rew píše:
Elektokotel s rekuperací vůbec nesouvisí, když ho nechcete, pořídíte si jiný vytápění.
Vzhledem k tomu, jaké řešení bylo na stole, tak souvisí.
rew píše: Nevěřím, že mi někdo vnutí, co nechci. Já platím, já rozhoduju. ...
Myslím, že to není třeba karikovat. Bylo to tu už probráno a je to uzavřeno, nechci se už k tomu vracet, akorát bych se zas vytočil.
Na druhé straně je to u řešení na klíč (bohužel) zcela standardní, že firma nabízí materiál a postupy, se kterými má zkušenosti (nebo jiný zájem na jejich použití).Má odpovědnost za výsledek a do nějakých "dobrodružství" (z jejich pohledu) se jí většinou nechce. Většina lidí to v takové situaci vůbec neřeší a nechá si nainstalovat základní variantu.
Každopádně, teď řeším řešení, která jsou aktuální, ostatní je bezpředmětné. Takže bych prosil, kdyby bylo možné soustředit se jen na to. Už jsem nad kapitolou topení/TUV/VZT a vyšlapáváním nakonec nikam nevedoucích cestiček strávil bohužel (z velké míry zbytečně) moře drahocenného času.
rew píše: Vlhkostní čidlo je velmi užitečné, neboť nadměrná vlhkost způsobuje v interiérech plíseň. ... ..
Pokud se nepletu, tak vlkostní čidla nebývají standardní součástí žádných jednotek, bývají (většinou) za příplatek.
Jinak v domech s rekuperací bývá většinou opačný problém.
Krom toho rekuperace/ventilace jede většinou kontinuálně a v koupelnách bych chtěl právě spínání zvýšeného odtahu.
rew píše: Týdenní program slouží právě pro automatické přepínání a regulaci i v době, kdy nejste doma, nebo v noci a nemáte možnost manuálního přepínání.
Ano, vím, k čemu to slouží. Ale nejsem si v případě rekuperace jist úplnou nezbytností této možnosti. Vyžaduje to standardizovaný algoritmus rodinného života. Krom toho není problém při odchodu z domu přepnout rekuperaci na nejnižší rychlost a potom ji zase přepnout zpátky. Situace je jiná, než třeba v případě topení, kdy často potřebuji, aby se začlo topit, než ráno vstanu nebo než přijdu z práce. U rekuperace nic takového nepotřebuji.
Nicméně je to určitě šikovná funkce a právě proto jsem pokládal ten dotaz, zda se dá případně rekuperace takto naprogramovat i přímo na displeji přímo na jednotce.
rew píše: I obyčejná pasivka má by-pass, který se otevírá dle požadované teploty. Dále bývají pasivní jednotky vybaveny dohřevem, aby do domu nefoukal studený vzduch v zimě a to se řídí nastavením teplot. Jen vyloženě low-endové jednotky toto nenabízejí...
By-passem samozřejmě jednotka disponuje, stejně jako jeho řízením.
S dohřevem nepočítám, nicméně ten by samozřejmě regulaci měl.
Máte pocit, že Zehnder ComfoAir 550 je low-endová jednotka?
rew píše:Jednotka by měla disponovat neomezeným počtem připojitelných tlačítek, diference funkcí jednotlivých tlačítek bývá již v omezeném počtu 2 až 5, i zde záleží na kvalitě jednotek, opět low-endové jednotky takové funkce nenabízejí...
"Připojitelnými tlačítky" myslíte vypínače/spínače umístěné na wc apod.?
Jednotka má tuším 3 diferencované funkce.
Takže jestli tomu rozumím dobře, lze k jedné takové funci přiřadit/přivést kabel z několika místností? Akorát mi není jasné, zda se pak dané kabely připojí do stejného kontaktu na jednotce.
Např. u zde propagovaných řešení od Nilanu tu bylo uváděno, že do nich lze připojit spínače ze 4 místností.
rew píše:Dobrá ventilace je neslyšná, navíc v kuchyni syčí hrnce, hlučí digestoř a podobně, hospodyně nemá šanci poznat, zda ventilace zvýšeným odtahem běží, neběží, nebude neustále myslet, že má opakovaně stisknout tlačítko. Proto se kuchyně dělají s dlouhým časovým nastavením chodu tlačítka a třeba i propojují s digestoří..
Takovou funkcí jednotka disponuje, dá se to naprogramovat až na 120 min.
Nicméně, pokud de nepoužije spínač, uvidí na ovladači rekuperace, na jaký stupeň právě jede (bude v bezprostřední blízkosti).
O propojení s digestoří případně uvažuji, nicméně to má zas tu nevýhodu, že se zvýšený odtah zapne, i když to není třeba (např. pouhý ohřev vody).
Děkuji za pomoc.