Nasávání vzduchu a výfuk 1,4m vzdálené

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Jakub N » 05 kvě 2025, 14:19

Ahoj chtěl jsem Vás poprosit o radu jestli je problém a ovlivní to rekuperací, když bude přívod a odvod vzduchu z rekuperace ven vzdálen cca 1,4m od sebe na stejné zdi. Druhá možnost je zateplenou trubkou na půdě do podbití, ale tam se bojím rosení vody. Jedná se o dřevostavbu jsem ještě nedodal.
Děkuji za rady
Jakub
Jakub N

od 000 » 08 kvě 2025, 10:12

1,4m je docela blízko, ale ono stačí třeba odpadní vzduch řešit tak, že dáte na fasádu koleno směrem dolů a opatříte ho nějakým pletiven proti ptákům a nebude s tím problém. Druhá možnost je dát tam kus trubky s pletivem a s úkosem, aby do ní nepršelo. To pletivo ale musí být řídké, aby nenarušovalo souvislý proud vzduchu a tento poktačoval ve směru, který mu dáte.

Vždy je lepší ohýbat směr výdechu odpadního vzduchu, protože sání moc neovlivníte.
000

od BaR » 14 kvě 2025, 20:35

Dobrý den,

standardně se doporučuje mít mezi středy sání a výfuku minimálně 1,5 m. Nevím o nějaké studii, která by jasně řekla, jak moc se ovlivní vzduchy, pokud by byly o 10 cm blíž sobě. Problém by neměl být, kdybyste měl sání na severní straně a mohl třeba přes roh dát výfuk. Těžko říct, jestli je to u Vás ale takhle možné. Výfuk se může v případě potřeby realizovat také nad střešní rovinu, ale jak jste sám poznamenal, musel by se vyřešit odtok kondenzátu do odpadu. Za mě je tato varianta ne moc ideální. Izolace na potrubí by byla samozřejmě nutná, případně byste mohl použít už EPP nebo EPS potrubí. Kdybyste dal k dispozici alespoň půdorys, byli bychom určitě moudřejší. ;) Ještě lepší by bylo, kdybyste měl při návrhu domu projektanta, který by Vám poradil, a už myslel i na umístění jednotky a realizaci sání, výfuku a dalších rozvodů po domě. Ale chápu.

BaR
BaR

Zpět na Vzduchotechnické rozvody