Zajištění chodu jednotky v zimě

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Pedro » 02 úno 2012, 23:40

filip píše:Nie nutne lacnejšom, ale keď už mám vytiahnuť min. 50 000 CZK len za techniku, tak nech to stojí za to.

Filip, a to buď v klidu, že jestli stavíš dům, nakonec vytáhněš mnohem víc. Nebude to jenom za rekuperačku, to přibyde tisíc dalších položek. Já jsem rád, že je teď zima, protože u nás se poslední dobou utrácelo nejvíc za stromky a keříky na zahradu. Chcípák malej za 500 Kč a na zahradu se jich naskládá. Nejhorší je, že tomu musím vykopat jámy, chodit to zalívat a ještě obdivně říkat, jak je to hezký a jak dobře to žena vybrala :-)
Pedro

od filip » 03 úno 2012, 14:53

už som z toho úplne magor. Najprv všade čítam ako pan ŠPerl doporučje, kúpte si najlacnejší Nilan Eco. Potom niekto iný, že dokúpte si tepelné trubice. Na ďalšom mieste tu na fóre sa zase píše, že predohrev je zbytočný keď sa použije len na 1 mesiac v roku. Mimochodom tento rok u nás poriadne mrzne až od tohoto týždňa.

Som z toho popletený, až mám chuť sa na VZT komplet vykašlať, ušetriť minimálne 3000 EUR a vetrať až do smrti oknami.
filip

od Leon » 03 úno 2012, 15:29

filip píše:Som z toho popletený, až mám chuť sa na VZT komplet vykašlať, ušetriť minimálne 3000 EUR a vetrať až do smrti oknami.
To bys udělal zásadní hloupost. Dneska je to jako mít suchej záchod na hnoji. Jsem si už 100% jistej, že nejde ani tak o úspory jako o komfort a určitý standard domu. Hele před pár lety když si kupoval auto, tak stahovací okýnka byly za příplatek. Když to vezmeš kolem a kolem. O co jde? Copak nemůžu otočit kličkou? Je to jednodušší, míň poruchový, levnější..a koupil bys sis auto se švihadlama? Až bys to prodával, tak bys viděl. Najdu ti takhle fůru věcí, co posunují dům do jiný kategorie.
- kombík nebo hajzlík z nádržkou u stropu vs.závěsný zabudovaný záchod
- smaltovaná vs. plastová vana
- obložky vs. plechový futra
- pozinkový vs. měděný okapy
- vypínače standard (tango) vs. time a vyšší
- klasická vs. inteligentní elektroinstalace
- bojler vs. brutar
- bílé plastové tlačítko od bezdrát. zvonku vs. domácí videotelefon
- sešroubovaná dřevěná okna vs. plastová+ (dvoj)trojskla
Stejně to dopadne se vzduchotechnikou, kdo dneska staví dům bez vzduchotechniky, automaticky si posunuje dům do nižší třídy. Třeba se to dneska tak ještě neprojevuje, ale počkej za 3-5 let. Dodělávat to půjde těžko.
Leon

od Leon » 03 úno 2012, 15:44

filip píše: kúpte si najlacnejší Nilan Eco.

To je rada, když sháníš nějakou nejlevnější jednotku. Je to vyrabovaný Nilan Comfort, ale asi nejlepší z kompromisních řešení. Má to dobrý motory, dokonce nejlepší jednotky od Nilanu Anaconda s certifikátem pro pasivní domy od PHI mají stejný. Všechno má svůj vývoj, já taky začínal s pasivní jednotkou a kombinoval jsem různý technologie. Dneska mám na to jiný pohled.
Leon

od filip » 03 úno 2012, 16:04

Ja pri tom NIlan Eco zostávam. Ale neviem čo s tým zamrzaním. NIekto píše že to nemá význam riešiť a iný zase, že mám kúpiť tepelné trubice za 20 000 čo je skoro toľko čo stojí Nilan Eco. Nezdá sa mi, že kvôli jednému mesiacu v roku mám vyhodiť 20 000 Kč naviac.

Ak už dať cca 50 000 len za techniku bez rozvodov, tak snáď nájdem v podobnej cenovej relácii niečo ešte o kus lepšie a kúpim to.
Ak nechcem dať 50 000, tak zostanem pri NIlane Eco bez predohrevu.
filip

od Leon » 03 úno 2012, 17:04

filip píše:Ak už dať cca 50 000 len za techniku bez rozvodov, tak snáď nájdem v podobnej cenovej relácii niečo ešte o kus lepšie a kúpim to.

Každá jednotka s pasivní rekuperací namrzá a opravdu je jedno, které je značky. Když nenamrzne, je někde háček. Když ti bude někdo z tvrdit, že jejich jednotka nenamrzá, tak má buď mizernou účinnost a nemá smysl za ni vyhazovat peníze, nebo ti někdo čůrá na nohy.
Do 50 000 Kč koupíš možná nějakou s rotačním výměníkem a ta zase nenamrzá, protože má menší účinnost a funguje na trochu odlišném principu. Nejsou to desky, kde ledový a horký vzduch odděluje co nejtenší a co nejvodivější vrstvička hmoty. Rotor naakumuluje teplo a předá do chladu, vzduchy se nepotkávají. Rotor se "namáčí" střídavě do chladu a tepla. Je to podobné jako v těch tepelných trubicích z hlediska proudění vzduchu, jen v trubících se nic netočí a přenos tepla mezi studenou a teplou komorou zajišťuje médium napořád uzavřené v právě v trubkách. Podobně nezamrznou rekuperátory a malou účinností systému roura v rouře a nebo můžete sednout na lep nějakým regeneračním sem tam větrákům typu Inventer, Lunos atd. A to jsou tuplem vyhozené peníze. Stačí dohledat zdejší diskuze.
Abych to nějak uzavřel. Za 50 000 Kč se o moc víc muziky neseže. Když by se objevil nějaký nápad, sem s ním.
Leon

od filip » 03 úno 2012, 17:12

Ja som skôr potreboval usmerniť či má vôbec zmysel riešiť to zamŕzanie ak nebývam na horách ale na juhu SK. Hlavne ak ma to má stáť 20 000, prípadne menej ale priplatím si za el. energiu.

Čo sa týka drahších riešení, tak som skôr myslel na to, či sa neoplatí priplatiť ešte o niečo viac a kúpiť aktívnu rekuperáciu, ktorá nie len že vyrieši to "drahé" zamŕzanie, ale bude naviac aj chladiť.
filip

od Racochejl » 03 úno 2012, 22:25

filip píše: či sa neoplatí priplatiť ešte o niečo viac a kúpiť aktívnu rekuperáciu, ktorá nie len že vyrieši to "drahé" zamŕzanie, ale bude naviac aj chladiť.

Vítej do klubu. Někde jsem tu četl srovnání aktivní /pasivní, ale nemůžu dohledat.
Racochejl

od rasto » 06 úno 2012, 09:53

a co s tym hp/fu 15 v lete? je potrebne ho obchadzat? (budeme mat pasivnu rekuperaciu.)
rasto

od Rovi » 06 úno 2012, 12:30

rasto píše:a co s tym hp/fu 15 v lete? je potrebne ho obchadzat? (budeme mat pasivnu rekuperaciu.)

Talkova ztáta je minimální a nemušíš obcházet nic. Obdočky udělaj stejnou ztrátu. Ani se to nezanáší proztože jsou tam filtry.
Rovi

od rasto » 06 úno 2012, 13:29

nemal som na mysli obtok kvoli tlakovym stratam, ale kvoli letnemu nahananiu sa plynu v trubkach pri vysokej teplote odsavania z domu a este vyssej teplote na privode. ci nahodou nedostane zapal pluc a po 2-3 rokoch umrie na bronchitidu. mozno zle uvazujem, ale pri relativne vysokych teplotach sa zdvihne tlak plynu v trubkovom vymenniku, nenastane nejaka degradacia ci uz plynu samotneho z dovodu prehrievania sa, alebo cirkulacnych trubic?
rasto

od Rovi » 06 úno 2012, 13:53

rasto píše:..nenastane nejaka degradacia ci uz plynu samotneho z dovodu prehrievania sa, alebo cirkulacnych trubic?

bez obav - pracovní režimy sjou pro HP někam k 80°C. Taky se používaj jsoko stacionární přímo do průmyklsových zařízení trvale bez obtoku.
Rovi

od Návštěvník » 06 úno 2012, 14:33

filip píše: že mám kúpiť tepelné trubice za 20 000 čo je

Já jsem dneska poptal předehřev od elektrodesignu a jenom jsem zalapal podechu. Musím mít Regulaci RSmini.
RSmini.png

a ještě samotný ohřívač MBE.
Můžu použít i regulaci UNIREG.
http://www.elektrodesign.cz/web/cs/prod ... e-ohrivace
dokoupit čidla a celý to nějak zapojit.
Regulace RS mini stojí 23 000 Kč !!! Regulace Unireg 4 500 Kč (bez čidel a dalších věcí) k tomu ohřívač za 7 000 Kč. Už se v tom ztrácim, ale pod 20 000 Kč se v nákupu nedostanu a ještě musim zaplatit elektrikáře,který to dá nějak dohromady. Můj elektrikář mi to ani udělat nechce, že to je na maráka.
Rozhodně mi nevychází předehřev elektricky levně a ty trubky by byly lacinější. Mám nějaký špatný schéma?
Návštěvník

od filip » 06 úno 2012, 17:38

Podľa mňa stačí ten el. predohrev s termostatom za 7000 (možno s termostatom stojí o čosi viac). Priamo na trubkovom ohrievači nastavíš teplotu keď sa zapne (napr. -1) a hotovo.
filip

od Návštěvník » 06 úno 2012, 23:31

filip píše:Podľa mňa stačí ten el. predohrev s termostatom za 7000 (možno s termostatom stojí o čosi viac). Priamo na trubkovom ohrievači nastavíš teplotu keď sa zapne (napr. -1) a hotovo.

Prý to tak jednoduchý není. Ten ohřívač neumí sledovat teploty a vyhodnocovat je. Potřebuje se nějaká ta regulace, co bude snímat teploty před a za ohřevem a regulovat jeho výkon. Termostaticky nastavit jednu teplotu nestačí. Mám si to prej představit jako kolečko s výkonem od min až k max. Když nastavim teplotu na max. tak to bude třeba při -20°C na vstupu ohřívat vzduch na výstupu na 0°C. To je v pořádku, ale při 0°C na vstupu už to bude v poloze max. ohřívat vzduch na výstupu na 20°C a to nepotřebuju. Ta regulace by měla umět automaticky tím kolečkem pootáčet sem tam, aby se reguloval výkon podle aktuální potřeby. Nějak tak mi to vysvětlil. Na tom ohřívači za 7000 Kč je jenom ta regulace kolečkem a ještě bezpečnostní proti přehřátí, ale ta logická s vyhodnocováním už stojí ty šílený prachy.
Návštěvník

od raserj » 07 úno 2012, 12:39

A není tedy výhodnější trubkový výměník alá Thermwet?
Pokud tedy opravdu nezamrzá.

Nemá někdo zkušenosti s účinností?
raserj

od Návštěvník » 07 úno 2012, 13:18

raserj píše:A není tedy výhodnější trubkový výměník alá Thermwet?
Pokud tedy opravdu nezamrzá.

Nemá někdo zkušenosti s účinností?

To už jsem prověřoval. Systém namrzá pomaleji jenom proto, že má malou účinnost, ale zamrzá taky. Diskuzi na téma Thermwetu jsem tu už taky našel. Mám od nich nabídku a je to dražší než levný ECO i s drahým dohřevem. Zatím z mýho výběru vycházejí ty tepelný trubky.
Návštěvník

od Jan Š. » 07 úno 2012, 15:53

Chci se zeptat: O kolik se zveden účinnost rekuperace, když vřadím k pasivnímu rekuperátoru (třeba Nilan ECO) tepelné trubice FU15? Myšleno v období s nadnulovými venkovními teplotami.
Resp. dá se to nějak započítat do energetické bilance domu? Už jste to někdo výpočtově řešil?
Předem děkuji za reakci(e).
Jan Š.

od jzap » 07 úno 2012, 20:59

Nějak se v tom přestávám orientovat, pokud jsou ty HeatPipe tak skvělá věc, při ceně 20 000, proč vlastně nevyhodit vlastní výměník a nemít tam jen ty HeatPipe?
jzap

od filip » 07 úno 2012, 21:33

HeatPipe nemajú ventilátory a riadenie. Je to len čistý výmenník.
filip

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnika