Provádění rozvodů spiro + sonoflex

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Leon » 04 srp 2012, 22:00

Jsou možné všechny tři zmíněné varianty, přiklonil bych se k té první...
4technik píše:- po sestavení nasunout izolaci a přes izolaci jemně přichytit sponkou na odpadní potrubí nebo podobnou, tak aby se zbytečně izolace nedeformovala..
Leon

od Pedro » 05 srp 2012, 19:01

Leon má pravdu, jdou všechny tři možnosti. Přikládám ukázku, jak to dělám já. :)
detail klema.png
detail klema.png (68.37 KiB) Zobrazeno 11233 krát
Pedro

od 4technik » 05 srp 2012, 23:06

Pedro píše:Leon má pravdu, jdou všechny tři možnosti. Přikládám ukázku, jak to dělám já. :)
detail klema.png

Pěkné ;) To pod děrovanou pásovinou je kaučuk nebo mirelon? O té pásovině jsem taky uvažoval, ale nemám co dát pod ní..
Byl bych rád i za odkaz, kde mi případně prodají menší množství kaučuku.
Jestli dobře koukám, tak stačí i 1 cm a nikde nic nekape?
4technik

od Pedro » 05 srp 2012, 23:14

Je to kaučuk (K-flex) 20mm. Stačil by i slabší. Odkaz neznám, ale zkuste se zeptat nějakých vzduchařů poblíž.
Pedro

od 4technik » 06 srp 2012, 16:36

Mohl bych mít Mirelon. Jakej je rozdíl mezi kaučukem a mirelonem? Kaučuk je asi vodotěsný, ale to by Mirelon snad mohl být taky ne, když se používá proti rosení na vodu...

A jak u Sonovacu? Je třeba ho vůbec kotvit? Nepokládá se třeba rovnou na SDK podhled, respektive jeho konstrukci? Parotěsku mám ihned na kleštinách, pak CD na závěsech. Takže pakliže by tam něco kapalo, asi by se objevily fleky v místnosti...
4technik

od Pedro » 06 srp 2012, 20:05

4technik píše:Mohl bych mít Mirelon. Jakej je rozdíl mezi kaučukem a mirelonem? Kaučuk je asi vodotěsný, ale to by Mirelon snad mohl být taky ne, když se používá proti rosení na vodu...
Rozdíl je v tepelně izolačních vlastnostech. Ale pod klemu by určitě šel i mirelon. My tam dáváme, co napíše projektant.
4technik píše:A jak u Sonovacu? Je třeba ho vůbec kotvit? Nepokládá se třeba rovnou na SDK podhled, respektive jeho konstrukci? Parotěsku mám ihned na kleštinách, pak CD na závěsech. Takže pakliže by tam něco kapalo, asi by se objevily fleky v místnosti...
Sonovac je občas zrada, jeho izolace zvládne jen něco. Na sání je to určitě málo. Zase záleží, jak to spočte projektant.
Pedro

od 4technik » 06 srp 2012, 23:32

Jj, projekt nemám prováděcí, atak jsem rád za každou praktickou radu a zkušenost...
Jen ještě jak to tedy obvykle počítá projektant? :) Jak nejčastěji montujete sonoflexy?
Co jsem pochopil, tak určitě nevyspádovávat trubky do rekuperační jednotky..
Ale uchytit tedy vůbec ten sonoflex ke kleštinám nebo neuchytit a nechat ležet kromě posledního zahnutí na talířový ventil? (respektive asi velkou zděř)? Toť otázka :)
4technik

od Pedro » 14 srp 2012, 14:35

Nejdřív ještě odkaz na montážní děrovanou pásku (už je i v jiném vlákně) http://www.konarik.cz/cz/produkty/monta ... ana-paska/
Spádování trubek do jednotky u některých typů jednotek není problém, záleží na typu a uložení ventilátorů. Nechci tu dělat reklamu, ale některé to mají docela dobře vychytané. V trubkách,kde hrozí kondenzace, musí být odvod z potrubí vyřešený,jinak se to zaplaví vodou a místo ventilace si uděláte domácí sprchu.
Pedro

od filip » 16 srp 2012, 20:23

Chcem sa spýtať na účel kombinácie Spiro + sonoflex. V projekte mám ukenčenie rozvodov vždy tak, že posledný meter ide sonoflex a na neho tanier/ventil.
Malo by to tlmiť hluk. Ale keď pozerám naživo na tú rúru mám taký dojem, že sa bude veľmi špiniť. Nie je lepšie dať na konce normálne spiro + koleno?
filip

od Pedro » 16 srp 2012, 21:39

Proto se na konci dělá jen takový kus sonoflexu,který je možné vyčistit po odmontování ventilu z místnosti. Jen kam se dosáhne např.vysavačem.
Pedro

od hylopetes » 17 srp 2012, 13:51

Padla tu zminka o akrylovem tmelu. Je spatne, kdyz na spiro pouzivam neutralni sanitarni tmel od soudalu? V popisu primo pisou o pouziti na vzduchotechniku.

http://www.soudal.cz/produkt/sanitarni- ... ni-silikon
hylopetes

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnické rozvody