Odsávanie / tlaková strata / hluk

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od awenisko » 16 říj 2016, 15:54

Ahojte,
chcem Vás poprosiť o pomoc. Potrebujem odsávať vzduch cca 200 m3/h výtlakom do stupačky. Schéma je cca takto:
- nasávacia výustka
- 2 m sonoflex 125 mm
- tlmič 125/900
- ventilátor 125 mm
- domová stúpačka, kruhová 200 mm, cca 8x 3m výška nadomnou, na každom poschodí malý ventilátor z kúpeľne a WC

Potrebujem sa dopočítať k približnej tlakovej strate, ktorú musí ventilátor pretlačiť cez stúpačku až po strechu, aby som podľa toho vedel vybrať ventilátor pre požadovaný objem vzduchu.

Ďalšia vec je, že potrebujem toto riešenie čo najviac tiché, ideálne, aby ho vôbec nebolo počuť v miestnosti, odkiaľ sa nasáva. Ventilátor a stúpačka je vo vedľajšej miestnosti, tam hluk môže byť.

Je to vôbec reálne? Požiadavku na objem vzduchu môžeme prípadne znížiť až na 100 m3/h.
Aktuálne nie je okrem stúpačky nič nainštalované, takže výber všetkých komponentov je voľný.

Ďakujem.
awenisko

od nemo » 17 říj 2016, 07:58

Na výpočet tlakové ztráty by bylo třeba znát další detaily, nic méně ji odhaduji někde kolem 100Pa (včetně malé zálohy). Hluk by šel snadno spočítat, ale bylo by nutné znát hluk ventilátoru do sání po frekvencích. Odhaduji, že hluk bude v pořádku, ale nepočítejte s tím, že ventilátor nebude vůbec slyšet. Pokud chcete regulovat otáčky ventilátoru pro snížení hluku za cenu nižšího výkonu, doporučuji použít ventilátor s EC motorem. Klasické motory s elektronickou regulací bručí.
nemo
pozorovatel
pozorovatel

od awenisko-anonym » 18 říj 2016, 15:31

Zdravim,
je to panelovy dom z 80-tych rokov, jedna sa o priestor v suterene, preto tych 8 bytov nad nami. Stupacky boli teraz rekonstruovane, preto je tam 200 mm rura, na vyusteni na streche je len rotacna hlavica :-/

Budem teda tlacit odpadovy vzduch smerom hore 22 metrov a po ceste mi k tomu bude na striedacku prifukovat 16 malych ventilatorov. Neviem nakolko sa da spoliehat na podtlak z vyfukovej hlavice..

Kolko teda mozem uvazovat tlakovu stratu od ventilatora smerom von?
K tomu budem musiet pripocitat tlakovu stratu na strane nasavania a potom s tymto vysledkom pozriet charakteristiky ventilatora?

Vnutorny rozvod je dokopy cca 4-5 metrov. Mam ho navrhnuty na 125mm kvoli vhodnej geometrii. Prudenie vzduchu pri 200 m3/h vychadza cca 4.7 m/s. S ohladom na hlucnost v bode nasavania, oplati sa mi zvysit priemer? Alebo tam napojim Y a potiahnem 2x 125mm do dvoch vyustok?

S ohladom na predpokladane tlakove straty to vyzera, ze lepsia volba bude radialny ventlator, tie maju vyssi tlak. Potrbujem ho vsak tichy :-/

A este jedna otazka: kedze budem na uplnom spodnom konci stupackovej rury, mal by som zaradit do potrubia nadrzku na zachytavanie kondenzatu?

Vdaka.
awenisko-anonym

od awenisko » 18 říj 2016, 15:50

Zdravim,
je to panelovy dom z 80-tych rokov, jedna sa o priestor v suterene, preto tych 8 bytov nad nami. Stupacky boli teraz rekonstruovane, preto je tam 200 mm rura, na vyusteni na streche je len rotacna hlavica :-/

Budem teda tlacit odpadovy vzduch smerom hore 22 metrov a po ceste mi k tomu bude na striedacku prifukovat 16 malych ventilatorov. Neviem nakolko sa da spoliehat na podtlak z vyfukovej hlavice..

Kolko teda mozem uvazovat tlakovu stratu od ventilatora smerom von?
K tomu budem musiet pripocitat tlakovu stratu na strane nasavania a potom s tymto vysledkom pozriet charakteristiky ventilatora?

Vnutorny rozvod je dokopy cca 4-5 metrov. Mam ho navrhnuty na 125mm kvoli vhodnej geometrii. Prudenie vzduchu pri 200 m3/h vychadza cca 4.7 m/s. S ohladom na hlucnost v bode nasavania, oplati sa mi zvysit priemer? Alebo tam napojim Y a potiahnem 2x 125mm do dvoch vyustok?

S ohladom na predpokladane tlakove straty to vyzera, ze lepsia volba bude radialny ventlator, tie maju vyssi tlak. Potrbujem ho vsak tichy :-/

A este jedna otazka: kedze budem na uplnom spodnom konci stupackovej rury, mal by som zaradit do potrubia nadrzku na zachytavanie kondenzatu?

Vdaka.
awenisko

od BobTheBuilder » 18 říj 2016, 20:03

Nejak sa mi to celé nepozdáva. Keď budete tlačiť odpadový vzduch do stupačky, budete ho tlačiť aj do tých bytov ak práve nebudú mať zapnutý ventilátor.
A navyše v tomto prípade je problém s tlakovými stratami, tlak sa bude strácať v každej odbočke do bytu.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od awenisko » 18 říj 2016, 23:35

Dakujem za vyzivne myslienky. S tym hektopaskalovym pretlakom urcite neratali. Spatne klapky budu klepat, nevidim inu moznost ako s tym nieco spravit.

Je realne pretlacit tych 200 m3/h hore na strechu co najviac bezbolestne? Urcite sa cast z toho pretlaci aj do jednotlivych poschodi, co je v tomto pripade asi skor na uzitok, nie?
Bude to len bezny vydychany vzduch z kancelarskej miestnosti kde je viac ludi.
awenisko

od BobTheBuilder » 19 říj 2016, 00:20

Majú tie ventilátory v bytoch spätné klapky ??
Motám sa okolo rekonštrukcií bytových domov, ale nikde som to nevidel.

awenisko píše:Urcite sa cast z toho pretlaci aj do jednotlivych poschodi, co je v tomto pripade asi skor na uzitok, nie? Bude to len bezny vydychany vzduch z kancelarskej miestnosti kde je viac ludi.

No neviem či z toho budú mať obyvatelia radosť a už vôbec si nemyslím, že by to malo byť na úžitok.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od awenisko » 19 říj 2016, 09:27

Vecer zistim, ci tie ventilatory nam nami maju spatne klapky, doteraz som ratal automaticky s tym, ze maju, BobTheBuilder ma v tomto zneistil. Inak, prezradim teda, ze sa jedna o vysokoskolsky internat, preto nepredpokladam nejake extra velke staznosti od partaji nad nami, budu nadavat na to, ze rekonstrukcia ako taka bola zla :)

PŘIKULOVAT každou sekundu
jedno pivní štěně do přízemí paneláku...
to fakt není řešitelná úloha

Co znamena toto? Je to teda realne alebo nie?

Aky problem mozu mat hasici? Jednotlive "byty" (aj ten nas v suterene) su samostatne poziarne zony, viac sa do toho nerozumiem :?

Dakujem.
awenisko

od awenisko » 19 říj 2016, 10:04

Privod je vyrieseny pasivne cez "otvor" v stene smerujuci do slepej chodby internatu, predpoklad je, ze "tam je vzduchu dost" a zaroven nie je studeny/horuci jak vzduch z vonku. Toto je vedene rurou cca 3.5 metra az priamo do miestnosti ktoru treba vetrat. Aky priemer potrubia by som mal asi pouzit?

Na co si treba dat pozor s tymi hasicmi?

Vdaka.
awenisko

od awenisko » 21 říj 2016, 12:59

Takze ci tam spatne klapky su alebo nie sa mi nepodarilo zistit. Je tam takyto ventilator a nie je "vidiet" zanho na klapku.
Přílohy
ventilator.jpg
awenisko

od BobTheBuilder » 21 říj 2016, 13:04

Týchto ventilátorčekov sú desiatky typov (ale skôr to vyzerá na ten bez mriežky). Teba ho demontovať, nie je to náročné.
A zistiť či aj v ostatných bytoch sú tieto isté typy.
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

Zpět na Vzduchotechnika