FlexiPipe vs. Spiro

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od jarka » 16 srp 2011, 01:43

http://www.centrum-rekuperacie.sk/
Prečítala som si výhody a nevýhody flexi a spiro na tejto stránke... Máme naprojektované VZT rozvody klasicky - stromová štruktúra, hlavné vetvy spiro, koncovky SONO... Keby som nečítala aj toto fórum, tak si pomyslím, že jedine flexi je to pravé orechové, všetko ostatné je nezmysel :o Čo na to poviete, milí spoludiskutujúci?
jarka
přispívající
přispívající

od Rovi » 16 srp 2011, 08:28

Jarčo buď úplně v klídku. Máš to navržený správně flrxi hadice jsou alternativa ale rozhodně to neni žadnej zázrak. Dohadovali jsem se tu o talkovýcgh ztrátach a tam v tom to je flexiny mají velký tlakový ztráty a hlavně je jich tam děsný metry. Když to dudeš chtít zaiszolovat co ušetříš na trubce provaříš na izloaci. Nech si nacenit rozvod ve flexinách s izolací od Heliosu a uvidíš že to vyhcází stejně. ještě k tomu ti větračka bude víc žrát elektriku a díky většímu odporu ti dřív odejde.
Rovi

od jarka » 16 srp 2011, 11:56

Vďaka, Rovi.
Veď aj ja si myslím , že náš projekt je O.K. (dosť som im do toho vstúpila i ja, máme dom konštrukčne dosť zložitý, viac úrovní, svah... a ja si ho poznám lepšie, než projektant, ktorý to riešil na diaľku len podľa výkresov - takže trasy sú "moje: :D ) .
Viem, že sa to tu riešilo, chcela som to tak trošku pripomenúť, lebo včera bol u nás na stavbe pozrieť jeden pán naše okná, aj o vetraní sme sa bavili , realizovať chce Flexi, toto fórum nepozná ... Mne účasť tu veľmi pomohla ;)
jarka
přispívající
přispívající

od Martin Šperl » 16 srp 2011, 21:57

Dokola a dokola opakuji, že flexihadice nejsou ideálním řešením. Přikládám obrázek z oficiálních stránek výrobce, kde je krásně vidět základní nedostatek těchto hadic, není možné je dokonale napnout. Tím získávají zcela jiné hodnoty tlakových ztrát, které ani výrobce nemůže deklarovat. Jakmile se hadice zkroutí, přidají různé množství zatáček, záhybů a vytvoří tak zcele neodhadnutelné tlakové ztráty navíc. Pan Rovi dobře napsal, že je také problém s izolací. Podívejte se, kolik hadic proudí podhledem a jsou neizolované! Jsou pod parozábranou a tak lze logicky předpokládat, že tam ani žádná nebude. To úplně degraduje investované peníze do rozvodů. Samozřejmě, že firmě se s tím dobře dělá, málo práce za hodně peněz. Ne, flexihadice jsou jen zástupná alternativa, nikoliv dobré řešení.
flexi ne.jpg
Martin Šperl

od filip » 23 říj 2011, 09:32

ja mám otázku na hlučnosť: spiro v stromovej štruktúre možno bude prenášať viacej hluku z jednej miestnosti do druhej. Rúrou ide z jednej miestnosti k hlavnému potrubiu na chodbe. Tam ten hluk z izby môže prejsť cez odbočovacie rúry do ďalších miestností.
Pri použití flexi hadíc a hviezdicovej štruktúty, keď každá hadica pôjde až do technickej miestnosti, tak bude menšie šírenie hluku z jednej izby do druhej.

Ešte by som sa chcel spýtať k izolácii. Robí sa to kvôli tomu, že v budúcnosti možno prejde dom na kúrenie cez VZT?
A ako presne sa spiro zatepluje?
filip

od Vijay » 04 dub 2012, 07:38

Mně projektant také k hlavním rozvodům z pevného potrubí navrhuje poslední metr ze Sonoflexu, a to jak na přívody, tak i odtahy vzduchu z místností. Argumentuje jednodušší pracností a vyšším útlumem hluku.
V souladu s tím, co je tady prezentováno především panem Šperlem, jsem se ho ptal na kompletní pevné rozvody. Asi by byl ochoten to udělat, ale potom se prý obává přeslechů mezi místnostmi.
Mám trvat na pevných rozvodech, se zařazením tlumičů hluku kde bude nutné nebo nechat na poslední metr Sonoflex?
(Např. na odtah z kuchyně, kterým půjdou mastnoty z vaření, mi to flexi potrubí přijde úplně nevhodné. Cirkulační digestoř určitě všechno nepobere.)
Vijay

od Leon » 04 dub 2012, 11:47

Vijay píše:ale potom se prý obává přeslechů mezi místnostmi.
Mám trvat na pevných rozvodech, se zařazením tlumičů hluku kde bude nutné nebo nechat na poslední metr Sonoflex?

Poslední konec ze Sonoflexu je v pohodě a nejlevnější řešení, tlumiče se navíc všude nevejdou.
Leon

od Vijay » 04 dub 2012, 23:17

Leon píše:
Vijay píše:ale potom se prý obává přeslechů mezi místnostmi.

Poslední konec ze Sonoflexu je v pohodě a nejlevnější řešení, tlumiče se navíc všude nevejdou.

Dobrá. Vím, že se Sonoflex na konec rozvodů často používá, ale cena nebo menší pracnost nemůže být u pár metrů argumentem, když není ani u komplet rozvodů.
Osobně se přikláním ke kompletním pevným rozvodům. Existuje nějaký silný argument proti takovému řešení?
Nebo naopak máte nějaký jednoznačný důvod (z pohledu samotného používání vzduchotechniky), pro použití flexi potrubí na konec rozvodů?
Nebo je to jedno?

Předem děkuji za Vaše názory.
Vijay

od Leon » 05 dub 2012, 09:26

Obojí jsou funkční alternativy, někdo to navrhuje tak a jiný tak. Kdybych nehleděl na cenu, asi bych taky volil tlumiče, protože skutečně je nutný ty konce čistit.
Leon

od Martin » 05 dub 2012, 11:15

Dobrý den, jak účinný je tel.tlumič od Elektrodesignu SGD-1-125 a jeho čistění? Dává se před talířový ventil. Díky
Martin

od Leon » 05 dub 2012, 12:16

Je to nouzovka, když je někde přeslech a není dostatek místa pro jiné řešení (kus sonoflexu). Jako standard nedoporučuji. Definovat funkčnost je dost těžký, protože výpočty a realita se často liší. Akustika někdy dokáže zahrát na nervy. Dělali jsme například rozvod přesně podle projektu a když jsme na sebe halekali při regulaci, bylo to slyšet v rozvodech z jedné místnosti po půl domě. Nezabíralo nic. Nakonec jsme více méně náhodou posunuli výdech víc do středu místnosti a bylo po problému.
Leon

Zpět na Vzduchotechnické rozvody