markusantonius píše:Je to podíl využité energie ku vložené energii. Výsledkem je číslo menší než 1. Tzv. když Vám vyjde 0,65. Účinnost je 65%. Tepelný výkon je množství tepla(v KW/h).
Otázka je úplně jinde. Prodejci určují účinnost. Zají má mě, co tím myslí. Poměr teplot na vstupu a výstupu do místnosti nebo ven nebo obojí (v jakém poměru)? Když se na věc budu dívat z hlediska energie, tak jsem zase někde jinde a k tomu bych se dostal rád později. Teď moje otázka zní, co se myslí účinností rekuperační jednotky. Setkal jsem se totiž s neuvěřitelnými tvrzeními prodejců jednotek a jsem z toho paf. Podle mého úsudku, jde z domu plus mínus stejný objem vzduchu o stejné teplotě. Když se na výměník budu dívat jako na ohřívač o konstatním příkonu (smrad z domu o teplotě 21°C a určitém objemu), tak mi přeci nemůže ohřívat ani při 100% účinnosti přiváděný vzduch pořád na 21°C, když bude mít 0°C nebo -50°C. Proto se ptám na ty teploty vstup/výstup. Jen teoretizuju a myslím si, že 100% účinnost znamená předání 100% energie z odpadního tepla přívodnímu, což bude stačit na ohřev o určitý teplotní delta nikoliv však vždy na původní teplotu. Pro zjednodušení počítejme, že na obu stranách rekuperace je vzduch o stejném složení (zejména vlhkosti).