Nadřazené systémy a vzduchotechnika

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Landa » 07 dub 2014, 12:59

Můžete mi poradit, jakým nadřazeným systémem řídíte vzduchotechniku? Uvažuju o koupi nějaké jednotky a rád bych věděl, jestli se to dneska už běžně provozuje a jaký jsou zkušenosti.
Landa

od zumik » 08 dub 2014, 11:40

Zdravím, osobně si myslím, že tu drtivá většina žádný nadřazený systém nepoužívá a používá pouze řízení od výrobce, naprosto separované od ostatních systémů v domě.
Sám chci v domě realizovat jakou takous inteligentní instalaci, ovšem samo domo. Zatím jsem pouze ve fázi přemýšlení, jakou použít zběrnici, aby to nevyšlo moc draho a zároveň abych tam mohl zapojit i vzduchotechniku, jelikož mám v plánu realizovat zvlhčování vzduchu již ve vzduchotechnice a je tedy potřeba to zvlhčování řídit spolu s jednotkou. Narazil jsem tak na problém, že vůbec nevím jak jednotku řídit. Jelikož např. jenodky od Nilanu, které se mi líbí, tak žádnou sběrnici oficálně nepodporují (nebo jsem alespoň nikde nic nenašel) a celkově jakékoliv informace nikde moc nejsou. Zatím jsem tedy nijak do hloubky nepátral, ale obávám se, že to nebude žádný med. Co jsem letmo koukal na inteligentní elektroinstalace Inels, tak mají v podporovaných jednotkách pouze jednoho výrobce a to s jednotkou pochybné kvality. Hádám, že u ostatních to bude stejné...
zumik
přispívající
přispívající

od strejda » 08 dub 2014, 16:22

Nilan umí MODBUS. Oficialně je podporovaný (u malých jednotek) pomocí regulace CTS602, viz: návod. Jinak regulace komunikuje s vlastní jednotkou také pomocí modbusu, takže lze případně zcela nahradit. Ale tady to je již zcela nedoumentované...
strejda

od KorDa » 08 dub 2014, 16:55

Jednotky Nilan umožňují komunikaci u všech jednotek malých i velkých, které mají regulaci CTS 602. Používá se běžná RS 485 a zmíněný modbus protokol. Teď mají na stránkách, že od 1.7. se už ani CTS 600 nebude dodávat. Příručka mi nejde přiložit, je moc velká. Myslím, že ji ale rádi zašlou.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od zumik » 09 dub 2014, 08:43

No vida, to je vidět, jak jsem málo hledal. Navíc MODBUS by nemusela být ani špatná volba pro domácí elektroinstalalci.
zumik
přispívající
přispívající

od KorDa » 09 dub 2014, 11:50

- alespoň poslední stranu s připojením.
RS 485_ModBUSg.jpg
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od Mourinho » 24 dub 2014, 19:51

Mám nově nainstalovanou rekuperační jednotku od Nilanu spojenou s regulací Loxone.Původně jsem byl odpůrcem nějakého nadřazeného systému,ale teď jsem maximálně spokojený.Hlavně mi překvapila poměrně nízká cena..
Mourinho

od Návštěvník » 24 dub 2014, 22:38

Co máte za jednotku a co stála ta regulace od Loxone? Já mám Nilan VP18 a chtěl bych nějaký nadřazený systém, ale zatím mě odradila cena.
Návštěvník

od Mourinho » 25 dub 2014, 08:53

Mám Compacta,který má už ovládání CTS 602.Regulace stála okolo 16-ti tisíc.Na Loxone se dají připojit i další věci (zabezpečovačka,kamera,světla atd ).Propojení s Loxonem je u Nilanu novinka,ale jsem s tím velice spokojený!
Mourinho

od Pavel II. » 27 dub 2014, 16:54

Šlo by dodat nějaké screeny ovládnání z compu nebo chytrýho founu?
Pavel II.

od jirina42 » 09 kvě 2014, 12:28

Některé jednotky od Nilanu mají možnost vyměnit standardně dodávanou regulaci za regulaci xCC.
Tato je postavena na PLC jednotce od společnosti Tecomat a komunikuje s Nilanem na MODBUSu. Software pro xCC je vyvinutý společností AC-Heating, která (aspoň podle mých informací) spolupracovala s Nilanem na vývoji Anacondy.

Přesně o tomto tématu jsem komunikoval se všemi třemi zmíněnými společnostmi, jelikož plánuji totéž co Vy (až na to zvlhčování asi). Trochu jsem si myslel, že bude možné xCC přímo zaintegrovat do mého systému inteligentní domácnosti (plánuji naky Tecomat), ale bohužel regulace xCC je uzavřené řešení.

Z mého pohledu jsou tady tím pádem dvě možnosti:
1) Nebrat k Nilanu regulaci žádnou, a nechat si ji postavit v rámci inteligentní domácnosti (v podstatě zreplikovat software xCC, asi vjednodušší variantě)
2) K Nilanu si koupit xCC, ze systému řízení domácnosti se na ni napojit přes ethernet a používat ji jako "slave" jednotku

Obě varianty jsou možné, mám to vykomunikované s technikem z Tecomatu.

Na Loxone jsem se díval taky, ale nakonec jsem se přiklonil k Tecomatu z následujících důvodů:
- Tecomat je desítky let vyvíjený systém. Prvky jsou tudíž náležitě odladěné a mají v CR solidní podporu. Naproti tomu Loxone je na trhu teprve pár let.
- Velmi rozsáhlé možnosti připojení 3rd party zařízení přes věechny možné rozhraní.
- Rozsáhlé knihovny a možnosti programování. V Loxone jste odkázaní na moduly dodané výrobcem, zatímco v Tecomatu si je můžete naprogramovat sám.
- Velmi dobrá komunikace s pány z Tecomatu
- Je to český produkt :)

Na druhou stranu musím uznat, že programovací prostředí Loxone je velmi uživatelsky přívětivé. Mosaic od Tecomatu je nějakých 10 let zpátky, co se týče uživatelského rozhraní a uživatelská dokumentace taky není úplně čerstvá. Nicméně, coby bývalý programátor, jsem se byl schopen jakési základy naučit za pár dnů.

Chystám se stavět až za dva roky, takže uvidíme, co se do té doby změní :)
jirina42

od chyparo » 25 čer 2014, 20:53

Atrea Duplex s ethernetem (novější ŘJ) umí modbus tcp - řízení libovolným PLC s ethernetem.
chyparo

od LSVD » 10 srp 2014, 23:57

Dobrý den, já jsem se pokoušel zjistit zda li lze připojit nově nainstalovanou jednotku Pluggit spolu sEgonem a bylo mi doporučeno zůstat u ovládání od výrobce, jelikož stejně bych asi mohl měnit jenom rychlost. Je to škoda že není nějaké řešení když už Egon mám.
LSVD

od Rudolf » 11 srp 2014, 08:47

Obecně jen na pasivních jednotkách toho není moc k řízení. Ty úplně nejobyčejnější krom ventilátorů nic neumí.
Základní třída(jednotky s pasivní rekuperací)
Hloupé pasivní jednotky - nekomunikují
Základní pasivní jednotky - lze vzdáleně nastavit výkon, týdenní program
Lepší pasivní jednotky - lze vzdáleně nastavit výkon, týdenní program, diagnostikovat stav a chybová hlášení (např. zanesení filtru).
Špičkové pasivní jednotky - lze vzdáleně nastavit výkon, týdenní program, diagnostikovat stav a chybová hlášení (např. zanesení filtru), díky výbavě lze využít integrovaného vlhkostního čidla (případně CO2) ovládat periferie (dohřevy, předehřevy, zemní registry atd.)
Vyšší třída (jednotky s aktivní rekuperací)
Standardem je nastavení výkonu,týdenní programování, komplexní diagnostika stavu, chybových hlášení, přehled o teplotách, stav účinnosti, komunikace s čidly (teplota, tlak, vlhkost, CO2, atd.)
Nejvyšší třída(kompaktní jednotky s aktivní rekuperací)
Jelikož se jedná o jednotky nejvyšší třídy, které integrují komplexní TZB objektu je komunikace s nadřazeným systémem ve všech parametrech uvedených u jednotek nižších kategorií + navíc komunikace s topnými systémy, komunikace o stavu TUV. V této kategorii je ideální to, že jednotlivé systémy o sobě vědí (nemůže se stát, že jedna část topí, zatím co druhá chladí atd.), není složité nastavení MaR jako u komponentních sestav (to výrazně snižuje cenu). velké usnadnění pro uživatelskou obsluhu atd. Myslím si, že nadřazené systémy budou do pár let samozřejmostí a jednotky, které nekomunikují out. Obzvlášť hloupé je, když někdo pořídí inteligentní systém a jednotka s ním neumí komunikovat. Tohle bych vždy prověřil před samotným nákupem.
Rudolf

od r1a2s3t4o5 » 12 led 2015, 11:02

zumik píše:Zdravím, osobně si myslím, že tu drtivá většina žádný nadřazený systém nepoužívá a používá pouze řízení od výrobce, naprosto separované od ostatních systémů v domě.
Sám chci v domě realizovat jakou takous inteligentní instalaci, ovšem samo domo. Zatím jsem pouze ve fázi přemýšlení, jakou použít zběrnici, aby to nevyšlo moc draho a zároveň abych tam mohl zapojit i vzduchotechniku, jelikož mám v plánu realizovat zvlhčování vzduchu již ve vzduchotechnice a je tedy potřeba to zvlhčování řídit spolu s jednotkou. Narazil jsem tak na problém, že vůbec nevím jak jednotku řídit. Jelikož např. jenodky od Nilanu, které se mi líbí, tak žádnou sběrnici oficálně nepodporují (nebo jsem alespoň nikde nic nenašel) a celkově jakékoliv informace nikde moc nejsou. Zatím jsem tedy nijak do hloubky nepátral, ale obávám se, že to nebude žádný med. Co jsem letmo koukal na inteligentní elektroinstalace Inels, tak mají v podporovaných jednotkách pouze jednoho výrobce a to s jednotkou pochybné kvality. Hádám, že u ostatních to bude stejné...

Co sa tyka inteligentni instalacie, snazim sa riesit nieco podobne. Pretoze ked si spocitam, ze by boli samostatne regulacie VZT, topenia, krb (voda), alarm, zaluzii (u mna aj TC), tak uz to prekracuje cenu PLC a cidiel, do ktorej to pojde ponapajat. Urcite to chce zamysliet sa, ako to cele spravit.

Mozem sa spytat, ci ste uz nieco vymysleli a nejaky nastrel ceny?
r1a2s3t4o5

od Mathilda » 12 led 2015, 12:08

zumik píše:Zdravím, osobně si myslím, že tu drtivá většina žádný nadřazený systém nepoužívá a používá pouze řízení od výrobce, naprosto separované od ostatních systémů v domě.
To už dávno není pravda, všechny jednotky NILAN komunikují s nadřaženými systémy...Loxone, Inels, KNX..pokud potřebujete komunikační protokol, je tady http://www.nilan.dk/Admin/Public/Downlo ... -guide.pdf

Připojení je přímo na základovou desku viz strana 15.
Pokud máte Loxone, tak modul ModBus stojí do 5 tis.Kč a můžete připojit jednotku hned.
Mathilda
přispívající
přispívající

od zumik » 12 led 2015, 15:20

Mathilda: Ano máš pravdu, hodně se to posunulo a taky jsem možná neměl úplně aktuální informace. Nicméně vše je cenově někde v říši snů pro normálního smrtelníka.

r1a2s3t4o5: Můj stav je velmi jednoduchý¨a řekl bych i finální co se základního prvku týče. Tím je UNIPI (http://unipi.technology/) je to česká firma. Cena je více než slušná. Teplotní a vlhkostí čidla jsou připojena přes 1wire (levné, dostupné a neomezené co se počtu týče). Na samotném HW mi nic neschází a SW je opensource.
Osobně s ním hodlám řídit vytápění (budu řídit trojcestný servoventil u podlahovky), později bych udělal i nadřazený systém k TČ, ale to je prozatím hudba budoucnosti. Zároveň hodlám udělat nadřazený systém pro VZT od Nilanu. Modbus UNIPI HW umí, SW zatím ne, ale vypadá to, že kluci už na tom makají a pokud ne, tak si to hold naprogramuju sám. Ze strany nilanu je vše nádherně pospáno.
Přemýšlím, že tam na to hodím i zabezpečovačku. Ale zde moc nevím, jak složité by to bylo, hlavně co se připojení klávesnice týče. Nicméně zatím zkoumám i možnost připojit na to zabezpečovačku od Jablotronu, reálně to vypadá, že by to i šlo, ale obávám se, že by s tím bylo víc práce než užitku. Inteligentní elektroinstalaci co se týče světel a zásuvek jsem už vzdal. Je to moc práce a peněz. Nic dalšího k řízení nemám. Po domě hodlám natáhnout všude ethernet, takže případná další zařízení pojedou přes etherent. Celkově chci vše řídit pomocí webových aplikací (tzn. tablet, smartphone).
Také chci vyrobit parní saunu ve sprchovém koutě, vše bude řízené UNIPI.
zumik
přispívající
přispívající

od r1a2s3t4o5 » 13 led 2015, 09:41

Ja sa konkretne chcem vyhnut rieseniam zahrnujucim Arduino, Raspberry a pod.
U mna to bude riesene PLC automatom, a to znamena opravitelne rovnako ako v priemysle (myslim ze to je lepsie ako mat nieco zalozene na uzatvorenom protokole)
PLC je dost robustny a celkom lahko rozsiritelny, keby som na nieco zabudol. Viem si predstavit aj celkom nenasilne zahrnutie bezdrotovych cidiel do architektury. Z PLC som naposledy robil na skole, tak to bude chciet trochu obnovit znalosti.

Kupodivu, aby bola cena najnizsia, mi vychadza riesenie z PLC stanicami a podstanicami. Cidla a aktuatory nebudu na zbernici ako Tecomat alebo ine, kde potom kazdy vypinac/aktuator stoji majland ( lebo musi mat pripojenie na zbernicu) ale vypinace a cidla pridu pekne k podstanici. Jednotlive PLC (2 alebo 3) su prepojene modbusom.

Som v stadiu rozmyslania a pocitania, kolko DI DO a AI AO potrebujem.
r1a2s3t4o5

od zumik » 13 led 2015, 12:15

Ano to vám rozumím. Já jsem nad něčím pdobným uvažoval, ale peníze... a čas který nemám. Momentálně není kdy přemýšlet jak vše udělat perfektně, a až se bude stavět, tak na to čas nebude tuplem. Dodělávat něco do hotového domu se mi nechce. Proto jsem od nějakého rozsáhlého systému založeném na průmyslových PLC ustoupil.
Samozřejmě UNIPI tu být za 20 let nemusí a nějaké raspberry taky ne. Ale vzhledem k tomu co hodlám řítit mi náhrada za úplně jinný systém vůbec nevadí, jelikož je to stejně vše pouze v tech. místnosti.
zumik
přispívající
přispívající

Zpět na Vzduchotechnika