pasivní a aktivní rekuperace VPL15

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od barbus » 20 zář 2017, 10:46

Dobrý den všem zdejším technikům. Mám takový speciální dotaz. Asi před třema lety jsem si koupil rekuperační jednotku Atrea EC4 s pasivním výměníkem. Tehdy jsem neměl tušení, že existuje i nějaká aktivní rekuperace. Včera jsem byl na Forarchu a viděl jsem konečně Nilan VPL 15. Bavil jsem se s vystavovatelem a musím říct, že mě tahle jednotka hodně překvapila. Fakticky si bylo možné sáhnout na proud doslova horkého vzduchu na přívodu a velmi studeného na výfuku. Bylo to v režimu topení, v režimu chlazení vnitřní automatika otočí systém chodu a může se chladit dovnitř. O co ale jde v mém dotazu. Ukazovali mi jednotku, která má pasivní deskový výměník. principem je to stejný jako mám v mé rekuperačce. Až za tímto výměníkem je zařazená aktivní rekuperace a v tom se mi v hlavě zrodil nápad. Pořídit si VPL15 a zařadit jí za mojí stávající pasivní rekuperačku. Tím bych získal úplně jiný komfort provozu. V zimě by byl vzduch teplý a v létě studený. Teď ale do mě s technickými záležitostmi. Půjde to? Díky všem chytrým hlavám za podněty.
barbus

od Snejdrla » 20 zář 2017, 21:00

A ten komfort spočívá v čem ? Že budete mít jedno zařízení úplně k ničemu ? Když ti napíšu blbě tak teď máte (A) a vy k tomu chcete dokoupit a namontovat za to (A+B) takže sestava bude vypadat (A + A + B). Ten pasivní výměník tam bude k ničemu. Když si nastudujete jak funguje výměník zjistíte proč. Není lepší když už si chcete koupit aktivní rekuperaci prostě tu pasivní zkusit někomu prodat ?
Snejdrla

od T4all » 21 zář 2017, 07:14

Barbus má zařízení A, chce zařízení B, aby získal zařízení A+B. Jednotka od Nilanu VPL nespojuje A+B, takovou jednotkou je Gott 2600 nebo Compact.Barbus to nenapsal úplně přesně. Já to chápu tak, že mu na veletrhu ukázali patrně jednotku Gott 2600 a on by si ji chtěl spojením své pasivní a dokoupením aktivní udělat.
Čistě teoreticky by spojení dvou jednotek neměl být problém, v praxi jsem to nikdy neviděl.
T4all

od Snejdrla » 21 zář 2017, 20:54

Pokud je to tak jak říká T4all tak jak spolu budou tyto dvě jednotky komunikovat ? To by na to někdo asi musel naprogramovat ovladač, který stojí nějaké peníze. a když si vezmu pořizovací cenu VPL 15 a Gott 2600 rozdíl je 20000 Kč který si někdo klidně může vzít za ten ovladač tak mi to nepřijde jako dobrá investice.
Snejdrla

od Škarda » 22 zář 2017, 08:37

Osobně si myslím že by to zas takový problém nebyl. VPL15 v podstatě o Atree vědět ani nemusí, jen je potřeba v Atree demontovat ventilátory aby se navzájem nehádaly s VPL a zajistit aby při poklesu teploty venkovního vzduchu pod 0°C otevřel by-pass aby nezamrzl výměník, což by ŘJ Atrea mohla zvládnout, otázka je jen jestli ji nebude vadit nepřítomnost ventilátorů, nevím jestli si je hlídá, ale ti to by bylo řešitelné. Toť bych viděl jako nejpodstatnější věci. VPL15 v případě potřeby může dohřívat přívodní vzduch, pokud nepojede jede pasivně jen Atrea a případě potřeby chlatit opět pomůže VPL15. Compact myslím při chlazení otevírá by-pass, je ale otázkou jak moc je to potřeba a nevím co všechno se dá v Atree nastavit. Ale pokud by to neuměla, nebál bych se říct že vyhodit kompletně ŘJ z Atrei a nahradit nějakým malým programovatelným relé za cca 2500,- a 0,5 práce by ten by-pass v Atree bezpečně uřídilo.
Škarda

Zpět na Vzduchotechnika