Rekuperace s chlazením, případně zonóvé ovládání

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od pansan » 01 bře 2024, 12:42

Ahoj,

Jsem ve fázi projektové dokumentace RD ( pro stavební použití ), nechali jsme si navrhnout od Architekta, problém ovšem nastává tehdy, kdy profese bude zpracovávat nějaký subdodavatel, který dost pravdědpobně nebude asi tuto kombinaci zcela zpracovat.

Chtěl bych TČ země-voda, s rekuperací s možností ochlazování a venkovní zastínění propojené Loxonem. Také bych udělal předpřípravu na FVE, možná rovnou i její realizaci. Jejich partneři většinou tuhle kombinaci moc nezvládájí, zvláště v OL kraji. Pokud teda o někom víte, rád bych si nechal doporučit.

Jedná se o 200m2 ( + garáž ) RD do patra na zvýšeném základu ( 1m+ ) s krbovou vložkou, pouze jako doplněk. Navrhoval v porothermu, hlinikova okna 5/3skla, lepší specifikaci zatím nemám, a budu mít až za pár měsíců.

Zároveň bych se chtěl zeptat, zda uvažuji správně Nilan Compact Geo6 jako AIO řešení, když pominu fakt, že když se to rozbije, tak nic fungovat nebude. Všimnul jsem si, že existuje integrace s Loxonem, alepson pro podobné rozhraní, to se týká rekuperace, jak je to s čerpadlem, nevím.

Nebo bych měl jít cestou samostatné rekuperace?

Co ještě řeším je, že všude tady lidí píšou, že zonově ovládáná rekuperace ( více jak 2 zony ) je nesmysl, já to takhle nesdílím ( zatím máme jedno díte, tzn dva pokoje a pracovnu navíc, takže opravdu se může větrat polovinu domu zbytečně ), bohužel jedinou takovou rekuperaci ovládanou Loxonem jsem našel od Jablotronu, respektive klapky Variobreeze, tato rekuperace je ale moc nedopuročována, jak jsem nabyl dojmu.
Dovedu si představit mít Touch ( senzor vlkhosti, teploty, co2 ) v každém pokoji a takto řidit i rekuperaci, když teda pominu fakt, že se bude větrat celý dům zbytečně, tak co mi ale nepřijde už v pohodě je chlazení v létě, kdy to opravdu někomu nemusí být příjemné a bude to chtít omezit, pak si myslím, že zónová regulace dává naprostý smysl.

Máte nějaké rady, nápady?
Díky moc
pansan

od Atlantis » 01 bře 2024, 17:16

Já osobně bych šel cestou jednoduché pasivní rekuperace a nezávislého TČ. Na all in one by mi vadilo, že třeba se za XY let pokazí nějaká blbost na rekuperační části (samozřejmě už se nevyrábí náhradní atd) a ty budeš muset vyměnit VŠECHNO, ačkoliv třeba kompresorová část TČ funguje v pohodě. Nebo naopak. Mám raději modulární věci, kde se vymění jen to co je potřeba a ne pak najednou všechno za půl milionu...
Atlantis
přispívající
přispívající

od Atlantis » 01 bře 2024, 17:18

K zónovému větrání - jsem rozhodně PRO.
Zkopíruju co jsme psal jinam:

Co bych ale udělal jinak (projekt jsem nevymýšlel, nekamenovat! :lol: Rekup byla už součástí domu ), tak bych si dal několik el.klapek, abych mohl zavřít/otevřít jednotlivý pokoje nebo alespoň jedno a druhé patro (to mám v plánu dodělat). Proč? Protože nemá smysl větrat v noci celý barák, když se spí v ložnici a dětském pokoji. Problém je to v zimě, kdy se přichází o strašně moc vlhkosti - teď je například rozdíl v absolutní vlhkosti mezi vnitřkem a venkem cca 10g/m3. Což při průtoku 100m3/h dělá denně nějakých 24litrů vody! Aktivně zvlhčuji, jelikož mít vlhkost 29% je fakt nepříjemný a nezdravý....A tahle ztráta vody je energeticky taky výrazná. Nehledě na problémy a starosti kolem zvlhčování atd
Ono je pěkné že má být 25m3/osoba, ale těch vyústění rekuperace mám po baráku několik. Takže se průtok rekuperace rozdělí třeba na 10vyústění. V ložnici jsou sice dvě (dvě trubky), ale i tak když se výkon rekup podělí 10, tak abych dostal do ložnice dostatečný průtok (max 1500ppm CO2), tak musím zbytečně větrat další 4pokoje kde nikdo není. Kdybych dal na celý barák jen 50m3/h, tak se v ložnici udusíme...

Mimchodem to stejné ohledně odsávání. Je pěkné, že si člověk na WC zmáčkne "boost tlačítko", ale ten odsávaný průtok se rozdělí mezi jedno WC, druhé WC, koupelnu, druhou koupelnu, tech. místnost a ještě kuchyň...takže ve výsledku to saje z každé místnosti asi jak kdyby tam byl ventilátor z notebooku....být tam klapky co by zavřely/přivřely ostantí vyústění nebo minimálně aspoň to druhé patro, tak by to bylo super.

Takže ano, bylo by to dražší, ale osadit několik klapek co se budou dát ovládat z automatizace by mi zvýšilo užitnou hodnotu rekuperace velmi výrazně.

Klapky na jedno a druhé patro mám v plánu časem osadit.Teď jsem dělal jednu "nekonvenční" úpravu a to odbočka rekuperace do garáže. Garáž mám spojenou s barákem, ale topím tam jen na nezámrznou teplotu (fakt tam nebudu topit na 23°C) a měl jsem šílený problémy s vlhkostí minulou zimu. Typicky přijede mokrý auto a ta voda se prostě nevypaří, ikdyž tam stálo týden. Vlhkost 90% atd...Tak jsem si udělal odbočku rekuperace jak na sání, tak foukání. Osadil jsem celkem 4klapky. A vždycky když se otevírá směr garáž, tak se zavírá dům (jak sání, tak foukání). Automatizace to otevře na hodinu 100% garáž, 0% barák po otevření vrat (takže odjedu/přijedu z autem a vyvětrá se na plný průtok rekuperací smrad). Pro sušení garáže se otevírá 40%garáž, 60% barák pokud je absolutní vlhkost venku nižší než v garáži. Zároveň se zvýší průtok rekup., aby do baráku šlo pořád těch cca 110-130m3/h

S letošní zimou můžu říct, že projekt je naprosto SUPER. V garáži krásně sucho a přitom tam nemusím zbytečně topit. Taky všechen smrad je vyvětrán pryč.I takový ten "zatuchlý smrad" co byl zalezlý v omítce a nešel nárazově vyvětrat. Nevím jestli je to proti nějakým pravidlům, ale nenapadá mě jaký by to mohlo dělat problém...
Atlantis
přispívající
přispívající

Zpět na Vzduchotechnika