Laďa Jaskva píše:...při výpočtu takového domu jsou brány v úvahu všechny možné pasivní zisky, včetně třeba teplo z TV, nebo ze zdroje světla a pod.
Nejsem auditor, takže jistý si nejsem, ale za pasivní zisk bych považoval slunce, možná teplo uvolněné z osob. Jak ale definovat domácí spotřebiče do výpočtu?
Laďa Jaskva píše:1. topit vodou, kdy teplota topné vody bude nízká a bude se blížit požadované teplotě vzduchu...
Aby podlahovka topila, musí mít vždy vyšší teplotu než prostor nad ní. Čím ten rozdíl bude nižší tím méně bude topit a při malých rozdílech bude pořád pocitově studená. To trochu ztrácí smysl a dá se teplo distribuovat levněji. Samozřejmě dělá se i podlahovka na teplotní spád 2-3°C (optiheat), ale to není o malých nákladech a zcela zbytečně.
Klasika je o řád vyšší výkon, tam by se musely dělat velké odstupy a zase podlahovka ztrácí svůj efekt. Topil by pruh, následně půl metru nic a zase pruh.
Laďa Jaskva píše: 2.Topit větším výkonem, než je potřeba, ale přerušovaně ...
Cyklování zdrojů taky nebývá šťastná cesta. Hlavně v celém rozsahu teplot. Těch 5 W bude potřeba při -12°C (možná při -15°C). Při běžných zimních teplotách to bude polovina.
I topné kabely se dělají s výkonem min. 10 W / m2, dělá se pak speciální teplo roznášející skladba, aby pocitově topila celá podlaha. ¨
Díval jsem se na odkaz a doporučovaná paní ze Slovenska píše:
V
oda v bojleri = TUV. Cez výmenník sa zohreje voda pre podlahovku. Tú poháňa obehové čerpadlo. Na vstupe do podlahovky je termostatický ventil, kde sa nastaví teplota vykurovacej vody. Na začiatku vykur. obdobia 25°C, v mrazoch to preštelujem ručne na 30°C. Termostatický ventil si mixuje horúcu vodu z výmenníka bojlera a zo spiatočky podlahovky.
Pre obe podlažia je 5 okruhov, spolu na 120 m2. Dole sú 3 okruhy, hore 2 okruhy.Pokud v zimě jede do podlahovky 30°C a má celkem 120 m2 , tak při max. odstupu 300 mm trubek (teplotní spád 8°C) se dostane na cca 30 W / m2 tj. celkový výkon 3,6 kW. Zdá se mi to nějak divné.
Asi bychom se k nějakému funkčnímu modelu dopracovali, ale pochybuji, že to bude s ekonomicky smysluplné.
Laďa Jaskva píše:...Jako zdroj využít právě ten nepřímo ohřívaný bojler..
Co myslíte nepřímo ohřívaným bojlerem? Já takové znám pouze plynové nebo napojené na kotle na pevná paliva.