Japonske rekuperce LG, Samsung, Daikin, Mitsubishi apod..

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od gisbern » 18 led 2015, 11:28

Dobry den. Chtel bych se zeptat na spokojenost s japonskmi jednotkami, pokud je nekdo tady vlastni. Cena se mi zda velice dobra, a take se mi jevi hlucnost kolem 30dB na velice slusne urovni. Problem je, ze tady v Cechach proste jede atrea, nilan, paul apod. a vyrobci potazmo uzivatele se na forech hadaji, ktera je lepsi. A o techto japonskych jednotkach tady clovek moc informaci neziska. Nasel jsem podobne jednotky ma i panasonoic, daikin apod. Kupodivu vsechny vypadaji VELICE podobne viz napr. http://www.orionairsales.co.uk/daikin-t ... -469-c.asp. nebo Mitstsubihi http://www.orionairsales.co.uk/mitsubis ... -350-c.asp nebo lG http://www.orionairsales.co.uk/lg-eco-v ... -444-c.asp Maji entalpicke vymeniky apod. Ta jednotka LG dokonce legalne umoznuje napojit venkovni klimatizacni jednotku od LG (coz kdysi, pokud si dobre pamatuji pozadoval p. Jaskva, kteremu mimochodem dekuji za pekne prispevky ohledne potrubi) a v lete chadit.Teprve stojim pred vyberem rekuperatoru, a musi byt tichy a k poveseni na strop (mam malou technickou mistnustku uprostred baraku (sousedi s obyvakem) tak bych byl rad, abych ji vecer neslysel.. Dekuji za pripadne reakce.
-----------------------------
Protoze jsem oslovil soukromou zpravou jednoho uzivatele, davam jeho prispevek sem (doufam, ze nebude proti)

Re: samsung

Dobrý večer. Já ji mám taky v technické místnosti hned u obýváku. Slyšet jako tak nejde vůbec. Hodně záleží na rozvodech. Ale při maximálním výkonu půjde slyšet každá jednotka..Asi největší hluk ale působí proud vzduchu přes talířkové ventily. Ty bych doporučil o větším průměru(aby se zmenšil proud). V obýváku mám takové obyčejné, průměr 125 a to je hlučné dosti. Není to chyba jednotky. V ložnici mám třeba 150 a o rekuperaci ani nevíme. Teda krom toho maximálního výkonu. Ten jede v praxi jen při a po vaření, či koupání.
Ano jednotky jsou podobné, taky jsem na to koukal. Samsung ale uvádí zpravidla vyšší účinnost. Taky jde propojit s klimou Samsung a optimalizovat provoz. Mám ale klimu LG Jinak vyšší modely, označené PLUS lze napojit na tepelné čerpadlo - venkovní jednotku také..Je pravdou, že u nás nejsou vůbec rozšířené. Navíc ten entalpický výměník - stačí pročíst fora, jaké nesmysly se o něm u nás šíří. Ve světě se běžně používají,ale jen v ČR to je zdraví škodlivé...

Já se pro něj rozhodl právě z důvodu, že jsem si načetl o problémech se suchým vzduchem. Navíc jsem byl ovlivněn i cenou, bydlím u Polska a tady to vyšlo na asi 27tis i s ovládáním(u stejné firmy jsem pak kupoval i klimu). Nyní jsem dokoupil náhradní filtry, které jsou dost nadstandartní - kategorie F8.Taky jsou dražší, bez daně vyšel pár na 3 tis, jestli se nepletu. Nakonec je vyměním asi až na příští zimu.
Jednotka má spoustu možností, mám od toho postahovány veškeré návody a manuály, i servisní. Já za sebe myslím že za dané peníze je to dobrý výrobek. Ale jak jste psal, v ČR znají jen Nilan, Atreu, Paul apod. Proto o tom výrobku asi ve forech, krom mě nikde nic nenajdete
Co se týká provozních věcí - těžko radit, potřeboval bych zažít na vlastní kůži srovnání s jinou jednotkou, pak bych byl moudřejší. Přeji šťastný výběr
gisbern

od Návštěvník » 18 led 2015, 12:54

Nejen u rekuperačních zařízení platí, že vedle zboží samého hraje roli zázemí, servis ale i třeba vlídnost a ochota prodavače. V každé zemi jsou určité okolnosti, které vedou tamní obyvatele k preferenci určitých značek. Hezky je to vidět na autech při návštěvě nějaké země. Že v Česku jsou lídry trhu uvedené značky, také vypovídá o tom, že jsou lidé spokojeni, že dané firmy jsou schopny je nejen získat svoji činností, ale také udržet a že jim jiné značky nestíhají, není jejich problém.
Vždycky se najde někdo, kdo úžasně napoví, kde se dá přes net nebo v levnější destinaci nakoupit to či ono, ale důsledky a konečný reálný stav už se tak moc nezveřejní. Zdaleka nejde jen o stav poruchy. On uživatel potřebuje i poradit, konzultovat nastavení. Já si objednal výhodný výrobek přes net. Přišel s příšerným českým překladem návodu, ale pro rozběh zařízení to stačilo. Za půl roku, tedy dávno po možnosti nějakého vrácení, jsem se dostal do provozních obtíží a potřeboval jsem poradit s nastavením. Telefonní čísla jsem našel do Singapuru a také Prahy. Dokonce jsem byl šťastlivec, co se do pobočky v Praze dovolal, ale tam mi řekli, že to jen dováží. Technická podpora je v asijské angličtině a zkuste si zavolat. Na reklamaci to nebylo a tak jsem začal shánět moudra po diskuzích na netu. Nechci déle zdržovat, ale je potřeba zvažovat všechny možné okolnosti nákupu. Přeji abyste byl také úspěšný.
PS. Diskuzi o ent. výměnících jsem také četl a možná je ten tajný poradce pan " Vítězslav Kolek", který se prezentuje v diskuzi na tzb. On sám není schopen prokázat, že jeho entalpický výměník je v pořádku.
Návštěvník

od Návštěvník » 18 led 2015, 13:02

gisbern píše: Ve světě se běžně používají,ale jen v ČR to je zdraví škodlivé...
Jenže ve světě je používají obráceně. Doporučte zákazníkům zapalovat cigaretu u filtru a pak se divte, když na fórech budou psát, že jim lítá tabák do pusy ;)
Návštěvník

od gisbern » 18 led 2015, 15:22

Doufal jsem, ze pokud uvedu na zacatku prispevku, ze bych rad neco ze zkusenosti majitelu, ze se v prvni rade prihlasi ti, kdo uvedenou jednotku maji. Z podobnych "tatovskych" rad uz jsem trochu vyrostl a prominte, dovedu si rizika spocitat sam. Pokud Vas popudily me "uzasne" odkazy na UK stranky, tak se omlouvam, nic ve zlem. Ad.nakup zde, v CR. Samozrejme nevylucji, ze si rekup. jednotku zakoupim na tuzemskem trhu. Udelal bych to samozrejme radeji, nicmene pokud zdejsi trh bude neustale nabizet plechovou krabici s dvema ventilatory a kusem hliniku za 40tis bez dph (300m), klidne risknu, ze si pripadnou poruchu vyridim sam.
Me by opravdu zajimaly zkusenosti s provozem ENTALPICKYCH vymeniku, (cetnost vymen, chovani za mrazu, apod.) Neni mi jasne, proc napr. DAIKIN, coz je opravdu PREDNI vyrobce klima, pouziva tyto vymeniky, pokud by byly naprd. (jedine me napada nutnost vymeny = staly prijem). Na to abych si parkrat za den spustil rekuperaci a vyvetral, mi planovanych 30tis za jednotku pripada az az.
gisbern

od BobTheBuilder » 19 led 2015, 23:13

Neviem ako vy, ale väčšina laikov na tomto fóre je vďačná za akýkoľvek postreh, ktorý im pomôže pri výbere VZT.
Ak sa však uspokojíte s názorom jedného, ktorý ju (možno) má inštalovanú tak je to samozrejme vaša voľba.

gisbern píše:Na to abych si parkrat za den spustil rekuperaci a vyvetral, mi planovanych 30tis za jednotku pripada az az.

Na to aby ste pár krát za deň vyvetral ani nepotrebujete rekuperáciu. To v pohode zvládnete oknami ;-) Rekuperácia je o permanentnom vetraní .

gisbern píše:Neni mi jasne, proc napr. DAIKIN, coz je opravdu PREDNI vyrobce klima, pouziva tyto vymeniky, pokud by byly naprd.

Ak sa nemýlim (a bolo to tu už spomínané) entalpické výmenníky sú v týchto jednotkách používané obrácene, t.j. na ODVLHČOVANIE vzduchu.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od gisbern » 21 led 2015, 22:32

Zdravim, ano, jsem air-lama, to priznavam. Rozvody si delam sam, dle rad zkusenejsich (mr. Jaskva san a mr.Sperl san atd..) Projekt nemam, anzto se domnivam, ze pokud se prumer odchozich prumeru bude alespon trochu rovnat prumeru prichozich a v kosntrukci vzduchovodu nebudou popirany fyzikalni zakony, nemuze to nefungovat...

Co se tyka me otazky na entalpicke vymeniky, chtel jsem znat SKUTECNE poznatky z provozu, protoze jsem nemel v umyslu toto vlakno zvrhnout v obvyklou hadku o skodlivosti / neskodlivosti / procento umrtnosti / atakpod... toho je myslim azaz...

Ad Vas nazor na otevrena okna - nevidim, jediny rozumny duvod k tomu, abych si dobrovolne, neustale, nebo jak vy rikate "permanentne" ochlazoval v zime interni vzduch o 3-5 stupnu provozem pasivni rekuperace, jen kvuli tomu, abych byl "in" (protoze baba vomackova rikala, ze rekuperace je na to, aby to luftovalo, delalo kraval a zralo 30w-100w celej den) U aktivnich rekuperaci / TC to je jina....

Omlouvam se za me selske vysvetleni, ale ja proste tu rekuperaci chci na to, abych si vyvetral vydychany vzduch pred spanim, o vikendu parkrat pres den, aby se mi hybal vzduch v problemovych mistnostech typu koupelna, satni mistnost, wc apod... a to, pokud mozno, svizne.

A pokud se tyka obraceneho zapojeni entalpickych rekuperaci apod, to je prave to, proc bych rad znal PRAKTICKE zkusenosti z provozu.

Tak asi tak....
gisbern

od NeED » 22 led 2015, 00:26

Myslíte si, že je radon problém nebo jen mýtus? Má smysl dělat protiradonová opatření, připlácet si za drahou izolaci základové desky nebo ne?
Myslíte si, že koncentrace CO2 a vliv na kvalitu spánku a dlouhodobé zdraví je stejný nebo podobný mýtus? Mohl bych pokračovat k VOC, formaldehydu, když už jsme se dotkli vracení vlhkosti.
Myslíte si, že běžný člověk ví, co je rekuperace, airfórum, anemometr.. a dal si někdy do souvislostí větrání a proč ho po ránu bolí hlava?
Myslíte si, že tu nějaký uživatel napíše, mám entalpický výměník sotva půl roku a už se léčím na onkologii? Jakou byste si představoval reakci?
Co se týče "japonských" značek. Většina je asijská, ale trochu nám zeměpisně blíže. Měl jsem možnost se s takovou nabídkou seznámit. Neskutečné ceny - při kontejnerovém odběru taková rekuperace nevyjde ani na 5000 Kč a entalpický výměník, slepí ho v každé garáži. Chcete atest, vytisknou jakýkoliv. Chcete nějakou značku? Oštítkují jakoukoliv.
Jen takový mnou pořízený a zcela bez souvislostí - tedy ilustrační obrázek. To zdůrazňuji pro všechny studenty ! Tvarová podobnost "čistě náhodná".
Přílohy
VJ.jpg
NeED

od BobTheBuilder » 22 led 2015, 01:50

gisbern píše:Ad Vas nazor na otevrena okna - nevidim, jediny rozumny duvod k tomu, abych si dobrovolne, neustale, nebo jak vy rikate "permanentne" ochlazoval v zime interni vzduch o 3-5 stupnu provozem pasivni rekuperace, jen kvuli tomu, abych byl "in" (protoze baba vomackova rikala, ze rekuperace je na to, aby to luftovalo, delalo kraval a zralo 30w-100w celej den)

Tak si skuste tým selským rozumom spomenúť, aký býva vzduch v spálni keď sa ráno zobudíte .
Mohol by napr. to byť rozumný dôvod prečo vetrať permanentne ?

Kúpiť si rekuperáciu a NEpoužívať ju preto, lebo vymieňa vzduch ... :lol:

Btw, baba vomackova mala pravdu :) Ak si pustíte rekuperáciu pár krát za deň na chvíľu, vyvetrané mať určite nebudete. Môžete sa spoľahnúť, že lepšie by to bolo tými oknami.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od gisbern » 22 led 2015, 18:14

To NeED:

To jsou urcite zajimave informace, dekuji za ne. Abych pravdu priznal, trochu jsem se toho bal, protoze jak jiz jsem uvedl, vsechny ty jednotky vypadaji podezrele stejne, akorat myslim lossnay ma trosku jinak umistene ventilatory. No, ale at uz to dela kdokoliv, dulezita je pro me cena a funkcnost vyrobku. Zkusim tedy jeste prohedat zahranicni fora.

Co se tyka radonu apod. nerikam ani ano, ani ne, v dnesni dobe bych se vubec nedivil, jestli to neni jedna z dalsich lobby.... Izolaci mam, barak stejne neprestehuju, takze mi je asi srdecne jedno, jestli mam pod barakem radón, ozón nebo megatrón...

Provoz rekuperace:
Ja proste vychazim z jednoduchych faktu, ze se lepcejsi spi pri otevrenem okne, a v mistnostech, ktera nemaji okna, a tedy se vetrat ani neda, se rada drzi plisen - ruzne komory, komurky a satni mistnosti.. Navic jsem liny chodit po baraku a otevirat a zavirat okna.

to BorekStavitel:

Vy jste jako ti nasi politici :-) anebo ten muj prispevek neprectete poradne.
Vsouvate lidem do ust neco, co nerekli. V mem prispevku je napsano, ze si ji chci pustit parkrat za den, nikde jsem nepsal, ze jenom na chvili. Vy to nekde vidite??? Nevidite. A vite proc to nevidite? Protoze to tam NEJNI. Bodka. Barak ma cca 150m2 vetrane plochy. Vykon jednotky 350m3/hod napovida, ze rozhodne nebude muset jet cely den i kdyby jela jen na POLOVIC. To vi i stara Vomackova...
gisbern

od BobTheBuilder » 22 led 2015, 21:43

to gisbern

Jak praví SFO : komu není Vzájemné Rady, tomu není Hospodářské Pomoci :D
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od george_1 » 03 úno 2015, 17:39

Tak nevím, zda se mám považovat za nějakého "tajného rádce", ano jsem to já Vítězslav Kolek. V téhle zemi pořád platí, že kdo má něco jenom trochu jinak,tak je hned podezřelý,prodejce,markeťák a já nevím co. Já do vzduchařiny nedělám vůbec, jsem programátor, což se dá velmi jednoduše ověřit na netu. Neschovávám se za tajemné nicky, je mi to úplně u zadele. Všechny diskuze se vždy tak zvrhnou, že už mě to přestalo bavit a radši ani nereaguji. Kdyby to pán nenapsal na TZB,tak bych nevěděl že napsal i zde. Dále reakce na to, že jednotku mám možná nainstalovanou...proboha proč možná??Jste vůbec normální?To jakože cíleně si cucám vše z prstu a jen tak si do fór vymýšlím že ji mám?Toto je na chocholouška..

Nebudu nikdy tvrdit že ten výrobek je dokonalý,nemám srovnání a nebylo to tak drahé abych to od něj očekával, jen jsem se snažil napsat zkušenosti. Když tady někdo narážel na servis apod. tak mohu říci, že cokoliv jsem chtěl, prodejce z PL byl ochotný, né jak v česku..Kupodivu ani nešlo o nějakou kopii, výrobek má sériová čísla, nápis made in Korea, záruční listy,návody a určitě věřím že firma jako Samusng a podobné by neprodávaly pod svou značkou totální šmejdy.
Chtěl jsem přiložit servisní manuál od jednotky, je tam spousta obrázku ze střev jednotky.Jenomže to i po komprimaci má skoro 6MB a zdejší systém pustí jen 300kB. Tak zde umístím odkaz https://www.krbova-kamna.com/docasne/se ... manual.pdf . Snažil jsem se to komprimovat,je tam nějaká chybka,ale zobrazit to jde. Pro představu stačí. Je tam trochu starší model,nyní je to inovované, ta izolace je na celé jednotce, firmware umožňuje snížení otáček, je tam napojení ionizátoru atd.. A přikládám fotku štítku, když mě jednotka dorazila..teda ta co ji "možná mám". Achjo..
balik.jpg
george_1

od george_1 » 03 úno 2015, 18:47

Přikládám ještě soubor, který jste sdílel na TZB, bohužel se tam stahuje jako php a né PDF. Tak jsem jej přejmenoval. Každopádně zajímavý rozbor a překvapilo mě, že nejsem jediný v ČR s tímto "zdraví škodlivým" výměníkem a ještě více jsem překvapen, že někdo našel co já ne a to jsem o entalpických výměnících hledal opravdu snaživě, leč v AJ.
Přílohy
entalpicky_vymenik.pdf
(156.71 KiB) 105 krát
george_1

od Návštěvník » 03 úno 2015, 19:16

Vždyť je úplně jedno, kdo jste a co prodáváte. Já si naopak myslím, že je dobře, když někdo pochválí nějaký výrobek a taky dobře, když upozorní na telekrám.
Já nechci koupit ani entalpický ani jiný výměník, mě prostě zajímají věci jak fungují. Přečetl jsem si článek, co jste sem vložil a mám jednu otázku. Není divné, že se zmiňují všechny možné látky s většími molekulami, že neprojdou membránou a o formaldehydu se mlčí? Já už jsem si zvykl na to, že se u nás fixluje a uplácí na na fotbale pralesní ligy. Kdo včera viděl Reportéry ČT a odpovědi hejtmana, už ani nemůže mít nějaké iluze. Mám si myslet, že vědátoři také zapomněli náhodou? Není divné, že se ve věděcké práci objevuje komerční značka? Nebo je to PR článek?
Návštěvník

od george_1 » 03 úno 2015, 21:01

K těm různým "konspiračním" teoriím přidám tabulku s velikosti molekul, jenž jsem vygůglil.. Jen pro doplnění o formaldehyd a další látky, které v tom článku z VUT chyběly(podle pána Návštěvníka asi schválně). Konkrétně formaldehyd by měl mít velikost 0,45nm. H2O pak 0,265nm. Tady jsem ještě našel něco o velikostech molekul a alkoholech http://www.newton.dep.anl.gov/askasci/c ... m00854.htm . Do hlubších rozborů se nebudu pouštět, protože na to nemám vzdělání. A protože se to tu asi taky zvrhne, tak za sebe končím "diskuzi". Pokud by někoho něco zajímalo, prosím do zpráv. Ideální by však bylo, kdyby se zde objevil nějaký chemik, který by odborně popsal co a jak může membránou procházet společně s molekuly vody, to by bylo přínosné.
Přílohy
molekuly.png
george_1

od gisbern » 03 úno 2015, 23:12

To Džordž no. 1:
Me se to stahuje normalne, jako pdf. Ted jsem to zkousel. No nevadi, hlavne ze to tu je. Ja si uplne nemyslim, ze by ten test byl fake, protoze to vypada, ze to testovali na nejakem zarizeni, ktere funguje u nich, na VUT. Ale jak jsem jiz popsal vyse v dnesni dobe je mozne vsechno. V AJ jsem nasel take, malo jste hledal :) Staci zadat bratru googlu: HCHO Lossnay a treba na druhe strance je celkem pekne vypraveni od panu z Berkeley (a to uz z roku 1985.) Necetl jsem to sice podrobne cele, nicmene na str. 39 je celkem jasne vysvetleno, ze s prostupem pary sice nejake molekuly HCHO prostoupit mohou,ale je to v radu procent. Ale vzhledem k tomu, ze uz mame, co sa da robit, ten rok 2015, nejaky pokrok ve vyrobe entalpickych papundeklu urcite nastal...., ja myslim, ze pokud jednotku nechame chvili bezet, vyvetra se i ty zbytky, co se tam dostanou zpet se zpetnou vlhkosti..

To BorekTheStavitel: Radeji uz nic

Pro ty co se neboji kupovat v zahranici jsem jeste nasel v UK lossnay jednotku, ktera neni primo od Mitsubishi (nebo je?), ale OEM Kingspan a prodava se kolem 500 liber, coz je za hubicku. Staci si vyhledat heslo lossnay kingspan. Podezrele se to ale blizi obrazkum od NEeDa, takze na tom neco bude. Pokud to ale bude fungovat, at to klidne bouchaj vsechno v jedny garazi a pisou na to co chteji...

jeste bych mozna doplnil, ze formaldehyd se celkem dobre da odstranit aktivnim uhlim, takze nejake filtry urcite budou existovat...
gisbern

od Petka » 04 úno 2015, 16:15

Sleduji paralelně hádky na obou diskuzí. Můžete mi někdo vysvětlit, proč by se mělo vracet jakékoliv množství "chemické špíny" zpět do čistého vzduchu? Jde o princip, co popisoval pan Němec Datum: 30.01.2015 19:39 http://forum.tzb-info.cz/130807-zpetne- ... vky#text66

Když dům nějak větráte a za takového větraného stavu má ustálenou koncentraci formaldehydu, jak ji chcete snížit pomocí zařízení, které neodvětrává všechen a část vrací zpět? Nechci se hádat, jak velká část to je.

Taky by mě zajímalo, proč mají některé jednotky s entalpickým výměníkem odtok kondenzátu a tady se uvádí, že se tam netvoří?
Petka

od gisbern » 04 úno 2015, 17:32

Bod 1 . Staci si precist nejake materialy k enatlpickym vymenikum, princip funkce. Viz odkazy vyse. Odpovite si pak sam.

Bod 2. Pokud budu vetrat jednotkou dostatecne vykonnou a doma budu rekneme produkovat 1-2 prdy per hour. Jednotka mi, odhadem, 10% meho bioplynu ustedri zpet. Pokud si nestihnu do konce merene hodiny prdnout jeste jednou, jednotka z tech vracenych deseti procent ubere dalsich 90% atd... az dojdeme do vzdusne nirvany .... ne?

Bod 3. Ja myslim, ze neco tam kondenzovat pri extremnich teplotach URCITE bude.
gisbern

od Petka » 04 úno 2015, 18:28

gisbern píše:Bod 2. Pokud budu vetrat jednotkou dostatecne vykonnou a doma budu rekneme produkovat 1-2 prdy per hour. Jednotka mi, odhadem, 10% meho bioplynu ustedri zpet. Pokud si nestihnu do konce merene hodiny prdnout jeste jednou, jednotka z tech vracenych deseti procent ubere dalsich 90% atd... az dojdeme do vzdusne nirvany .... ne?

Tak jinak. Prdíte si 1-2 prdy za hodinu a běžně si větráte oknem. Pachoměr změří, že koncentrace prdů je za tohoto stavu 80%.
Místo větrání oknem si koupíte větrací jednotku A. Jde přeci o to, aby se ušetřilo teplo a taky nějaký to pohodlíčko. Můžete si zůstat prdět do křesla a nemusíte chodit k oknu. Pachoměr zase změří koncentraci prdů a ta je stejných 80%, protože se nevětrá víc než tím oknem.
Když si ale koupim jednotku B, která mi část prdů vrátí zpátky, bude ve výsledku větrání horší než tou jednotkou A a horší než větrání oknem. Takže nirvána sice nastane ale leda tak z přidušení? ;) :oops: Nebo to vidíte jinak?
Petka

od george_1 » 04 úno 2015, 19:45

S tou pohádkou o větrání oknem stejně jako rekuperací přišel pan Němec. Vy jste někde viděl/a, že by měl někdo nonstop otevřené okno..teď v zimě?Já tedy ne..naopak lidé nevětrají vůbec a tak je tento příměr naprosto zcestný! Dá se pochopit, že se rekuperací, která vrací asi 2 procenta škodlivin z jejich obsahu, vyvětrá o něco pomaleji. S tím se dá souhlasit, nikoliv však s tím, že v domě s takovým výměníkem bude horší vzduch než v domě kde se "rádobyvětráokny" a nebo v domě kde se zapne rekuperace s neentalpickým výměníkem několikrát za den, aby neklesla vlhkost v domě. Nechci Vás podezírat, ale podle stylu psaní mi připadá že jste pan Němec :-). Nechci ani házet všechny do jednoho pytle, třeba opravdu někdo nyní větrá řádně okny.
george_1

od Návštěvník » 04 úno 2015, 21:41

Tak Němec nejsem, mohla bych být Němcová. Pokud je pan Němec svobodný. :lol: :lol: Když někdo větrá oknem, může větrat málo, hodně, středně. Každý je nějaký. Co brání lidem s větracíma jednotkama větrat málo, hodně nebo středně? Měli bysme ale srovnávat stejný větrálky. Chce to vzít k sobě dva co větrají málo, dva co větrají hodně a dva co větrají středně. Rozdíl by měl být jen ve způsobu větrání. Jestli chcete srovnat někoho, kdo nevětrá a někoho, komu se doma prohání vichřice,rozumných výsledků se nedočkáte.
Návštěvník

Další

Zpět na Ekonomika