Kondenzát ze sání

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od ardin » 24 črc 2011, 22:35

Můj technický dotaz. Sání do vzduchotechniky musim udělat ze střechy, jsem v řadovce a jiná možnost není. V projektu mám udělaný odvod kondenzátu ze sacího potrubí. Neni mi moc jasný, co tam může kondenzovat, ale možná při odstávce jednotky. Technicky je to téčko se zaslepným konce pro připojení hadice. Na hadici je smyčka tvořcí sifon. Mám obavu, že až to vyschne, nasaju si do domu smrad z kanalizace, kam je zaveden kondenzát.
ardin

od mirek » 25 črc 2011, 06:57

Pokud je z hadice udelan sifon, tak by se smrat tahat z kanalizace nemel - samozrejme, ze sifon nesmi vyschnout. Sani "by nemelo kondenzovat" pri zapnule jednotce - pokud ji v zime vypnete, tak vzduch pravdepodobne nabere opacny smer a kondenzat se na nepatricnych mistech tvorit bude.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od ardin » 25 črc 2011, 09:46

Dík. Myslím si to samý. Vyschnutí je podle mýho soudu téměř jistý, protože celý jaro, léto a podzim se tam kondenzát tvořit nebude a možná v zimě minimum. Bylo by moc troufalý to tam nedat vůbec?
ardin

od mirek » 25 črc 2011, 09:57

ardin píše: Bylo by moc troufalý to tam nedat vůbec?

Co mate na mysli?

Pokud se sifon udela dostatecne velky, tak by vyschnout nemusel.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od ardin » 25 črc 2011, 10:55

Nedělal bych tam odvod kondenzátu vůbec. Proto se ptam, jestli je to nutný.
ardin

od mirek » 25 črc 2011, 11:34

z vlastní zkušenosti. není problém aby např. za noc vyteklo 5 litru kondenzátu. takže odvod je skutečně nutný
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od ardin » 25 črc 2011, 12:09

mirek píše:z vlastní zkušenosti. není problém aby např. za noc vyteklo 5 litru kondenzátu. takže odvod je skutečně nutný

Mluvím jen o kondenzátu na sání.
ardin

od mirek » 25 črc 2011, 14:55

Aha :-) Pokud jednotka pojede stale, tak by se na sani kondenzat tvorit nemel. Samozrejme, pokud saci potrubi povede ve vytapenem prostoru, tak je zapotrebi ho zaizolovat, aby se kondenzat netvoril na potrubi.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Martin Šperl » 25 črc 2011, 15:07

Jednotka může být odstavena nebo může jednotka mít podtlakový režim a v takovém případě bude sací ventilátor stát, jakmile se dostane teplý vzduch do sacího potrubí, kondenzovat to může. Já bych odvod kondezátu i ze sání v tomto případě jako úplně zbytečný neviděl.
Martin Šperl

od mirek » 25 črc 2011, 20:05

... no nevim - pokud by se v sacim potrubi pravidelne(ci obcas) tvoril kondenzat (at uz s odtokem, nebo bez), tak nebude hrozit tvorba plisne? Zrovna v sacim potrubi bych se toho bal... Nebylo by lepsi se tomu uplne vyhnout?
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Leon » 25 črc 2011, 22:25

mirek píše:... no nevim - pokud by se v sacim potrubi pravidelne(ci obcas) tvoril kondenzat (at uz s odtokem, nebo bez), tak nebude hrozit tvorba plisne? Zrovna v sacim potrubi bych se toho bal... Nebylo by lepsi se tomu uplne vyhnout?

Sání ze střechy je úplně nejhorší možnost, nad střechou je horko a o nějakém větrání v létě si můžete nechat jen zdát. V zimě může být sníh, komíny sání se musí zabezpečit, aby zůstával přísun vzduchu. Když to jinak nejde, udělal bych odvod kondenzátu a jednotku držel třeba v minimálním ale neustálém chodu. O plísně nejde, v zimě nemají vhodné prostředí (viz ledničky) a mimo zimu se tam nebude tvořit kondenzát. Ani proudění vzduchu příliš plísním nedělá dobře.
Leon

od mirek » 28 črc 2011, 17:59

Leon píše:
mirek píše:... Ani proudění vzduchu příliš plísním nedělá dobře.

Skoda, ze toto neplati u ZR.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

Zpět na Vzduchotechnické rozvody