Takže z toho jednoznačne vyplýva že pasivna rekuperácia s chladením s glykolom je úpný nezmysel v zmysle funkcie chladenia... Takže túto variantu tým padom úplne zavrhujem.
Ako "neodborník" v danej veci sa snažím zbierať informácie z tohto fóra aby som dospel k nejakému vhodnému riešeniu pre môj vysnívaný dom

, ale čim viac čítam tým viac sa v tom zamotávam

A teda čo by som očakával ako výsledok vhodného riešenia? Zoraďujem podla priorít:
1.) stále "čerstvý" vzduch - t.j. komfort riadeného vetrania a prijemnu teplotu v dome POČAS CELÉHO ROKU (t.j. aj cez leto a cez zimu)
2.) rozumné náklady na energie
Takže riešenie variantou pasivnej rekuperacie + chladenie glykolom je zamietnute.
Vynára sa teda u mňa nová otázka, alebo skor kopec novych otázok, čo je lepšie naplánovať pre môj budúci NED montovaný dom - bungalov, cca 150m2, pre 2 osoby, kde mám už na pozemku plynovú prípojku dovedenú, plánujem podlahové vykurovanie...
Je lepšia pre mňa pasívna rekuperácia alebo aktívna ?
a) z pohladu komfortu ?
b) z hladiska ekonomiky a investícii (a ktoré zariadenia dať do projektu?
c) ako v spojitosti s tým vyriešim rozumným spôsobom chladenie cez leto ?
Ak sa na to pozerám z pohladu a) KOMFORTU bývania:
Ak spravne rozumiem fungovaniu týchto zariadení, počitam s tým, že :
- PASIVNA rekuperácia : beží NONSTOP, ak podlahovkou vytopím na 22C, pasívna mi bude dávať cca 20C a zvyšok dohreje podlahovka. To znamená,že ked beží nonstop, budem mať stále prísun čerstvého vzduchu na nízky výkon (keďže ten bude vždy o cca 2C chladnejší), zároveň krásne teplú podlahu od podlahoveho topeni ktore bude dohrievať. No ak ak sa zvysi CO2 alebo vlhkosť, zopne na vyšši výkon. Cez zimu zamrzaniu pomože elektrický predhrev. Takže úplne ideálne z pohladu KOMFORTU. Ale ako rozumne vyriešiť to chladenie cez leto spolu s tymto systémom....???
- AKTIVNA rekuperácia - nebeží nonstop, lebo tepelné čerpadlo buď topí na max. alebo netopí. Takže bude hriať velmi teplým vzduchom chvílu až kým dosiahne nastavenú teplotu, potom vypne...ale tým padom prichadzam o nonstop vymenu čerstveho vzduchu v miestnosti a podlahovka nebude mať dovod dohrievať - t.j. vysledok studena podlaha. A čo ked CO2 čidlo zisti vyššiu hodnotu ? Spustí aktívnu rekuperáciu ktorá začne vzduch vymieňať, ale zároveň prehrievať ? Lebo vždy topí na max.alebo netopí, (nič medzitým) je to tak ? Cez leto ale dokáže efektívne chladiť.
Za predpokladu ze je to takto, znamenlo by to že pre komfort je lepšia pasívna, lebo mení vzduch nonstop, nikdy ho neprehreje a zároveň bude komfort aj teplej podlahy z jemne dohrievajuceho podlahoveho kurenia. Je to ale tak ?
Ale znovu - ako potom vyriešiť to chladenie v lete ???
Ak sa na to pozerám z pohladu EKONOMIKY prevázdkovych nakladov:
- asi tu je odpoveď jednoznačná, že aktívna varianta je oproti pasívnej z pohladu ekonomiky prevádzky jednoznačne výhodnejšia, to bez pochýb.
Ale ak je dom montovaný - nízkoenergetický (2 byvajuce osoby, t.j. nizka spotreba teplej vody, na pozemku pripojka plynu), je tá úspora aktivnej rekup. taká velká, aby malo význam riešiť otázku z pohlasu EKONOMIKY v porovnani s pasivnou rekuperaciou + plyn na topení ?
Neviem zatial čísla, ešte nemám projekt, len plánujem...ale v priemere ?
Lebo ak by z pohladu EKONOMIKY prevázdzky bol rozdiel malý, tak otázka najlepšieho KOMFORTU by mala jednoznačnú prioritu č.1.
Z toho by mi vychádzalo, že PASÍVNA rekuperácia, kde sa nonstop mení vzduch (t.j. nevypína a nezapína priebežne a neprehrieva prichadzajuci vzduch viac ako odchadzajuci) v spojitosti so stale teplou podlahou z podlahoveho topení ako z POHLADU KOMFORTU TO NAJLEPŠIE RIEŠENIE. (Ale ako sakra vyriešiť to chladenie v lete ?)
Je to teda tak alebo je to cele uplne inak ? Prosím o opravu ak je to celé z mojej strany pochopené nesprávne...
Ďakujem pekne za Vaše reakcie s skúsenosti, každý odborný názor velmi pomôže...