Přívod VZT do garáže

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Ali_30 » 26 úno 2012, 18:36

Dobrý den,

měl bych dotaz ohledně možnosti vedení přívodu VZT z rekuperační jednotky do garáže.
Zatím mám v projektu garáž klasicky s větracími mřížkami. Garáž mám koncipovánu jako nevytápěnou a má částěčně společnou zeď s domem.
VZT jednotka bude v technické místnosti domu a do garáže je to jen přes tu zeď. Tak mě napadla možnost, jestli tam nepřivést přívod VZT a používat to jako malé "přitápění". Samozřejmě bych asi musel zachovat odtah (větrací mřížku) přes zeď garáže (kvůli přetlaku).

Je takové řešení možné? Bude to fungovat? Má smysl o tom dále uvažovat?
Děkuji předem za názor, případně na co si dát u této možnosti pozor, jak řešit detaily apod.

Aleš
Ali_30

od Ali_30 » 26 úno 2012, 21:27

no myslim, ze si trochu nerozumime vzhledem k tomu odkazu na diskuzi.
Ja nechci z prostoru garaze nic tahat do rekuperace. Sani cerstveho a vyfuk odpadniho vzduchu bude na dome, zatim neni jasne kde, ale pocitam se tremi zdmi domu (S, V, Z), kde to muze byt.

Do garaze chci jen foukat ohraty vzduch z RJ, nic nasavat do RJ.
V dane diskuzi se resi trosku neco jineho.

Napada me zatim jen potencialni problem z pozarniho hlediska - bude dira pres zed do garaze. Je to problem?
Pachy z garaze by mi snad touto cestou nemeli jit do domu, kdyz bude vzduch proudit do garaze.
Diky za nazor.

Ales
Ali_30

od mirek » 26 úno 2012, 21:43

Aha - ale i tak to asi nebude dobry - odpadni vzduch je vlhky, smradlavy a studeny.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Pedro » 26 úno 2012, 23:41

mirek píše:Aha - ale i tak to asi nebude dobry - odpadni vzduch je vlhky, smradlavy a studeny.

Já si myslím, Ali chce pouštět do garáže normální čistý přívod. To ničemu nebrání. Kdyby to byl komerční objekt, cukali by se hasiči. U RD je to jedno, jenom si myslím, že tim Ali nic nevytopí a škoda čerstvýho vzduchu. Možná bych se přimluvil alespoň za zpětnou klapku pro případ,kdy jednotka nepojede a v garáži by někdo nastartoval auto.
Pedro

od Ali_30 » 27 úno 2012, 00:11

Presne tak, chtel bych tam dat normalni privod cerstvyho teplejsiho vzduchu.

Vidim mozny problem:
- pozarni odolnost - nevim, jak by se to posuzovalo
- tepelny most? prece jen to bude otvor ve zdi do nevytapene garaze
- jak moc ten prostor timto zpusobem pritopim?
- co kdyz jednotka nepojede?

Projekt VZT jsem zadal Nilanu, prvni odpoved od nich je, ze to neni nic proti nicemu a je to resitelne.

Zatim resim, jestli se ma vubec cenu se tim zabyvat. Dane reseni ma jiste vyhody i nevyhody.
Ali_30

od Pedro » 27 úno 2012, 00:48

Ali_30 píše:odpoved od nich je, ze to neni nic proti nicemu a je to resitelne.

Jsem stejnýho názoru, jde jenom o to, jestli se snaží vyhovět nebo je to jejich idea. :-)

Ali_30 píše:pozarni odolnost - nevim, jak by se to posuzovalo

V každým případě je to jiný požární prostor, ale v RD je to jedno. Nikdo požární klapku a pravidelný revize chtít nebude. Zůstal bych v klidu.
Ali_30 píše:tepelny most? prece jen to bude otvor ve zdi do nevytapene garaze
To určitě, ale když tam chceš přitápět, tak o nic nejde.
Ali_30 píše:jak moc ten prostor timto zpusobem pritopim?
Minimálně. Samozřejmě jde o množství vzduchu a jeho teplotu. Jen tak pro představu. Když tam dáš 25-30m3/h je to něco jako by tam dechem vytápěl jeden člověk. Ten sice nebude funět tolik, ale zase vyšší teplotou. To je asi tak výkon topení :-)
Ali_30 píše:co kdyz jednotka nepojede?
Pro takový účel by tam měla být zpětná klapka. Jde o nechtěné otočení proudění. Zase si to představ jako průvan. Mezi sáním z venku je přeci jenom jednotka a výměník, tady ti to může foukat studený ještě hůř smradlavý do sousedních místností. Taky záleží na rozvodech, ale viděl bych tu možnost nepříjemností.
Pedro

od Ali_30 » 27 úno 2012, 22:46

Diky Pedro, podtrzeno secteno to proste nema smysl resit :).
Ja si nebyl jist hlavne tim, jak moc by to pritapelo.

Ales
Ali_30

Zpět na Vzduchotechnické rozvody