Heat Pipe a vzduchotechnika? Co to je?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od bukshi » 09 říj 2011, 20:38

Ilja píše:Co účinnost? Je to srovnatelný s deskovým výměníkem? Čistě teoreticky mě napadá, že by v tom neměl zamrzat kondenzát.

podla wikipedie ucinnost udavana vyrobcami niekde okolo 75%

http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_pipe
bukshi

od Pedro » 09 říj 2011, 22:09

bukshi píše:podla wikipedie ucinnost udavana vyrobcami niekde okolo 75%

75% by bylo výborný, deskový výměník může mít sice o něco víc, ale zase v teplotách pod nulu zamrzne. Jestli se v tom nebude tvořit kondenzát, nebude to namrzat, tak je to výborný řešení třeba do bytovýho domu, kde nejde dělat zemní registr a není potřeba žádný předehřev. Nebo je moje úvaha špatná?
Pedro

od bukshi » 10 říj 2011, 13:14

no podla mna je tych 75% velmi optimisticke cislo udavane vyrobcami ... pri doskovych sa tiez udavaju hodnoty okolo 95% ale v reale to asi az tak efektivne nefunguje ... mozno pri uplne idealnych podmienkach ale to je skor zriedkavost si myslim ale nie som ziadny odbornik tak to berte s rezervou ;)
bukshi

od Unstrech » 22 lis 2011, 10:16

Můžete mi vysvětlit schéma zapojení tepelných trubic? Zajímá mě pořadí hrdel a zapojení k větrací jednotce.
Unstrech

od Leon » 23 lis 2011, 12:10

Unstrech píše:Můžete mi vysvětlit schéma zapojení tepelných trubic? Zajímá mě pořadí hrdel a zapojení k větrací jednotce.

Tepelný trubice jdou připojit ke každý jednotce. Namaloval jsem základní schéma. Důležitý je do tepelných trubic nahoru přivádět studený venkovní vzduch, všechno ostatní je jasný. Podle mě je to jedna z nejlepších variant ochrany jednotky proti zamrznutí a zvýšení výkonu.
tepelné trubice.png
tepelné trubice.png (4.74 KiB) Zobrazeno 17712 krát
Leon

od metball » 23 lis 2011, 12:55

Leon píše:... jedna z nejlepších variant ... zvýšení výkonu.

Jj,
číst aspoň 7 krát.
Ale podle výroků drtivé většiny přispěvatelů na téma
Účinnost Výměníků
a jejího určování pomocí Teplot vstupů/výstupů
nebude stačit ani sté přečtení.

iGoNY

P.S.:
Největší mazaností HP je jejich schopnost AutoRegulace,
která i největšímu Šmudlovi zamezí
toto TČ provozovat nekorektně.
Heat Pipy jsou skutečně a velmi TrottelFest :twisted: .

AVB
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od HaBarT » 23 lis 2011, 13:56

Má to někdo doma? Ptal jsem se projektanta vzduchařiny a ten vůbec netuší o co jde.
HaBarT

od Martin Šperl » 23 lis 2011, 19:56

HaBarT píše:Má to někdo doma? Ptal jsem se projektanta vzduchařiny a ten vůbec netuší o co jde.

S dovolením bych si troufal pochybovat o odbornosti takového projektanta. Nemusí vědět, že se tepelné trubice dají běžně sehnat i pro účely vzduchotechniky bytů a rodinných domků, ale znát princip by měl.
..
Budu možná trochu nezdvořilý, ale dost často se setkávám s projektanty vzduchotechniky, kteří jsou více projektanty topení a vzduchařinu měli na vedlejší koleji. S rostoucím zájmem o vzduchotechniku oprášili tento obor a vrhli se na perspektivní obor. Bohužel znají jen to, co jim řeknou na firmami organizovaných předváděčkách v Koberovech a jinde s krycím názvem "odborný seminář". Firmám se pak takové semináře podaří zařadit do akci podporovaných ČKAIT a účastníci za ně získavají povinné body. Jen tak se u nás daří dláždit slepé uličky české vzduchařské cesty. Naštěstí existují i projektanti, kteří jsou dál, takoví Vám určitě na otázky ohledně tepelných trubic dokáží odpovědět a rozhodně budou znát princip.
Martin Šperl

od Leon » 24 lis 2011, 20:59

HaBarT píše:Má to někdo doma? Ptal jsem se projektanta vzduchařiny a ten vůbec netuší o co jde.

Doma je mám, co však taková odpověď pomůže?
Leon

od metball » 03 pro 2011, 16:36

Leon píše:... mám, co však taková odpověď pomůže?

366 není 666,
ale co už s tím :twisted: ...
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od HaBarT » 27 pro 2011, 13:13

Jdou HP připojit k jakýkoliv jednotce? Mám menší průměr hrdel. Bude to vadit?
HaBarT

od Leon » 27 pro 2011, 21:58

HaBarT píše:Jdou HP připojit k jakýkoliv jednotce? Mám menší průměr hrdel. Bude to vadit?

Připojit ke každé jednotce lze. Jestli tomu dobře rozumím, máte na jednotce menší průměr hrdel. To by byla lepší varianta a ničemu to nevadí, použijete běžnou redukci.
Leon

od celleron » 27 pro 2011, 23:19

Dobrý den, vespolek.
Také mě zaujaly HP jako protizámrzova ochrana pasivní rekuperační jednotky.
Našel jste někdo samotný heat pipe vymenik, který by se dál k tomuto účelu použít? Já jsem našel pouze samostatné HP o průměru 8mm a délce 400mm při ceně 409kč za kus.
Jako médium je použita voda.
Dokáže někdo poradit, zda jsou takove trubičky, kterým říkají thermosifon (cz pojmenování?),
vhodné pro přenos tepla mezi dvěma lufty o malém rozdílu teplot?

Pro zajímavost přikládám odkaz.
Děkuji za radu.
O.C.

http://internetovy-obchod.msbox.cz/tepl ... -dp-91362/
celleron

od HaBarT » 28 pro 2011, 01:12

celleron píše:Našel jste někdo samotný heat pipe vymenik, který by se dál k tomuto účelu použít?
Já mám vyhlídnutý komplet výměník pod označením HP/FU 15 http://www.nilan.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=14
Je to někde uprostřed ceníku.
HaBarT

od metball » 28 pro 2011, 02:13

celleron píše:... jsem našel pouze samostatné HP o průměru 8mm a délce 400mm
...
vhodné pro přenos tepla mezi dvěma lufty o malém rozdílu teplot?

Ave,
lov dobrý,
úlovek až tak moc neéé.
Ale úplná mřenka to néjni ;) ...

Hodil jsem okem (a díky moc za opublikování odkazu, zvyšuje to úroveň PT Readers),
přistál na německé technické specifikaci
http://www2.produktinfo.conrad.com/date ... 0_LANG.pdf
a získal tato data:

Kapilární trubice (skutečné "holátko"), tedy bez teplosměnných ploch,
přenesený výkon při primární teplotě 70°C udávají do 55W
(sekundár předpokládám na pokojové teplotě).
Nějaký návrh napojení/ploch tam mají. Odtud se lze odrazit při dalších úvahách.

Tepelný odpor 0.1 až 0.2 [ K W^-1] (bez metrů, takže absolutní, na kus) :evil:
vypadá lákavě, Tdif -1 až -2 °C už s přeneseným výkonem a odporem moc nesedí,
takže extrapolace a linearizace je svinstvo.
http://de.wikipedia.org/wiki/Wärmewiderstand

:twisted: Rychlý ortel:
pro počítačníky, HiFisty a jiné slaboproudaře leccos řeší,
pro Luft to bude Nic-Moc .

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od celleron » 28 pro 2011, 10:27

Zdravíčko,
děkuji za bleskové odpovědi.
Ten Nilan je na mě moc luxusní řešení, ale děkuji za tip.

Co se týká HP, určených pro elektroniku, je mi jasné, že to nebude ideální.
Vlastně od toho nečekám bůhvíjaké výkony.
Představoval jsem si, že k sobě rovnoběžně přidělám dvě hranaté roury, kterými protiproudě poženu vzduchy. Skrze tu společnou stěnu by procházelo také 10 HP a z každé strany by na nich byly navlečené ty chladící lamely, viz odkaz.
Investičně je to cca 5tis., což bych asi obětoval "výzkumu".
Horší než nic, to být nemůže, ale přesto prosím o odrazení mě od tohoto pokusu,
pokud si někdo myslíte, že to můj cíl - ochranu před namrzáním jednotky, vůbec nevyřeší.
Větrat budu pasivní jednotkou buď Nilan Eco, nebo S&P EHR 275.
Jet by měla někde mezi 100 a 200m3/h bez odstávek (myslím si kvůli lepší účinnosti výměníku),
nebo bude lepší jet nárazově větším výkonem a při odstávce jí nachat rozmrznout a předehřev vůbec neřešit?
Popravdě netuším, za jak dlouho při nejméně příznivých podmínkách jednotka zamrzne, pokud pojede, řekněme na 250m3/h.

Předem díky za rady.

O.C.
celleron

od metball » 28 pro 2011, 12:33

Leon píše:

Doma je mám, co však taková odpověď pomůže?

Ave PT Leon
měl bych další prosbu.
Nejsou-li Vaše HP v krabicích, ale nainstalovány tak,
že byste byl shcopen změřit teploty povrchů teplosměnných ploch ... ;)
Asi tušíte, kam směřuji.
Kdyby jste dokonce měl přístup k TTD (nikoliv DDT :lol: ),
extrémně by mne zajímal "bod teplotního naladění" a přenesený výkon.
Předem dík i za Negativ.
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od metball » 28 pro 2011, 12:52

celleron píše:...
z každé strany by na nich byly navlečené ty chladící lamely...

Tady bude hrdlo láhve :evil:

celleron píše:...
Investičně je to cca 5tis., což bych asi obětoval "výzkumu".
Horší než nic, to být nemůže, ale přesto prosím o odrazení mě od tohoto pokusu,
...

Ave,
jen abyste nedopad jak Pentium v dialogu s Motorolou :twisted:
bych doporučil nejít hned na průzkum bojem.

Zkuste si najít gravitační HP (nepotřebujete trubku zatáčet, svislá úsečka je přesně Vaše geometrické zadání) ,
lepší chladivo než voda by byl velký přínos
a pokud budou trubky už "ožebrované",
neváhejte a plaťte 8-) .
Nebudou to blbě vyhozené prachy.

iGoNY

PS Kdo se ujme didaktického průvodcování výpočtem přeneseného výkonu při patnáctidekovém luftování :?:
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Leon » 28 pro 2011, 13:03

metball píše:Nejsou-li Vaše HP v krabicích, ale nainstalovány tak,
že byste byl shcopen změřit teploty povrchů teplosměnných ploch

Výměník je kompaktní a lamely z tenkého hliníku, není šance měřit teplotu trubek. Dostanu se maximálně ke krajům lamel a tam je teplota skoro stejná jako vzduchu do a z. Moc jsem celému výměníku nevěřil, ale protože čas od času také zainvestuji do "výzkumu" jako Celleron, pořídil jsem to. Funguje to velmi zajímavě. Čím nižší teplota na vstupu (venkovní mráz), tím větší přenos tepla (nepoužil jsem záměrně slovo účinnost, protože výstupní teplota samozřejmě poklesne, ale to ziskové teplotní delta je až neuvěřitelné). Když do HP vstupuje venkovní vzduch s hodně nízkou mínusovou teplotou, tak výstup do sání jednotky je pořád nad nulou. Vstup do HP z rekuperační jednotky se díky tomu pořád drží na stejné teplotě, protože rekuperační jednotka pracuje vlastně za stejných teplot vstup/výstup. Kde se bere energie mi moc jasné není. Neměřím vlhkosti a nejsem schopen říct, jestli se využívá kondenzace nebo kde si HPčka to teplo berou. Naopak při nadnulových teplotách jako by už nedělaly nic.
Leon

od Leon » 28 pro 2011, 14:11

celleron píše:Větrat budu pasivní jednotkou buď Nilan Eco, nebo S&P EHR 275.
Jestli můžu radit, rozmyslete si dobře výběr. Je opravdu z čeho vybírat vedle renomovaných a známých značek jako je Nilan, Paul, Atrea, je tu i mnoho jiných Dantherm, Genvex a další. Jsou třeba méně známé, ale je to úplně jiná kvalita než EHR275. Vzali jsme jich letos od Elektrodesignu něco kolem deseti a polovina reklamací. Zlobí mechanika klapky by-passu, nedovírá , zasekává se. Uložení je v úmělý hmotě, vymačkne se jednou a je to na výměnu. Nepozná se to hned, protože fouká dál (jen bez rekuperace). Ventilátory se taky moc nepovedly. Lamely jsou neopracované, tím dochází k vibracím a postupnému uvolnění, hluku. Tyhle jednotky jsou za trest. Zákazník vidí zajímavou cenu díky výrobě v Číně, my na tom taky něco máme, ale ve finále je to provar na všechny strany. Nebyla by to špatná jednotka, kdyby byla vyšší kvality.

Příspěvěk byl dočasně odstraněn z důvodu možného porušení pravidel.

Leon

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnika