Zdravím účastníky fóra, několik měsíců čtu zde a na TZB info ve snaze udělat si názor na to, jakou technologií (pakliže nějakou) vybavit zamýšlenou novostavbu rodinného domu, a asi nadešel čas se přímo zeptat. Dům bude na jižním svahu, dvě patra (z toho přízemí v sobě bude mít garáž cca 38 m2) plus podsklepení (to hlavně kvůli tomu svahu, nemám pro ten sklep žádné extra využití), vnější rozměry cca 15 x 9 m. Okna převážně jižním směrem, stíněná přesahem střechy v horním patře a balkonem pro přízemí. Mentálně jsem dospěl k tenké masivní zdi (VPC 20 cm; co statika dovolí) plus zateplení. Masivní zeď kvůli akumulaci a beze snahy mít jit jako izolant. Ideálně i betonový strop i nahoře, jednak kvůli statice, jednak kvůli akumulaci.
Nemám strach, že bych dům nevytopil. V této fázi uvažuji nad plynovým kotlem, mám zkušenost s krbovými kamny a klidně budu v létě protahovat tělo sekáním dřeva do krbu. Můj větší strach je přehřívání domu v létě. Na tepelné ztráty a podobná kritéria ve snaze minimalizovat spotřebu energie na topení firmy a auditoři a štítky a procesy existují. Co ale opačný proces, chlazení? Mám snahu to primárně řešit akumulací, ale dokáže to vůbec někdo spočítat, jak se ten dům v praxi bude chovat, a pokud ano, jaký výpočet po něm mám chtít? Nebo se věci spojené s akumulací řeší tak nějak od oka?
Co se týče vzduchotechniky, nějak se neumím rozhodnout, kterou její část použít. Topit plánuji teplovodně v podlaze nebo zdech a vzduchotechnika klasicky znamená mít tam duální distribuci média, co nese teplo. A stejně jako u zdi (masiv na akumulaci, EPS na izolaci) bych asi rád nesvazoval proces regulace tepla s větráním. Mnohem radši bych ten dům měl postaven tak, aby vzduch přiměřeně a užitečně sám od sebe proudil mezi patry a při tom se bez rekuperace postupně ohřál/ochladil než to hnát postupně se zanášejícími trubkami. Je to nesmysl, nebo nějaké komínové efekty fungují a daly by se použít? Odkaz na přiklady realizací bych moc ocenil.
Dům bude mít z důvodu terénu relativně velký sklep. Dal by se použít jako registr chladu v létě a tepla v zimě, ale narážím na pravděpodobnou kondenzaci při nasávání letního vhkého vzduchu. Zemní registr jsem zavrhl (opět je to trubka, kde si malé organismy budou žít vlastním životem), sklep mi pro účely vstupu vzduchu přijde přirozenější opět z toho důvodu, že je přece jenom vidět, co na těch zdech je a není. Dělá se to nebo je to ujetá myšlenka? A opět nevím, jestli má cenu to teplo a chlad řešit vzduchem, nebo jestli tam prostě dát klimatizaci a chladit trubky a zdi, a větrat nárazově oknem a spolenout se na to, že akumulace zdí a stropů nedovolí při tom větrání příliš velkému pohybu energie dovnitř či ven.
Chápu, že se stavím proti velkým technologickým a marketingovým pokrokům v oblasti rekuperací, kdy pokud do toho vlaku nasednu, budu mít z jedné krabice teplý i studený vzduch a tím spojeno vytápění a chlazení s větráním. Akorát prostě nevím, jak vzduchu proudícímu z rozvodu mentálně přiřadit nálepku "čerstvý", a kromě toho preferuji teplou podlahu před prouděním teplého vzduchu, a pak už z té technologie používám jenom část a celé se to sype.
Děkuji za případné postřehy, J.