Heat Pipe a vzduchotechnika? Co to je?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od metball » 24 úno 2012, 21:23

kybos píše:Virtuálně je možno jednu desku deskového výměníku rozdělit na "teplou" a "studenou" stranu (lhostejno, zda bude uspořádaná do trojhránku či hranolu čtyřbokého) a mezi ně sériově vložit HP. ...

Ne, nelze ani v nejpodrobnějším subatomárnim modelu :evil:

Pls. dostudovat, slušná data jsou v němčině.
Končím, iPrd+Foun je naprd- extrémní počet výpadků ...

pěvecký sbor Brutus
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Leon » 18 čer 2012, 21:57

Unstrech píše:Tepelné trubice jsou super prvek pro vzduchotechnický jednotky s rekuperací. Je škoda, že to není doceněno, nebo že se o tom neví.
S tím souhlasím, ale jsem přesvědčený, že odborníci o tepelných trubicích vědí. Jednak v rekuperaci průmyslové, kde se využívá teplo z nějakých energeticky náročných výrob /hutě, sklárny../ nebo nějaké využití tepla spalin atd. Ono nejde předpokládat, že sotva se chytla rekuperace v rodinných domech, že už se vrhnou výrobci do všeho. Zatím se dobře prodávají deskáče a lidem to stačí. Že v zimě skoro vůbec nic nezískají, že si útočí na vlastní branku pomocí elektrických předehřevů, různě prohozených průtoků výměníkem a podobnými švindly, to je věc jiná. Stačí zamávat před očima zaklínadlem 99% účinnosti a je to. Že to ani náhodou nic neříká o reálném stavu právě v kritických situacích v zimním období, to už je každému jedno. Zapnou si el. předehřev, ono to fouká teplo dovnitř i ven..a co už... :-)
Leon

od Oldřich Weiss » 26 čer 2012, 15:09

Vyplatí se nákup tepelných trubic? Máte to už nějak propočteno? O.W.
Oldřich Weiss

od kybos » 26 čer 2012, 18:15

Leon píše:
Unstrech píše:Tepelné trubice jsou super prvek pro vzduchotechnický jednotky s rekuperací. Je škoda, že to není doceněno, nebo že se o tom neví.
S tím souhlasím,...
... ono to fouká teplo dovnitř i ven..a co už... :-)

Leone, bylo by možno vyjmenovat klíčové vlastnosti tohoto super prvku pro vzduchotechnické jednotky s rekuperací?

Kromě toho, že konstrukce s tepelnými trubicemi degradují přenos tepla oproti klasickému deskovému výměníku, mne napadají snad jen dvě pozitivní vlastnosti:
1. Je možno prostorově (na větší vzdálenost) oddělit zdroj a spotřebič tepla.
2. Je možno vhodným plněním tepelné trubice ovlivnit pracovní rozsah provozních teplot (úsek teplot, ve kterém má tepelná trubice díky skupenským přeměnám média uvnitř zvýšenou tepelnou vodivost oproti trubici prázdné).

Mám totiž pocit, že se výrobci rekuperačních jednotek pouze snaží zaklínadlem "tepelná trubice" zastřít fakt, že při nízkých teplotách nasávaného vzduchu z exteriéru je pasivně nemožné (díky namrzání) ochladit vlhký vzduch z interiéru na teploty pod bodem mrazu.
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Leon » 26 čer 2012, 22:00

kybos píše:Mám totiž pocit, že se výrobci rekuperačních jednotek pouze snaží zaklínadlem "tepelná trubice" zastřít fakt, že při nízkých teplotách nasávaného vzduchu z exteriéru je pasivně nemožné (díky namrzání) ochladit vlhký vzduch z interiéru na teploty pod bodem mrazu.
Oni výrobci zastírají to namrzání úplně a jenom se snaží nějak švindlovat, aby to lidem vůbec foukalo. Deskový výměník při smysluplné účinnosti rekuperace namrzne poměrně záhy a co pak? Zemní registry nelze dělat všude, navíc na světlo již prosakují problémy a cena také není zanedbatelná. Jak jinak rekuperovat při teplotách pod -5°C? Tepelné trubice s tím nemají problém. Mě navíc dostala praxi užitá fyzika a jednoduchost řešení. Když se podíváte do tabulek, leze z toho výkon někde kolem 0,5kW bez dalšího zdroje. Vynásobte si to hodinami ročního provozu jen za těhle teplot a nějakou sazbou za elektřinu a investice je doma za cca 5 let. Mám aktivní rekuperaci a pro tu je to naprosto ideální věc, já dokážu zbytek tepla v přívodu dál ochladit a využít. Pro VZT v rodinných domech neznám jiné alternativy pasivní rekuperace při nízkých teplotách venku. V průmyslu je to samostatná kapitola.
Leon

od kybos » 27 čer 2012, 00:03

Leon píše:...Jak jinak rekuperovat při teplotách pod -5°C? Tepelné trubice s tím nemají problém....

Tepelné trubice s tím nemají problém, jelikož jsou v tomto teplotním pásmu mimo oblast pracovních teplot a teplo přenášejí jen minimálně, protože kdyby měly nízký tepelný odpor, namrznou stejně jako lamely deskového výměníku.
Není pak jednodušší vynechat trubice a instalovat řízený obtok deskového výměníku pro čistý vzduch při extrémně nízkých teplotách v exteriéru?
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Leon » 27 čer 2012, 14:08

kybos píše:Tepelné trubice s tím nemají problém,..
Kybosi, to se mýlíte. Právě tepelné trubice pro VZT jsou nastaveny tak, aby v těchto a nižších teplotách přenášely maximum výkonu. Přestávají vodit teplo, a mám to praxí ověřeno, až při teplotách při cca 7°C. Za mrazu fungují ještě lépe, než udávají tabulky výrobce a to v nich není žádný ventilátor,který by výstupní vzduch ohříval. Testoval jsem je teď v zimě, nezamrzly ani při -24°C (což byla nejnižší teplota,kterou jsem na vstupu naměřil) , při této teplotě byl výstupní vzduch měřeno čidlem v hrdle -5°C. Přitom odtah byl 22°C. To je podle mého slušný výkon a žádný deskáč by tohle nezvládl. Naopak aktuálně teď nepřenášejí teplo vůbec. Když se podívám na čidla, je rozdíl 0,2 desetiny °C. Možná by bylo efektivní je na léto obejít, ale by-pass by se vzhledem k asi 15 Pa ztrátě dělat nevyplatilo.
Leon

od mirec » 27 čer 2012, 22:42

Leone, chceš povedať, že doskový výmenník, ak mu dá predohrev plus3, nič nedáva? Uznávam Tvoj Mercedes, ale aj Škoda je auto. Si profík, tak sa nezhadzuj.
mirec

od Leon » 28 čer 2012, 01:49

mirec píše:Leone, chceš povedať, že doskový výmenník, ak mu dá predohrev plus3, nič nedáva?
Ale o tom přeci není řeč. Bavíme se o rekuperaci při teplotách nižších než cca -3°C. Deskový výměník při těchto teplotách sám o sobě nejede, je zamrzlý, nic nedává. Tepelné trubice naopak mají ideální pracovní režim a čím přituhuje, tím líp. Jde tu o pasivní prvek. Tepelné trubice stejně jako deskový výměník k rekuperaci nepotřebují žádnou hnací energii. Jen je jiný pracovní rozsah. Při nadnulových teplotách je deskový výměník účinnější než takto nastavené tepelné trubice. Když dám k deskovému rekuperátoru předehřev, který zvedne teplotu např. z -12°C na 3°C, nic se nerekuperuje, celé teplotní delta je saturováno čistou elektřinou nebo plynem atd.
Leon

od Peggin » 28 čer 2012, 10:55

Při -9°C vystupuje, co píše výrobce, z tepelných trubic 1°C. To je zisk 10°C. O 10°C se mi také sníží teplota odtahu na 11°C (někde se ta energie musí vzít). Když se následně připojí pasivní rekuperace s 80% účinností, dostanu teplotu přívodu 9°C. Na původních 21°C musím dohřát o 12°C.
Když bych do stejné pasivní rekuperace hnal rovnou 21°C proti 1°C, dostanu teplotu výstupu 17°C. Znamená to ohřívat vzduch o 4°C po rekuperaci a o 10°C před rekuperací, abych se celkem dostal také na 21°C. V porovnání mi vycházejí tepelné trubice o 15% výhodnější ve spotřebě energie.
Peggin

od Leon » 28 čer 2012, 11:52

Tepelné trubice jsou efektní hlavně aktivní rekuperaci.
NILAN VPM240.png

Všimněte si grafu, kde výkon bez a s HP (tepelnými trubicemi).
Spojení s pasivní rekuperací možné je, určitě jako varianta protimrazové ochrany. Předehřev připadá do úvahy skutečně jen elektro, teplovodní předehřev by zase potřeboval protimrazovou ochranu (ostatně tu potřebují i teplovodní dohřevy, proto jsou ideální tepelné trubice ještě před jednotkou, tím se výrazně sníží nebezpečí zamrznutí teplovodních registrů před/za jednotkou).
Leon

od Kenn82 » 28 čer 2012, 23:21

4 Leon: Na kolik se ti ochladi teplota vyfuku, kdyz je venku -10st? Privod do jednotky je videt, ale neni videt zbytkova teplota pro dalsi rekuperaci.
Kenn82

od Leon » 29 čer 2012, 12:33

Kenn82 píše:4 Leon: Na kolik se ti ochladi teplota vyfuku, kdyz je venku -10st? Privod do jednotky je videt, ale neni videt zbytkova teplota pro dalsi rekuperaci.

To je dost zajímavá záležitost. Mně se zdá, jako by moje tepelné trubice byly nastaveny na určitý výkon v definovaném průtoku. Když zvedám teplotu odtahu, výkon příliš neroste. V podstatě je skoro jedno, jestli je na odtahu 21°C nebo 25°C, výstupní teplotu čerstvého vzduchu to moc neovlivní (cca o 1°C), zvedá se však teplota na výstupu odpadního vzduchu. Ještě více s teplotou odpadního vzduchu na výstupu z HP udělá, když se na odtahu zvedne vlhkost například během sprchování. V daný okamžik teplota na výstupu čerstvého vzduchu příliš nenaroste, ale výrazně se zvedá teplota výfuku odpadního vzduchu z HP (v maximech i o 7°C). Dělá to celé na mě dojem, že je přestup tepla nastaven do skoro fixního režimu. Ať se HP krmí, čím chce, předává skoro stálý výkon do čerstvého vzduchu.
Ještě doplním obrázkem. Teploty tu nemám přesně zapsané, jsem v pracovním procesu :-) Jde o popis celkem zajímavého chování tepelných trubic. Metball má počasí ku létání, uvidíme, až přistane, co na to on.
HPteploty.png
Naposledy upravil Leon dne 29 čer 2012, 13:37, celkově upraveno 2
Leon

od kybos » 29 čer 2012, 12:52

4 Leon: Hezké povídání ale to nejpodstatnější, čili teplotu výstupního odpadního vzduchu, jste neuvedl.
Já bych to specifikoval jinak: HP předají maximálně určitý limitní tepelný tok, vše ostatní nad tento limit vypustí bez užitku ven do exteriéru ...
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Leon » 29 čer 2012, 13:41

Kybosi, přesně tak se to chová. Já si myslím, že jako předrekuperátor je to ale ideální vlastnost. Předehřeje se výstup a rekuperačka si s tím už poradí efektivněji. Jak už jsem psal, velký mašiny to mají integrovaný bez by-passu. Hlavní význam je v zimě a kombinaci s rekuperací. Zajistí se předehřev bez namrzání a to jde. HP v těhle teplotách nenahrazují rekuperátor. To možná někde v průmyslu, kde jde o přenos tepla ze spalin nebo jiného odpadního zdroje tepla.
Leon

od kybos » 29 čer 2012, 14:31

Leone když tedy vezmeme v úvahu že výstupní teploty odpadního vzduchu za HP jsou v arkticky mrazivých dnech kladné, jeví se mi to tak, že se HP chovají jako omezovač rekuperace v době, kdy je nejvíce potřeba rekuperovat (nejvyšší rozdíly mezi teplotami interiéru a exteriéru) a nemají tedy pozitivní přínos ve srovnání s předehřevem nasávaného vzduchu. Energie, která se z odpadního vzduchu neodebere se stejně musí do čistého vzduchu dodat a je lhostejné zda před rekuperátorem nebo za ním.
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Leon » 29 čer 2012, 14:55

kybos píše:rekuperace v době, kdy je nejvíce potřeba rekuperovat (nejvyšší rozdíly mezi teplotami interiéru a exteriéru) a
Jak ale chcete rekuperovat v tomto teplotním pásmu, když by deskový výměník zamrznul? Ideální pro deskový výměník je je rekuperace při největším teplotním rozdílu, ale limitující je zamrznutí. Např. 21 až 22°C interiér a -3 až 0°C exteriér. Předřazení tepelných trubic rozšíříte tepelný rozsah pasivní rekuperace na celé pásmo.
kybos píše:Energie, která se z odpadního vzduchu neodebere se stejně musí do čistého vzduchu dodat a je lhostejné zda před rekuperátorem nebo za ním.
Ale odebere. V pásmu mrazu tepelnými trubicemi a "co projde" už v mimo riziko zamrznutí deskovým výměníkem (ideálněji aktivní rekuperací).
Leon

od kybos » 29 čer 2012, 15:35

Leon píše: Ale odebere. V pásmu mrazu tepelnými trubicemi a "co projde" už v mimo riziko zamrznutí deskovým výměníkem (ideálněji aktivní rekuperací).

Pokud ve Vašem případě vyfukujete do exteriéru s teplotou -10°C z HP vzduch o teplotě +1°C, tak těch 11°C diference mezi teplotou výfuku a teplotou exteriéru je čistá ztráta (neodebrané teplo).
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Leon » 29 čer 2012, 16:05

kybos píše:Pokud ve Vašem případě vyfukujete do exteriéru s teplotou -10°C z HP vzduch o teplotě +1°C, tak těch 11°C diference mezi teplotou výfuku a teplotou exteriéru je čistá ztráta (neodebrané teplo).

Ale já přeci nevyfukuji do exteriéru vzduch o 1°C. Já mám za HP připojenou VPL15 a do exteriéru o -10°C vyfukuji teploty limitně až -15°C.
Kdybych ale nebral svůj případ a srovnal bych tepelné trubice s deskovým výměníkem z hlediska neodebraného tepla, tak deskáč by neodebral nic (byl by zamrzlý), ven by foukal 21°C, dovnitř -10°C (nějakým by-passem) nebo by se větralo okny bez rekuperace a čistá ztráta by byla 31°C.
Tepelné trubice nemají vlastní ventilátor, jsou určeny pro spojení s rekuperační jednotkou. Samy o sobě nic nevyfukují ani nenasávají.
Leon

od kybos » 29 čer 2012, 17:07

Leon píše:Ale já přeci nevyfukuji do exteriéru vzduch o 1°C. Já mám za HP připojenou VPL15 a do exteriéru o -10°C vyfukuji teploty limitně až -15°C.

Pokud vzduch za HP ženete do tepelného čerpadla, pak HP vlastně snižují COP tohoto tepelného čerpadla, jelikož u tepelného čerpadla z principu jeho činnosti platí, že čím nižší je rozdíl teplot mezi vstupem a výstupem, tím vyšší je COP.
kybos
pozorovatel
pozorovatel

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnika