4technik píše:Do jaké výšky od stropu dávat talířové ventily jsou-li na zdivu.
V první řadě by to chtělo projekt, protože záleží na typu ventilu a druhu provětrávání místnosti. Projektant může chtít využít Coandaefektu a nemusí, může počítat s dýzou a nemusí...a také to můžete jen tak střelit ne estetiku.
4technik píše:Jaký vnější průměr má takový talířový ventil na 125mm a 100mm potrubí?
Může mít oba, záleží opět na projektu a spočítaných tlakových ztrátách, rychlostech..víte, když vidíte nakreslený projekt, řeknete si, za tohle mám platit? To udělal někdo o polední pause. Nejtěžší je ale vymyslet ta nejjednodušší a přitom správná řešení. Ví, jak to bylo s Columbem a vejcem stavěním vece na špičku. .-)
4technik píše:Nebo mám použít něco jiného než klasický talířový seřiditelný ventily?
Opět záleží na celém vedení, koncepci a estetice.
4technik píše:Kulatou obyč mřížku na odtahy?
Na odtahy bych mžřížku nedoporučoval, odtahy se nejvíce špiní a logicky mřížka bude ideální lapač.
4technik píše:Předpokládám, že skrz stěnu půjdu se sonoflexem.
Průchod skrz stěnu se dělá tzv. nahulváta a nebo pořádně. Důležité je zapravení díry (u dutých stěn obzvláště). Možná se to zdá jako blbost a většina kolegů to nedělá..chyba lávky. Spárové netěsnosti, kondenzace atd. jsou záludnosti a to nejen u obvodových zdí. To by vám potvrdili fajnšmekři, proč se nejprve perfektně začistí i otvory dveří finálním neprodyšnou vrstvou a tepve pak ozasují obložky. Podobně je to s prostupy, vždy by měly být zapraveny odpovídajícím stavebním lepidlem nebo jinou hmotou, následně protažena pevná spiro, kolem pěna, těsnící páska a zapraveno finální omítkou.
4technik píše:Kolik mám nechat koukat ze zdi?
To je podle typu ventilu, jsou k tomu určeny speciální objímky, sám odvodíte,kolik a jestli vůbec má něco koukat ven
4technik píše:Mám to zarovnat s vrchním štukem?
Objímku se štukem nebo finální vrstvou, každý ventil to má malinko jinak.
4technik píše:Ventil se chytí potom přímo do sonoflexu nebo se nějak kotví na zeď nebo obklady?
Do sonofelxu určitě přímo ne.