Zirkon box

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Škarda » 07 pro 2017, 20:13

Zdravím všechny, našel by se tu někdo kdo má v provozu Zirkon box? Zajímal by mě reálný dopad na výkon topení a chlazení, ale můžem tu rozvést i nějakou teorii. A dále jak je nastaveno ovládání Zirkonu a rekuperační jednotky. Mám rekuperační jednotku Compact a přemýšlím o koupi nebo vzhledem k prostoru stavbě boxu.
Škarda

od Škarda » 07 pro 2017, 20:31

Ještě doplním, budova 121m2 s podkrovím, objem budovy 656m3, TZ do 3kw. Slibuju si od toho lepší distribuci tepla když zatopím v krbu a možnost použití jednotky jako malé TČ. Sání vzduchy bych pro cirkulaci udělal nad krbem v obývacím pokoji, krb má zadní přikládání takže smrad z krbu se nekoná a objem vzduchu v obývacím pokoji a pracovně je třetina domu. Možná je to ale blbost
Škarda

od Kunte » 11 pro 2017, 10:11

Zirkonbox mám jen jednu zimu (necelou). Celé mi to instalovali vloni. Stěhovali jsme se krátce před Vánocemi. V krbu topím celkem hodně a zirkonbox pouštím až po roztopení, tlačítko mám přímo u krbu. Asi nejzásadnější zkušenost je taková, že pri zapnutí vnitřní cirkulace se mi vypne jednotka. Musel jsem upravit spínání od krbu tak, aby fungovalo jako časový spínač na cca 30 minut. Stávalo se mi totiž, že jsem nechal zapnuté tlačítko a pak jednotka nevětrala celou noc. Rozvedení tepla je znatelné, ale pořád je nejteplejší místnost obývák. Kdybych to řešil dnes, udělám si samostatný rozvod vzduchu nebo přes teplovodní výměník to napojím na radiátory. Lidi dnes dávají hodně podlahový topení, ale to pro krb není ideální. Jak jsem skeptický pro rozvod tepla od krbu, tak na letní chlazení je to vynikající. Někdy musím chlazení ubírat, protože to vychladí dům až moc.
Kunte

od Škarda » 12 pro 2017, 22:32

To letní chlazení je fajn, mě se letos dařilo bez zirkonu držet teplotu to 25°C, ale už to bylo na hraně, být ještě pár dní hic tak už by to lezlo nahoru. Ještě bych se rád zeptal na pár informací, jak máte řešené ovládání? tlačítkem předpokládám spínáte servoklapku v zirkonu, do jednotky žádný signál nejde? Jakou máte jednotku? když se vám vypíná, předpokládám že máte regulaci teploty podle teploty odtahu a ne podle čidla v panelu. Když píšete že se vám jednotka vypíná, čím honíte ten cirkulační vzduch - máte sólo ventilátor? Z toho jsem měl právě strach že jednotka tím že se prohodí sání z venku do odtahu a do sání jde ten cirkulační vzduch, tak že jednotka si bude myslet že teplota odtahového vzduchu je třeba 0°C a venkovního 22°C a už hlásí problémy s nízkou teplotou v místnosti. Další co si bude asi potřeba tak u Copactu otevřít Bypass aby to přes pasivní výměník netopilo ven. Takže předpokládám že pro topení jako TČ vzduch - vzduch bez větrání to vyzkoušené nemáte? když se jednotka vypíná.
Škarda

od Kunte » 13 pro 2017, 15:36

Škarda píše:Tlačítkem předpokládám spínáte servoklapku v zirkonu, do jednotky žádný signál nejde?

Jde tam signál. Mám přídavnou kartu S7 a nastaveno na vyp. je to vyp bez časovýho omezení. To řeším časovým relé CRM-93H. Jednoduše u krbu stisknu tlačítko a to drží sepnutý kontakt pro sepnutí jednotky a druhý pro ventilátor. U relé nastavíte doběh. Tím odpovídám i na druhou otázku. Mám samostatný ventilátor. Původní instalaci od nilanu jsem si musel upravit. Oni mi tam dali klasický vypínač. Bylo to jednoduché, funkční, ale zapomínal jsem na to.
Jednotku mám Nilan Compact.
Škarda píše:Z toho jsem měl právě strach že jednotka tím že se prohodí sání z venku do odtahu a do sání jde ten cirkulační vzduch, tak že jednotka si bude myslet že teplota odtahového vzduchu je třeba 0°C a venkovního 22°C a už hlásí problémy s nízkou teplotou v místnosti.
Je to přesně, jak píšete. Proto se jednotka vypne při chodu cirkulace od krbu vypne. Chlazení mám řešené přes termostat v kombinaci s časovým spínačem.
Kunte

Zpět na Vzduchotechnika