Martin90 píše:Co se týče jednotky, chtěl jsem něco co bude snadné na ovládání a nemělo moc věcí, které by se mohly pokazit. Nejlépe, jak přirovnáváte "struhadlo".
Odpověděl sem dříve. Obyčejné struhadlo nemá točivé části, nemá motor na točení a jeho regulaci. Pasivních jednotek s pevným deskovým výměníkem je na trhu snad nejvíce ze všech. Pokud byste chtěl takovou, vybírejte tichou a co nejjednodušší - tedy bez rotačních nebo nějak překlápěcích výměníků. Samozřejmě vybírejte s ohledem na cenu. Jaká je nabídková cena na tu vaší?
Martin90 píše:Dále byla volena, protože jsme chtěli mít v domě vlhkost 30%+ a tato jednotka může mít entalpický výměník.
Entalpický výměník je jedna velká chiméra, kterou vám nabídne dnes snad už každý výrobce. Další hloupost, na kterou se zákazníci chytají. Dohledejte si tu samostatné diskuze. Jen k vaší jednotce, resp. k rotačnímu výměníku. Ten je z podstaty funkce entalpický. Jak funguje jsem dohledal zde:
https://nilan.cz/zajimavosti/rotacni-vymenik/Vzduch proudí stejnými průduchy ven z jednotky i do jednotky zpět a tím dojde k tomu, že vzdušná vlhkost kondenzující v rotoru výměníku je odnášena zpět do místností. Co je to za vlhkost, co obsahuje, jestli to chcete - to jsou otázky, na které si odpovězte sám. Vše má své výhody i nevýhody. Jsou tu určitě fyzikálně erudovanější přispěvatelé, ale na něco stačí obyčejný selský rozum. Během zimy je venku mnohem sušší vzduch než je v běžné domácnosti. Běžným větráním interiérový vzduch vysušujete. Domácí produkce vlhkosti prakticky není schopna tento rozdíl kompenzovat a proto dochází k poklesu vlhkosti. Entalpické výměníky vlhkost neprodukují, nejsou to zvlhčovače, proto dokáží proces vysušování zpomalit, ale rozhodně to není řešení definitivní. Když budete větrat rozumně, i s obyčejným struhadlem na tom budete velmi podobně za mnohem přijatelnější peníze.
Martin90 píše:Nicméně možnost chlazení byl při zadávání jeden z požadavků, že to tato jednotka neumí, mě tedy překvapilo.
To není otázka na mě. Chladit umí pouze ty jednotky, které mají skutečný zdroj chladu. Obvykle to bývá kompresor. Mohou mít také výměník v proudu vzduchu (chladič) a ten musí chladit nějaký externí zdroj.
Martin90 píše:Můžete doporučit jednotku, která by byla vhodnější?
To záleží na vašich potřebách. Struhadlo vybírejte podle tichosti a ceny, mezičlánky vynechejte a pokud chcete elektrický kráječ, moc výrobců na výběr není a nechci dělat někomu lacinou reklamu.