Ionizace vzduchu, co vy na to?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od BobTheBuilder » 25 led 2014, 12:58

Záleží to od typu stavby. Momentálne bývam v paneláku, o nich je všeobecne známe, že v nich býva suchý vzduch. Panelová stena neakumuluje vlhkosť.
V zime a hlavne v mrazoch ak dobre vyvetrám mám v byte 25% vlhkosť.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od BobTheBuilder » 10 bře 2014, 03:35

Nové postrehy z používania zvlhčovača :
Aj pri používaní vody z Brity a vypnutom ionizátore sa naďalej tvorí prachový povlak.
Na rozdiel od klasického prachu sa tento nedá odfúknuť a je na povrchu nalepený.
Niečo ako šmuhy na karosérii zle umytého auta.
Najviac sa to chytá na hladkých plastových povrchoch, resp. tam je ho najlepšie vidieť.
Navyše sa pomerne rýchlo usádza aj v zatvorených skriniach kam sa klasický prach nedostane.

Vzhľadom k vlhkému vonkajšiemu vzduchu nebol zvlhčovač zapnutý denne ako v zime a problém so zapáchajúcou vodou sa tiež dostavil.
Ak sa mašina nepoužíva, zbytková voda sa za 2 dni pokazí a zapácha.
Nie je to však žiaden problém, stačí opláchnuť čistou vodou a je to preč.
Z tohoto dôvodu opäť používam vodu z vodovodu.

Niekto nejaké nové skúsenosti :?:
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od BobTheBuilder » 13 led 2015, 02:53

zakňaktel píše:Drahně let bojuji doma s vlhkostí, ať už v bytě, nebo v novém domě - tak neúspěšně. Celou zimu 65-70% RV. Okny je to nevyvětratelný.

To je zvláštne. Ja mám v byte vlhkosť napr. 50% a pri poriadnom vyvetraní v zime (vonk. vzduch 0°C) vlhkosť klesne na 30%.
Pri mínusových teplotách aj na 20-25%.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od BobTheBuilder » 13 led 2015, 03:00

Po 2 zimných sezónach používania zvlhčovača môžem skonštatovať, že ani používanie filtrovanej vody (Brita) nezabráni usádzaniu povlaku. Pri celodennej prevádzke sú po jednom dni lesklé matné plochy viditeľne pokryté povlakom, po 3 dňoch to vyzerá ako keby sa prach neutieral celý rok :(
Pri vode z vodovodu je to násobne horšie :cry:

No nič, idem skúšať demineralizovanú (destilovanú) vodu.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od zumik » 13 led 2015, 08:39

Já tedy také napíšu své další zkušenosti. Do ultrazvukového zvlhčovače, jsem používal výhradně technickou destilku. Měl jsem za to, že díky tomu se tam nemá co kazit - což se rozhodně potvrdilo při provozu, ale není to tak docela pravda. Odpařených 100 l vody a nebyl problém, pak ale měl zvlhčovač letní odstávku. Po zamnutí v listopadu se vše zdálo jak má, nic nikde nezapáchalo, prostě bez problémů. Druhý den nás s manželkou totálně bolela hlava, já jsem kašlal jak tuberák, bylo nám špatně, bolely nás svaly. Evidentní otrava. Jelikož jsem načal nový kanistr, tak jsem si nejdřív říkal, že se do něj muselo dostat něco, co nemělo. Zároveň jsem celý odšťavňovač důkladně vymyl octem.
Po vymytí a usušení jsem použil vodu z vodovodu a na druhý pokus to samé, co předtím, jen v menší míře. Jelikož jsem nevěděl jak přesně je zvlhčovač složený, tak jsem ho rozebral, zda není někde vevnitř nějaké místo, které nelze umýt - NENÍ. Na třetí pokus, po dalším vymytí problém stále přetrvával, sice to nebylo ani zdaleka tak strašné jako poprvé, ale i tak.
Zvlhčovač již nepoužíváme. Je zřejmě, že za problémy je to, že zvlhčovač není dostatečně vymytý, ale po této zkušenosti jsem pochopil, že pokud ho nebudu alespoň co 2 dny pořádně umývat a dezinfikovat, a to já schopen nejsem, tak se tam ta voda v malém či velkém měřítku kazí (i když člověk nic nepozná). Prostě už nevěřím zdravotní nezávadnosti ultrazvukových zvlhčovačů.
Osobně bych si koupil zvlhčovač odpařovací a vykašlal se na vyšší spotřebu, ale na konci měsíce se stěhujeme a tak to prozatím odkládám.
zumik
přispívající
přispívající

od BobTheBuilder » 13 led 2015, 12:44

Ups, to ste ma trochu vystrašil :cry:
Ja som ho tiež vytiahol na jeseň a hneď aj zapol a po chvíli bol cítiť skazenou vodou.
Potom som ho vyčistil, zapol znovu a odvtedy z tohoto pohľadu žiaden problém .
Akurát je hlučnejší ako prvý rok. Predpokladám, že pri 3/4 ročnej odstávke na čerpadle ztuhli (vyschli) mazivá. Nechce sa mi to otvárať a je to ešte v záruke.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od zumik » 14 led 2015, 11:07

Já nechci nikoho nějak odrazovat. Jen jsem napsal co jsem vypozoroval. Upřímě pořád nechápu co přesně může způsobovat to co se nám stalo, protože celý den jsem byl totálně mrtvý.
Mám zvlhčovač BIONAIRE BU8000. Jako nový byl tichý, ale cca poi 3 měsících začal vydávat šílený zvuk od ventilátoru, pokud byl naplněný na více jak 3/4 vody (asi by se to dalo reklamovat), navíc při automatickém řežimu bylo slyšet cvakání relé, docela nechápu za ty peníze. Hlavně ale vymýt nádobu na vodu, tak aby si byl člověk naprosto jistý a zároveň tam nenali 4 litry octa a nechal to tam delší dobu působit, to je peklo, nechápu proč je tak debilně tvarovaná. To samé u ultrazvukového oscilátoru, je to tam tak blbě udělané, že se tam nedostanete ani kartáčkem na zuby a tak ať dělám co dělám, vidím tam nánosy a nevím jak se jich zbavit. Dal bych si na tohle při případném nákupu ultr. zvlhčovače pozor a nebo koupil nějaký, který vodu předtím dezinfikuje třeba ohřevem. Snad moje informace někomu pomůžou.
zumik
přispívající
přispívající

od BobTheBuilder » 20 led 2015, 15:10

Tak zvlhčovač už pár dní kŕmim demineralizovanou vodou a problém s povlakom je preč.
Už sa netvorí. Z toho vyplýva, že to boli mineráli vo vode, zrejme hlavne vápnik.

RESUMÉ :
Pri používaní vody z vodovodu - povlak vzniká veľmi rýchlo a v celom byte, táto voda je nepoužiteľná.
Voda filtrovaná cez Britu - povlak vzniká znateľne pomalšie, ale takisto vzniká a takisto sa časom usádza v celom byte (aj v zavretých skriniach).
Demineralizovaná voda - povlak nevzniká vôbec.

Dúfam, že to niekomu pomôže pri kúpe zvlhčovača ;)
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od risomas » 21 lis 2017, 13:29

Trochu pridam mojich skusenosti s ultrazvukovym zvlhcovacom (Hyundai HUM 770) Pri relativnej vlhkosti pod 35% sa mi velmi v noci vysusuje hrdlo a som nachylny na ochorenie. Teraz ho mam 3tiu sezonu pouzivam len destilku/demineralizovanu. Na zaciatku som pouzival normalnu vodu ale po par dnoch bol vsade biely povlak a to mame celkom makku vodu. Po sezone ho vzdy vycistim vydezinfikujem a necham poriadne vysusit. Zacina byt trochu hlucnejsi oproti novemu ale este to je vpohode da sa pri tom spat.
Ked ideme na dlhsiu dobu prec (tyzden) treba ho tiez vyliat a vysusit inak sa ta voda pokazi (voda v zasobniku vydrzi viac). V sezone bezi nonstop na 25% vykonu s nastavenim na 50% r.v. target. Ked su velmi tuhe mrazy treba davam ho na 50% vykonu.
Takto sa udrzuje rel vlhkost okolo 45%.
Vetrame podla CO2 aby sme nepresahovali 2000 v ziadnej miestnosti (netatmo) tj ak presiahneme 2000 vyvetra sa do 500
risomas

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnika