Napojení odsávání mísy WC ven z domu

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od jednou » 18 led 2017, 22:08

Ahoj, mame byt ve starem cinzaku v prizemi, delame rekonstrukci. WC s oknem do dvora je na samostatne vetvi - voda & odtok. Koupelna a centralni vetrani je na druhe strane bytu. Ze dvora je k oknu od zeme cca 3 metry. Viz prilohy.

Libi se mi reseni geberit s odvetravaci trubkou, ale mam k tomu nekolik otazek:
Odtah:
1. wc klima - ta odvadi pach zpet do odpadni trubky, nevim co je spoustec, jestli dosednuti na prkenko? Mate s tim zkusenost? Jak bude fungovat zpetna klapka po 5 letech? Nutna servisni kachle.
2. Trubkou pres stenu ven s vetrakem (prostredni obrazek) - odtah ve vysce wc (do 1m) nebo nad oknem? zpetne klapky pasivni nebo aktivni? nebude pres to v zime zamrzat zadek? Co kondenzat? Revizni dvirka pro vetrak, ze? Axialni vetrak je dostacujici? Vetraci mrizka je ok?

Zapinani:
1. Vypinac bude napul svetlo a pul (zpozdeny, s dobehem) spoustec vetraku.
2. Mate nekdo zapinani vetraku na vypinac (s dobehem) nadosah ruky blizko wc?

Co byste doporucili? Nejake napady?
Přílohy
wc-nahled.jpg
byt-pudorys.jpg
jednou

od Mára » 18 led 2017, 23:28

Hlavním předpoklademfungování takového odsávání je, aby do místnosti byl dostatečný přívod vzduchu. Objem WC je nějakých 3-4 m3. Ty nejmenší záchodový větráky jsou kolem 100m3/h. V přepočtu by vzduch byl odsát kompletně za 2-3 minuty. Samozřejmě větrák není vývěva a proto ten přívod vzduchu do místnosti WC. Máte info, jaký je výkon (m3/h;Pa) toho větráčku za záchodem?
Mára

od jednou » 19 led 2017, 22:07

Jaky minimalni privod vzduchu bych podle vas potreboval? Nejaka nasavaci trubka treba do lodzie? Pokud ten axialni vetrak ma silu 100m3/h, a treba 40 Pa muze pobrat odpor 2.5 m lomene trubky.. tak nejaky vykon to tomu axialnimu vetraku urcite ubere.

Mate nejake tipy jak to je nejlip spinat, jestli společně se svetlem(sice tam je okno), nebo pouzivate tlacitko?
jednou

od jednou » 22 led 2017, 23:30

IJK - nepochopil jsem z toho nic, pokud jste to psal mě..

Nejjednodušší asi nakonec bude větrat oknem... :)
jednou

od nemo » 24 led 2017, 09:33

Já bych raději volil napojení větrání až pod splachovací nádobou s odtahem ven. Mít místnost propojenou s kanalizací a šíření pachů bránit jen nějakou zpětnou klapkou nepovažuji za dobré. Pokud jde o prochlazování, tak myslím, že bude stačit zpětná klapka u ventilátoru, případná kondenzace uvnitř trubky nevadí, kondenzát steče do kanalizace. Jen je potřeba si uvědomit, že takovéhle zařízení bude mít relativně velkou tlakovou ztrátu, takže nepoužívat malé ventilátorky co mají 50m3/h při 15Pa. Naopak si myslím, že netřeba řešit přívod. Pokud odvedete nějakých 30m3/h (norma je 50m3/h, ale podle mě při tomto způsobu odsávání stačí 30m3/h) a máte pod dveřmi škvíru 1cm, bude v ní rychlost 1,4m/s a tudíž tlakoá ztráta vůči zbytku zařízení zanedbatelná.
nemo
pozorovatel
pozorovatel

od Tomáš » 24 led 2017, 19:53

to:IJK
Velmi by mě zajímala ta paralela aby to dalo 25 g/s.Kam s tou druhou loufnou?

PS:A tip na větráček,který by stačil na ten standart R50?

Díky!
Tomáš

Zpět na Vzduchotechnika