Netvoří se kondenzát

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od raserj » 30 říj 2012, 10:41

Vím že problémy s kondenzací nejsou zrovna žádané ale jsem trochu nejistý že se mi netvoří ani kapka při venkovních dvou stupních.

Mám čínskou jednotku a nedělám si iluze o účinosti ale mám to hlavně na provětrání domu kde nejsou okna.

Teplota měřena pokojovým teploměrem na koncích rozvodů je 14 stupňů na přívodech a 11 stupňů na výfuku z domu při pokojových 23.Jednotka je napůdě zabalena do 20cm EPS a rozvody ze sona.

Můžete mi to někdo objasnit?
Díky
raserj

od mirek » 30 říj 2012, 23:36

Mate dobre zapojene privody/vyvody vzduchu do RJ?

Za posledni 4 dny me "vykapalo" z (pasivni) RJ 10 l kondenzatu.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od MIRAS » 30 říj 2012, 23:54

Neizolovaný sání na studený půdě nevadí, teploty jsou skoro stejný a kondenzovat nemá co.
Když je přívod 14st. a nejsou izolovaný hadice, někde se to ohřeje cestou. Je mi ale divný, že by nebyly orosený zvenčí. Je to tak někde na hraně kondenzace, záleží na vlhkosti uvnitř.
Odtah se neizoluje až po tu studenou půdu. Jestli vyleze 23st. do 2st. na půdě a je to jenom ze sona, určitě to někde kondenzuje a teče do hadic. Zkuste s nima potřást a uvidíte - uslyšíte. To samý někde u výfuku. Všechno nasvědčuje minimální až žádný účinnosti jednotky, možná to proplouvá o prsa kondenzacím, ale pak to neni o rekuperaci.
MIRAS

od raserj » 31 říj 2012, 09:21

Přehozený hadice by ale nedávaly teplotu přívodu do domu, leda přehozený komplet výfuk a sání?To by ale nemělo mít vliv kterým směrem fouká, jestli tlačí nebo saje nebo jo?

Podívám se ještě do těch hadic ale v jednotce jsem nic nenahmátnul.Taky jsem si říkal že nic nepředá ale ten přívod do domu je teplejší a vzduch nesmrdí např. při vaření-to je krásně cítit na vývodu z domu-např. řízečky :lol:
raserj

od Newák » 31 říj 2012, 15:10

Mám doma Atrea RC už 5 let a kondenzát se mi také netvoří. Ani jsem nevěděl, že je ve spodní části napojení pro hadici. Nikdy ani kapka ven.
Newák

od mirek » 31 říj 2012, 15:42

Newák píše:Mám doma Atrea RC už 5 let a kondenzát se mi také netvoří. Ani jsem nevěděl, že je ve spodní části napojení pro hadici. Nikdy ani kapka ven.

Tak to bude nekde nejaka brutalni chyba. Mate jednotku pripojenou na el. proud? :-)
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Newák » 31 říj 2012, 21:17

mirek píše:Mate jednotku pripojenou na el. proud? :-)

Samozřejmě, že mám. Jednotka normálně běží, s trochou připomínek i topí. Mám zemní registr. Kondenzát nikdy ani kapka. Pod jednotkou je normální polička na boty, žádná hadice a z hrdla nikdy nic nekáplo.
kondezát Atrea.png
Newák

od raserj » 01 lis 2012, 09:08

Tak jsem včera znovu komplet rozdělal jednotku a po cca. 30min. běhu tam byl asi tak pů deci vody a byl uvolněný jeden šroubek od krytu takže to mohlo přisávat.
raserj

od Pedro » 01 lis 2012, 23:34

Newák píše:..žádná hadice a z hrdla nikdy nic nekáplo.
kondezát Atrea.png
Zemní registr by mohl být příčinnou. Když budete mít přívod nad nulou cca 3-5°C, na druhé straně vysušený vzduch intenzivním větráním a třeba vnitřní vlhkost kolem 30%,můžete utéct rosnému bodu a být tak bez kondenzátu.
Pedro

od qwas » 04 lis 2012, 00:33

Jak se určí rosný bod, aby se mu dalo utéct?
qwas

od František Klocnar » 23 lis 2012, 22:32

Newák píše:
mirek píše:Mate jednotku pripojenou na el. proud? :-)

Samozřejmě, že mám. Jednotka normálně běží, s trochou připomínek i topí. Mám zemní registr. Kondenzát nikdy ani kapka. Pod jednotkou je normální polička na boty, žádná hadice a z hrdla nikdy nic nekáplo.
kondezát Atrea.png
Nemůže být náhodou zrovna důvod, že není napojený odvod kondenzátu a jednotky si tudy přisává teplý vzduch?
František Klocnar

od mirek » 24 lis 2012, 00:12

František Klocnar píše: Nemůže být náhodou zrovna důvod, že není napojený odvod kondenzátu a jednotky si tudy přisává teplý vzduch?

Tou 2cm trubickou se toho vzduchu asi moc neprisaje. :?:
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Newák » 14 pro 2012, 16:13

Mrzne, až praští a jednotka ani nekápne a nezamrzne ani náhodou. Udivila mě ale teplota výfuku 14°C a to měřím z venku skrz mřížku.
Newák

od raserj » 14 pro 2012, 18:34

Já zatím jedu tak do -8 ale bez většího množství vody(pouze pár kapek na výměníku. :mrgreen: :mrgreen:
raserj

od mirek » 15 pro 2012, 11:53

Zajimave - od vcerejsiho vecera asi 3 l kondenzatu. Doma vlhkost okolo 40%.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Pedro » 15 pro 2012, 14:53

Newák píše:Mrzne, až praští a jednotka ani nekápne a nezamrzne ani náhodou. Udivila mě ale teplota výfuku 14°C a to měřím z venku skrz mřížku.

Váš problém je v tom, že jednotkou topíte. V jednotce je ohřívač,který může dávat kolem 6-8kW výkonu a ohřívá vzduch v jednotce. Uvnitř jednotky prakticky není izolace a tak máte výměník v peci. Kondenzuje jen teplý vlhký vzduch na něčem studeném. Jenže jednotka včetně výměníku je celá horký a tak nic nekondenzuje. Tím se výrazně sníží účinnost rekuperace a proto také topíte ven 14°C.
3_1973b.png
3_1973b.png (52.91 KiB) Zobrazeno 19153 krát
Pedro

od Newák » 17 pro 2012, 09:49

Pedro píše:V jednotce je ohřívač,který může dávat kolem 6-8kW výkonu a ohřívá vzduch v jednotce. Uvnitř jednotky prakticky není izolace a tak máte výměník v peci.

Pedro máš pravdu! Otevřel jsem jednotku a dal jsem čidlo od teploměru do spodní části přímo vedle rekuperačního výměníku a na teploměru je 39st.C !!! Když jsem ho dal přímo na tahokov do proudu sání tak ukazuje 17st.C a to při venkovních 1,5st. C.!!! Když jsem dal čidlo do výfukového potrubí z vnitřku jednotky, naměřil jsem dokonce 18st.C !!!! Jednotka tedy vůbec při topném režimu nerekuperuje!!! Je už mi jasný, proč se netvoří kondenzát.
Newák

od raserj » 15 led 2013, 11:44

Tak při mínus 3-5 už se začíná trocha kondenzátu tvořit.Za týden cca. litr.
Holt to bude zřejmě dané účinností křížového výměníku :roll:
No hlavně že je čerstvý vzdoušek :D
raserj

od Antihero » 15 led 2013, 12:12

DSC08484.JPG

můžu potvrdit, že mi taky na výměníku nic nekondenzuje, ale hádám, že to bude dáno nasáváním přes zemní registr. Jednotka má i topení, ale to je využíváno minimálně.
Mám ale dotaz na odborníky/servisáky, v té jednotce je jakási směšovací klapka ovládaná servem (na fotce zalepená al. páskou) která do systému pouští luft kterej nejde vůbec přes rekuperaci. K čemu je to dobrý? Mám pocit, že to akorát omezuje účinnost té jednotky.
Antihero

Další

Zpět na Vzduchotechnika