kapsovy filtr g4

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Requied » 07 kvě 2016, 11:53

Zdravím,
Nemáte někdo tip na kapsovy filtr G4, ale max rozměr priruby 200x600mm?
Pokud možno z nějaké sériové řady a aby nestál víc jak 1000,-
Zatím nic vhodného nikde nemůžu najít.

Případně netušíte jakou třídu filtrace a takovoú ztrátu mají automobilové sací filtry?
Ten by byl rozměrem super.
Děkuji za inspiraci
Requied

od anonym » 27 kvě 2016, 12:02

MKF-A-400x200 od MultiVacu by vám nevyhovoval? Samozřejmě Elektrodesign, Systemair, Remak.... mají obdobné filtry.

Ten z auta, pokud máte na mysli sání do motoru, bych typoval na G3.
anonym

od Requied » 28 kvě 2016, 21:54

Jde mi o to že stavím doplňkový box k rekuperaci, původně to měla být jen speciální třícestná klapka (psal jsem o ní tady: viewtopic.php?f=21&t=1514 ) ale na konec jsem se rozhodl že jí povýším na prachovou (G3-G4), pachovou filtraci cca 25l aktivního uhlí a předehřev proti zamrzání rekuperační jednotky. Výkonově by to mělo být pro max. průtok cca 350m3.

Co jsem koukal na ten MKF-A-400x200 a podle toho co jsem našel, tak do něj jsou také pouze G3 filtry.

Takže to risknu a zkusím to postavit z těch autofiltrů. Použiju kulatý filtry do fiat ducato (stojí asi 150,-) a dám tam 3ks. Tím že je ten filtr kulatý, tak má obrovskou filtrační plochu a když vydrží provoz v autě, tak domácí vzduchotechnika pro něj bude hračka.

Přinejhorším tu filtraci pak předělám na nějaký jiný tip filtru.
Přílohy
filtrace4.jpg
filtrace3.jpg
filtrace2.jpg
filtrace1.jpg
Requied

od Requied » 29 kvě 2016, 15:18

Změřit tlakovou ztrátu filtru se chystám, čekám jen až mi dorazí objednané tlakové čidla pro arduino.
Jinak už jsem rozhodnutý že to celé postavím a když to bude mít moc velký odpor nebo jiné nevýhody tak se prostě předělá ta "police" s autofiltry a nahradí se normálním kapsovým filtrem.

Co se týče cyklonového odlučovače, tak o něm jsem také uvažoval. Bohužel ale už by rozměr celého filtru narostl do obrovských rozměrů a překážel by mi v technické místnosti.
Teď to má cca 100x60x30cm, takže to půjde pověsit na zeď vedle rekuperační jednotky.
Requied

od anonym » 30 kvě 2016, 11:02

Když už se pouštíte do takovéto složitosti, tak by pro Vás neměl být problém postavit si vlastní filtr podle Vašich představ. Samotný filtrační materiál si pak můžete vybrat z nepřeberného množství na trhu. Automobilový filtr je konstruován pro automobily, tedy předpokládá, že vzduch bude nasávat pístový motor, který má k dispozici stovky, nebo spíš tisíce Pascalů externího tlaku. Kolik máte k dispozici vy? Myslím, že to není cesta.
Uhlíkové filtry: Proč? Bydlíte snad vedle prasečáku, že potřebujete filtrovat i pachy? Uvědomujete si, jakou má tento filtr životnost? Uhlíkové filtry se občas používají (např. v cirkulačních digestořích), ale neznám nikoho, kdo by je praviledně měnil. Takže po poměrně krátké době jsou naprosto k ničemu.
Odstředivé filtry, jak správně píše IJK jsou ve vzduchutechnice známy jako cyklóny. Bohužel s odlučivostí roste také tlaková ztráta. Cyklóny jsou velmi dobré třeba pro odlučování pilin v pneudopravě, ale prach v řádech mikrometrů.....
Doporučuji raději studovat než vyhazovat peníze za laické pokusy.
anonym

od Requied » 30 kvě 2016, 16:10

Anonym:
Vedle prasečáku sice nebydlím, ale vedle hlavní silnice ano. Navíc vzduchotechnika bude zajišťovat i vytápění domu, takže v zimě bude minimálně polovinu času běžet jako cirkulace. Takže mi nepřijde špatná volba mít možnost do oběhu zapojit pachový filtr.

Co se týče autofiltrů, tak jejich náročnost na tlak jsem zatím ještě neměřil a doufal jsem že jí někde dohledám. Když bude moc vysoká, tak buď opravdu postavím speciální filtr jen z textilie nebo tam dám originál kapsový filtr jak jsem měl původně v plánu a koupené autofiltry prostě použiju v autě.

Jinak nedá se srovnávat náhražka filtru z digestoří ve kterých je jen tkanina s nepatrným množstvím a.uhlí a velkým patronovým filtrem v součtu 25l uhlí.
Navíc cena aktivního uhlí je směšná (60,-/l) takže komplet výměna náplně bude stát 1500,- a to 1x za 2 roky klidně obětuji.

Zohan:
ano, ve výměníku bude nemrznoucí směs (celkem v oběhu bude cca 8l vody). Regulovat to chci on/off normálním selenoidem... Na stejném okruhu bude pak ještě topný žebřík v koupelně a vodní výměník dohřevu za rekuperační jednotkou. Takže čerpadlo v zimě poběží tak jako tak.
Requied

Zpět na Vzduchotechnické rozvody