Schopnost ohřevu TUV

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od radikxx » 27 čer 2011, 12:13

Dobrý den,
chtěl bych do svého domu instalovat elektrické polahové topení a centrální přívod vzduchu zajišťující větrání s aktivní rekuperací tepla (dotápění v přechodném období a dochlazování v létě) a s ohřevem TUV, čili typ VP18 K.
Po přečtení diskuzních témat mně není jasné za jak dlouho a na jakou teplotu se nahřeje TUV a zda pokryje spotřebu 4-člené domácnosti i v mrazivých dnech. Je nutné TUV dohřívat, či stačí k pokrytí spotřeby TUV teplotní zisky aktivní rekuperace?
Děkuji za odpovědi.
radikxx

od Vodňanský » 27 čer 2011, 13:39

My jsme zatím jen tři a VP18 máme od loňskýho jara. Voda naprosto bez problémů. Neumím říct za jak dlouho, protože prostě voda teče pořád teplá a nestalo se, že by bylo málo. Elektrospirálu nám hned při spuštění nastavili na 15°C, takže vůbec nespíná. Já mám jinou věc. V létě když se voda ohřeje a já chci chladit, přepne se ventilátor na vysoký výkon a nejde mi to snížit. Máte s tim nějakou zkušenost.
Vodňanský

od Martin Šperl » 28 čer 2011, 22:20

Vodňanský píše:V létě když se voda ohřeje a já chci chladit, přepne se ventilátor na vysoký výkon a nejde mi to snížit. Máte s tim nějakou zkušenost.
To je jen o nastavení. Maximální výkon lze eliminovat, pak ale nebudete moci chladit na tak nízkou požadovanou teplotu. Ovladač CTS 600 má v sobě teplotní čidlo, když zadáte příliš nízkou teplotu místnosti, jednotka se ji bude snažit dosáhnout a proto automaticky zvýší výkon ventilátorů, malý proud vzduchu by neměl šanci přenést chladící výkon. Když jednotce tuhle funkci zakážete, ventilátor výkon nebude zvyšovat.
Martin Šperl

od Miroslav Vlček » 02 říj 2012, 22:36

Dobrý den pane Šperl,

chtěl bych se zeptat jestli nejde k k řídící jednotce CTS 600 (VP18 M) bezdrátové interní čidlo. Mám tuto jednotku umístěnou v nevhodné místnosti, kde je jen odtah(vstupní hala) a střídají se tam extrémy v létě teplo a v zimě zima.
Předem děkuji za info. S pozdravem

M.Vlček
Miroslav Vlček

od Leon » 03 říj 2012, 21:46

Pan Šperl vám už neodpoví. CTS600 má integrované čidlo a další vnitřní čidlo nejde připojit. Takovou funkci má nový typ řízení CTS 602, který mají Compacty a Anacondy. Nicméně je možné v servisním menu i u CTS 600 udělat nastavení, které roztáhne tzv. N-zónu, zvětší se hystereze a jednotka nebude reagovat na okamžité změny. Chtělo by to popsat blíže, co byste si představoval.
Leon

od Návštěvník » 05 říj 2012, 22:05

Dobrý večer Leone,
děkuji za radu, kde by se v nastavení dalo pracovat s touto křivkou a jak ? Přece jen by to bylo jednodušší, než rozrýtí celého domu a přesunutí ř.jednotky s čidlem do hlavní obývací místnosti. Dále bych se chtěl zeptat, jestli se k jednotce dá doplnit uhlíkový filtr, jaký a kam se dá umístit, případně jestli nezamává s tlakovými a výkonovými poměry. Bohužel někdy sem zavane vítr z blízké průmyslové zóny. Předem dík. Mira Vlček.
Návštěvník

od Leon » 06 říj 2012, 14:35

V nastavení z uživatelské strany se s tím pracovat nedá, je to v servisním menu a tam bych se být vámi nepouštěl. V uživatelském menu máte nastavení požadované teploty a hysterezi spínání, N-zóna funguje pro spínání chodu kompresoru.
Nzone.png

Abych to trochu vysvětlil. Z továrny je nastavena N-zóna na 2°C. To znamená, když je uvnitř požadovaná teplota 23°C, jednotka při 22°C topí a při 24°C chladí. Když se zvětší rozsah N-zóny na př. 4°C bude při stejném nastavení požadované teploty jednotka topit až při 21°C a chladit až při 25°C, mezi tím bude jen větrat.
Leon

od Návštěvník » 08 říj 2012, 21:12

Dobrý den Leone,

díky za info, stejně bych poprosil jak se dostat do servisního menu - případně, kde v nastavení uživatelském lze zvětšin N-zónu, dál bych se chtěl zeptat, jestli lze někde nastavit jen sepnutí inlet vstupů -aby jely jen vstupní ventilátoru (žádný výfuk), abych byl schopen vytvořit přetlak-kvůli krbu. Zatím mám ze všech uživatelských nastaveních pocit, že v nějakém poměru jedou oboje.Předem dík Mira Vlček
Návštěvník

od Leon » 09 říj 2012, 09:35

Servisní menu má dva levely a dva různé vstupy. Jelikož byste si ale mohl i nechtíc poškodit jednotku, ve vašem vlastním zájmu nechci prozradit vstupní kód. Zavolejte si montážní firmě, co prováděla instalaci, oni vám buď poradí nebo nastaví sami. S krbem jsou dvě možnosti. Opět jde nastavit trvale větší výkon přívodního ventilátoru nebo časové spínání jen chodu přívodu. V menu USER SELECT si zvolte čas, výkon a INLET.
Leon

Zpět na Vzduchotechnika