Nilan Aktivní rekuperace - rozvody, životnost a umístění

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od drabek » 11 říj 2022, 13:43

Ahoj všichni,

řeším rekuperaci do patrové krabicoidní dřevostavby 120m2, Bude to pasiv TZ kolem 2,7kW. Vytápění akumulační krb a přímotopy. Budu mít i FVE. Říkal jsem si , že bych umístil rekuperaci do patra a ideálně Nilan VPL18K nebo compact, protože je to All-In one a bude klid. Řeším, že bych nemusel mít technickou, protože místnost navíc se hodí.

Dotazy:
1. Je tu někdo kdo má nějakou aktivku od Nilanu déle než 10 let? pořád funguje?
2. Nechce se mi izolovat rozvody a mít lauf 20cm v podhledu, resp. lze udělat rozvody pouze v plastových ohebných trubkách 9cm bez izolace? V Nilanu mě od toho odrazovali, že to musím izolovat, ale já nechci zvedat barák.
3. Lze umístit Reku do patra? Bude dohřev a chlazení fungovat? Nebo se to dělá vždy do přízemí.
4. Lze umístit reku třeba do skříně do předsíně?
5. Je potřeba něco řešit kvůli vibracím a přenosu hluku stěnou, nějaká specifika pro instalaci třeba na nějakou stoličku, nebo tak něco? Přece jen dřevostavba 2by4 postavená ze sirek.

Mám asi 5 balíčků technologií a musím si vybrat a je to k zbláznění. Jo a hadice si budu tahat sám, takže blbuvzdornost výhodou.

Díky za pomoc
drabek

od Wenda48 » 12 říj 2022, 22:57

Jednotku Compact mám od roku 2011, takže jsem na hranici dotazu. Funguje pořád, měnil jsem zatím jen spotřebák asi 3x anodu. Zdá se mi po letech hlučnější odtahový ventilátor, asi bude chtít vyměnit ložisko. Po deseti letech už má nárok. Nic jinýho mě nenapdá. Klasika filtry a servis si neobjednávám. Vyměnit anodu je práce asi hodinku a když to zvládnu já :-)
Wenda48

od Wenda48 » 12 říj 2022, 23:03

trubky jsem si tahal sám, izolovaný jenom přívod návlekem 2cm a stačí to bohatě. Do patra bych to dal jenom jestli máš betonový strop a pod ním příčku. samotná jednotka má dobře dva metráky a skoro další dva přidá voda.V dřevostavbě beton asi těžko čekat, umístění nahoře by musel posoudit statik. Osobně nic nechci v patře, kde jsou ložnice. Já slyším i myčku z kuchyně v přízemí. Ve skříni jsem to někde viděl na webu asi z Dánska nebo Finska.
Wenda48

od IJK » 14 říj 2022, 18:28

drabek píše:... ideálně Nilan VPL18K nebo Compact
...

5. Je potřeba něco řešit kvůli vibracím a přenosu hluku stěnou, nějaká specifika pro instalaci třeba na nějakou stoličku, nebo tak něco? Přece jen dřevostavba 2by4 postavená ze sirek.

Ave,
OPTIMÁLNÍm řešením bude Compact (možná ne na pořizovací náklady, ale vše ostatní je bezpečně v multikriteriálním optimu ...)

LEČ jediná z těchto Drobniček Vám znehodnotí vše, na co si jen dokážete (v tasku luftování TuBaFÓR) vzpomenout:
A) kompresůrek aktivky je hlučnější, než moderní ledničky (srovnal bych spektrum a intenzitu hluku se starou dvoukompresorovou Calex). Jednotka musí ležet "na základové desce/pasech", jinak se ptejte majitelů Šumperáků, o čem jsou rezonanční frekvence dřevostaveb...
B) přívodní i odvodní "trubky" musí být IZOLOVANÉ SPIRO trubky, s minimem kolen a maximálními možnými délkami tlumičů hluku OBDÉLNÍKOVÉHO PRŮŘEZU.
C) rozvody musí být topologicky "vyvážený dvojitý strom" ze SPIRO a opět (!přívody čerstvého vzduchu!) musíte kvalitně zaizolovat proti kondenzaci vodní páry.

metball

Douška?
"Što takoje Drobnička"?
Když neposlechnete imperativy A), B) a C). :twisted:
Bude to nejen dál a horší cestou, bude to prostě "zčúraný"... a budete jen dalším z tisíců, co říkají "... ale až budu stavět svůj X-tý Barák ..." a to mi věřte, toto není postřeh (s)prostého teoretika, toto je postřeh pilota balonu, který se proletěl s vyššími tisíci lidmi (blízko 10 tisíc) a ti vám toho navykládaj - vždyť jste jenom pilot, no nééé?
IJK
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

Zpět na Vzduchotechnika