Zpětné vracení vlhkosti - kondenzát

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Jeantak » 14 zář 2013, 21:03

Rád bych se zeptal místních odborníků. Pokud se v jednotce vytvoří kondenzát, je možné získanou "vodu" použít na pití?
Jeantak

od vejpuste » 15 zář 2013, 23:41

Jeantak píše:Rád bych se zeptal místních odborníků. Pokud se v jednotce vytvoří kondenzát, je možné získanou "vodu" použít na pití?

Dovolim si odpovedet, i kdyz nejsem mistni odbornik.
Kondenzat se pouziva pro nouzovou vyrobu vody pri preziti, napriklad ze slane vody. Ale je to pro preziti.
Rozhodne bych nedoporucoval pit vodu z rekuperacni jednotky. Minimalne se s ni bude vyplavovat nejaky ten prach, pripadne plisne prohanene potrubim.
Proc pit neco nejisteho, kdyz mame co pit.
Obvykle se kondenzat odvadi do odpadu, pokud ho chcete nejak uzitecne vyuzit, pouzijte ho na zalevani nebo jako uzitkovou vodu, treba do zachodu, ale nejspis ho nebude tolik aby stalo za to se tim zabyvat.
Libor
vejpuste

od Jeantak » 16 zář 2013, 00:02

vejpuste píše:Rozhodne bych nedoporucoval pit vodu z rekuperacni jednotky...
Můžete mi říct, proč byste pití kondenzátu nedoporučoval? Moje otázka směřuje úplně jinam. Nehodlám pít kondenzát, ale jde o zpětný zisk vlhkosti. Co jiného se na druhé straně výměníku odpaří zpět do ovzduší než kondenzát? Na pití to nedoporučujete a na inhalaci by to nevadilo?
Jeantak

od vejpuste » 17 zář 2013, 19:39

Jeantak píše:
vejpuste píše:Rozhodne bych nedoporucoval pit vodu z rekuperacni jednotky...
Můžete mi říct, proč byste pití kondenzátu nedoporučoval? Moje otázka směřuje úplně jinam. Nehodlám pít kondenzát, ale jde o zpětný zisk vlhkosti. Co jiného se na druhé straně výměníku odpaří zpět do ovzduší než kondenzát? Na pití to nedoporučujete a na inhalaci by to nevadilo?

Duvody proc nepit jsem napsal - prach a plisne. Obecne proc pit z louze, kdyz mam pitnou vodu.
Odparovani na zvyseni vlhkosti je jina vec. Odparovani je energeticky narocna vec.
Vetsina zateplenych baraku s plastovymi okny ma spis problem s vysokou vlhkosti, pokud spravne nevetraji. Rekuperace sice vlhkost snizuje, ale zivot v domacnosti ji zase dost doplni. Vareni, suseni pradla, dychani, ...
Staci poridit si vhkomer a sledovat jestli se pohybujete opravdu hodne pod rozumnou hodnotou nebo je to spis jenom pocit.
Libor
vejpuste

od Laďa Jaskva » 18 zář 2013, 00:20

Jeantak píše:Rád bych se zeptal místních odborníků. Pokud se v jednotce vytvoří kondenzát, je možné získanou "vodu" použít na pití?

Dobrý den. Vaše otázka je sice formulována nešťastně, když se voda nebude pít. Nicméně, kondenzát je kapalina a vrátit tuto kapalinu zpět do vzduchu ve formě vodní páry je celkem složité. Proto se z rekuperační jednotky odvádí do kanalizace. Je to jednoduché, laciné a nežere to žádnou energii. Regulovat vnitřní vlhkost můžete pomocí sledování RV a občasným zapnutím nějakého zvlhčovače. Je fakt, že rekuperace v zimě dům intenzivně vysušuje a je spousta baráků, kde RV dlouhodobě spadne hluboko pod 40 %, což je jednak už velmi nepříjemné a o negativním vlivu na celý dýchací aprát se raději ani nezmiňuji.
PS. Po destilaci jsou pitné i chcánky :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Ferin » 18 zář 2013, 00:25

Laďa Jaskva píše: PS. Po destilaci jsou pitné i chcánky :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

I bez destilace. "Chcánky" jsou sterilní. Jsou etnika, která je běžně pijí.
V případě nouze je účinná i "dezinfekce" povrchové rány počůráním. :P
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od Jeantak » 18 zář 2013, 11:24

vejpuste píše:Odparovani na zvyseni vlhkosti je jina vec. Odparovani je energeticky narocna vec.
Jestliže se u entalpických výměníků udává účinnost v součtu třeba 120%, přičítá se k horší termické účinnosti i kondenzační teplo. Jestliže dochází ke kondenzaci a uvolňuje se teplo, tvoří se kondenzát. K odpařování dochází z povrchu kapaliny - tedy z plochy deskového výměníku. Pokud deska výměníku propustí vlhkost (kondenzát) na druhou stranu, odkud se odpařuje do přívodu - dostáváme se k mému dotazu. Kondenzát (obsahující dle vás prach a plísně) se odpařuje do čistého přívodu a to za nízkých teplot. Destilace je zcela jiný jev. K destilaci dochází po dosažení bodu varu u kapaliny a to jistě v deskovém výměníku nebude.
Nemluvě o energetických poměrech, když něco kondenzuje a na druhé straně se má odpařit - energie kondenzační a výparná se "vykrátí" a zbude jen nižší termická účinnost výměníku se zpětným vracením vlhkosti.
Jeantak

od Jeantak » 23 zář 2013, 10:04

Nějaké další postřehy k odpařování kondenzátu nejsou? Může to škodit nebo ne?
Jeantak

od Laďa Jaskva » 24 zář 2013, 08:10

Jeantak píše:Nějaké další postřehy k odpařování kondenzátu nejsou? Může to škodit nebo ne?

Dobrý den. Samoodmrazovací lednice a mrazničky kondenzát odvádí na chladič za skříní a tam se odpaří do prostoru. Také některé klimatizace kondenzát odpařují zpětně do prostoru. Není v tom žádný problém. Toto jste chtěl slyšet ?
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Jeantak » 24 zář 2013, 10:14

Děkuji za postřeh. Myslíte, že nebude rozdíl mezi kondenzátem v ledničce a kondenzátem z odpadního vzduchu? Jednak v množství, pokud to má sloužit k vyrovnání vlhkosti a také v druhu znečištění. Asi bude rozdíl kondenzátu z odpadního vzduchu z vaření (mastnoty, aroma). To samé platí i o WC. Myslíte, že kondenzát ze vzduchu z WC je ideální na odpaření do přívodu?
Jeantak

od tp2013 » 24 zář 2013, 14:49

Jeantak píše:Myslíte, že kondenzát ze vzduchu z WC je ideální na odpaření do přívodu?

O co Vám konkrétně jde? Chcete zabránit vysušování vzduchu a tím zpětným odpařováním máte snahu dodat vlhkost? Nebo z nějakého důvodu nemůžete ten kondenzát odvést do odpadu a řešíte, co s ním?
tp2013

od Jeantak » 25 zář 2013, 08:42

Jde mi o to, zda má smysl uvažovat o výměníku se zpětným vracením vlhkosti. Dávám si dohromady pro a proti. Fakta jsou taková, že má nižší účinnost. Našel jsem stránky výrobce, kde se uvádí citelná účinnost a latentní (entalpická) účinnost - zajímavé je, že výrobce tyto účinnosti nesčítá, ale uvádí celkovou účinnost cca 51%.
http://www.dpoint.ca/images/docs/specsh ... R_2013.pdf
Na rozdíl od jiné publikace téhož -kde se obě účinnosti sčítají
http://www.vetranie.sk/nase_pdf/hospoda ... kostou.pdf

Výhodou je částečné vracení vlhkosti zpět do domu. Nikde jsem ale nenarazil na hygienické hledisko, nikdo to nikde nepopisuje. Dohledal jsem, že někteří výrobci stabilizují membrány antibakteriální ochranou - co to je? Na jakém principu?
Když se podíváte na video výroby http://www.dpoint.ca/component/k2/item/26
jsou membrány z polymeru, mně to připomíná papír. Jak se to čistí? Jakou to má životnost?
Opět se vracím ke kondenzátu, na obrázku http://www.dpoint.ca/ je vidět, že membránou neprochází prach a pachy, ale jen kondenzát. Já se ptám, zda odpařený kondenzát je ideální pro dýchání. Podle mě je rozdíl, jestli nechám odpařit do vzduchu čistou a čerstvou pramenitou vodu a nebo kondenzát z odpadního vzduchu.
Jeantak

Zpět na Vzduchotechnika