Větrání RD (hlavně koupelny)

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Ram » 09 říj 2013, 15:24

Dobrý den,
Poněvadž již několik dnů čtu o možných řešeních a jsem z nich víc a víc zamotaný, chtěl bych požádat znalejší o nějakou radu či nasměrování.

Náš problem je tento. Vloni v červnu jsme koupili novostavbu RD (patrový, užitná plocha cca 120 m2). Přes léto se pořád větrá okny, v zimě jsme větrali krátce naplno ráno a večer (no není to ideální, ale šlo to). Problém je ale neodvětraná koupelna, kde nějaké krátké větrání nepomůže a drží se vlhkost (projekt RD měl zřejmě své mouchy). Chtěli bychom to nějak řešit.

Uvažovali jsme o dvou možnostech: lokální rekuperační jednotka, odsávací ventilátor s měřidlem vlkosti. Obojí přes zeď, střechu máme rovnou, bez půdy.

Když vše kolem čtu obě řešení mi připadají ne zcela dobré, existuje nějaké lepší (bez nutnosti překopávat celý RD)? Nebo bude některé ze špatných řešení pro nás dostačující?

RD zděný porotherm, zateplený polystyrénem, plastová okna trojskla, vytápění elektrokotel + dole podlahové, nahoře radiátory.

Předem díky za podnětné příspěvky.
Ram

od KorDa » 09 říj 2013, 21:45

Odtahový ventilátor do koupelny je podobný "problém" jako digestoř. Pouhý odtah z místnosti bez dostatečného přívodu vzduchu znamená, že po poměrně krátké době bude ventilátor jen hučet bez efektu. Nebezpečné by to bylo zejména, pokud by v koupelně byla karma - plynový spotřebič otevřený určený pro ohřev vody.
Lokální rekuperační jednotka s přívodem i odtahem vzduchu je lepší řešení, ale ještě jsem neviděl žádný bezproblémově funkční typ, který by byl i ekonomicky zajímavý.
Nejlevnějším řešení je odtahový ventilátor a zároveň další otvor ven dostatečně vzdálený od ventilátoru zajišťující trvalý přísun čerstvého vzduchu. Tohle řešení ale není o komfortu a úsporách.
Doporučil bych centrální vzduchotechniku, to je řešení nejlepší, samozřejmě nenákladnější.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

Zpět na Vzduchotechnika