Návrh VZT rozvodů pro RD po X-té

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od JakeS » 24 zář 2015, 20:53

Dobrý den,

prosím znalé o radu, jak na rozvody vzduchu v RD, aby výsledek nebyl hlavně zklamáním. Pokusím se popsat detailně situaci dle vzoru viewtopic.php?f=21&t=1206 (SFO díky). Jedná se o novo/do/pře-stavbu dvoupodlažního RD bohužel dost nekompaktního tvaru (koupil jsem hrubou stavbu) v podhůří severních hor cca.500 mnm, v údolí(spíš -čku) JZ-SV stoupající k SV - viz. příloha. Fouká většinou ve směru údolí, častěji od JZ, pokud se tedy vítr zrovna všelijak netočí. Dům je v poměrně prudkém svahu skloněného k JV, takže INP+garáž jsou do svahu zaříznuty. Podzemní část je z železobetonu (ztracené bednění) s izolací 80mm XPS. Nadzemní zdi jsou z Ytongu P4-500 tl. 300mm, plánovaná izolace zdí 200mm EPS. Strop INP žb panely Spirol s dutinami d=150mm (uvažuji využít pro vedení potrubí), IINP pultová střecha s PVC fólií sklon 4°, dále je plánovaná skladba: větraná mezera, cca. 35 cm foukané izolace pod krokvemi, natřené OSB jako parozábrana, SDK podhled. Výška stropu v INP je 2,55m (- ca.7cm pro SDK). Výška stropu v IINP variabilní 2,40 - 3,0m, také podle toho, jak to dopadne s rozvody vzduchu, které bych chtěl vést mezi OSB záklopem a SDK podhledem. IINP je částečně patro - místnosti 201-205 a částečně "přízemí" - místnosti 206,207, které jsou opět na zemině. Vypočtená tepelná ztráta včetně rekuperace (počítané účinnosti 80% ovšem nevěřím) je necelých 7kW při teplotě -18°C. Uvažuji radši rovnou 8kW. Vytápění plánuji TČ vzduch voda do podl. topení + radiátorů. Radiátory budou v ložnici bez podlahovky a v některých místnostech v kombinaci. (Doufám v jistou "flexibilitu" radiátorů oproti podl. s časovou konstantou "do Vánoc" :). TČ bude umístěno z boku garáže na SV. Tolik popis, snad jsem napsal podstatné a ne příliš omáčky.

K vzduchotechnice - nejdříve uvažuji koupit pasivní jednotku (důvody jsem popsal už tady viewtopic.php?f=22&t=1426&start=10#p10519 ), nebo třeba pro začátek žádnou, nejsem úplně přesvědčen, že v mém případě je strojní větrání nutnost, ale viděl bych jako zásadní chybu neudělat rozvody vzduchu, dokud to ještě jakžtakž jde a v budoucnu se pak mlátil do hlavy. A když teda vzduchotechniku, tak aby skutečně fungovala a ne abych naopak litoval, že jsem se na to radši nevykašlal a neušetřil (teda spíš neutratil :). Věřím, že když si ji nechám naprojektovat, tak nějak fungovat bude, ale s největší pravděpodobností by mohla a měla fungovat x-násobně lépe. Už jsem během stavby nějaké zkušenosti s projektanty získal a bohužel mám pocit, že projekty se nejlépe tvoří copy-paste, hlavně minimum změn, přemýšlení a už vůbec ne nestandardní řešení, nejčastější věta je "takhle se to běžně dělá". Nechci si ovšem rozvody navrhnout sám (bohužel hydro a termo mě zrovna moc nebralo, takže znalosti jsou chabé a navíc stavím částečně svépomocí, takže čas na projektování je vzácný a na studium teorie už vůbec téměř z říše snů. Takže za projektantem určitě půjdu, ale potřebuju vědět, co mám chtít a dokázat argumentovat zejména na věty typu to je blbost (zbytečnost, apod.), běžně se to takhle dělá apod.).

Teď to hlavní - v příloženém pdf (heslo pro .zip je ROZBAL) jsem hrubě načrtnul ideu, jak by se dalo vést potrubí (vzhledem k dosti problémům - zejména věnce a překlady, výšky stropů ...). Červeně je odtah, modře přívod. Popis místností je zvlášť. Umístění rekuperační jednotky uvažuji buď v technické místnosti, kde je nevýhodou nutnost klesnout se sáním a odtahem pod schody a za zdí zase nastoupat ke stropu garáže. Druhou možností je umístění v garáži (takto je to v přiloženém náčrtku), kde je nevýhodou nízká teplota - uvažuji vytápět na cca. 5°C (i když
vzhledem k tomu, že garáž je z velké části pod zemí a občas si zatopím v dílně, tak tam možná bude víc, třeba 10 ?, stěna mezi garáží a obytným prostorem bude s izolací EPS). Nízkou teplotu bych zkusil eliminovat umístěním radiátoru pod větrací jednotku, takže by teplý vzduch šel přímo na výměník a třeba by to omezilo zamrzání. Pro vedení v INP uvažuji kastlík jdoucí místností 103, kde pohledově asi nebude vadit i když bude muset být zřejmě dost velký, dále pokračující koupelnou 102, kde by to také nemuselo vypadat tak špatně a v zádveří bych snížil SDK podhled třeba až na 2,30m a prošel a) stropem do patra, b) do místnosti 106 (dětský pokoj) výdechem ve stěně pod stropem. Do kastlíku se odtah z technické místnosti přivede potrubím vedeným dutinou ve stropu, stejně tak z/do místnosti 103. V patře bych pak vedení umístil mezi OSB záklop a SDK podhled a vzhledem k uspořádání místností bych zkombinoval páteřní rozvod s odbočkami s "chobotnicí". Do místnosti 205 navrhuji přívod stěnou pod stropem stejně jako do 106. Mezi 207(obývák) a 206b(kuchyň) budou sice posuvné dveře, ale spíš asi téměř pořád otevřené. V dětských pokojích a ložnici nechci podřezané dveře, použil bych stěnové prostupy, v 205 a 202 do chodby 201, ve 106 bych udělal otvor do předstěny (mezera 50mm) a odtahoval ji ze 105-TM) .

Otázky - 1) Je toto naznačené provedení možné ? Pokud ano, kde vidíte problémy a jak by se mělo vylepšit ? Pokud ne, proč ?
2) Jednotku do garáže, nebo do TM, nebo je to jedno ?
3) Páteřní rozvod s odbočkami nebo vedení od jednotky do každé místnosti zvlášť ?
Argumenty, které jsem se dozvěděl, nebo nějak vydedukoval pro "chobotnici" z flexi trubek
- snadnější vedení v prostoru, kde nebylo s rozvody počítáno
- lepší zamezení přeslechů mezi místnostmi než strom s tlumiči
- lepší čistitelnost (o jakékoliv rozumné čistitelnosti rozvodu ovšem trochu pochybuji)
Pro páteřní rozvod s odbočkami
- snažší zaizolovat
- poznámka SFO k problémů vypínání větrání "A náhle zjistíte, že mazaná chobotnice s chapadly až k oknům je jenom sada průserů jak mraky.Spiro strom? Tahaný k oknům? Asi o řád lepší. ", akorát nevím proč.
4) Průchod stropem mezi I. a II.NP - celý objem vzduchu do/z II.NP bude procházet zatáčkou o 90° s malým rádiusem. Je to velký problém ?
5) Přívod do 207 by se mně hodil také výustkou ve stěně pod stropem, bylo by to možné vzhledem k rozměrům místnosti (cca.6x6m, strop možná šikmý 2.80-3.20) ?
6) Jen mě tak napadlo - daly by se pro odtah (přívod uvažuji izolovat) použít přímo dutiny ve stropě (SPIROl, d=150 mm) bez vložených trubek (nebo spíš flexi hadic) ? Asi by byl problém s utěsněním částí, kam nemá "foukat" ?

Předem díky za rozumné rady, připomínky i "jen" podnětnou diskuzi. .

prilohy.zip
(282.38 KiB) 50 krát
poloha2-red.png
JakeS

od JakeS » 25 zář 2015, 22:27

Díky za reakci a odkazy, pokusím se přežvýkat a nastudovat.

P.S. - dobrý projektant, to bych rád, ale je to těžký úkol ...
P.S.2 - nechci odbočovat od tématu, zvlášť když potřebuju poradit, ale teď to zase vrtá hlavou mně : jak souvisí předepjatý strop a věnec ?
No, vývrty do dutin Spirollu mně opravdu nepálí, ta optimalizace by mě určitě zajímala, ale budu rád, když zoptimalizuju návrh o několik úrovní níže :cry:
JakeS

od JakeS » 05 úno 2016, 17:09

Dobrý den,

tak z výše popsaného konceptu po zpracování projektantem vypadl tento návrh. Budu rád za rozumné zhodnocení. Předem díky.

PS. zejména pro SFO - Vaše rady jsem neignoroval, jak by to mohlo snad vypadat, ale
1) větší využití dutin Spirolu jsem nevymyslel.
2) vím, že poměr povrchu/průřezu 2 x flexipotrubí je špatný, ale pro použití do 202 a 205 byl argument projektanta omezení přeslechů a i jistý útlum hluku EDF boxu
3) další jsem se snažil pochytit, ale nevím s jakým úspěchem
Přílohy
IINP-201602.pdf
(35.99 KiB) 237 krát
INP-201602.pdf
(32.87 KiB) 164 krát
JakeS

od JakeS » 10 úno 2016, 10:42

Nikdo nic ? Žádný masařky, mouchy či mušky ? Návrhy na vylepšení ?

- Nechtělo by to třeba tlumič na přívod za jednotkou před odbočkou do 103 ?
- Bylo by vhodné napojit jednotku Sonoflexem ? Třeba první metr vedení. Jednak z důvodu snížení hluku a jednak by to zabránilo přenosu případných vibrací do potrubí.
JakeS

Zpět na Vzduchotechnické rozvody