oci v sloup. Proc bych to ale delal ? Ja si sebevedomi a ego timto zpusobem zdvihat nemusim, kdyz nekdo potrebuje vysvetlit neco v cem se neorientuje a ja ano, rad mu pomuzu a bez zbytecnych poznamek..
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Moorgos » 20 črc 2016, 19:32

Clovece jednoducha, je mi vas uprimne lito, takze se nad vama slituji a odpovim vam i kdyz si myslim ze jste jenom prosty troll:
Nejspis tam zapomneli dat symbol pro prostacky jako jste vy, protoze svete div se, kazda z jednotek Nilanu opravdu VETRA. Vasi "nelogikou" by nejspis nemela existovat napr. jednotka NILAN Comfort 252 Top Polar, protoze tam neni obrazek jednotky.
Uz ted jste ostudou fora, a divim se ze vam moderator nezabanuje IP adresu. Protoze s vama to uz neni ani sranda a to jste jenom u 50 prispevku....

Naposled a pro jistotu: VETRA
Uživatelský avatar
Moorgos
registrovaný
registrovaný
 
Příspěvky: 24
Registrován: 24 črc 2012, 11:18

od daavidok » 20 črc 2016, 23:53

Vazeny pane, diky za Vas koment a upresneni. Mohu Vas uprimne a zcela vazne ujistit, ze nejsem zadny troll, ale obycejny stavebnik, ktery se stavebnictvim nikdy v zivote ani v nejmensim nezabyval a vzduchotechnikou uz vubec ne - tudiz tomu VUBEC nerozumim a snazim se v tom zorientovat. Mohu Vam ( nejen Vam ) ale i dalsim nekolika panum zde prispivajicim, pratele rici, ze jsem dlouholetym clenem nekolika diskuznich for v nekolika oborech, kterym rozumim zas ja a v kterych leta pracuji - chodi tam hodne lidi co tomu vubec nerozumi s ruznymi dotazy a i zcela zakladnimi, pro cloveka ktery tomu byt jen trochu rozumi zcela primitivnimi. Takovy pristup jako je ZDE k lidem, kteri tomu NEROZUMI, stejne jako ja, s tim jsem se tedy jeste v zivote nesetkal a musim rici ve forech v kterych jsem ja by s Vami udelali moderatori i ostatni clenove velmi kratky proces a byl byste nucen forum opustit, stejne jako 2 dalsi panove kteri zde reaguji. Ac Vam tedy velmi dekuji za upresneni k memu dotazu, mel by jste se nad sebou zamyslet a vnesti do zivota trosku obycejneho slusneho chovani a uvedomit si, ze jsou take lide kteri proste stavebnictvi a vzduchotechnice nerozumi a tudiz maji dotazy, ktere Vam mohou pripadat zbytecne ci nesmyslne asi stejne jako me se bude zdat dotaz nehudebnika co je to Cdur a presto jsem zrovna na tento konkretni dotaz jednomu cloveku zrovna nedavno odpovidal a vubec by me nenapadlo se do nej nejak navazet ackoliv je to primitivni dotaz. Pokud se budete chovat jako arogantni hulvat nic tim neziskate, maximalne mou litost, ze Vam to nedochazi a asi to budete mit v zivote tezke. Hned druhym v poradi, kde jsou mirne receno nevychovani lide je TZB forum, ale nastesti tak hrozne jako zde to tam neni a najdou se tam nastesti i slusni lide co uprimne poradi. Pak si lide mysli ze ve stavebnictvi delaji jen arogantni "lopaty" nebo primitivove, co si mysli, ze sezraly vsechnu moudrost, ale pritom realne umi velke h.... .Kdybych vychazel jen z tohoto fora, myslel bych si asi to same. Nastesti se mi ozvalo pomoci zprav i do prispevku zde i na TZB pomerne dost lidi, kteri mi opravdu ochotne a slusne poradili takze zaplat pambuh za ne a tem vsem velmi dekuji a velmi si cenim jejich pomoci
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

od Pavel Kříž » 21 črc 2016, 11:10

Neznalost je jedna věc, blbost věc druhá.
Neznalost může vést k otázce, co je Cdur.
Blbost může vést k spekulaci, že to asi něco kolem písmene Ž.

Kdo nezná, dostane v pohodě informaci, že se jedná o termín z hudební nauky, může se dozvědět o půl tónech, stupnicích atd.
Blbec se bude divit, že to není nic o vyjmenovaných slovech po Ž.

Nejhorší je, když blbec plácá blbost za blbostí a rozčiluje se, když ho diskutující na to upozorní. Na druhou stranu být blbcem není nic trestného ani neslušného.

Blbec na fóru může být prča.
Průšvih je, když blbec dostane funkci.
Pavel Kříž
 

od daavidok » 21 črc 2016, 14:46

Chlapi, bud si zde delate vyslovene legraci anebo jsme opravdu na jine mentalni urovni. Dam Vam priklad z oboru ktery jsem vystudoval a to elektrotechnika a IT. Je bezne ze se lisi udaje na technickych listech ci verejnych materialech k urcitemu produktu - casto se to stava ohledne motherboardu napriklad. Zde par priklad z praxe. Koupil jsem zakladni desku deklarovanou jako s USB 3.1, ve skutecnosti ale byl ale jen USB 3.0 - prodejce popletl popisky, protoze se jednalo o desky s identickym nazvem jen jine 1 cislo v kodu produktu. Dokumentace k produktu mela v nekterych drobnostech (podstatnych) jine informace nez popis. Desku jsem vratil a byla mi vymenena, ale vsadim se ze mnoho lidi kteri si koupili produkt a nezajimali se o to, tudiz ho maji stale doma zije v domneni ze maji usb 3.1 cz ve skutecnosti nemaji. Koupil jsem telefon u ktereho bylo deklarovano na OFICIALNI STRANCE VYROBCE, ze je garantovan upragade na novejsi android a to do prosince 2015. Nyni je cervenec 2016 a zadny upgrade stale neni. Po dotazu u vyrobce mi sdelili, ze to popletli a na dany model se zadny upgradce nevztahuje. Kamarad koupil v Hervisu kolo ktere melo dle popisu byt komplet osazeno Shimano XT, jenze nebylo, cast komponentu byla z levnejsi rady coz jaksi v popisu zapomeli uvest. U jednoho kotle je moznost osazeni rozhrani pro pouziti protokolu OpenTherm, ale firma to vlastne taji a tuto informaci jsem doslova musel vydolovat z technika - proc to taji nevim, asi proto ze maji na rizeni vlastni system, ktery komunikuje pomoci jejich vlastniho protokolu. Pritelkyni v praci koupili ergonomickou zidli, ktera ale vubec ergonomicka neni etc.. Mohl bych pokracovat dal a dal, ale na ilustraci to snad staci.

Tudiz co se Vam chlapi nezda na tom, ze si overuji a proveruji jak to realne tedy je. kdyz na ofiko webu vyrobce schazi u typu rekuperace kterou zvazuji symbol vetrani, kdezto u jinych jednotek je uveden. Jelikoze me vubec nejde o rekuperaci, ale primarne o vetrani, je pro me toto velmi dulezite. Nemuselo se totiz take treba jednat jen o omyl, ale treba o to ze z pohledu Nilanu neni treba tato jednotka primo pro funkci vetrani z duvodu napriklad nedostatecneho vykonu ci jineho duvodu (ktery nevim pac tomu nerozumim) vhoda a proto tam treba ten symbol vetrani neni - nejspis to tak neni a jedna se opravdu jen o chybu na webu ( dost podstatnou) ci muze byt vice modelu CT 150, ci je treba neco dokoupit ( nevim ), tak abych to vyloucil tak se ptam, protoze investice je to pro me velka, tak abych nekoupil neco spatne. Za zeptani nic nedam a lepsi je se 3x zeptat nez koupit neco za 50.000 a pak nejak slozite jednat s nekym o vymene a dohadovat se jestli ten ci onen parametr byl ci nebyl nekde uveden.

Pokud muj logicky postup ani ted nechapete, pak asi opravdu jsme na zcela odlisne mentalni urovni - cimz nechci rici, ze by nekdo byl hloupejsi a druhy chytrejsi, ale proste jine - jinak uvazujeme a ta uvaha je natolik odlisna, ze to je tezke pochopit.

Me prijde podivne, ze na ofiko webu tak vyznamne firmy jako Nilan je takovy "glitch", ze v produktove sekci na ktere se kazdy kdo to chce koupit podiva, ze neni uveden u jednotky CT 150 symbol vetrani ale jen rekuperace. Vam to prijde jako nepostatna nedulezita kravina, kterou se neni treba zabyvat. Ja to tak nevidim, ta chyba je zasadni a pro uzivatele laiky podstatna, pac treba pri vyberu jednotky automatiucky CT 150 vyradi a resi tu drazsi jen proto ze tam je chyba a neni symbol vetrani. Po zkusenostech z koupe jinych vyrobku a vedomim toho ze se mnohdy informace ruzne pomichaji, opomenou, zkresli at uz tim ci onym a nejaky vyrobek neco ma oproti dokumentaci ci popisu a druhy zas nema etc.. je lepsi si to proverit a zeptat se. Soi je na tom komu nejasneho - to nechapu zas ja.
Uživatelský avatar
daavidok
pozorovatel
pozorovatel
 
Příspěvky: 80
Registrován: 27 čer 2016, 22:11

PředchozíDalší

Zpět na Ekonomika