Rekuperace a její rozvody

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od bozma » 13 úno 2012, 10:46

Dobrý den,

do domu jsme se rozhodli pro strojní výměnu vzduchu v kombinaci s rekuperační jednotkou. Rozloha odvětrávané plochy je cca 120 m2 (výška stropu 2,65 m), jedná se o bungalov. Opětovně narážíme na stejný problém jako s okny, že čím více se o danou oblast zajímáme, tím více jsme zmateni. Doslova přehršel rekuperačních jednotek a i více možností instalace rozvodů vzduchotechniky.

Jednotka jako taková by byla umístěna přímo na půdě a rozvody vzduchu by byly taženy po zemi půdy (kde se následně ještě provede zateplení, tedy rozvody budou v zateplení).

Aktuálně se rozhodujeme mezi těmito dvěma druhy rozvodů:
1) dvě centrální větve (odvod vzduchu/přívod vzduchu) z potrubí Spiro 160 s tím, že každý pokoj by byl připojen do této centrální větve přes "kalhoty" flexibilní hadicí 125 (zřejmě Sonovent).

2) využití flexibilního PE potrubí (ED Flex, Duotec) 75, které by bylo rozvedeno přímo z rozvodného boxu k jednotlivým místům. Tam, kde by byl požadavek na vyšší průtok vzduchu by se natáhli dvě potrubí vedle sebe.

V bodě jedna vidíme výhodu především v menší spotřebě materiálu, ovšem zase prý může docházet k přeslechům mezi místnostmi a také prý při řezání vzniká smrad, kterým je prý potom potrubí (Spiro) "cítit". Ve variantě dva by byla asi vyšší spotřeba materiálu, ovšem líbí se nám celková pevnost potrubí a naprosté omezení přeslechů mezi místnostmi.

Stejně tak řešíme, zdali je vhodnější zvolit rozváděcí box kovový nebo polystyrenový. Někde jsme četli, že prý kovové boxy mohou rezonovat.

Jako další by nás zajímalo, zdali je nutno v jednopodlažním domě použít před stropními boxy klapky. Někdo nám tvrdil, že je v takovém rozložení zbytečné, že prý bohatě stačí regulace na úrovni stropních boxů, respektive ventilu samotného hrdla.

A nakonec nás zajímá správný výběr rekuperační jednotky. Zřejmě budeme chtít s EC motory, ale tím jsme také skončili, protože těch jednotek je tolik a normální člověk mimo obor vůbec neví, co dále hodnotit. Udělali jsme si základní nákres domu a v něm přívody i odvody a zjistili jsme, že nám to vychází na odběr vzduchu 200 m3/hod a vhánět také 200 m3/hod. Opětovně jako u oken, i zde bychom rádi nekoupili to nejlevnější za každou cenu, ale velmi rádi si necháme poradit nejvýhodnější řešení. Přeci jenom kupříkladu regulaci bychom chtěli asi programovatelnou (tři mechanicky nastavitelné stupně intenzity by nás neuspokojilo).

V souvislosti s výběrem vhodné jednotky a vzhledem k informacím na internetu by mě zajímalo, jak je to s provozem v zimě a jak problému zamrzání předcházet. Dočetl jsem se jak o zemním registru, tak i předehřevu spirálou, tak i HP. Bohužel vše je nákladově poměrně náročné, vzhledem k pořizovací ceně rekuperace a jejich rozvodů. Je to opravdu nutné, případně není nějaký typ rekuperace, který toto umí řešit sám?

Prosíme tedy všechny, kteří mají k jakékoliv části tohoto příspěvku co říci, aby se podělili o své zkušenosti. Děkujeme.
bozma

od metball » 13 úno 2012, 12:29

bozma píše:1) ... bungalov
2) ... Spiro 160 ... flexibilní hadicí 125 (zřejmě Sonovent).
3) ... bohatě stačí regulace na úrovni stropních boxů, respektive ventilu samotného hrdla.
4) ... chtít s EC motory ...
5) ... odběr vzduchu 200 m3/hod a vhánět také 200 m3/hod
6) ... typ rekuperace, který toto umí řešit sám?
...

Vytknu před Závorku:
daností/faktem je bod 1)
asi bych doporučil "zvednout" světlou výšku.
rozvody se Vám tak podaří dostat "dovnitř".
Milionkrát se vám to vrátí při řešení
teplo/paro/vzducho těsnících vrstev.
To za ten Cimrmanovský krok stranou stojí ...

ad 1) pls doplnit typ stavby a geolokaci, jinak jsou rady "silně na vodě"
vizte počátek vlákna
viewtopic.php?f=18&t=1027&start=10#p4206
Pokud jste přečetli odkaz, vizte tento příklad:
Monolit včetně extenzivní zelené střechy?
Klidně ji dejte rozvody na půdu.
Nezapomeňte ale "trošku pošetřit na izolaci stropu".
V zimě si prostupem tepla chladnou půdu z cimer dotopíte,
v létě si z chladnější půdy rád trochu do cimer "tepelným prostupem cucnete".

volte 2) a raději paralelní vedení 2m dlouhé než následná drobná i velká zklamání.

oponuji 3) sice stačí, určitě všek NE "Bohatě"; výhoda pro Vás je jednopatrová pastóška,
nevýhodou pak nerovný souboj s autoregulačními procesy
v +- 350 kilogramech vzduchu.
Pokud ovšem máte Kujebácky výpočtářsky zdatného projektanta,
povinnovaného Vám ŽIVOTEM I SMRTÍ :twisted: , je to něco jiného.
Na 1 patro a nějakých padesát až sto simulací mu to nebude ani moc dlouho trvat a bude to vypadat koukatelně.

oponuji 4) vzhledem ke 3) a 5) nastudujte si závislost otáčky - objemový průtok - tlakový spád - účinnost - spotřeba "šaliny". Je sice pravda, že kvalitní stříďák do letadýlka stojí násobně víc než EC a to není až o tolik dražší než skutečně poctivý 200W mnohapólový motor...,
leč uvědomte si např., za kolik se dá koupit regulace induktivní zátěže do 400W, ...
Ale především zvažte 5) a teprve Vás z toho začne bolet hlava...

5) pro cca 300 kubíků vyměnitelného vzduchu - na zimu moc, na leto (pokud se v noci ani lístek nepohne) velmi málo. Studujte Hybridní Větrání - bohužel pro Vás, opět máte jen 1-patrový barák.

6) Ano, levné až triviální, leč opět bych se tu musel vztekat s Yperitem, Mixem, ...
a to mi za to nestojí.
Např. i pro to, že si nositele této AntiIdee hluboce vážím a nechci, aby docházelo k překrucování fyziky tak, jak je to pro profíky denním chlebem.
Nebo tak cca 2.5 až 5 x dražší,
ale s možností jakž-takž řešit
"jedinou triviálně neřešitelnou otázku řízené kvality interního mikroklimatu".

Damstvo a Panstvo, ring volný.

A pro kladeče otázky?
Studujte a Žebř budujte!
Pak jen pilujte!
Nakonec nabrušte a řežte!

pěvecký sbor středověká duchovní hra
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od bozma » 13 úno 2012, 22:52

Dobrý večer,

děkuji za Váš příspěvek, ale po pravdě jsem z něj ještě více zmaten. Zřejmě nejsme naladěni na jednu vlnu, či jazyk Vašeho kmene je dosti rozdílný toho mého, nezlobte se.

Typ stavby je klasický starý dům (cca 100 let), lokalita Mikulov. Obvodové stěny jsou klasická cihla pálená (45 cm), stropy trámy zespodu pobité prkny a rákos, nahoře opětovně prkna a půdovky, střecha sedlová a právě vzhledem k volnému místu na půdě, kde neplánujeme využití bychom stávající zem využili pro rozvod vzduchotechniky a následně zateplení. Plánujeme výměnu oken za nová (plastová, zřejmě trojskla), obvodové zateplení 20 cm polystyrenem (100 F) a zateplení stropu ze strany půdy (zřejmě 40 cm minerální vlny nebo možná i polystyren?). Rozloha domu (odvětrávaná část cca 120 m2, rozměry cca 15x8 m). Další informace bohužel nejsou dostupné, protože jsme zakoupili dům k rekonstrukci.

Co přesně máte na mysli se zvednutím světlé výšky? Myslíte ze strany stropu? Od podlahy ke stropu aktuálně máme 2,65m, takže by se něco dalo z tohoto rozměru ukrojit.

2, Na TZB jsem se nějak dobral k tomu, že flexibilní PE potrubí asi nebude ta správná volba, zejména kvůli odporům vzduchu.

3, Žádného projektanta nemáme, proto vše zjišťujeme na různých fórech.

4, Bohužel vůbec nerozumím tomu, co jste napsal.

5, Jedná se o maximální hodnotu, v reálném provozu očekáváme řádově nižší průtoky.

6, To samé co bod 4,.
bozma

od metball » 14 úno 2012, 03:01

Ave, i Vám ...

Nebojte, hůř už nebude ...
nejste ani první ani poslední, kdo mému jazyku nerozumí
(bílých vran se nedostává :twisted:, byť i takové se zde vyskytují ...)

GeoLokace, skladba obvodových stěn a stropu, celková geometrie ... kontext téměř dokonale objasněn; Vaše poctivá a velmi dobrá práce.

Myslím, že by teď bylo vhodnější, aby se Vás ujal někdo "normálnější" ;)

Dámy, pánové?

Bohatě stačí, když tu Novici poskládáte pár odkazů s minimalistickým komentářem
a máme šanci na další didakticky čisté vlákno. Pro poučení budoucím, i nám současným.

pěvecký sbor středověká duchovní hra 8-)

P.S.:
"Nejsou lidi, obzvláště pak na práci."
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od jzap » 14 úno 2012, 08:47

hm, jsem podobně postižen, mám podobný dům, jen trochu starší a větší. A já s jeho rekonstrukcí také trochu zestárl. Nejcennější radou by bylo "zbourat a nekonstruovat", ale ještě jsem neviděl někoho, kdo by ji přijal :cry: .
Na rekuperaci mám přibližně 1,5 měsíce, takže to zrovna teď budu muset nějak rozetnout gordický uzel...
jzap

od jzap » 14 úno 2012, 09:52

nevim, jestli vůbec mohu radit, takže spíš je můj komentář povzdechnutí nad vlastními problémy -nepoužívají američani hezký obrat "my two cents.."?

Některé vaše plány naznačují,že nemátě uplně limitovaný rozpočet (takže říkám zbourat, ale to asi ne).
V tom případě,
1/ snižování stropů: 2,65m.
nevím jaké ukrajování, sádrokarton, upevňovací rošt (nemusel by být dvojitý), parozábrana, vzduchotechnika - a jste na 2,4m. když to míníte takhle zateplit, tak si proboha nenechte vnutit bydlení s pocitem odřené hlavy.

Pokud dáte vzduchotechniku nad stropy, tak viz všechny problémy s kondezátem, zamrzáním, prostupy skrz parotěsku, co tu všichni řeší. Pokud dáte 40cm izolace nad rekuperaci, tak to aspoň budete prohřívané zespodu, i když skrz sajrajt mezi podbitím a záklopem možná až tak moc ne.

Není to z kamene, u řady stavebních konstrukcí se udává životnost 90 let, takže možná budete překvapený, co všechno je na kaši. Já bych shodil podbití, obnažil trámy a s ing. sítěmi pracoval nad záklopem (a to i v případě, že mezi trámy přijde SDK a vznikl bych tam nějaký prostor).
Záklop může být nový starý, těžko říct, půdovky spíš vyhodíte, nebo použitejte místo cihelného recyklátu někam do země.

Jasně, budete mít větší objem vzduchu k ohřívání, ale současně příjemnější vysoký strop (pokud nejste povahou hobit nebo militatní zastánce "aktivních" domů). když budete mít pořádné zateplení a rekuperaci, tak snad ten ohřev nebude taková tragedie.

Vážně na půdě nic nebude? Děti nejsou a nebudou? V tom případě lze ignorovat menší tloušťku krokví a je triviální a levné zateplit podkrokevně.

Pokud nechcete zateplovat podkrokevně, protože střecha není OK, tak nyní vaše problémy leží jinde než v rekuperaci.

2. taky jsem se dobral, že 5cm v zatáčkách asi není to pravé na rozvod vzduchu

3. projektanta na vzduchotechniku nebo obecně? opravovat starý barák je horší než novostavba. Firmy to nechtějí naceňovat (mimo těch jdoucích do násobků). Řemeslníci se vám nebudou vracet k rozdělané práci, protože trvá déle než si představovali. Průběžný problém kompatibility starého a nového přístupu budou řešit stylem, který bude produkovat průběžně katastrofy.
Potřebujete poblíž někoho (projektanta nebo obecný stavební dohled)na snadný dojezd. Ing, 70let, ale čipera, něco takového. (Podobný z Prostějova mi běhal po střeše a nakonec sám zachraňoval komín, takže existují).

4. můj normální stav, ale zlato se taky musí vytahovat sítem (ok, nebo vymývat z pánve).
Bohužel je ta v ČR málo zdrojů informací (anglosaské zdroje, němci - to je jiná realita), ještě před rokem technicky zlaté Tzb-info šlo neuvěřitelně do kytek, zbývá forum.living.cz, kde jsou spíš hospodinky řešící barvu kuchyní.
jzap

od bozma » 14 úno 2012, 11:13

Dobrý den pánové,

panu metball děkuji za reakci, jen bych ho chtěl poprosit, zdali by mohl upřesnit trochu to, na co jsem se ptal (světlá výška).

Radu "zbourat a postavit nový" jsem slyšel už několikrát. Kdybychom ale chtěli stavět nový, tak budeme stavět nový a ne kupovat starý dům k rekonstrukci. Tím se dostáváme k tomu, že samozřejmě rozpočet je omezený (a to už i tak jsme jej překročili o více než 200 tisíc proti původnímu plánu).

Snížení stropů neplánujeme, to byla pouze reakce na pana metball, který něco hovořil o snížení světlé výšky (a proto jsem si myslel, že má na mysli snížení stropů, ale těžko říci, pokud to sám neobjasní). Plán je takový, že vyhodit půdovky, na rámy asi dát nějakou OSB desku (srovnání do roviny), na ni parotěsnou fólii a teprve až na ni izolaci. Zároveň přímo v izolaci by byla vedena vzduchotechnika. Nakonec to všechno přiklopit opětovně OSB deskami (samozřejmostí je udělat i z OSB nějaký rám, respektive rošt). Na půdě opravdu nic neplánujeme, děti nejsou a pokud budou, tak již mají vyčleněn pokoj. Zateplování krokví bychom raději nedělali, jak vzhledem ke stavu střechy (osobně to vidím na novou střechu za cca 10 let), tak i vzhledem k její rozloze.

2, přesně tak a proto zvolíme variantu dvou centrálních větví ze spiropotrubí a jednotlivé napojení Sonoventem (případně doporučí někdo něco jiného?).

3, obecně žádného projektanta na nic. Máme kolem sebe pár šikovných lidí, včetně velmi šikovného souseda, který je něco podobného, co jste napsal, takže doufáme, že v případně nějakých drobností zasáhne on. Zbytek, tedy ty důležité a zásadní věci bych se raději dozvěděl sám, kupříkladu samostudiem na různých fórech. I z tohoto důvodu zde řeším tu vzduchotechniku a dozvěděl jsem se zde více, než od různých prodejců, kteří ani netuší nic o nějakých přesleších či odporu trubek a s klidným srdcem Vám řeknou, že projekt je zbytečný, že oni to už montovali x krát a že bohatě stačí PE trubky, protože se s nimi lépe pracuje. Takže k takovým "profesionálům" mám již poněkud vypěstovaný odpor a vše si raději několikrát ověřuji.

4, bohužel netuším na jaký předchozí bod reagujete, nicméně také jsem začal pokládat dotazy na TZB a teď využívám jak Living, tak i Airforum.
bozma

od metball » 14 úno 2012, 12:59

bozma píše:... na co jsem se ptal (světlá výška) ...
Snížení stropů neplánujeme ...
že má na mysli snížení stropů, ale těžko říci, pokud to sám neobjasní). ...

Ave,
vidíte, jak to dopadne,
když člověk pracuje jen s "palbou od boku".
Bungalov? Sloh a jazyk dotazu?
Tipnul jsem si novostavbu, "dřevotřískáč", střední Polabí směr k Vysočině.
A už jsme byli "v řiti, jak Baťa s dřevákama".
Nedorozumění jak bejk, naštěstí hned v počátku vlákna.

Proto "od boku vypálena" rada vyprojektovat větší světlou výšku
Kontextový dodatek pro ostatní?
Nezabít ji celou sádrošovým podhledem.
"Kastlíky" v pohledově hluchých místech dokonce zútulňují,
výrazně zlepší koupelnovou akustiku určitého typu místností, přirozeně vedou k vytvoření více výdechů a odvodů ...
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od bozma » 14 úno 2012, 13:56

A vy byste tedy zateplení stropu provedl jak? V kombinaci s rozvody vzduchotechniky?
bozma

od metball » 14 úno 2012, 15:48

bozma píše:A vy byste tedy zateplení stropu provedl jak? V kombinaci s rozvody vzduchotechniky?

:evil: Case Study.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Kamca78 » 23 úno 2012, 23:14

Panové, je normální, abychom po roce fungování vzduchotechniky měli takto zanesené rozvody? Máme je úplně obráceně, než se zde uvádí. jen konce z pevného plechového potrubí, vše ostatní je z krepatých hadic sonoflex.
prach v potrubí2.png
Kamca78

od Kamca78 » 24 úno 2012, 16:46

Je to 125mm odtah z kuchyně, jen jsem chtěla omýt ventil a tohle uviděla uvnitř. Hladké plechové potrubí je v pořádku, to krepaté je úplně zanesené. Navíc je to mastné a nejde to odstranit vysavačem
Kamca78

od jarda » 26 úno 2012, 20:44

Vy nemáte cirkulační digestoř?
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

Zpět na Vzduchotechnické rozvody