od BaR » 09 bře 2017, 02:28
Abychom si tedy osvěžili pojmy, které spousta lidí nepoužívá, ale jsou zcela logické, tak:
Sání – nasávání čerstvého vzduchu z exteriéru (venku) do jednotky. Potrubí vedené z fasády na hrdlo jednotky.
Přívod – přiváděný čerstvý vzduch obohacený o energii odebranou z odpadního odtahovaného vzduchu do jednotlivých pobytových místností - obývací pokoj, ložnice, ostatní pokoje pokoje, pracovny a jiné. Potrubí rozvedené od jednotky do místností.
Odtah – odtahovaný znečištěný a nasycený vzduch o vlhkost, teplotu,… Odtahovými místnosti v domě jsou toalety, koupelny, kuchyně, prádelny a místnosti, kde se generuje nějaké teplo, vlhkost a jiná energie. Potrubí vedené z odtahových místností na hrdlo jednotky.
Výfuk – vyfouknutý zbytkový odpadní vzduch ven z domu. Potrubí vede od jednotky na fasádu.
Snad na tom není nic nepochopitelného.
I mě to přijde docela logické. V případě centrální rovnotlaké rekuperační jednotky dochází ke stejnému objemu přiváděného vzduchu do místností a stejného objemu odtahovaného vzduchu z místností. Dejme příklad, že máme ložnici, obývací pokoj, koupelnu a kuchyň. Do ložnice a obývacího pokoje se mi přivádí čerstvý vzduch shora a po stropě a stěnách se vzduch rozprostře a padá dolů, kde pode dveřmi (podřezanými dveřmi) stoupá ke stropu do odtahové větve. Tím pádem dojde k nejefektivnějšímu provětrání a výměně vzduchu. Těžko se to takto vysvětluje.
Je mi úplně jedno, jestli je to jako z dětského ABC nebo technické publikace od profesora, Ing. Mgr. CSc.. Důležité je, že je to pochopitelné i pro laika, který nikdy o účinnost větrání neslyšel.
BaR