VZT v bungalove - par otazok

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Palino007 » 25 črc 2013, 14:41

Zdravim vzducharov

Mam par otazok k vzduchotechnike v mojom dome. Pytam sa hlavne aby som bol ako tak informovany pri diskusiach s projektantom.

Pozrite si obrazok v prilohe, mam k tomu par otazok. VZT bude NIlan VP18. Rozvody spiro, hlavne vetvy 160mm + 20mm izolacia na privode, hodne izolacie na vyfuku von z domu.
1. Bude problem krizit rozvody v bode A ? (vyska miestnosti je asi 2800mm, VP18 ma asi 2150mm)

V bode B sme nepocitali s VZT pod stropom (povodny navrh bol cirkulacne vedenie podlahou..). Musime sa teda prevrtat cez veniec. Ten je vysoky 200mm, a velmi nerad by som ho prerusil celkom. Mozeme vyvrtat (2-3?) diery priemeru 140mm a neprerezat pritom vystuz vo venci.
2a. kolko spiro potrubi rozmeru 100mm nahradi 160mm?
2b. je lepsie urobit 2 vetvy - jedna do izieb 1.07, 1.08 a druha vetva do izieb 1.06, 1.05, 1.04 ?
2c. urobit plochy prechod cez veniec ? napr rozmeru 300x100 ?

3. Je takyto navrh OK z hladiska "preslechu" medzi miestnostami? Posledny cca 1m na privode dame vsade Sonovac alebo podobne potrubie. Treba este dalsie tlmice? (pre sprtalov deliace priecky napr medzi 1.08 a 1.07 su z VPC blokov 200mm)

4. Samozrejme ze toto nie je projekt, len koncept, ale vidite v nom vazne nedostatky?

Dik
Pali
Přílohy
Podorys s VZT.jpg
Palino007

od Leon » 25 črc 2013, 15:26

1) Křížení v bodě A má dostatek místa.
2) 2 x 100 nahradí, co se průtoku týče 160 mm. Udělal bych to tak, to je nejlepší z uvedených alternativ.
3) Pokud to úhlení odboček bude ještě trochu větší a na konce větví použijete sono, další tlumiče nebudou třeba (samozřejmě musí být u jednotky)
4) jako trasování to je OK.
Leon

od Palino007 » 25 črc 2013, 15:47

Leon píše:1) Křížení v bodě A má dostatek místa.
2) 2 x 100 nahradí, co se průtoku týče 160 mm. Udělal bych to tak, to je nejlepší z uvedených alternativ.
3) Pokud to úhlení odboček bude ještě trochu větší a na konce větví použijete sono, další tlumiče nebudou třeba (samozřejmě musí být u jednotky)
4) jako trasování to je OK.

2. Bude ok tie 2x100mm rury pripojit na hlavnu vetvu cez kolme T kusy?
3. Vsetky odbocky (prepokladam) budu pomocou standardnych 45 stupnovych odbociek
Palino007

od Laďa Jaskva » 26 črc 2013, 16:34

Dobrý den. Já bych měl několik připomínek. Jednak bych v žádném případě nesekal překlad, ale obešel to jinou trasou. Dále potrubí D160 nahradí spíše 3 potrubí D100, jak 2. Dále každé rozbočení bych dělal pomocí kalhotových kusů. Součet průřezů sacích a výfukových talířových ventilů a samozřejmě i potrubí, bych měl stejný. Také délky sacích a výfukových potrubí by se mělo optimalizovat na přibližně stejných hodnotách. Redukci kruhového potrubí na obdelníkové a potom zpět, bych nedoporučoval. Co se týká přeslechů, tak na to je nejlepší hvězdicově uspořádaný rozvod. Tlumení hluku jednotky pomocí kousku SONA nevidím jako reálné. Nicméně dělá se to. Já mám celou větev čerstvého vzduchu ze SONA bez možnosti čištění. Nicméně, pokud v jednotce budete pravidelně měnit filtry, tak se tam nemá co usazovat. Na sací straně je to diametrálně odlišné a nevěřil byste, co dýcháte za sajrajt.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Návštěvník » 28 črc 2013, 05:23

Laďa Jaskva píše:Dobrý den. Já bych měl několik připomínek. Jednak bych v žádném případě nesekal překlad, ale obešel to jinou trasou.

Ten preklad nie je kriticky, strecha je plocha a rovno na preklade je pomurnica asi 220x220.
Jednotka bude mat samozrejme klasicky tlmic ..

Laďa Jaskva píše:Také délky sacích a výfukových potrubí by se mělo optimalizovat na přibližně stejných hodnotách.

Nedokazem si predstavit ziaden sposob ako optimalizovat dlzku potrubi tak aby boli zhruba rovnako dlhe. To sa zjavne da len ak je jednotka v strede domu, alebo je potom niektore potrubie umelo predlzovane.
Tiez netusim preco by sa to malo robit? Ventilatory su predsa regulovane a mali by byt schopne kompenzovat nerovnake straty, ci nie ?

Laďa Jaskva píše:Na sací straně je to diametrálně odlišné a nevěřil byste, co dýcháte za sajrajt.

Na sacej strane by som chcel instalovat do kuchyne nejaku formu tukoveho filtra, mozete niekto odporucit daco pouzitelne aj v domacich podmienkach?
Návštěvník

od Palino007 » 03 srp 2013, 17:54

Nakoniec sa nam podarilo prist na sposob ako prevrtat 2x 160mm dieru cize tam mozeme dat 2x 125mm potrubie s izolaciou.

Otazka je uz len ako urobit rozbocenie, to co navrhol Leon (variant A) alebo jednoduchsie riesenie (variant B) pripadne nejake uplne ine riesenie ?
Přílohy
VZT variant B.png
VZT variant A.png
Palino007

od Pedro » 04 srp 2013, 12:54

Určitě ne variantu se dvěma TT. Nevím,jak se to jmenuje odborně, ale vzduchaři tomu říkají "brzďák". Když si představíte T, tak se v ideálním případě rozdělí vzduch rovnoměrně doleva a doprava. Když jsou dvě Téčka vedle sebe, jde logicky pravé rameno T1 proti levému rameni T2. Záleží na okolnostech dalšího vedení, ale může dojít i k tomu, že tam vzduch přestane proudit prakticky úplně a bude si hledat cesty menšího odporu jinde.
Pedro

od Laďa Jaskva » 04 srp 2013, 20:20

Milý SFO. Moc se mě líbíš. Je jasné že jsi úplně nejchytřejší na celém světě. O těch stejně dlouhých rozvodech jsem psal já, takže to beru na sebe :

P.S.:
"Za Kule do Průvanu bych pověsil"
(!například!)
šiřitele názoru,
že přívodní a odvodní potrubí
by mělo být přibližně stejně dlouhé.
Ale když ony se ty JEDNODUCHÉ PRAVDY TAK DOBŘE POSLOUCHAJÍ

Je mě putna, jak jsi chytrý, vzdělaný, inteligentní a neomylný. Mě za Kule do průvanu nepověsíš i kdybys byl ještě o kapánek chytřejší jak pán Bůh. Tvé příspěvky jsou možná všechny úplně nejlepší, nicméně jsou pro většinu abonentů k ničemu, neboť je nutné je překládat do nějaké srozumitelné řeči. Jenom pro upřesnění proč jsem se zmiňoval o stejně dlouhých rozvodech na obou stranách. Stejné rozvody = stejné odpory, stejné průtoky a v podstatě regulace pouze výkonem ventilátorů. Blbu vzdorné, jednoduché nezničitelné. Už jsem pochopil, proč je zde jedna rubrika, která se věnuje pouze tobě.

S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Palino007 » 04 srp 2013, 21:00

Pokial je taketo vedenie počúrané a houston, aka je alternativa ?
Variant C - nedat VZT do domu vobec.
Variant D - viest VZT ponad veniec a pomurnicu v nezateplenom priestore?
Zbytocny flame ..

Tak ci onak .. zabudnime na riesenie s dvoma "T"
Potom podovny navrh od Leona - ale ako sa dostane vzduch do spalne ?
Co tak variant A1 ?

PS
Přílohy
VZT variant A1.png
Palino007

od Pedro » 04 srp 2013, 22:27

Jak to namaloval Leon by to fungovalo a odhadem tam půjde vzduchu právě dost, že to zvládnete i bez regulační klapky. Střílím od oka, tohle se počítá v projektu. Na jednu místnost by to stačilo. Poslední nákres bude určitě fungovat, ale už to bude chtít klapku na větev do ložnice.
Pedro

Zpět na Vzduchotechnické rozvody