Provádění rozvodů spiro + sonoflex

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od 4technik » 19 bře 2012, 13:55

Ahoj,

mohl by někdo upřesnit, jestli jsou nějaká specifika zkracování trubek spiro a sonoflex?
Dále jestli spojovat spojkama a tvarovkama s gumovýma manžetama nebo jen spojit, sešroubovat a přelepit nějakou hliníkovou izolepou?

Dále nasunout izolaci a přichytit přes izolaci sponkama ke stropu?
A poslední věc - jak řešit výstupy do místností, například z SDK stropu...
Pomocí 90° HT kolen? zároveň se spodkem SDK desky?

A obecně. Existují nějaké výkružáky 125mm(respektive o kolik dělat větší, než spiro potrubí, kvůli izolaci např. zapěněním?) jako na elektro krabice, ale hlubší pro vrtání otvorů do zdiva 250mm?

Díky
Radek
4technik

od Franc » 19 bře 2012, 14:53

Existují korunkové vrtáky pro vrtání za sucha a s vodou. Největší do ruky jsem viděl 200mm, ale je to jen pro pořádný chlapy, jinak jen se stojanem. Jsou také spešl firmy, co prostupy vyvrtají (cm za 30-50 Kč ).
Franc

od metball » 22 bře 2012, 00:14

Jsem jen (s)prostý teoretik,
leč co je to pointer znám už téměř 40 let :evil: ,
tak jej, herdek, používejte,
Damstvo a Panstvo :idea:

viewtopic.php?f=18&t=850
viewtopic.php?f=18&t=889
viewtopic.php?f=18&t=408
viewtopic.php?f=18&t=265

Obzvláště, když si i PT ADMINd
dal dost práce,
aby nám tu ten "informační hnůj" rozházel na rozličné "kopičky".
Tak si vzájemně pomáhejme.
Ti mazaní začnou psát to, čemu já říkám iGIN'sKEY.
Proč?
Po světě je spousta snah (osobních, finančních, ...), aby informace vymíraly.
Leč je i spousta "partyzánů", kteří je opětovně, znovu a zatvrzele
budou v kyberprostoru držet při životě.
V tom případě potřebujete znát "kouzelná slovíčka", nikoliv nějaký "zdechlý odkaz", počítačnicky "nil-pointer" :twisted: .

iGoNY

P.S.:
Jen pro FAKT otrlé viewtopic.php?f=18&t=24
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od 4technik » 22 bře 2012, 09:32

Takže abysme to sesumírovali v jednom vlákně, které by mohlo viset někde viditelně:

-spiro jednoduše fiknout flexou
-spoje fixovat zvenčí šedou vzduchařskou páskou, zevnitř akryl tmelem.
-spoj spiro+sonoflex vytvořit nastřižením spiro, tedy zmenšením a následným přetažením sonoflexu.

Ještě zbývá dojasnit:
-spoj spiro / spiro řešit též nastřižením a nebo vnitřníma nebo venkovníma spojkama(opět žádné spojky s gumovým těsněním, ale akryl tmel a zvenčí šedá lepící páska?)?
-po sestavení nasunout izolaci a přes izolaci jemně přichytit sponkou na odpadní potrubí nebo podobnou, tak aby se zbytečně izolace nedeformovala?
-a poslední věc - jak řešit výstupy do místností, například z SDK stropu...
4technik

od 4technik » 26 bře 2012, 14:00

4technik píše:
Ještě zbývá dojasnit:
-spoj spiro / spiro řešit též nastřižením a nebo vnitřníma nebo venkovníma spojkama(opět žádné spojky s gumovým těsněním, ale akryl tmel a zvenčí šedá lepící páska?)?
-po sestavení nasunout izolaci a přes izolaci jemně přichytit sponkou na odpadní potrubí nebo podobnou, tak aby se zbytečně izolace nedeformovala?
-a poslední věc - jak řešit výstupy do místností, například z SDK stropu...

Nikdo s praxí neporadí :?:
4technik

od edo1 » 31 bře 2012, 19:39

Zdravím. Ja som to robil takto:
Spiro potrubie sa rezalo flexkou. Na spájanie rúr mi dodávacia firma vyrobila medzikusy. Tými sa rúry spojili, zošróbovali TEx šróbami, spoje som zatrel akrylovým tmelom, vonk. spoj prelepil hliníkovou páskou. Vzhľadom na to že rúry idú v izolácii na beton. deke som nepoužil origoš izoláciu na rúry- termosllev, ale som ich obalil do parozábran. Tvarovky- ako odbočky a nohavice- tomu kto ten syst. navrhol, by som odťal ruky :lol: Tvarovky pasujú len do rúr, jedna tvarovka sa s druhou dá spojiť len kusom rúry, čiže kopec zbyt. spojov, ale postup rovnaký. Prechod SDK je jednoduchý- výduchové ventily sa skladajú z 2 častí- pohľadovej- vonk. kryt a upevňovacej, ktorá má cca 5cm vývod- viď príloha. Upevňovacia sa ukotví do SDK a na ňu sa hlin. páskou prilepí sonoflex. Ja som to mal komplikov. lebo mám žb deku. preto som to riešil dokúpením 90st. kolien, kt sa napojili na ventil a sonoflex.
E
Přílohy
ventil.JPG
edo1

od 4technik » 08 čer 2012, 17:37

Ještě prosím o upřesnění..
Už bych měl pomalu začít dělat otvory do zdí pro potrubí.
Do jaké výšky od stropu dávat talířové ventily jsou-li na zdivu. Takto to budu mít řešené v koupelně, wc a jednom pokoji. Trouby budou vedeny z vedlejší místnosti-vstupní chodba-, kde kvůli tomu bude SDK podhled...

Jaký vnější průměr má takový talířový ventil na 125mm a 100mm potrubí?
Na těsno k hornímu stropu by to asi nebylo pěkné, že?
Nebo mám použít něco jiného než klasický talířový seřiditelný ventily?
Kulatou obyč mřížku na odtahy? Nebo ještě něco jiného?
Předpokládám, že skrz stěnu půjdu se sonoflexem. Kolik mám nechat koukat ze zdi? Mám to zarovnat s vrchním štukem? Ventil se chytí potom přímo do sonoflexu nebo se nějak kotví na zeď nebo obklady?
4technik

od Leon » 09 čer 2012, 22:07

4technik píše:Do jaké výšky od stropu dávat talířové ventily jsou-li na zdivu.
V první řadě by to chtělo projekt, protože záleží na typu ventilu a druhu provětrávání místnosti. Projektant může chtít využít Coandaefektu a nemusí, může počítat s dýzou a nemusí...a také to můžete jen tak střelit ne estetiku.
4technik píše:Jaký vnější průměr má takový talířový ventil na 125mm a 100mm potrubí?
Může mít oba, záleží opět na projektu a spočítaných tlakových ztrátách, rychlostech..víte, když vidíte nakreslený projekt, řeknete si, za tohle mám platit? To udělal někdo o polední pause. Nejtěžší je ale vymyslet ta nejjednodušší a přitom správná řešení. Ví, jak to bylo s Columbem a vejcem stavěním vece na špičku. .-)
4technik píše:Nebo mám použít něco jiného než klasický talířový seřiditelný ventily?
Opět záleží na celém vedení, koncepci a estetice.
4technik píše:Kulatou obyč mřížku na odtahy?
Na odtahy bych mžřížku nedoporučoval, odtahy se nejvíce špiní a logicky mřížka bude ideální lapač.
4technik píše:Předpokládám, že skrz stěnu půjdu se sonoflexem.
Průchod skrz stěnu se dělá tzv. nahulváta a nebo pořádně. Důležité je zapravení díry (u dutých stěn obzvláště). Možná se to zdá jako blbost a většina kolegů to nedělá..chyba lávky. Spárové netěsnosti, kondenzace atd. jsou záludnosti a to nejen u obvodových zdí. To by vám potvrdili fajnšmekři, proč se nejprve perfektně začistí i otvory dveří finálním neprodyšnou vrstvou a tepve pak ozasují obložky. Podobně je to s prostupy, vždy by měly být zapraveny odpovídajícím stavebním lepidlem nebo jinou hmotou, následně protažena pevná spiro, kolem pěna, těsnící páska a zapraveno finální omítkou.
4technik píše:Kolik mám nechat koukat ze zdi?
To je podle typu ventilu, jsou k tomu určeny speciální objímky, sám odvodíte,kolik a jestli vůbec má něco koukat ven
4technik píše:Mám to zarovnat s vrchním štukem?
Objímku se štukem nebo finální vrstvou, každý ventil to má malinko jinak.
4technik píše:Ventil se chytí potom přímo do sonoflexu nebo se nějak kotví na zeď nebo obklady?
Do sonofelxu určitě přímo ne.
Leon

od 4technik » 09 čer 2012, 22:56

Mám částečný projekt který řeší tlakový ztráty potrubím. Potrubí tedy spočítané mám. Ale do podrobna s rozpisem ne. Další projekt platit už nechci. To bych se na VZT raději vykašlal..
Vzhledem k umístění těchto tří ventilů nad dveřmi do místnosti by Coanda efekt byl spíše přínosný. Ale funguje též u odsávání? Každopádně nějakou rezervu vzdálenosti otvoru od stropu bych udělat měl, ne? Určitě to už někdo měl vyřešené podobně jako já, tedy v blízkosti stropů nad dveřmi... Abych pak nemusel zabrušovat třeba tu objímku ventilu...
Jinak sonoflex chci použít i na konci větví odtahu z důvodu utlumení přenášení zvuku mezi místnostmi(wc a koupelna=cca 2m potrubí mezi výústky...) Nebo tyto odsávání jsou běžně dělané jen spiro potrubím?
Jak tedy napojit sonoflex na tu objímku talířového ventilu? Jen jednoduše nasunout a objímku třeba přilepit chemoprenem k obkladům(nebo štuku) na zdi?
4technik

od Leon » 10 čer 2012, 12:12

4technik píše:Vzhledem k umístění těchto tří ventilů nad dveřmi do místnosti by Coanda efekt byl spíše přínosný.
Přínosný může být,když se ho skutečně podaří dosáhnout a správně využít. To už ale také záleží na typu ventilu a skutečně jsou lepší dýzy než prostorové ventily.
4technik píše:Ale funguje též u odsávání?
Podle mě nezáleží jestli vzduch je odtah nebo přívod, ale jakým způsobem vůči stropu proudí. Coadna efekt se modeluje i na lžíci připevněné na vodovodní ramínko, po které stéká voda a přitáhne si jí k sobě i ve vertikálním směru. http://www.youtube.com/watch?v=AvLwqRCbGKY
4technik píše:Každopádně nějakou rezervu vzdálenosti otvoru od stropu bych udělat měl, ne? Určitě to už někdo měl vyřešené podobně jako já, tedy v blízkosti stropů nad dveřmi... Abych pak nemusel zabrušovat třeba tu objímku ventilu...

To rozhodně ano, ale ventil nade dveřmi není výhra.
4technik píše:Jinak sonoflex chci použít i na konci větví ...Jak tedy napojit sonoflex na tu objímku talířového ventilu? Jen jednoduše nasunout a objímku třeba přilepit chemoprenem k obkladům(nebo štuku) na zdi?
Na objímku to lze pomocí vzduchařské pásky a samotná objímka má několik variant uchycení. Sonoflex ve zdi není dobře, ve zdi by měla být pevná trubka s izolací opěněním. Když se ta trubka zapění, drží a je možné k ní přichytit objímku buď jenom nalepením akrylem nebo přichycením texem.
Leon

od metball » 10 čer 2012, 12:58

4technik píše:... by Coanda efekt byl spíše přínosný. Ale funguje též u odsávání? ...

Ave,
pokud řazením výroků bylo myšleno, zda
lze použít
"přicucnutí proudu" tekutiny
k pevné hmotě
(ev. mezi dvě stěny a především strop, kde prakticky jen U STROPU je Coanda smysluplný)

pak vězte
že pro akceptovatelné rychlosti proudění (do 3 m/s)
v ODSÁVACÍCH potrubích (DN 100 až DN 250)

Coanda na Vratce Nefunguje.

Jen pro představu
(když tu PT Leon zmínil "ohnutí proudu vody na lžičce")
si rozmyslete,
jak funguje splav na řece.
Proč se už před splavem snižuje hladina, dělají se PŘÍČNĚ přes řeku vlny, ...
To je tak nejbližší možný
model
dynamických jevů Luftu
při NUCENÉM opouštění Cimry.

pěvecký sbor středověká duchovní hra
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Leon » 10 čer 2012, 13:22

metball píše:že pro akceptovatelné rychlosti proudění (do 3 m/s)
v ODSÁVACÍCH potrubích (DN 100 až DN 250)
Coanda na Vratce Nefunguje.
Nechtěl jsem vyloučit, že by nemohl fungovat na odtahu, protože to prostě nevím. V praxi se ani s něčím podobným nepočítá. Důvod využití Coanda efektu spočívá v tom, že nechci nebo nemohu z nějakých důvodů dopravit vzduch na vzdálené místo od přívodního ventilu. To je nejlogičtější právě od dveří, pod kterými bývá odtah z místnosti. Když bych hned nad nimi vzduch přiváděl, těžko dosáhnout kvalitního větrání, proto je třeba nějak vzduch dopravit do (nej)vzdálenějšího místa v místnosti od odtahu. To přilnutí ovlivňuje i rychlost proudění a jaksi nemusí být příjemné, když v místě dopadu sedí někdo zády u pracovního stolu. Raději bych volil klasický ventil s co nejmenší přívodní rychlostí do požadovaného místa za pomocí potrubí. Kdesi na webu jsem četl, že nejlepší vzduchové potrubí je žádné potrubí, což je ale potřeba dát do určitého kontextu.
Leon

od metball » 10 čer 2012, 13:42

Leon píše:...
Kdesi na webu jsem četl, že nejlepší vzduchové potrubí je žádné potrubí, což je ale potřeba dát do určitého kontextu.

Jj,
já také razím ANALYTICKOU zásadu,
že ideální strojní ventilace
je žádná strojní ventilace,

ideální pastóška je žádná pastóška,
nejlepší vytápění je žádné vytápění ...

a pak dojde na syntézu ...

Inu, Bída Technikova.
Vždy je něco za něco.
Zjednodušovat i překomplikovávat lze ad absurdum,
ale vždy vás to nakonec přivede k poměru výkon/cena.

A ke všemu, drtivá většina technických činností má miliony limit,
od fyziky přes technologii, údržbu a provoz,
dále cenu a "umělecký dojem",
až po nejobyčejnější "každodenní použitelnost"
při minimální frekvenci sprostých slov.

iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od 4technik » 11 čer 2012, 09:26

Mám se tedy vyprdnout na sonoflex u odtahů a udělat jej pouze ze spiro? Nebude se nadměrně přenášet všechno možný? :)
4technik

od Leon » 11 čer 2012, 09:47

4technik píše:Mám se tedy vyprdnout..
To ne. Sononoflex na koncích větví má svůj význam, ale chtělo by to dát ještě kus před průchodem zdí (ve zdi pevný kus). Zase je dobré, aby se to dalo vyčistit od ventilu (například vysavačem).
Leon

od 4technik » 11 čer 2012, 11:20

A jak dlouhej sonoflex bude stačit pro to potlačení přeslechů u odtahů v případě průběžného T kusu a v případě Y tvarovky? 1m a v druhém případě 0,5m?

U T kusů a kolene by byla výhoda v možnosti přímého čištění vysavačem bez zakřivení.. Na druhou stranu zase nevýhoda - horší tlaková ztráta a regulace odtahů...
4technik

od metball » 11 čer 2012, 15:12

4technik píše:... sonoflex u odtahů ...

Mnemo pomůcka:
tlumení zvuku
pomocí jeho absorbce
do stěny potrubí
je efektivní nejvíce
v ZATÁČCE!

"La Bella Curva"
je to pravé ořechové,
aby se Vámi navržený rozvod vzduchu
nechoval jako potrubní telefon v ponorce.
Proto taky "kalhoty" místo "téček",
paralelní vedení místo "tvrdé spojky" dvou místností,
...

Leč, když to s těmi Curvami přeženete,
sice si dobře zatlumíte "telefonování",
ale bude Vám to hvízdat, funět, dunět ... žrát víc na ventilátorech ...

iGoNY

P.S.:
Jinak teorie praví, že odtahy lze navrhovat menších průměrů (? o 1 DN stupeň?)
neb vtokový ztrátový součinitel
není jen funkcí kvadrátu vtokové rychlosti,
ale lze jej výrazně snížit vhodným tvarováním (geometrií) vstupu.
Jenže, pak jdete na vyšší rychlosti než v přívodu ...
Sonoflex začíná víc šumět
a je na čase instalovat v přímém úseku
pevný tlumič - který zase zvedne tlakové ztráty ...
a opět je tu Bída Technikova.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od 4technik » 12 čer 2012, 11:43

Dobře, kalhotovou spojku bych tu nějak nabastlit mohl. Ale nechápu pojem paralelní v souvistlosti s VZT..
4technik

od Leon » 12 čer 2012, 12:42

4technik píše:Dobře, kalhotovou spojku bych tu nějak nabastlit mohl. Ale nechápu pojem paralelní v souvistlosti s VZT..
Chce to tu pohledat. Myslím, že je to z dílny ještě M.Š. jedná se o vedení vzduchotechniky,kdy neprojíždíte z místnosti do místnosti přímo, ale rozbočíte vedení, které pak vede souběžně a po určité vzdálenosti oba konce zatočí na opačné strany vlevo/ vpravo.
Leon

od 4technik » 03 srp 2012, 23:09

Stále se nemůžu přiklonit k jednomu či druhému:

- uchytit spiro přes objímku s gumou ihned a poté doizolovat..
- třetí možnost je kaučuk pod objímku a isosleeve rukáv přetáhnout na to...
Ale kaučuk neprodají v menším množství :(

Můžete mi to někdo už rozseknout?
4technik

Další

Zpět na Vzduchotechnické rozvody