Zvysenie vykonu na ohrev vody u Nilan VP18

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Pali_no » 08 úno 2017, 10:55

Zdravim

Uznavam ze nie celkom vzduchotechnicke tema, ale kedze ide o Nilan VP18, suvislost je zjavna.
3 roky nam bezi VP18 k spokojnosti, s vynimkou mnozstva teplej vody. Jednak ma jednotka co robit aby zohriala cely zasobnik za den, ale kedze zasobnik ma len 180 litrov, staci ze sa niekto chce kupat a vody je malo.
Kedze nam rastu deti, potreba vody je cim dalej vacsia.

Riesil uz niekto dodatocne zvysenie vykonu ohrevu a ma prakticke skusenosti?

Dakujem
PS
Pali_no

od Mára » 08 úno 2017, 12:14

To není standardní stav. Příčin bývá více od nesprávného nastavení jednotky až po chybně připojenou vodoinstalaci. Stačí otočit hadičky na jedné baterii a budete mít problémy a ještě k tomu nahodilé. To se vyhledává nejhůře.
Zeptám se:
1) jak jste na tom s dostatkem teplé vody v létě?
2) máte zapojenou cirkulaci vody?
3) sledujete hodnoty T11 a T12?
4) jaké máte nastavení v menu teplá voda?
5) jaké máte nastavení v menu vzduch výměna?

Možná to spolu najdeme, ale určitě by vám lépe poradili přímo technici v Nilanu. Já komunikuji s panem Hodkem a složitější věci s panem Korandou. Kontakty mají na webu.
Mára

od Tazatel » 09 úno 2017, 16:28

Jsme sice jenom dva, ale manželka si denně dopřává plnou hodně velkou vanu, já jsem sprchový. Asi jednou, dva krát jsme v zimě narazili na limit a zapli elektropatronu. V létě je problém opačný :-) Nakonec v delších mrazech a počasí bez sluníčka zapínám u Nilana režim více vody a funguje to aniž by byl větší problém s topením do vzduchu.
Tazatel

od Palino007 » 13 úno 2017, 15:09

Mára píše:To není standardní stav. Příčin bývá více od nesprávného nastavení jednotky až po chybně připojenou vodoinstalaci. Stačí otočit hadičky na jedné baterii a budete mít problémy a ještě k tomu nahodilé. To se vyhledává nejhůře.
Zeptám se:
1) jak jste na tom s dostatkem teplé vody v létě?
2) máte zapojenou cirkulaci vody?
3) sledujete hodnoty T11 a T12?
4) jaké máte nastavení v menu teplá voda?
5) jaké máte nastavení v menu vzduch výměna?

Možná to spolu najdeme, ale určitě by vám lépe poradili přímo technici v Nilanu. Já komunikuji s panem Hodkem a složitější věci s panem Korandou. Kontakty mají na webu.

1. Uplne v pohode - teplej vody je prebytok
2. Nie, bez cirkulacie
3. Casto, bezne po vycerpani vody je spodok okolo 10 a vrch 15 stupnov celzia. Za 24 hodin v mrazoch zohreje jednotka vodu na cca 40-45.
4.-5. Co konkretne?

Mne sa skor nezda vykon zariadnia. Podla vyrobcu je vykon tepelneho cerpadla 2kW.
Ked by som chcel ohriat 180 litrov vody o 45 stupnov (v priemere), malo byt to trvat len necelych 5hodin. V praxi je to minimalne 12, v zime 24.
Podla samotneho vyrobcu je 12 hodin typicka doba na zohriatie celeho zasobnika (nie v krutej zime). Mne to vychadza tak ze do vody ide v zime nie viac ako 0.5kW tepla.

Tak ci onak - ked sa tepla voda minie (napustenie vane), tak doba ohrevu je priserne dlha, a toto je problem ktory chcem riesit.
Palino007

od Tazatel » 15 úno 2017, 12:51

Nevím jestli máte pouze základní verzi, a nevím jestli ji lze dodatečně dovybavit trubkovým výměníkem WT viz. http://www.nilan.cz/jednotky-aktivni-re ... -cenik.htm. Pak by mi přišlo jako nejlevnější řešení ohřevu přes krbovou vložku (jestli ji máte), nebo dokoupení klimatizace s výměníkem http://topimklimatizaci.cz/. Třeba jenom spočítat návratnost oproti použití vestavěné elektropatrony.
Tazatel

od Palino007 » 15 úno 2017, 15:55

Nastastie moj Nilan VP18 ma vymennik v zasobniku.
Krbovu vlozku nemam, ani plyn.

Zvazujem alternativu :
1. Elektricka "patrona"
2. Elektricky prietokovy doohrev (cca 10kW), staci aby zohrial vodu o 20 stupnov prietokovo

Riesenie s extra tepelnym cerpadlom je tiez velmi zaujimave, zistim ci to je pouzitelne. Dik za tip.
Palino007

od Mára » 15 úno 2017, 18:30

Palino007 píše: Podla vyrobcu je vykon tepelneho cerpadla 2kW.
Myslel jsem, že máte něco špatně nastaveno, ale pokud vám to běží takhle skvěle, lepší nastavení bych nenašel.

Na ohřev vody (180 l) o udávané delta, potřebujete cca 7kWh. Rozděleno do 24 hodin = 0,3kW výkonu. Na ohřátí 100m3/h (předpokládám, že větráte na1 st.) za mrazu -10°C na pokojových 20°C je potřeba další 1,1kW výkonu. Jetsliž ev8m jednotka dává na první st. 1,4kW, je to super. Mohu vám doporučit pouze teď na zimu zvýšit nastavení pro elektrospirálu.
Mára

Zpět na Vzduchotechnika