Regulační klapky

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od koldavideo » 24 čer 2014, 08:46

Potřeboval bych zjistit, zda je nutné zapojovat v cestě vzt potrubí regulační klapky? V projektu mám několik takových klapek ale myslel jsem že bych přívod resp. výfuk reguloval přímo talířovou koncovkou. Jde mi hlavně o to, že po zaklopení stropu sádrokartnem se k těm klapkám samozřejmě nikdo nedostane. Projekt mám od Nilanu ale zřejmě špatně navržený. V obývacím pokoji mám navržený přívod +70m3/hod stejně jako v jídelně, ale obývá je asi 4x větší v objemu metrů kubických. Projektant vzal v potaz pouze půdorys a nepočítal s tím, že obývací pokoj je vysoký přes dvě patra a navíc spojený s chodbou a galerií. Takže vzt potrubí podle projektu vůbec nezapojuji.
Vzhledem k tomu, že mě tlačí čas, jsem udělal kompromis a průměr potrubí pro přívod vzduchu do obývacího pokoje jsem místo 125mm udělal ve 150mm.
Ještě mě napadlo zařadit ty regulační klapky v místech, kde budou podhledové světla a tím bych si zajistil možný přístup i po zaklopení stropu sádrokartonem.
Přílohy
RD_2np.pdf
(123.21 KiB) 101 krát
RD_1np.pdf
(159.27 KiB) 135 krát
koldavideo

od majko » 24 čer 2014, 10:14

koldavideo píše:V projektu mám několik takových klapek ale myslel jsem že bych přívod resp. výfuk reguloval přímo talířovou koncovkou. Jde mi hlavně o to, že po zaklopení stropu sádrokartnem se k těm klapkám samozřejmě nikdo nedostane.

Regulovat na koncových ventilech jde jen něco (30 až 50%), jinak začnou hučet. Navíc je to dost nepraktické, po umytí, malování atd. se musí dělat nová regulace a na to potřebujete anemometr. Klapky se zaregulují jednou a víckrát se k nim nemusí. Většinou se jenom označí, kde jsou (kdy něco někdy v budoucnu). SDK se vynecháa dodělá až po zaregulování VZT.
koldavideo píše:Takže vzt potrubí podle projektu vůbec nezapojuji.
Vzhledem k tomu, že mě tlačí čas, jsem udělal kompromis a průměr potrubí pro přívod vzduchu do obývacího pokoje jsem místo 125mm udělal ve 150mm.
Já bych se sním spojil a probral to. Obvykle vědí, co dělají a proč.
majko

od koldavideo » 26 čer 2014, 11:17

Takže nakonec opravdu ty klapky zařadím. Jen je umístím tak, aby se daly ovládat např. dírou pro stropní podhledové světla atd... Ten přívod do velké místnosti místo dn125 jsem udělal v DN150 po konzultaci s projektantem.
koldavideo

Zpět na Vzduchotechnické rozvody