Zemní výměník literatura, foto, dokumenty, odkazy

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Zerro » 06 zář 2011, 15:11

Dobrý den všem! Jsem student stavební průmyslovky a musím připravit práci o zemním registru. Potřeboval bych sehnat všechno možné k zemním výměníkům tepla. Něco se dá dohledat na netu, ale potřeboval bych jakékoliv informace, fotky, odkazy a materiály, nelíp vlastní zkušenosti. Děkuji. Lukáš Mandaus
Zerro

od Jaroslav Pav » 06 zář 2011, 21:18

Zkuste požít vyhledávač a kouknout do diskuzí na tzb info, living, efilip.sk., ostavbe.sk
Po čtrnácti dnech budete vědět všechno, po měsíci zjistíte ,že nevíte nic.
Jaroslav Pav

od kybos » 03 črc 2012, 11:02

SFO píše:4PT Kybos:
Když už tu Vámi byl zmíněn zemní registr - nějaké geometrické parametry a typ zeminy by byly? Můžeme si na reálných datech ukázat akumulované energie a prostupující výkony.
Snad se toho už někdo ujmete ...
Podkladů na HICu a jinde na Netu máte tuny.

Abychom oddělili problematiku ZR od tepelných trubic, založil jsem nové téma.
Geometrické parametry: 3*15m D110 paralelně, sběrač, rozdělovač a šachty na vstupu a výstupu D200. Tiechelmannovo zapojení.
Registr je uložen na dně bývalého řečiště v říčních naplaveninách v horském údolí v hloubce 2-3m částečně pod hladinou spodní vody (dle aktuálního stavu hladiny). Zemina naplavenin je hlinito-písčitá značně zvodnělá, původní koryto je jílovité.
ZR výpočet zima.JPG

ZR-teploty zima.JPG

registr před instalací PB160017.JPG
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od kybos » 03 črc 2012, 11:08

registr výstup malý PB160028.JPG

Ještě pro lepší představu doplním fotografii již částečně zasypaného výstupního sběrače.
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Radkin » 03 črc 2012, 16:29

Ani mi nemluvte o zemním registru. Stačí trochu deště a mám revizní šachtu plnou vody. Šachta je 6m hluboká, zemní registr ve 2m hloubce těsně u domu se spádem 5cm na m. Po 50m je registr zhruba v 5m. Kvůli obsluze je ještě metr pod zaústěním podkopán. Dnešní stav = plný vody skoro až po poklop. :x
zemní registr zaplaveno.png
Radkin

od kybos » 03 črc 2012, 16:45

Pokud je vlastní registr těsný a voda se do něj dostává jen z revizní šachty, je to ideální stav a zabil jste dvě mouchy jednou ranou. K registru připojte vodotěsně koleno a stoupačku. Pokud budete vodu užívat na závlahu zahrady, bude při odčerpávání její teplota stabilní a přestup tepla z trubky obklopené vodou je určitě lepší než z trubky zasypané zeminou.
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Radkin » 03 črc 2012, 16:48

Bohužel, registr není 100% těsný a zaplavuje se spolu s šachtou. Přeci jen tlak 5m zeminy ke konci uložení je na trubky asi už moc velký. Z trubek od registru jsem sundal filtrační hlavice, takže je vidět i dovnitř, že je vše pod vodou.
Radkin

od kybos » 03 črc 2012, 17:16

Pak zbývá zjistit, kde se nachází hladina spodní vody. Pokud je to nad vyústěním registru do šachty, bude nutno odčerpat vodu a kamerou taženou v registru zjistit místo netěsnosti a opravit jej. Pokud je hladina pod úrovní vyústění, bude nutno vyvrtat do dna šachty drenážní jímku a trubku registru přes sifon odvodnit.
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Radkin » 03 črc 2012, 22:28

Drenážovat v 6 metrech pod zemí, když se mi tam vytlačí 3-4 metry vody (dno šachty je vysypané kačírkem) ani nejde. Vykopávat ZR na hotovým povrchu (skalka, zámková dlažba s topnými kabely a částečně garáž) nepřipadá do úvahy. To by byla akce za statisíce. Prostě čerpám a čerpám. Asi se na to ... úplně, koupím jinou rekuperačku s chlazením a bude.
Radkin

od kybos » 04 črc 2012, 09:11

Tak vysoká hladina vody se tam vyskytovala již od instalace nebo se tam objevila až v pozdější době? Je tato výška hladiny stálá nebo se objevuje jen po období dešťů?
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Radkin » 04 črc 2012, 09:52

Je to jenom, když zaprší, ale nemusí cedit moc. Napadlo mě řešení. Mám zemní registr dlouhý 50m, průměr potrubí 200mm a šachtu o průměru 1m s hloubkou 6m. Napadlo mě protáhnout skrz polyethylenovou hadici, v šachtě natočit několik smyček a celé to zalít betonem. Registr pak použít jako kapalinový. Bylo by to řešení? Technicky nevím, nikdy jsem tak řídký beton nedělal, aby protekl rourou a distribuce do technické místnosti po kýblech asi taky žádný med, ale nic jinýho mě nenapadá.
Radkin

od kybos » 04 črc 2012, 10:36

Nemyslím si, že je zabetonování registru ten nejlepší nápad. Pokud je v registru voda jen po dešti, tak je to pravděpodobně tím, že nemá kam odtéci. Snažil bych se spíš o odvodnění registru. Provést hydrogeologický průzkum nejlépe přímo v místě šachty a zjistit, zda nejsou pod šachtou pro vodu prostupnější vrstvy a pokud ano, tak průzkumný vrt vypažit a použít k zasáknutí srážkové vody. Pokud se ukáže, že je vody v podloží nadbytek, využít tepelné čerpadlo (dobře zavodněný vrt bude energeticky vydatný) a registr využít jako přívodní chráničku a nechat jej zatopený.
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Radkin » 04 črc 2012, 14:17

Odvodnit šachtu je dost nereálné, vrtu (vrtací soupravě) je nepřístupné a hloubit ručně nejde, jsem už na velmi hutném podloží (prakticky na skále). Co by bylo špatné na betonu? Vodivost?
Radkin

od kybos » 04 črc 2012, 14:59

Tepelná vodivost betonu je určitě menší než tepelná vodivost cirkulující vody. Mám jisté pohybnosti o tom,že by se podařilo zabetonovat celý registr (50m v 5% spádu) bez betonpumpy a vibrátoru jen tak naléváním kýblem z technické místnosti.
Je pozemek ve spádu nebo na rovině?
kybos
pozorovatel
pozorovatel

od Radkin » 04 črc 2012, 17:22

Výměník je v uvedeném spádu, pozemek je v mírném spádu. Ani já příliš technicky reálné nevidím zalití registru betonem. Měl jsem na mysli skrotekoucí mazaninu bez kamínků, která by v registru jen zatuhla. Představoval jsem si takovou vodu ušpiněnou cementem a pískem. Není potřeba žádná pevnost. Jen nevím,jestli po náhodném vyschnutí by to nepůsobilo izolačně. Třeba mě napadne ještě jiný vodivý roztok,který by třeba jen zrosolovatěl, ale zárověň vyplnil vodivě trubky registru. Možná se na to vybodnu úplně. Jen mě mrzí, že jsem v tom utopil zhruba 40.000 Kč zbytečně.
Radkin

od kybos » 04 črc 2012, 18:07

Možná by stálo za to ještě něco nastudovat o těsnících materiálech např. o bentonitu, který se užívá pro těsnění vrtaných studní proti povrchové vodě.
kybos
pozorovatel
pozorovatel

Zpět na Vzduchotechnika