rekuperační jednotka z bazaru

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od raději anonym » 20 pro 2016, 14:46

Dobrý den, týká se nařízení o ekodesignu i jednotek z bazaru, které byly uvedeny do provozu před rokem 2016? Chtěl bych koupit do provozovny právě jednotku z bazaru, ale nevím zda mohu, když nesplňuje zmíněnou normu.

Ještě otázka mimo - bylo mi řečeno, že čím větší prostor, tím musí mít RJ větší výkon bez ohledu na počet osob, které v tomto prostoru budou pobývat. Přijde mi to nelogické, to jako v obrovské hale, kde třeba předpokládáme pohyb max. 10 osob může být lokálně vydýchaný vzduch a v jiných místech bude čerstvý?

Druhá otázka mimo - lze teplovodní ohřev RJ řešit přes elektrický bojler, do kterého se nalije voda ručně (možná špatně položená otázka, ale přívod vody vyřešit lze jen velmi nákladně)? Ptám se proto, že cena takové jednotky z bazaru je lepší, než u jednotky s elektrickým ohřevem.

Děkuji
raději anonym

od Mathilda » 20 pro 2016, 15:11

raději anonym píše: týká?

Netýká. Problém je jinde. Podle našeho právníka se nic nemění u starších instalací, když ale budete chtít do nově kolaudovaného objektu dát neodpovídající zařízení, nemusíte uspět při kolaudaci.
raději anonym píše:Ještě otázka mimo - bylo mi řečeno, že čím větší prostor, tím musí mít RJ větší výkon bez ohledu na počet osob, které v tomto prostoru budou pobývat.
Nezáleží na jen na počtu osob. Ze současných materiálů se uvolňují například VOC látky a proto se musí větrat 1/10 i když v objektu dlouhodobě nikdo není. Otázkou je vůbec vynutitelnost a kontrolovatelnost takových nařízení. Možná se ale dočkáme všelidových kontrol, které vedle lupy na účtenky budou také vybaveny měřáky koncentrace CO2 s on-line hlášením na MŽP.
raději anonym píše:Druhá otázka mimo - lze teplovodní ohřev RJ řešit přes elektrický bojler, do kterého se nalije voda ručně (možná špatně položená otázka, ale přívod vody vyřešit lze jen velmi nákladně)?
Záleží na tom, o jakých jedotkách SI se tu bavíme. Běžný 200 l bojler disponuje zhruba spirálou 1,5 -2 kW výkonu, to dost pochybuji, že pro dohřev průmyslové VZT by bylo vůbec patrné.
Mathilda
přispívající
přispívající

od raději anonym » 20 pro 2016, 21:21

Abych byl konkrétní - v místnosti se má pohybovat max. 12 osob + 2členná obsluha. Místnost má objem cca 3 500 m3 vzduchu. Na osoby mi tedy vychází 12 x 70 + 2 x 30 m3 čerstvého vzduchu za hodinu a ta 1/10 znamená, že mám za každých okolností (i bez lidí) vyměnit 350 m3/h? To by mi tedy jednotka s výkonem 1000 m3/h stačila!? Děkuji za upřesnění
raději anonym

od nemo » 21 pro 2016, 08:35

Základní otázka: Nemusí splňovat ErP2016. Je to podobné, jako s auty, nové auto musí splňovat Euro6, ale ojeté jen to, co muselo splňovat v době, kdy bylo vyrobeno. Nařízení komise EU č.1253/2014 se týká pouze výrobců.
První doplňijící: Základní dimenzování je sice podle počtu osob, ale krom toho, co píše Mathilda je taky nutno zajistit dostatečné provětrání. Laicky řečeno, aby se ten čerstvý vzduch taky dostal kam má. A to 0,1 násobnou výměnou nezajistíte.
druhá doplňující: Pochopil jsem to tak, že místo kotle pro ohřev topné vody chcete použít klasický boiler na TUV? Čistě teoreticky by to šlo, ale v praxi je to nepoužitelné.
nemo
pozorovatel
pozorovatel

Zpět na Vzduchotechnika