Brink EVAP zvlhčovač vzduchu pro rekuperaci

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od marek.slama01 » 02 úno 2018, 20:47

Zdravím. Dnes jsem byl na Moderním vytápění v Holešovicích a zaujal mne (bohužel nikoliv cenou....) Brink EVAP zvlhčovač vzduchu pro rekuperaci. Sám zvlhčuji jak se dá, ale v domě mám vše zařízení ze dřeva a dost to trpí a to abych měl zvlhčovače všude, tak nebudu ani stíhat dolévat vodu. Takže opravdu kvalitní zvlhčovač mám pouze v ložnici. Tato věc mne zaujala a tak se ptám: co vy na to? Jsou nějaké osobní zkušenosti? Má již někdo? Instalace vypadá jednoduše, to udělám sám za odpoledne o víkend, a filtrační kazeta se prý mění jednou za dva roky. Trochu mne děsí příkon - ten je skoro stejný jako moje samotná aktivní jednotka. Díky, Marek.
marek.slama01

od Škarda » 03 úno 2018, 20:10

Estli jsem to správně pochopil tek se jedná o "namočenej hadr v krabici v trubce VZT a dohřevovou spirálu" toť vše. Takže bez dohřevu to nemá žádný příkon, vodu tlačí tlak z řádu, maximálně nějaký elektro-ventil pro zavření vody a ventil pro škrcení vody. Při použití s aktivní jednotkou která má dohřev vzduchu bych tu spirálu ani nezapínal. Nedohledal jsem cenu, ale za tohle zařízení bych moc dávat nechtěl. Když tak mě opravte.
Škarda

od zumik » 05 úno 2018, 12:23

Taky jsme na to koukal, trochu mě to zařízení ale děsí. Výměna kazety jednou za dva roky je dost málo. Bohužel po přečtení popisu mám více neznámých než před přečtením. Jak je zabezpečeno aby se voda nekazila? Co se stane při vypnutí jednotky například na 14 dní? Odpaří se voda a nebo tam zůstane a začne se kazit? Mohu tam připojit vodu ze studny, která není chlorovaná a tedy je ke kažení více náchylná?
Vypnutí spirály bych před naprosto jasnou znalostí funkce nedoporučoval. Osobně si po používání zvlhčovače myslím, že jediný způsob jak bezúdržbový zajistit kvalitu vody je ohřev ke 100 °C. Takže je dle mě možné že spirála krátkodobě v pravidelných intervalech ohřeje celou kazetu s filtrem. Ale je možné že jsme napsal nesmysl.
Každopádně nějakému Legiosafe filteru bych jako jediné ochraně prosti kažení vody opravdu nevěřil. Do zvlhčovače jsme používal spousty filtrů se stříbrem, uv filtry, atd. a voda se stejně kazila a celý zvlhčovač se musel pravidelně celý mýt.
Jaká je vlastně cena? Nikde jsem ji nedohledal.
zumik
přispívající
přispívající

od marek.slama01 » 05 úno 2018, 20:02

Tak zase já Marek :) Cenu mi řekli na výstavě, šel jsem trochu do kolen a pak jsem jí i našel pracně.... na www.37 000Kč. Provedení - bral jsem to do ruky nevypadalo špatně. Musí to být připjené na síť, na přípojku vody a na odpad- přebytečná voda prý odtéká do odpadu, aby se nekazila. Jinak podle vystavovatele prý vše šlape jako hodinky. ne, že bych to chtěl hned, mám kam peníze cpát, ale uvítal bych zkušenosti někoho kdo to má a potají doufám, že někdo vyrobí něco podobného a hlavně s jinou cenou....... Výhodou je, že to jed univerzálně připojit na jakoukolov jednotku, má to možnost dálkového ovládání a měly by k tomu být čidla vlhkosti. Ale neměl jsem na výstavě moc času, škoda, že to neměli i rozebrané bych to prokoumal.....
marek.slama01

od Škarda » 05 úno 2018, 22:27

Čerpal jsem z popisu na stránkách jednoho prodejce, kde uvádí - "Suchý vzduch proudí skrz matrici vyplněnou skelnými vlákny absorbující vodu, kterou odpařuje z jejího vlhkého povrchu, čímž zvyšuje svou vlhkost. V případě potřeby je sepnut vestavěný ohřívač, který zvýší teplotu a kapacitu vzduchu." Takže z tohoto popisu to vypadá tak že ten ohřívač je jen pro zvýšení teploty vzduchu na vstupu, a vzhledem k tomu že z aktivky jde při 0° kolem 38°-40°C nebude to pravděpodobně potřeba. Co se týká toho že to má připojení na odpad aby mohla přebytečná voda odtékat z jednotky, měl bych taky obavu o spotřebu vody, nikdo asi nechce jen tak nechat protékat vodu do odpadu. Souhlasím se Zumikem že ten interval výměny kazet je poměrně dlouhý a cokoli dlouhodobě vlhkého je ideální pro růst plísní.
Škarda

od zumik » 06 úno 2018, 10:40

Tak pokud voda během provozu nustále protéká, tak pak se pravděpodobně kazit nebude. Druhá věc je zda tam nebudou ty plísně. Ale v jednotce kde vzniká kondenzát je také při nízkých teplotách relativní vlhkost 100 % a k tomu tam je voda a plíseň jsem tam zatím nepotkal (doufám že i nepotkám :).
Spotřeba vody může být značná a aby to nestálo stejně jako protékající záchod :-). Navíc já mám například studnu a neustálý malý protékající proud vody bude znamenat časté spínání čerpadla a to rozhodně zkrátí jeho životnost.

Cena je masakr.
zumik
přispívající
přispívající

Zpět na Vzduchotechnika