Ali_30 píše:jen jsem ruzne cetl o masivnich izolacich VZT rozvodu, tak jsem si nebyl jist, jestli je to realne.
Masivní izolace je nutná, vede-li vzduchotechnický rozvod nad izolací v nevytápěném prostoru. Když už, tak doporučuji postupně vrstvit př. 50 + 80 + 100 mm...slabší izolace se líp obtáčí kolem trubky.
Ali_30 píše:Tech 2600 mm bych chtel dodrzet hlavne v hlavni obytne mistnosti (obyvak + kuchyn, 4,85x8,7 m), jinak by mohl byt podhled i mirne vetsi.
Já bych raděj ubíral na světlosti, míň kubíků = menší potřeba tepla. Ale jde o pocit, vy v tom budete žít.
Ali_30 píše:Horni podkrovi zatim neresim, tam mam cistou vysku 2500 mm a nad podhledem bude izolace 40-50 cm, tak predpokaldam, ze se tam pohodlne vejde i kruhove potrubi schovane v izolaci. Jen nevim, jak na parozabranu.
V podkroví můžete dle norem až někam k 2350 mm v hobby místnostech až na 2100 mm (najděte si přesné normy, teď to střílím od boku). PAROZÁBRANU CHRAŇ!!!! Pokud nemusíte a tchýně na tom netrvá, nedělejte do parozábrany žádnou díru.
Ali_30 píše:Premyslim jeste, ze dam do podlahy mene izolace s lepsi lambdou, musi se to spocitat a je otazka, jestli bych nahnal alespon 5 cm. Jina varianta jak konstrukcne zvysit strop me nenapada a dalsi sar cihel je jiz zbytecne moc.
Když nejde hora k Mohamedovi...co pustit dům víc do země? Udělejte izolaci pod dům, založte na drti z pěnoskla, na polystyrenu a celý dům se o sílu izolace v podlaze sníží. Ušetříte starosti s nastupováním do domu po schodech přes izolaci a zvedání terasy.
Ali_30 píše: "levna" pasivni rekuperace
Co je levná pasivní rekuperace? Nějakou chvilku už lidem do domů vítr foukám, abych věděl, že i tady platí ošoupané NEJSEM TAK BOHATÝ, ABYCH SI MOHL KUPOVAT LEVNÝ VĚCI. Levná pasivní rekuperace? Na čem chcete ušetřit? Na motorech? Neee..to ne. Chcete to z Číny? Mmmmne..zatím umějí Čínani jenom věci, co se netočí. Elektronika ano, mechanika ne. Jsou to hrozní šizuňkové, neuznávají kvalitu materiálu, když vidim jejich sváry, ani učedník by s timhle bez pohlavků neprošel. Už jsem tu popisoval jednu čínskou ve španělsku poevropštěnou značku, nechci na nikoho zas tak prskat, dávají mi chleba a tak by se slušelo zpívat jejich píseň nebo alespoň mlčet. Tak načem byste chtěl ušetřit? K pasivní rekuperačce musíte myslet na zimu, nebo šidit rekuperaci a občas si z ní udělat jenom drahý větrák. Když vybudujete zemní registr (to už si raději kupte tepelný trubice), jsou to náklady, který z levný pasivní rekuperace udělají drahou pasivní rekuperaci. Mně je jedno, co si nechají klienti namontovat, hlavně když to můžeme montovat my. Každá značka nám dá vydělat, ale i tak by mě zajímal pohled z druhé strany, CO POVAŽUJETE ZA LEVNÉ?
Ali_30 píše:Nicmene, i kdybych se rozhodl pro chlazeni pozdeji, bude problem s izolacemi rozvodu? Kolik izolace pro chlazeni?
S pasivní rekuperací zapomeňte na chlazení, takové to chlazení by-passem, to je doopravdy k smíchu. To ani elemetárně gramotný prodavač nemůže myslet vážně. Chlazení zemním výměníkem taky žádný zázrak (tam bude stačit 20-30mm izolace bohatě) a ani u aktivní rekuperace nemusíte mít starost, zapamatujte si, že chladící výkon rekuperace není chladící výkon klimatizace. Prostě 1kW je o hodně méně než 5kW. U aktivní rekuperace bych doporučil hned u jednotky cca 60-80 mm, jinak to teče z trubek jako...teče to dost. v domě už 30-60mm je habaděj. Metball to spočítá, já to střihám jakovždycky empiricky.

Marjá pano, jedna hodina, ráno vstávám v půl šestý. Honem.