Rekuperácia

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od ferikxixi » 01 led 2012, 22:48

Dobrý deň,

tento rok idem stavať rodinný dom, základy už mám hotové. Zaujala ma možnosť rekuperačných systémov. Dom budem stavať z tehy Heluz plus 38 + izolácia 10 - 15 cm. Chcel by som Vás požiadať o radu, ktoré spoločnosti mám osloviť pri výbere rekuperácie? Rekuperáciu by som chcel riešiť na kľúč, teda projekt aj realizáciu. Ďakujem jozef - xjojox@azet.sk
ferikxixi

od chezak » 02 led 2012, 09:45

ferikxixi píše: ktoré spoločnosti mám osloviť pri výbere rekuperácie?

Stačí do Googlu zadat "rekuperace" nebo "rekuperace vzduchu".
Nedoporučoval bych jenom decentrální systémy Aereco, Inventer, Lunos atd. a chybu udělat nemůžete.
chezak

od metball » 02 led 2012, 12:19

ferikxixi píše:... pri výbere rekuperácie?
Rekuperáciu by som chcel riešiť na kľúč...

Ave,
korektnější odpověď,
než Vám poskytl PT chezak
Vám nedá ani sám PánBůh 8-) .

Domnívám se, že i Vaše rozhodnutí jít za profíky je moudré.
Já bych doporučil začít výletem na stavební veletrh.
Lhát přímo do očí umí excelentně málokdo.

Abyste měl šanci rychle nastoupit do rozjetého vlaku Fóra ... :twisted: :
viewtopic.php?f=18&t=676
případně
viewtopic.php?f=19&t=842
viewtopic.php?f=20&t=943

Jak lze poznat z odkazů, jsou tu různá subfóra,
ale není jich tu přespříliš. ;)

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od ferikxixi » 09 led 2012, 21:46

Zdravím, ďakujem za reakcie.

Zatiaľ som predbežne rozhodnutý pre rekuperačnú jednotku od Nilan VPL 15, kde ma zaujala aj možnosť chladenie domu v lete.
Čo na to poviete? dobrá volba?

Ďakujem Jozef
ferikxixi

od Leon » 09 led 2012, 21:55

ferikxixi píše:Zdravím, ďakujem za reakcie.

Zatiaľ som predbežne rozhodnutý pre rekuperačnú jednotku od Nilan VPL 15, kde ma zaujala aj možnosť chladenie domu v lete.
Čo na to poviete? dobrá volba?

Ďakujem Jozef

Dejte k tomu ještě tepelný trubice a máte to samý co já.
HPsmall.png
Leon

od ferikxixi » 09 led 2012, 22:00

Zdravím, môžete to trochu rozpísať. Som lajk a velmi tomu obrázku nerozumiem :)) ďakujem
ferikxixi

od Leon » 09 led 2012, 22:50

ferikxixi píše:Zdravím, môžete to trochu rozpísať. Som lajk a velmi tomu obrázku nerozumiem :)) ďakujem

Jedna bedna je rekuperační jednotka NILAN VPL15 a ta druhá bedna jsou tepelný trubice FU/HP15. Laicky řečeno je to jako vyladěný turbo, co zvyšuje výkon všech větracích jednotek. Přečtěte si diskuzi http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=840
Leon

od ferikxixi » 09 led 2012, 23:07

No tak to je pekná súprava :) Akurád neviem či sa to oplatí z hľadiska návratnosti...
ferikxixi

od Leon » 09 led 2012, 23:26

ferikxixi píše:No tak to je pekná súprava :) Akurád neviem či sa to oplatí z hľadiska návratnosti...

Počítejte, že máte výkon 200 W až 1100W navíc bez provozních nákladů, jede to bez elektřiny zcela pasivně. Když budem počítat jenom 400W, za den je to podle dýlky větrání třeba 4-8 kWh krát 3 Kč = bajvočko 20 Kč doma. A to jsem pesimista. Za měsíc 600 Kč, za sezónu 3.000 Kč. Za sedm let je to doma, když počítam ani ne polovinu udávanýho výkonu. Nic se v bedně netočí, nic to nežere, je to z hliníku a mědi. Kolik let tvrdí výrobci, že jim vydrží jednotky? Jednotku můžu vyměnit, ale tepelný trubice zůstávají dál.
Leon

od mkovar » 10 led 2012, 15:54

Ja ked som sa rozhodoval pre rekuperaciu, tak po precitani roznych diskusii som bol tak zblbnuty z tych roznych protichodnych diskusii, ze som vobec nevedel co mam robit. Ale predsa som dospel k zaveru ze nejako sa musim rozhodnut. Rozhodol som sa pre Nilan. A prispelo k tomu najma to ze maju hotove riesenie na chladenie, co som preferoval lebo sme mali v plane stavat drevostavbu. A teda som sa bal prehrievania v lete. Taktiez ma velmi oslovil ohrev vody "zadarmo". Moja volba padla na VP18K.
V tvojom pripade si myslim ze chladenie nema velky vyznam ked stavias z tehly. Skor by som sa orientoval na to ako ohriat TUV - napriklad odpadnym teplom.
Radsej treba zainvestovat do kvalitnych okien a namiesto 10 cm zateplenia dat 15 cm a viac.

Martin
mkovar

od Leon » 10 led 2012, 22:14

mkovar píše:Ja ked som sa rozhodoval pre rekuperaciu, tak po precitani roznych diskusii som bol tak zblbnuty z tych roznych protichodnych diskusii, ze som vobec nevedel co mam robit.

Já v tom dělám a před pár lety jsem byl na tom stejně. Dneska bych si vybral Anacondu, to je absolutně nejvíc, ale zase na ní nemám peníze. Jsem fanda, ale Ancondu si nekoupíš jako nový vláček do kolejiště. Teplou vodu mám řešenou blbě, ale nechci popisovat jak, to je na dýl a nechci předvádět kovářovu kobylu. Rekuperačka VPL15 je fajn, ale teprve když se spojí s tepelnýma trubicema, tak má kouzlo i pasivního prvku, který nezamrzne. Nic proti aktivní rekuperaci, ale nejlepší je kombinace. Konec konců tepelný trubice si můžeš připojit i k tý VP18 nebo k jakýkoliv jiný větračce.
Leon

od ferikxixi » 11 led 2012, 00:42

S tým chladením so si to rozmyslel, nebudem na tom trvať. Ešte rozmýšlam nad variantom Comfort 300 + tepelné trubice. čo vy na to? dobrá volba?
ferikxixi

od Leon » 11 led 2012, 09:28

ferikxixi píše:S tým chladením so si to rozmyslel, nebudem na tom trvať. Ešte rozmýšlam nad variantom Comfort 300 + tepelné trubice. čo vy na to? dobrá volba?

Dobrá volba? To se těžko posuzuje, odcházíte do jiný kategorie. Mám jezdit cyklokros nebo motokros? Je Štybar lepší než Michek nebo Kuchař? To se nedá vůbec říct. Jde o to, co máte za dům, jak topíte, jak budete dělat vodu, co už za technologii (ne)máte. Mně VPLka s trubicema šlape super a do pasivní bych se nevracel. Jestli jde o kačky, tak je to jasný. Snadno se rozmachuje, když má někdo sponzora :-)
Leon

od ussama666 » 19 črc 2012, 19:29

mkovar píše:Ja ked som sa rozhodoval pre rekuperaciu, tak po precitani roznych diskusii som bol tak zblbnuty z tych roznych protichodnych diskusii, ze som vobec nevedel co mam robit. Ale predsa som dospel k zaveru ze nejako sa musim rozhodnut. Rozhodol som sa pre Nilan. A prispelo k tomu najma to ze maju hotove riesenie na chladenie, co som preferoval lebo sme mali v plane stavat drevostavbu. A teda som sa bal prehrievania v lete. Taktiez ma velmi oslovil ohrev vody "zadarmo". Moja volba padla na VP18K.
V tvojom pripade si myslim ze chladenie nema velky vyznam ked stavias z tehly. Skor by som sa orientoval na to ako ohriat TUV - napriklad odpadnym teplom.
Radsej treba zainvestovat do kvalitnych okien a namiesto 10 cm zateplenia dat 15 cm a viac.

Martin

mohu ze septat, zda nemáte u VP18 problém s dostatkem vody? uvazuji o ni, ale mám strach, aby pro 4 členy rodiny nebylo málo TUV.
ussama666

od Leon » 20 črc 2012, 12:20

180 litrů horké vody v nádrži, když to naředíte se studenou, máte kolem 300 litrů teplé vody. Norma udává 50 litrů na osobu a den. Podle mě 180litrů je dost. Když se stavělo na Barrandově sídliště, dávali do bytů 120 nebo 160 litrové bojlery a stačilo to.
Leon

od Leon » 20 črc 2012, 15:05

Zvolená VP18 disponuje výkonem 2,4 kW (nepočítám 1 kW elektro, protože tu velmi často chtějí zákazníci v servisním menu blokovat). K ohřátí 180 litrů o teplotní delta 40°C je potřeba 8-9kWh. Teď už jenom rozdělit, jak píše Metball. Když 1kW bude brát chlazení, zbyde na ohřev vody něco přes 1kW, voda bude ohřatá za 7-8 hodin provozu. Když bude topit, záleží na tom, kolik si tepla odebere větrací vzduch (jaký bude průtok, teplota i vlhkost). Pro příklad při větrání 100m3/h o teplotě 0°C potřebujete na ohřátí vzduchu zpět na 21°C kolem 0,75kW, zbytek zase můžete pouštět do vody.
Můžeme to různě propočítávat, ale stejně praxe je dost odlišná. Jsou rodiny, kterým stačí na den 100 litrů horké vody, jsou takové, kterým 300 litrů je málo.
Leon

od František Klocnar » 21 črc 2012, 07:53

SFO píše:Vlhkost a její skupenské přeměny vám bilanci trošku vylepší,
MAX tak někam ke 40 Wattům na Kelvín

Diskuze sice neni o tom jak, ale jestli je 180 litrů dost nebo málo pro normální rodinu.
Když ale Leon počítá 750W na ohřátí vzduchu o 21°C (započteno SFO 40W/K; 40x21=840W), je tedy v normě. Když se k tomu přidá nějaký teplo samotnýho kompresoru, je to zařízení disponující někde kolem 1200-1300W při 100m3/h. Nevím, jestli jsem úplně v obraze, ale při chlazení vzduchu jen získávám z něj teplo (při daných podmínkách ca 800W). Když si ten chlad (vzduch) pouštím v létě do místnosti, nemusím už odečítat ze získaného výkonu nic na chlazení. Chladím a vodu ohřívám 840W ze vzduchu a 400W z kompresoru, je tak? Kdybych si chtěl chladit 100m3/h vzduchu klimatizací, musel bych spotřebovávat energii a ještě získanou energii tepelnou nijak nevyužíval. Chápu-li dobře princip VP18, zdá se mi to celkem šikovné chlazením ohřívat vodu. V zimě,když se mi podaří získat ze 100m3/h 840W (ochlazuji vlhký smradovzduch), asi je celé nespotřebuji na ohřátí suššího přívodního vzduchu? Nějaký (sic malý) přebytek by tam mohl zůstat na ohřev vody. To by bylo pořád ale velmi dobré, protože deskovým výměníkem o žádném přebytku nemůžeme mluvit a ani přenos není 100%. Nemluvě o provozních teplotách pod bodem mrazu, kde už deskový výměník nefunguje. Samozřejmě se zvětší teplotní delta pro ohřev vzduchu a také už nebude přebytek (nevím, na kolik se ochlazuje smradovzduch). Pořád se mi to ale zdá zajímavé.
František Klocnar

od František Klocnar » 21 črc 2012, 22:27

Nerozumím vašemu rozboru. Když mám sedmi člennou rodinu, do pěti místného auta je nenaskládám. Když se zeptá někdo, zda stačí 180 litrů teplé vody, je podle mě mimo rozebírat, jestli má bojler z nerezu nebo smaltu, jestli ho koupil v Baumaxu nebo přes internet a jestli ho ohřívá plynem nebo elektřinou.
Bydleli jsme doma 4 a odjakživa nám stačil 160 litrový bojler.
František Klocnar

od ussama666 » 22 črc 2012, 11:51

asi jsem svou otázku položil špatně, jestli je dost 180l nebo ne záleží na každém soudruhovi, já spíš myslel jestli VP 18 těch 180l vůbec za den stačí připravit a jaký s jejím provozem mají majitelé zkušenosti, jestli mají dost TUV, jestli se investice do tohoto zařízení vyplatí?
někdo tu psal, že 160 l vždy stačilo, u rodičů jsme měli 180l bojler a často se v neděli stávalo, že na 4tého člena rodiny TUV při koupání nezbyla.
nerozumím SFO, co svými nesrozumitelnými příspěvky chce říci, jestli je pro luftbojlery nebo proti a co tedy navrhuje jako nejlepší zdroj TUV? to že v NED a PD musí být rekuperace je dané a ohřívat teplem co je navíc TUV se mi zdá OK.
ussama666

od František Klocnar » 22 črc 2012, 23:26

SFO píše:Korektní normalizace zní: jeden řidič a jeho jedno místo je nutné; každý další..
Trochu se mi zdá, že se stáváte Milošem Zemanem a s bonmoty to přeháníte. Někdy je to vtipné, někdy zamotáte odpovědi do nečitelné a unavující formulace.
Otázka je, kolik teplé vody obvykle potřebuje běžná rodina, resp. jak velký bojler potřebuje. Filozofování stranou, okraje mediánu jsou pikantní leč nepodstatné. Já tvrdím, že 160 litrový bojler naší rodině (ohřívaní standardní blokací HDO = skutečně jen 160 litrů teplé vody) vždy stačilo. 180-200 litrů pokryje 4-5 člennou rodinu s obvyklými hygienickými potřebami dostatečně. Víc to nemá cenu rozmazávat, nejde o nějakou tupou normu, jde o praktickou a letitou zkušenost.
František Klocnar

Zpět na Vzduchotechnika