Chlazení s pasivní rekuperací bez ZR

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Ferin » 09 čer 2014, 01:54

Zdravím,
pořád mi vrtá hlavou, jak zajistit alespoň nějaké chlazení interiéru pouze s pasivní rekuperací. Zemní registr (solankový) je přece jen značná investice, navíc není jistota, že v létě stačí ochlazovat sání natolik, aby pak rekuperace vůbec nějak snížila teplotu interiéru.

Nyní jsem u Zehnderu narazil na chladící jednotku Arctic 550 / ComfoCool 550 (označení se zřejmě na jednotlivých trzích liší), která se namontuje na vlastní rekuperační jednotku a měla by chladit a odvlhčovat interiér. V boxu jednotky je integrován výparník, kompresor, kondenzátor a expanzní ventil. Výkon činí 2,2 kW, mělo by to zabezpečit teplotu interiéru o o 6 až 8 °C nižší než bude teplota venkovní. Háček by ovšem mohl být v tom, že by to mělo být, dle slov výrobce, "v kombinaci s venkovním zastíněním oken", které by již samo o sobě mělo zabezpečit nižší teplotu.

Chtěl bych se tak poradit (jelikož je ohledně této, nebo obdobných jednotek, zatím ticho po pěšině), zda je to cesta, případně zda jsou s ní spojena i nějaká negativa.

http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=& ... 5247,d.d2k

http://www.zehnder.co.uk/comfosystems/i ... ail:oid=93

Nebo jít spíše cestou toho zemního registru (podotýkám solanka), který mi zároveň zajistí zimní předehřev, pokud ale dobře chápu, tak za cenu snížení účinnosti rekuperace.
Je v jeho případě problém stejný jako v případě tepelných trubic (chladnější vzduch vyfukovaný do domu)?

Má tu někdo solanku instalovanou? Má nějaký efekt pro letní chlazení?
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od Mathilda » 09 čer 2014, 08:21

Ferin píše:.. narazil na chladící jednotku Arctic 550 / ComfoCool 550
Jak vychází cenově spojení pasivní rekuperační jednotky a chladící jednotky a předehřevu?
Ferin píše:.. mělo by to zabezpečit teplotu interiéru o o 6 až 8 °C nižší než bude teplota venkovní.

Tohle je dost vodění za nos nebo věštění z křišťálové koule. Chladící výkon by se totiž měl vztahovat k ohlazení vzduchu na výstupu z jednotky. Co to udělá s teplotou v místnosti, nelze říct bez znalosti vnitřních zisků, typu izolace rozvodů, atd.
Mathilda
přispívající
přispívající

od Ferin » 09 čer 2014, 14:00

Mathilda píše: Jak vychází cenově spojení pasivní rekuperační jednotky a chladící jednotky a předehřevu?

Bohužel dost špatně. Nabídku zatím nemám. Ta chladící jednotka je ale nejspíš v podstatě TČ a nejspíš se bude cenou blížit ceně samotně RJ (proto i ten dotaz na srovnání se ZR, kterej se pohybuje zhruba stejně).
Předehřev zatím vůbec vyřešenej nemám (a jestli vůbec), zatím se v tom trochu ztrácím.
Na každých národních stránkách má Zehnder jiný předehřevy (v českým ceníku nejsou dokonce žádný!), nejvíc je jich na švýcarských, viz přílohy.

Je jasný, že aktivka je zřejmě ideální řešení, ale to jsme tu už řešili. Takže tu prosím vůbec nezmiňujte, nebo vyletím z kůže. ;)

Mathilda píše:
Ferin píše:.. mělo by to zabezpečit teplotu interiéru o o 6 až 8 °C nižší než bude teplota venkovní.

Tohle je dost vodění za nos nebo věštění z křišťálové koule. Chladící výkon by se totiž měl vztahovat k ohlazení vzduchu na výstupu z jednotky. Co to udělá s teplotou v místnosti, nelze říct bez znalosti vnitřních zisků, typu izolace rozvodů, atd.

O tom asi žádná. Bylo to ale v nějakým propagačním materiálu, takže je třeba to brát asi trochu shovívavě. Veřejnost chce slyšet jednoduchá konkrétní čísla. Spíš mě zarazila ta poznámka o stínění. Co pak má asi větší vliv...
Přílohy
ceník předehřevů Zehnder.JPG
ceník předehřevů Zehnder - CH.JPG
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od zakňaktel » 10 čer 2014, 12:30

Ferin píše: Spíš mě zarazila ta poznámka o stínění. Co pak má asi větší vliv...

Řekl bych, že stínění je celkem zásadní věc. Klima v autě má 2x takový výkon jako chlazení NE Domu a to pouze do 2 m3 prostoru proti 500 m3 objemu domu. Přetahovat se se sluncem je nákladné a zbytečné.
Od ledna mám v provozu obyčejný vzduchový ZR, z KG200 x 30m (svépomocí do 10tis) a navzdory poměrně skeptickým informacím různě se vyskytujícím mám na něho jenom chválu. V zimě, která byla sice mírná, ale chvíli i mrzlo, tak nejnižší teplota z něho šla 9,5° C, Teď jde z něho 17° C (venku 32°). Než se vzduch dostane k výústkám v místnostech, tak se v rozvodech trochu ohřeje, ale přesto bylo dnes ráno v domě 24,8 a . nyní v poledne 24,4. Nonstop ventilátory na 1.° odhadem něco pod 100 m3. Samozřejmě zatažené venkovní žaluzie a prázdný dům. Myslím, že to ani není velká nadsázka když řeknu že ZR chladí.
zakňaktel

od Ferin » 10 čer 2014, 12:38

zakňaktel píše: Řekl bych, že stínění je celkem zásadní věc. ... Přetahovat se se sluncem je nákladné a zbytečné.

O tem žádná. Jde mi ale o to, jakého "ochlazení" je schopna aktivně dosáhnout sama inzerovaná jednotka. Jestli těch - 6-8°C nedosáhnu už pouze samotným pečlivým stíněním.

zakňaktel píše: Od ledna mám v provozu obyčejný vzduchový ZR, .... Myslím, že to ani není velká nadsázka když řeknu že ZR chladí.

U vzduchového ZR bych tomu věřil.
Mně jde ale o solankový. Zatímco u vzducháče se větrá přímo chladným vzduchem ze ZR, u solankového působí teplota země nikoliv přímo na interiér, ale na nasávaný vzduch. A ten, předpokládám, nikdy nevychladí na teplotu země.

Jinak, v mezidobí používáš nějaký by-pas? Aby ZR nekazil účinnost rekuperace.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od David Koranda » 10 čer 2014, 13:55

zakňaktel píše:
Od ledna mám v provozu obyčejný vzduchový ZR, z KG200 x 30m (svépomocí do 10tis) a navzdory poměrně skeptickým informacím různě se vyskytujícím mám na něho jenom chválu. V zimě, která byla sice mírná, ale chvíli i mrzlo, tak nejnižší teplota z něho šla 9,5° C, Teď jde z něho 17° C (venku 32°).

Já bych zareagoval na teploty v domě v souvislosti s použitým výkonem chlazení. Jako první příklad bych vybral náš vzorový pasivní dům v Plzni Božkově, kde aktuální teplota venku je 33°C a uvnitř 22,3°C. Chladíme jen pomocí rekuperační jednotky NILAN Compact, nemáme žádný zemní registr. Uvnitř běží počítače, server, tiskárna. Dům je velmi dobře izolovaný a používáme předokenní žaluzie. Srdečně každého zvu na návštěvu, aby si to vyzkoušel a osobně se přesvědčil.
Druhý příklad je naše konzultační centrum v Praze, které sídlí v administrativní budově velmi podobné panelovým domům před revitalizací bez vnějšího stínění oken. O chlad se stará jednotka NILAN VPL15 a opět se sami přijďte přesvědčit, jak výrazně dokáže i takové prostory ochladit.
Jinak musím potvrdit, že doma mám zemní registr vzduchový, který zajišťuje i v tyto tropické dny přívod vzduchu na hranici 15°C, jednotka NILAN Compact má tak mnohem snadnější práci a chladí přívod vzduchu na cca 6°C, to se projeví v nízkoenergetickém domě ve snížení a udržení teploty na 22°C.
David Koranda

od zakňaktel » 11 čer 2014, 10:09

O přednostech Vaší vlajkové lodi asi nebude příliš pochybností. Limitujícím faktorem pro potenciální zákazníky by mohla být cena. Na rozdíl od tradičních západoevropských zemí, které mají lepší poměr příjmů k cenám jednotek, to našince nutí stále vymýšlet nějaké alternativy. Např. compaktních ceníkových 216 tis. stačí na mzdu 18ti leté asijské dívky, která 14 hod denně po dobu 15 let mi bude šlapacím výrobníkem ledu s mechanickým ofukem vyrábět chlad.
zakňaktel

od David Koranda » 11 čer 2014, 11:19

Spektrum našich zákazníků nejen z hlediska kupní síly je velmi rozmanité. Samozřejmě ne každý může jezdit v BMW a řada "našinců" se musí spokojit s vozem dostupnější značky. Hledání alternativ je v pořádku, naše zkušenost je ale taková, že zdánlivě dobrá a levná alternativa ve svém konečném důsledku ani není příliš technicky povedená a v kontextu všech nákladů se může i prodražit více než originální standardizované řešení.
David Koranda

od Mathilda » 11 čer 2014, 12:26

zakňaktel píše: Od ledna mám v provozu obyčejný vzduchový ZR, z KG200 x 30m (svépomocí do 10tis)..

Co znamená svépomocí? Díval jsem se na http://www.topenilevne.cz/kgem-trubka-dn-200-3m-p7218/ a jenom za trubky byste dal 8500 Kč. Kde jsou kolena? Kde jsou ukončovací prvky, šachta? Jak je řešeno odvodnění? Kde je cena za klapky..zemní práce..? Buď nemáte ZR, ale jen jeho napodobeninu a nebo jste opomněl ostatní náklady.
Mathilda
přispívající
přispívající

od Ferin » 11 čer 2014, 13:33

Trošku odbočím, resp. navážu. Dá se takové jednoduché samodomo řešení (pouze trubka v zemi, dejme tomu 30-50 m, bez čehokoliv dalšího) využít k chlazení sklepa, resp. k udržování "stálé" teploty v něm? Tedy takové přirozené klimatizaci.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od Mathilda » 11 čer 2014, 13:57

Nedívejte se jen na trubky. To je jako u ceny podlahovky zaměřit se na cenu samotných topných trubek.
Zemní registr má nějaký výkon a kdo by tvrdil opak, mýlí se. Aby fungoval, musí být odvodněn. Při chlazení kondenzát bude a kdo by tvrdil opak, mýlí se. Kam s ním? Vyspádovat do sklepa a zajistit odčerpávání někam do odpadu. Vyspádovat ven a to pak bude chtít šachtu. Šachta musí být hermeticky oddělená od země kvůli radonu. Něco musí hnát vzduch dovnitř a něco ven a musí to něco řídit.
Mathilda
přispívající
přispívající

od Ferin » 11 čer 2014, 14:09

Kolik toho kondenzáru reálně z těch 30-50 m bude?
Nějaká voda ve sklepě by nebyla na škodu, právě naopak, bylo by tam skladováno víno a v podlaze bude právě z důvodu zajištění vyšší vlhkosti díra.
Se samovolným oběhem počítat nelze (vstup i výstup ZV ve sklepě, pokud možno v rozdílné výšce a co možná nejdál od sebe)? Pak by měl stačit jeden programovatelný větráček, ne?
Bez řízení by se to snad obešlo, zas tak sofistikovaný to být nemusí, čím jednodušší a levnější, tím lepší.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od Mathilda » 11 čer 2014, 15:32

Kolik bude kondenzátu by řekl nejlíp SFO, je to trochu víc meteo než VZT. Já to beru jako technik z praxe a mohu odhadovat tak na půl až kbelík denně. Většinou je to napojené na odpad nebo čerpadlo, nikdy jsem to neměřil. Tedy viděl jsem i různý samodomo unikáty.
ZVkýbl.jpg
ZVkýbl.jpg (7.47 KiB) Zobrazeno 17129 krát
Mathilda
přispívající
přispívající

od Ferin » 11 čer 2014, 16:07

OK, pochopil jsem, že kondenzát je tedy zřejmě třeba řešit, i když nějaká vlhkost není na škodu. Nerad bych zas lovil etikety po kanálech. :)
Dětská vanička pod výústkem to holt jistí. ;)
Díky.

PS: Abych nebyl špatně pochopen, proti fyzikálním ptákům zhola nic nemám. :roll:
Byť je mi tato sféra (k nevoli Vaší záslužné osvětové duše) na hony vzdálena.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od zakňaktel » 11 čer 2014, 22:14

Mathilda píše:
zakňaktel píše: Od ledna mám v provozu obyčejný vzduchový ZR, z KG200 x 30m (svépomocí do 10tis)..

Co znamená svépomocí? Díval jsem se na http://www.topenilevne.cz/kgem-trubka-dn-200-3m-p7218/ a jenom za trubky byste dal 8500 Kč. Kde jsou kolena? Kde jsou ukončovací prvky, šachta? Jak je řešeno odvodnění? Kde je cena za klapky..zemní práce..? Buď nemáte ZR, ale jen jeho napodobeninu a nebo jste opomněl ostatní náklady.

ZR jsem dělal před 4mi lety v průběhu stavby domu, až letos došla řada na zprovoznění. Ceny byly tehdy celkově příznivější, bylo to daleko před devalvací koruny a ve velkoobchodě jsem na KG dostal takovou slevu, že jsem to sám nečekal.
Jestli mám ZR nebo napodobeninu nevím, nikdy jsem žádný jiný neviděl a vzhledem k tomu, že jsem si nekoupil licenci od vlastníka užitného vzoru, budu mít asi mizernou napodobeninu. O to úžasnější je, že to funguje.
KG komponenty : asi 6000,-
V technické místnosti trubka rovnou dolů, koleno 90, 30m rovně, T kus s jedním zavařeným víčkem (to je prostor pro kondenzát), ta samá trubka nahoru (tedy žádná spec. šachta), nahoře zase kousek KG200/200, v ní z boku nasávací otvory, nahoře víčko, přes to punčocha proti hmyzu. Ještě mě chybí stříška proti dešti. Vyspádováno ven.
Před RJ je plechové koleno 160 (167,-), uzavírací klapka (546,-)
Zemní práce : rovný výkop s ukládáním zeminy vedle výkopu je to nejjednoduší ze všech zemních prací. Traktorbagr 2 hodiny á 650,- bez dokl. Zahrnování nepočítám, bylo součástí rovnání terénu.
Jsem líný shánět vhodné čerpadlo, takže na kondenzát mám zatím uřízlou PETku přivázanou na lati. Schválně jsem to šel dnes vybrat - a bylo toho asi 1/4 kýblu. Podotýkám že za 14 dní. Kondenzát jsem vybíral letos teprve podruhé, Větrání jde přes něho nonstop.
zakňaktel

od Mathilda » 11 čer 2014, 22:58

Jde o to, že ZR by neměl běžet nonstop. Může být přepínán manuálně nebo automaticky, ale určitě přepínán. To potřebuje speciální druh klapky, která uzavírá přívod externí a otevírá ZR a opačně.
Šachta slouží k čištění ZR, internet je plný obrázků a videí ukazující čištění a údržbu.
Pokud to máte dle popisu, je 10 tisíc možných, ale opět se srovnává nesrovnatelné např. s Rehau Avadukt.
Důležité ale není dohadování nad cenami. Vy víte, co vás to stálo a jak to funguje. Jako podstatný ale vidím to, aby lidi nepodléhali zkreslení, že ZR stojí 10 tisíc. Přesnější informaci bych viděl tak, že Vaše náklady jsou na jedné straně spektra a na druhé to bude okolo 80 tisíc Kč při realizaci na klíč a z originálních dílů.
Mathilda
přispívající
přispívající

Zpět na Vzduchotechnika