Rozvody VZT ve stropnim podhledu

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Ali_30 » 07 led 2012, 23:10

Dobry den, chtel bych se zeptat na rozvody VZT v podhledu u stropu.
Aktualne mi projektant dokoncuje projek RD 9,7x11,2 m (TZ 3,7 kW): podkrovni dum, sedlova strecha, vyska stropu v prizemi je 3000 mm (12 saru). Z toho podlaha sebere cca 260-280 mm (izolace podlahy 180-200 mm + rozvody teplovodni podlahovky, lity betonovy poter 60 mm a finalni podlaha 10-20 mm). Pokud bych chtel zachovat vysku v mistnosti 2600 mm, zbyva na SDK podhled jen 120-140 mm.
Lze v takovem podhledu vest alespon ploche atrea rozvody pro vetrani?

Planuji vetraci jednotku s pasivni rekuperaci (napr. nilan comfort 300 nebo eco verzi) a chtel bych vest rozvody u stropu (privod i odfuk).
Jak byste prosim resili rozvody VZT? Nebo jak resit problem s nedostatkem mista - vyskou stropu u budov s velkou izolaci podlahy s podlahovkou?
Davat dalsi sar cihel se mi uz moc nechce, je nejaky jiny zpusob jak to provest?

Dekuji.
Ali_30

od Leon » 08 led 2012, 01:47

Ali_30 píše:.. je nejaky jiny zpusob jak to provest?

120-140 mm je pro vedení dostatek. Jde o izolaci, předpokládám, že bude nad stropem. Doporučuji nedělat ploché potrubí. Je zbytečně drahý, zanáší se a nemá ideální vlastnosti pro vedení vzduchu. Obdélníkové 50x200 mm odpovídá kruhové 80 rouře. Když vezmeme 12 mm SDK, pořád ještě zbývá 108 mm a rozvody ve stovce trubce jsou úplně v pohodě. Problém může udělat CDprofil, který ubere 30 mm (izolaci potrubí to až tak nevadí, v místě profilu se zmačkne. Když chcete dělat jenom pasivní rekuperaci bez chlazení, je to úpasúpa.
Je tu několik alternativ pro málo místa na izolaci.
Dát 80 mm pevný potrubí a počítat s tím, že někde povede 2x.
Dát 80 mm hadice (NEDOPORUČUJU) - je to tu probraný horem dolem v tématu ohledně tlakových ztrát.
Použít lepší izolaci v menší tloušce.
Udělat kastlíky - to může dopadnout i velmi dobře, když se toho s citem chopí architekt.
Udělat snížený pohledy jen na chodbách, tam můžete jít i pod 2600 mm světlý výšky a použít dýzy s Coanda efektem (vzduch se přicucne ke stropu a doputuje skoro až tam ,kam chcem).
Možná mě ráno ještě něco napadne :-) Brou!
Leon

od Ali_30 » 08 led 2012, 11:30

Leon píše:
Ali_30 píše:.. je nejaky jiny zpusob jak to provest?

120-140 mm je pro vedení dostatek. Jde o izolaci, předpokládám, že bude nad stropem...

Diky za info. Pokud by to stacilo, bude to super, jen jsem ruzne cetl o masivnich izolacich VZT rozvodu, tak jsem si nebyl jist, jestli je to realne. Dale me trochu zmatlo ze to bude nad stropem? Na 12. saru bude strop (bud stropni panely alidal apod. nebo miako vlozky) a SDK bude zavesen pod timto stropem.
Tech 2600 mm bych chtel dodrzet hlavne v hlavni obytne mistnosti (obyvak + kuchyn, 4,85x8,7 m), jinak by mohl byt podhled i mirne vetsi. Jen okna vcetne francouzskych budu mit do vysky 2470 mm od ciste podlahy (to bude horni hrana stavebniho otvoru, okno tedy bude trochu nize), tak nevim, jak by to vypadalo, kdyby kousek nad oknem byl uz podhled.
Horni podkrovi zatim neresim, tam mam cistou vysku 2500 mm a nad podhledem bude izolace 40-50 cm, tak predpokaldam, ze se tam pohodlne vejde i kruhove potrubi schovane v izolaci. Jen nevim, jak na parozabranu.

Premyslim jeste, ze dam do podlahy mene izolace s lepsi lambdou, musi se to spocitat a je otazka, jestli bych nahnal alespon 5 cm. Jina varianta jak konstrukcne zvysit strop me nenapada a dalsi sar cihel je jiz zbytecne moc.

K tomu chlazeni. Uvazoval jsem dve varianty:
- bez chlazeni (el. kotel + zasobnik TUV + "levna" pasivni rekuperace)
- s chlazenim (el. kotel + NILAN VP 18 K)
Jenze investicne je to rozdil minimalne 100 tis. Kc. Myslenka s VP 18 K se mi sice libi i s chlazenim a levnym ohrevem TUV, ale ten rozdil je velky (zvlast kdyz pocitam hypoteku).
Nicmene, i kdybych se rozhodl pro chlazeni pozdeji, bude problem s izolacemi rozvodu? Kolik izolace pro chlazeni?

Dekuji za odpovedi.
Ali_30

od metball » 08 led 2012, 11:52

Ali_30 píše:...
Tech 2600 mm bych chtel dodrzet hlavne v hlavni obytne mistnosti (obyvak + kuchyn, 4,85x8,7 m), jinak by mohl byt podhled i mirne vetsi. Jen okna vcetne francouzskych budu mit do vysky 2470 mm od ciste podlahy...

Ave,
vsuvka především pro ostatní PT Readers:
Geometrie je opět Alfou i Omegou.

Návrhy PT Leona jsou jako obvykle velmi smysluplné.
Obzvláště nutno vypíchnout "toho Architekta".

4Ali_30:
Jj architekti, lidé s geometricko-uměleckými sklony ...,
nebo zmermomocněte kamošky/kámoše
co mají hodně dobré vizualizační programy, hodně to s nimi umí ...

:!: A pak svolat Velké Konzílium. :!:
Jinak se naplní Vaše černé sny o "přiťápnuté velkoplošné místnosti". :twisted:

Držím pěsti, ...
a dávejte průběžně vědět - především o Slepých uličkách, do kterých jste zabrousili.
To jsou znalosti k nezaplacení.

iGoNY

P.S.:
Třeba se z Vás stane Alí_3D.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od metball » 08 led 2012, 12:01

Leon píše:120-140 mm je pro vedení dostatek.
Jde o izolaci, předpokládám, že bude nad stropem. ...

Já předpokládám,
žu tu bylo naráženo na současný trend staveb,
né že budou VZT rozvody instalovány nad stropní konstrukcí :twisted:
iGoNY

P.S.:
Leon ještě neměl ty noty, co už mám teď já, tak se mi to komentuje.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od metball » 08 led 2012, 12:06

K tomu chlazeni. ...
- s chlazenim (el. kotel + NILAN VP 18 K)
Jenze investicne je to rozdil minimalne 100 tis. Kc.
...

Tady jsme si to s Kolegyňkou jen tak cvičně střihli ...
viewtopic.php?f=20&t=979

Jste-li ryzí praktik, třebas Vás napadnou další konsekvence.
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Leon » 09 led 2012, 01:56

Ali_30 píše:jen jsem ruzne cetl o masivnich izolacich VZT rozvodu, tak jsem si nebyl jist, jestli je to realne.

Masivní izolace je nutná, vede-li vzduchotechnický rozvod nad izolací v nevytápěném prostoru. Když už, tak doporučuji postupně vrstvit př. 50 + 80 + 100 mm...slabší izolace se líp obtáčí kolem trubky.
Ali_30 píše:Tech 2600 mm bych chtel dodrzet hlavne v hlavni obytne mistnosti (obyvak + kuchyn, 4,85x8,7 m), jinak by mohl byt podhled i mirne vetsi.

Já bych raděj ubíral na světlosti, míň kubíků = menší potřeba tepla. Ale jde o pocit, vy v tom budete žít.
Ali_30 píše:Horni podkrovi zatim neresim, tam mam cistou vysku 2500 mm a nad podhledem bude izolace 40-50 cm, tak predpokaldam, ze se tam pohodlne vejde i kruhove potrubi schovane v izolaci. Jen nevim, jak na parozabranu.

V podkroví můžete dle norem až někam k 2350 mm v hobby místnostech až na 2100 mm (najděte si přesné normy, teď to střílím od boku). PAROZÁBRANU CHRAŇ!!!! Pokud nemusíte a tchýně na tom netrvá, nedělejte do parozábrany žádnou díru.
Ali_30 píše:Premyslim jeste, ze dam do podlahy mene izolace s lepsi lambdou, musi se to spocitat a je otazka, jestli bych nahnal alespon 5 cm. Jina varianta jak konstrukcne zvysit strop me nenapada a dalsi sar cihel je jiz zbytecne moc.

Když nejde hora k Mohamedovi...co pustit dům víc do země? Udělejte izolaci pod dům, založte na drti z pěnoskla, na polystyrenu a celý dům se o sílu izolace v podlaze sníží. Ušetříte starosti s nastupováním do domu po schodech přes izolaci a zvedání terasy.
Ali_30 píše: "levna" pasivni rekuperace

Co je levná pasivní rekuperace? Nějakou chvilku už lidem do domů vítr foukám, abych věděl, že i tady platí ošoupané NEJSEM TAK BOHATÝ, ABYCH SI MOHL KUPOVAT LEVNÝ VĚCI. Levná pasivní rekuperace? Na čem chcete ušetřit? Na motorech? Neee..to ne. Chcete to z Číny? Mmmmne..zatím umějí Čínani jenom věci, co se netočí. Elektronika ano, mechanika ne. Jsou to hrozní šizuňkové, neuznávají kvalitu materiálu, když vidim jejich sváry, ani učedník by s timhle bez pohlavků neprošel. Už jsem tu popisoval jednu čínskou ve španělsku poevropštěnou značku, nechci na nikoho zas tak prskat, dávají mi chleba a tak by se slušelo zpívat jejich píseň nebo alespoň mlčet. Tak načem byste chtěl ušetřit? K pasivní rekuperačce musíte myslet na zimu, nebo šidit rekuperaci a občas si z ní udělat jenom drahý větrák. Když vybudujete zemní registr (to už si raději kupte tepelný trubice), jsou to náklady, který z levný pasivní rekuperace udělají drahou pasivní rekuperaci. Mně je jedno, co si nechají klienti namontovat, hlavně když to můžeme montovat my. Každá značka nám dá vydělat, ale i tak by mě zajímal pohled z druhé strany, CO POVAŽUJETE ZA LEVNÉ?
Ali_30 píše:Nicmene, i kdybych se rozhodl pro chlazeni pozdeji, bude problem s izolacemi rozvodu? Kolik izolace pro chlazeni?

S pasivní rekuperací zapomeňte na chlazení, takové to chlazení by-passem, to je doopravdy k smíchu. To ani elemetárně gramotný prodavač nemůže myslet vážně. Chlazení zemním výměníkem taky žádný zázrak (tam bude stačit 20-30mm izolace bohatě) a ani u aktivní rekuperace nemusíte mít starost, zapamatujte si, že chladící výkon rekuperace není chladící výkon klimatizace. Prostě 1kW je o hodně méně než 5kW. U aktivní rekuperace bych doporučil hned u jednotky cca 60-80 mm, jinak to teče z trubek jako...teče to dost. v domě už 30-60mm je habaděj. Metball to spočítá, já to střihám jakovždycky empiricky. ;) :) Marjá pano, jedna hodina, ráno vstávám v půl šestý. Honem.
Leon

od Ali_30 » 09 led 2012, 21:16

Diky za odpovedi. Poresim to vse s projektantem domu.

K veci:
- s izolacemi rozvodu souhlasim.
- V podkrovi z 2500 neslevim, nicmene si myslim, ze nebude problem udelat toto:
- zvysit rovnou cast stropu (sedlova strecha) na cca 2700 mm, nad tim bude izolace, pod izolaci parozabrana (neporusena).
- pod tim by se udelal podhled cca 200 mm s izolovanymi rozvody - Je to dobre reseni?
- puda bude nevyuzita, (komin sice mam, ale dvirka na pudu nebudou).

- V hlavni velke mistnosti neslevim z vysky 2600 mm, radeji budu hledat cesty jak si pomoci:
- jak to udelat nicmene zkonzultuji s projektantem (jeste oslovim i nekoho na projekt VZT) a dam to sem na forum.
- zakladat na penoskle bych se chtel ale vyhnout - uvazoval jsem o tom pri pouziti VPC, ale budu zdit z ytongu, tak to postrada trosku smysl (s ohledem na tepelne ztraty), a jen kvuli zvyseni vysky bych pouzil neco jineho.

- Co myslim pojmem "levna" rekuperace?
- pod timto terminem v uvozovkach myslim napr. nilan comfort 300 nebo v eco verzi, resp. cokoliv co nema napr. tepelne cerpadlo jako Nilan VP 18. Rozhodne tim nemyslim nic z Ciny.
- Chtel jsem jen porovnat ty dve varianty: El. kotel + napr. Nilan comfort 300 + zasobnik TUV oproti El. kotel + napr. Nilan VP 18 K.
Ano, VP 18 K ma chlazeni a levny TUV a aktivni rekuperaci, ale naklady na tuto variantu jsou navic minimalne 100 tis. Kc. A jen bych se chtel zeptat, zda to v tomto pripade stoji za to. Prosim o priapadne majitele teto jednotky o nazor.
Klimatizaci nechci, jen se mi libi to kompaktni reseni s VP 18 K. Takze, pokud u me chlazeni, tak maximalne ten Nilan a aktivni rekuperace. V danem pripade by pak tedy postacovala izolace - jak pise leon - 60-80 mm u jednotky a dale v dome pak 30-60 mm?

Diky vsem.

P.S. Leone, vy mate na VZT firmu? Udelal byste projekt? nebo jen realizaci? Diky za upresneni.
Ali_30

od Leon » 09 led 2012, 22:08

Ali_30 píše:...nad tim bude izolace, pod izolaci parozabrana (neporusena).
- pod tim by se udelal podhled cca 200 mm s izolovanymi rozvody - Je to dobre reseni?

Výborné řešení.
Ali_30 píše:...zakladat na penoskle bych se chtel ale vyhnout - uvazoval jsem o tom pri pouziti VPC, ale budu zdit z ytongu, tak to postrada trosku smysl (s ohledem na tepelne ztraty), a jen kvuli zvyseni vysky bych pouzil neco jineho.

To je o izolaci domu od země, s použitým zdícím systémem to nemá souvislost. Máte zaizolovanou základovou desku v rovině hydroizolace a to je super. Nechce se vám zdít šár navíc a přitom ho klidně zdíte kvůli podlaze. Uděláte o schod navíc a vylezete i s terasou. Zvažte to.
Ali_30 píše:..Co myslim pojmem "levna" rekuperace?
...Rozhodne tim nemyslim nic z Ciny...

Tak to je v pohodě, jdete na to s rozumem.
Ali_30 píše:Leone, vy mate na VZT firmu? Udelal byste projekt? nebo jen realizaci? Diky za upresneni.

Firmu nemám, ale nestěžuji si, práce dost..někdy až moc. Do projektů koukám denně, ale namalovat to ani nemám na čem a realizace, to by asi šlo. Nechci tu ale dělat šéfům reklamu. Třeba se někdy potkáme :-) Jen nejsem Jean Reno. :lol: :lol:
Leon

od jarda » 18 led 2012, 19:33

pokud není vhodné hýbat s výškou stropu, jsou vhodné kastlíky při stěně u stropu(jak již psal Leon). Je to pohledově přijatelné.
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Ali_30 » 19 led 2012, 13:21

zatim to vypada tak, ze to tak nakonec dopadne.
V podkrovi lze realizovat vyse uvedena varianta bez poruseni parozabrany. Tam je to bez problemu.
Vysku stropu v prizemi se mi nechce zvysovat. V mistnostech dole pujdu pripadne do nizsi svetle vysky a v hlavnim pokoji bude vice cleniny SDK strop, pujde tedy o zminene kastliky.
Vyska stropu bez SDK podhledu vychazi 272-274 cm, v oblasti kuchyne bude s podhledem cca 250 cm, a rozvody VZT budou v kastlicich pri stenach u stropu.
Uprostred mistnosti pak patrne vznikne prostor pro neprime osvetleni. Neco podobneho jsem videl napr. zde: http://forum.living.cz/download.php?id=697142&mode=view a docela me to zaujalo.

Jinak jeste k tomu vyberu jednotky: neresil nekdo podobny problem? Jak jste se nakonec rozhodli a proc? Stoji ten rozdil (cca 100 tis.) v pocatecni investici za to?
- El. kotel + napr. Nilan comfort 300 (pasivni rekuperace) + zasobnik TUV
- El. kotel + napr. Nilan VP 18 K. (aktivni rekuperace, "chlazeni", "levny" ohrev TUV)

Diky.
Ali_30

od silverfox » 19 led 2012, 15:42

do obojího řešení bych ještě přidal FU/HP 15 nebo FU/HP 18, já to nestihl a po prostudování zdejšího fóra ([url]http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=980)- lituji :cry: když se dělaly rozvody nebyla by to zas tak velká investice, teď už boužel zakryto sádrokartonem.
silverfox

od Leon » 19 led 2012, 16:17

silverfox píše:do obojího řešení bych ještě přidal FU/HP

Zlatá rada od lišky stříbrňáka.
Leon

od Ali_30 » 19 led 2012, 16:28

Ok, diky, jen vzhledem k tomu, ze se to da pripojit i ke comfort 300 i k VP 18, tak to moc neresi ten pocatecni problem vyberu jednotky.
Dival jsem se na to, a zatim je to pro me jen dalsich 20-30 tis. navic?
Ali_30

od Leon » 19 led 2012, 16:45

Ali_30 píše:moc neresi ten pocatecni problem vyberu jednotky.

VP18K je samozřejmě lepší varianta. Máte štěstí, když si můžete vybírat. Někdy výběr provedou finance samy.
Leon

od metball » 19 led 2012, 17:47

Leon píše:Zlatá ... stříbrňáka ...

Jj,
Lišák Podšitý ...
leč abych nepomlouval,
a Současně Barvu Nepřiznal.
Od Leona jsem o Radu Žádal,
I udělena mi byla ;)
Dál mne Rada posunula,
a bez ní bych,
...,
byl,
...:

"A prd!"
(vizte "Bohdalčin Chlapeček a PomeRANČ." :twisted: )

Tož,
toť jestiť rozdíl
mezi Mariášem a Taroky!

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od metball » 19 led 2012, 17:58

ze se to da pripojit i ke
...

... k Díře Ve Zdi 8-)
(vizte Sen Noci SvatoJánské - vod Toho,
nóóó
co jich bylo asi víc, ...
...
ten "Promíchaná Pejřka" :twisted: )
...
tak to asi nastiňuje,
proč toho o HP moc na NETu nenajdete.

Fakt to není proto,
že je to AusGeRechnet produkt
CCCP :evil:
Věs-Mírného Výz-Kumu ...

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od silverfox » 19 led 2012, 19:10

to Ali_30:
Někdy na netu pan Šperl řešil Vaše dilema a vycházela z toho levněji (v té době) kombinace Nilan comfort 300 (pasivni rekuperace) + zasobnik TUV je možné že NILAN už ceny srovnal.
Nevím v jakém jste stadiu (projekt, úvaha, realizace), FU/HP jsem zmiňoval proto, aby jste se rozhodl zda s nimi počítat. Pokud jsem pochopil správně Leona, pro variantu Comfort 300 (pasivni rekuperace) + zasobnik TUV mají tepelné trubice během mrazů pro ekonomii provozu dost zásadní význam. Letošní zima je nic moc, přesto mi už výměník stačil zamrznout (mám jen Comfort 300 TOP :cry: ). U VP 18 K Vám zvýší z hlediska provozu zdarma výkon. Osobně jsem byl dost překvapený, že mne v setrite.cz k FU/HP nepřesvědčovali a ani jejich projektantka se nezmínila. Určitě by mě to donutilo se zamyslet a oni by prodali.
silverfox

od metball » 19 led 2012, 19:19

silverfox píše:... byl dost překvapený, že mne v setrite.cz k FU/HP nepřesvědčovali a ani jejich projektantka se nezmínila. Určitě by mě to donutilo se zamyslet a oni by prodali.

Thumbs Up :!:
Bull's Eye!
iGoNY

P.S.:
Leč zvažte ještě 3x20!
Dokonce i Třikrát Sedmnáctka je víc!
Ale nad HýtPajpy toho moc nedáte ...
v poměru výkon/cena asi nic.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Ali_30 » 20 led 2012, 11:28

to silverfox:
Diky za rozbor. Co se tyce technicke stranky, mam v tom celkem jasno. Vede ta VP 18 K + el. kotel. Jen ta cena je vyssi. Pouziti navic tech top. trubic bych videl jako podstatnejsi spise u comfort 300 s pasivem. U VP 18 K to az tak zasadni nevidim.
Zatim si muzu vybirat co chci - do ledna davam ohlasku, tak na jare teprve zacnu s deskou atd.

Nevidim dopredu, nevim, jak vyjdou finance, ale jestli toho na zacatku stavby neprodrbu mnoho, tak snad zbude na tu VP 18 K, kdyz ne, tak holt comfort 300 a kdyz ani to ne, tak holt nebude nic, jen rozvody a jednotka bude casem. Hypo bude, ale chci ji pochopitelne co nejnizsi.
Pokud uz ale ted uvazuju s VP 18 K, tak musi byt rozvody nachystany trosku jinak? Vice izolovany pro moznost vyuziti chlazeni. Jinak by problem nemel byt. Prostorove naroky by nemel byt problem. Bude to v tech. mistnosti 1,6 x 2,6 m.
Ali_30

Další

Zpět na Vzduchotechnické rozvody