SFO píše:Vlhkost a její skupenské přeměny vám bilanci trošku vylepší,
MAX tak někam ke 40 Wattům na Kelvín
Diskuze sice neni o tom jak, ale jestli je 180 litrů dost nebo málo pro normální rodinu.
Když ale Leon počítá 750W na ohřátí vzduchu o 21°C (započteno SFO 40W/K; 40x21=840W), je tedy v normě. Když se k tomu přidá nějaký teplo samotnýho kompresoru, je to zařízení disponující někde kolem 1200-1300W při 100m3/h. Nevím, jestli jsem úplně v obraze, ale při chlazení vzduchu jen získávám z něj teplo (při daných podmínkách ca 800W). Když si ten chlad (vzduch) pouštím v létě do místnosti, nemusím už odečítat ze získaného výkonu nic na chlazení. Chladím a vodu ohřívám 840W ze vzduchu a 400W z kompresoru, je tak? Kdybych si chtěl chladit 100m3/h vzduchu klimatizací, musel bych spotřebovávat energii a ještě získanou energii tepelnou nijak nevyužíval. Chápu-li dobře princip VP18, zdá se mi to celkem šikovné chlazením ohřívat vodu. V zimě,když se mi podaří získat ze 100m3/h 840W (ochlazuji vlhký smradovzduch), asi je celé nespotřebuji na ohřátí suššího přívodního vzduchu? Nějaký (sic malý) přebytek by tam mohl zůstat na ohřev vody. To by bylo pořád ale velmi dobré, protože deskovým výměníkem o žádném přebytku nemůžeme mluvit a ani přenos není 100%. Nemluvě o provozních teplotách pod bodem mrazu, kde už deskový výměník nefunguje. Samozřejmě se zvětší teplotní delta pro ohřev vzduchu a také už nebude přebytek (nevím, na kolik se ochlazuje smradovzduch). Pořád se mi to ale zdá zajímavé.